Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
mystique
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa mystique »

*****HERO***** napísal:chcel som najprv kupit v podstate to najlepsie, co sa da, ale po tom osekani tych vycnievajucich kusov padla cena o 1000EUR :o a stale je to skoro TOP. takze som trochu zmenil pristup na kupit najlepsie co sa da za rozumnu cenu

2. ok, vzhladom na ten rozdiel 150EUR by som zobral gigabyte, extremne taktovanie mi snad chybat nebude.
3., 5. zmenil by som ju teda na B450, nechavam stare ssd
6. takze radsej 32GB 3200Mhz CL15 (CL16?) alebo 32GB 3600Mhz CL16? podla tabuliek ma nizsie latencie ta druha a je dokonca aj o 50Eur lacnejsia, ale tie cisla v tabulke asi platit nebudu, ked to nepojde na tych 3600Mhz. ak som pochopil, tak na tych 3600Mhz by to trebalo pretaktovat?

aktual:
CPU - https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-3700x-d5634215.htm?o=1 - 318
CPU COOLER - https://www.alza.sk/be-quiet-dark-rock- ... 54.htm?o=1 - 58.90
GPU - https://www.alza.sk/gigabyte-geforce-rt ... 646325.htm - 837.90
PSU https://www.alza.sk/evga-supernova-650- ... ssionPosts - 103.90
MB - https://www.alza.sk/msi-b450-a-pro-max-d5655388.htm - 116.90
RAM - https://www.alza.sk/g-skill-32gb-kit-dd ... 7.htm?o=18 - 245 / https://www.alza.sk/g-skill-32gb-kit-dd ... 18.htm?o=4 - 207
SSD - https://www.alza.sk/adata-xpg-sx8200-pr ... 97.htm?o=2 - 155.90
CASE - https://www.alza.sk/fractal-design-defi ... 8.htm?o=15 - 122

co sa tyka zdroja, tak ja ziadne preferencie nemam a vyznam sa do toho asi najmenej z tohto vsetkeho, pozeral som len na parametre a kabliky. ale ak fakt ma nejaky zmysel kupovat ten platinum, https://www.alza.sk/seasonic-focus-plus ... 59.htm?o=1 je o 50 eur drahsi, to by sa este dalo zniest. ale vzhladom na to, ze s tym neplanujem robit nejake extremne taktovacky, asi by som to uz nechal tak ..

inac zaujimave, ze za tych par hodin, co som napisal prispevok, tak na alze zdrazili skoro vsetky tie povodne veci co som chcel :D CPU o 11EUR, CPU COOLER, PSU a skrinu o 1euro, MB, RAM a SSD o 2 eura. to ta inflacia ide nejak rychlo. kto z vas tam pracuje a chce ma nasrat? :D
VR player here...
no, ja mam 3800X, 32gigs a 1080ti... a poviem ti, ze brzda je.............. 1080ti (skoro ekvivalent 2080S), akonahle vyjde next gen nvidie alebo big navi, nevaham... pri vrku budes hrat v rozliseni 1440p az 4k+, cim lepsie rozlisenie, tym lepsi zazitok, zalezi ake vrko kupis a co chces hrat... za mna, ak mas moznost, jednoznacne zober 2080ti je to do vrka minimum dnes (ak sa bavime o 4k)... 3700X je viac nez postacujuci procesor na 4K, brzda bude GPU. PCI 4,0 mozno ma zmysel, lebo simulatory trvaju nacitat, ale zasa pripacat cca 80-100e zato, je na tebe ci ti to stoji za to, radsej treba dat do GPU... ak pojdes do 2080ti ber 750tku zdroj gold narp https://www.alza.sk/corsair-rm750i-d2670521.htm?o=5 ta 650tka je pre 2080ti taka uz celkom limitna,... ten zvysok zostavy good
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

jaj, teraz kukam, ze ta 1080ti je fakt podla gpubenchmark nieco ako 2080S ... som ten DropDeadov napad predsalen odsudil trochu predcasne s tou 1080ti .. cize by som mohol usetrit dalsich 400EUR .... keby som siel teda cestou, ze to beriem ako temporary zostavu a cakam na tie nejake nove veci co ste pisali, ze pridu .. ale neviem, ci to tak chcem robit .. a do tej 2080ti sa mi tiez moc nechce ist :D

ked je ale 1080ti brzda, ani 2080ti asi nebude este uplne ideal, nie? ci to uz je akurat za tou hranicou, ze to pojde na 4k v pohode? :) o VR som si zatial moc toho nezistoval, asi by som ale chcel zobrat ten od Valve, no to budem riesit neskor. 4K VR zatial dava iba PIMAX 4K VR, ci?
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

"Gpubenchmark" nie je dobrý tool, sú to nepresné čísla, radšej si pozri konkrétne recenzie. 2070S a 1080Ti sú veľmi veľmi vyrovnané, 2080S už dokáže mať predsa len o trošku viac FPS, no za ten príplatok sa to neoplatí. A 2080Ti je cenovo mimo reality, keby nereferenčné verzie ako MSI Trio stáli tak do 1100€, tak budiš, ale tie ceny sú neúnosné.

Ja by som si ráčil aj povedať, že oželieť aj 2080S a buď zobrať 2070S alebo 1080Ti od ruky a tie ušetrené peniaze (a s tým, čo ušetríš oproti pôvodnému rozpočtu) vraziť rovno do Indexu a užívať si. V menej náročných hrách podľa mňa nebudeš mať problém dosiahnuť tie vysoké FPS a v novších s nižšími nastaveniami možno aj tie (napríklad LTT video z Alyx ukázalo, že grafické rozdiely medzi low a max sa hľadajú celkom ťažko). Ja som VR nikdy nemal (ja osobne čakám na ďalšiu generáciu trackingu bez staníc od toho, čo teraz má napríklad Rift S, proste vylepšený tracking), no podľa mňa je to skôr o zážitku ako o vymaxovanej grafike.

4k vo VR nikto nerieši, nezabúdaj, že VR znamená 2 displeje, už aj 2x 1440p displej, resp. 2880×1600 celkovo, čo pre 144fps v náročných hrách nie je tak jednoduché ani normálne.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

*****HERO***** napísal:jaj, teraz kukam, ze ta 1080ti je fakt podla gpubenchmark nieco ako 2080S ... som ten DropDeadov napad predsalen odsudil trochu predcasne s tou 1080ti .. cize by som mohol usetrit dalsich 400EUR .... keby som siel teda cestou, ze to beriem ako temporary zostavu a cakam na tie nejake nove veci co ste pisali, ze pridu .. ale neviem, ci to tak chcem robit .. a do tej 2080ti sa mi tiez moc nechce ist :D

ked je ale 1080ti brzda, ani 2080ti asi nebude este uplne ideal, nie? ci to uz je akurat za tou hranicou, ze to pojde na 4k v pohode? :) o VR som si zatial moc toho nezistoval, asi by som ale chcel zobrat ten od Valve, no to budem riesit neskor. 4K VR zatial dava iba PIMAX 4K VR, ci?
no... moje vyjadrenia o 1080ti = brzda musis brat s rezervou... aby som nastavil nejaky referencny bod od ktoreho sa mozeme odrazit... tak zacnem asi tym ze chces Valve, co je celkom slusny VR set, velmi dobry trackom no co sa tyka rozlisenia, uz to take dobre nieje, kazdopadne generacne lespie VR od prvych a v podstate okey. Hodne zalezi co chces hrat, lebo napr pri hrach ako su ALYX, alebo LONE ECHO, pojde skor o tracking ako rozlisko, pri simulatoroch (moj pripad, o rozlisko, lebo sedis v stolicke, nehybes sa, iba tocis hlavou a potrebujes vidiet dobre na cudliky/volant, mas blizko tvare vo vr svete kokpit a teda resolution je to co potrebujes aby si tam nevidel pixely a rozmazanu obrazovku). Na tento ucel som siel do HP reverb a zahulil na narokoch, pretoze nativne to bezi 4320x2160 co je cca 5k a pridal som na resolutione multipliery, pri tyhcto nastaveniach, uz pomaly zacina miznut rozdiel medzi vr a realitou, doteraz nezabudnem na pocit, ked sa pozrel na svoju roboticku ruku v lone echu so vsetkym na max, padla mi sanka dolu, neviem cim to je, ale veci v engine vo vrku vyzeraju proste realnejsie a krajsie ako na monitore, maju svoju hlbku a tienovanie,... dole na obrazku si mozes pozret o kolko je moje rozlisenie vacsie oproti valve a tym padom o kolko je narocnejsia moja scena oproti valve index na vykon... + stale mas moznost si tam pridat supersampling a resolution mulitplier a naroky vyletia radovo este vyssie... napr take aseto corsa mi bezi v pohode nativne (co je 6rocna hra ktora vypada vo vrku uzasne), ale napr take DCS (letecky simulator) uz s tymi fpskami moc nedavam (pada to na 40fps a to je citit) a Competezione to iste, tam uz 1080ti na 5K rozliseni nedavam 60+ fps a nevravim ze je to zle, ale uz to nieje ten pocit uplnej plynulosti a je to na obraze citit, zvlast pri viacerych karach na trati...

BTW tvoj pripad, ak budes hrat veci ako alyx, lone echo, elite dangerous s tvojim native rozlisenim indexu, postaci 2080S... pokial by si chcel ist do hardcore veci ako letecke simulatory a auta, a hrat to v najvyssich moznych nastaveniach 90fps, tam je minimum 2080ti a tu sa to oplati...

inac celkovo ku VR, moj osobny skromny nazor je, ze tak pri 8K rozliseni a 90hz obrazovke bude pixelizacia nepozorovatelna a pokial sa este trochu posunieme v grafike (dufam ze to konecne pride s novymi konzolami, kedze sme 6 rokov boli bez nejakeho progresu) a potom to bude uplna krisp parada, tak za 5-6 rokov budu snad na to aj karty ktore to zvladnu, tak tam budu vrka fakt stat za to... a tym chcem povedat, ze necakaj na kktiny, zober valve, ak ti rozpocet da, urcite chod 2080ti, v horsom pripade 2080S, urcite nie 2070S a nizsie....
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

aha, no ja som si brzdu predstavoval veru inak .. ak som teda pochopil spravne, ty si to LONE ECHO/Alyx na 1080ti vytiahol na full 5K rozlisenie a detaily a vsetko OK? kolko asi cca FPS pre predstavu?

pre mna bol impulzom zacat riesit VR prave Alyx, ale simulatory ma tiez celkom tahaju ... vlasne asi vsetko by som si minimalne chcel na par hodin skusit .. ale to uz by som teraz tolko nehrotil, zobral by som urcite Index a pokukam zajtra este nejake recenzie a gameplaye ohladne GPU ... ale ak dam s 2080S Alyxa na full, asi by to fakt na teraz stacilo a ked vyjdu tie nove NaviAmperove pecky, budem uz aspon vediet wocogo a pripadne by som spravil predcasny upgrade aj s novym VR ..

btw nedal si tu sem ten obrazok, ale asi si chcel poukazat na nieco taketo https://en.wikipedia.org/wiki/Compariso ... y_headsets

inak diky za taketo "inside" info z VR, to mi fakt chybalo, zatial to bolo len o cislach a nazoroch, tak konecne aj nejaka prax :)
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

alyx som nehral, ale lone echo bez problemov native rozlisenie + 120 percent resolution multiplier a hi-max settings uplne v pohode... alyx by som tipoval podobne, nejaky markantny rozdiel tam nebude a zvlast s valve index nie, skor naopak budes tam mat rezervu... ano presne ten obrazok som mal na mysli
DropDead
Addict
Addict

Ten Reverb vyzerá pekne, FOV ti vyhovuje? Necítiš, že by si prijal viac?
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

https://premiumbuilds.com/motherboards/ ... 00x-3800x/ - tu je este nieco k tym zakladovkam a vyzera, ze je to tak, ako varoval lukas - na B450 bude treba flashnut BIOS ( ).

co sa tyka tych pamati, niekde som vygooglil benchmark, ze to CPU realne fakt vyuzije aj tych 3600MHz, aj ked sa oficialne udava 3200 ... pokial teda nie su vyuzite vsetky 4 sloty .. takze tie 2x16 3600Mhz CL 16 budu asi spravna volba

GPU skusim teda 2080S
DropDead
Addict
Addict

Toto sa riešilo pred rokom, teraz už nie, šanca, že ti príde doska bez nového BIOSu je už viacmenej nulová, pri MSI ak budeš brať dosku s "MAX" v názve, tak je 100% garancia, že bude mať BIOS s podporou 3XXX Rezňov.

Pre 3XXX Rezeň je sweet-spot RAM s 3600MHz (je to naviazané na takt interface medzi čipmi v procesore, tzv. CCX alebo Infinity Fabric, ktorý beží na 1800MHz, čo je ideálny pomer).

Čo robíš s PC, že chceš 32GB RAM?

Znovu pripomeniem, že s 2080S podľa titulu dostaneš len o niekoľko FPS navyše, no zaplatíš za tú kartu skoro dvojnásobok sumy a o pol roka (s aktuálnou situáciu skôr podľa mňa nie) hodnota tej karty padne riadne dole.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

pripravujem sa na buduce verzie Chromu :) inak nic zavratne, ale radsej mat rezervu ako nemat.

ano, pozeral som recenzie a porovnania FPS pri hrach (non-VR) 1080TI vs 2080S a veru je tam rozdiel par FPS, no tu GTX 1080TI neviem uz najst ani v ziadnom eshope a bazar riskovat nechcem pri takejto sume. dam v tomto radsej na mystiqua, ked uz s tym VR skusenosti ma.

inak k tym cenam, ja som zase cital take teorie, ze ceny teraz kvoli tej korona panike a vypadkom vo fabrikach mozu ist aj hore

inak2, nepozna niekto alternativny sposob ako sa dostat k Valve Indexu? cez Steam udavaju, ze to bude trvat minimalne 2 mesiace ..
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

DropDead napísal:Toto sa riešilo pred rokom, teraz už nie, šanca, že ti príde doska bez nového BIOSu je už viacmenej nulová, pri MSI ak budeš brať dosku s "MAX" v názve, tak je 100% garancia, že bude mať BIOS s podporou 3XXX Rezňov.
Ja som skladal PC asi pred dvoma mesiacmi na doske Tomahawk Max. A aj keď mala podporovať 3.generaciu, tak ne podporovala.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Co bude s cenami nikto poriadne nevie. Fabriky v Cine sa uz rozbiehaju na viac ako polovicu produkcie a zaroven v EU a USA rastie nezamestnanost. Podla objemu produkcie by ceny mali ist hore, ale kedze klesne dopyt, tak by ceny mohli ist aj dole. DropDead to myslel skor kvoli tomu, ze sa ocakava nova generacia kariet.
S doskami je to asi loteria, ja som asi pred mesiacom kupoval ASRock B450M Steel Legend a Ryzen 3. generacie mi bezal hned.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Skor si myslim, ze ceny pojdu hore. Isto si pamatate na zaplavy v Thajsku a ako vyleteli ceny diskov. V inom kbdobi potom dvojnasobne navysenie cien RAM. Ja by som teraz kludne kupil celu zostavu a s grafikou mozno aj pockal.
The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

To je síce pravda, ale toto je trochu iná situácia, keďže, ako napísal Gothar, dopyt klesá. Osobne si myslím, že ceny ostanú cca rovnaké.
DropDead
Addict
Addict

*****HERO***** napísal:pripravujem sa na buduce verzie Chromu :) inak nic zavratne, ale radsej mat rezervu ako nemat.

ano, pozeral som recenzie a porovnania FPS pri hrach (non-VR) 1080TI vs 2080S a veru je tam rozdiel par FPS, no tu GTX 1080TI neviem uz najst ani v ziadnom eshope a bazar riskovat nechcem pri takejto sume. dam v tomto radsej na mystiqua, ked uz s tym VR skusenosti ma.

inak k tym cenam, ja som zase cital take teorie, ze ceny teraz kvoli tej korona panike a vypadkom vo fabrikach mozu ist aj hore

inak2, nepozna niekto alternativny sposob ako sa dostat k Valve Indexu? cez Steam udavaju, ze to bude trvat minimalne 2 mesiace ..
Samozrejme, 1080Ti od ruky, myslím, že za tú skoro 50% úsporu sa bazár oplatí. A potom nezabudnime, že 2070S je taktiež veľmi blízko výkonovo a tá je nová do 500€.

Ja som včera narazil na túto ponuku
https://pc.bazos.sk/inzerat/109987836/v ... e-novy.php
ale samozrejme čakanie to neurýchli, no 180€ to ušetrí.
lukas9206 napísal:Ja som skladal PC asi pred dvoma mesiacmi na doske Tomahawk Max. A aj keď mala podporovať 3.generaciu, tak ne podporovala.
Si si tým 100% istý? Tá doska má najstarší BIOS, ktorý je uvedený, že podporuje úplne všetky 3XXX Rezne.

Inak, tie ceny, je to rôzne, niektoré veci lacnejú, iné zdražujú, iné sa držia. Celkom dobrý nástroj môže byť Heuréka (bohužiaľ taký Camelcamelcamel teraz "nerobí"), keď otvoríš produkt, napríklad
https://procesory.heureka.sk/amd-ryzen- ... 000023box/#
na spodku stránky máš graf, minimálne aj priemerné ceny.

Ako The píše, ono je to také obojstranné ostrie, na jednej strane odstávka fabrík stojí firmy veľké peniaze, doprava tiež zdražela, no na druhú stranu teraz ľudia budú kupovať menej, lebo ľudia budú mať predsa len iné starosti, než kúpu PC komponentov, takže navýšenie cien by znížilo záujem zo strany ľudí a to je ešte horšie.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Som si tým 100% istý. Naschvál som sa snažil vybrať dosku, ktorá 3.generáciu podporuje aby som sa s tým babrať nemusel. No PC som ne rozbehal a pomohol len flash biosu. Riešil som to aj tu na fóre v extra téme.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Páni, známy ma poprosil o pomoc

Úprava fotografii a 4K videí
Adobe Balíček (Photoshop, Lightroom, Premiere
64 GB ram

Cena do cca 1500e bez monitoru, cisto bedna

Čo by ste odporúčali? Prípadne ísť do MacBook Pro? Aký konfig?

Ďakujem
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

lukas9206 napísal:Som si tým 100% istý. Naschvál som sa snažil vybrať dosku, ktorá 3.generáciu podporuje aby som sa s tým babrať nemusel. No PC som ne rozbehal a pomohol len flash biosu. Riešil som to aj tu na fóre v extra téme.
akurat mi to dorazilo, zlozil som to a hned to nabehlo. flash nebol treba.

len sa mi zda, ze mi pamate nejdu na plno - zobral som nakoniec len 16GB 3600MHz CL16, no CPU-Z ukazuje 1066MHz. viem, ze sa to pri dual channel nejak musi vydelit dvoma cico, ale aj tak mi to nevychadza.. zeby to tym chipsetom? mam to v 2. a 4. slote (DIMM2). ked som skusil 1. a 3. slot, uz aj sam BIOS varoval, ze tie sloty nie su optimalizovane ..

v dokumentacii ku maternici pisu este o nejakom "A-XMP OC MODE", asi to treba volade zapnut, idem este pogooglit

For AMD Ryzen Gen3 (R5/R7/R9)
2667/ 2800/ 2933/ 3000/ 3066/ 3200/ 3466/ 3733/ 3866/ 4000/ 4133 MHz (by A-XMP OC MODE)
Prílohy
rezen.png
rezen.png (24.5 KiB) 1602 zobrazení
pamat.png
pamat.png (18.61 KiB) 1602 zobrazení
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

zapnes to v BIOSE
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

jj, uz je to TIP TOP ... tak este to VR a mozem sa hrat :D

diky inak za pomoc pri vybere

a pre istotu kopirujem posledny prispevok od nejakymarko, kedze som ho preskocil:
Páni, známy ma poprosil o pomoc

Úprava fotografii a 4K videí
Adobe Balíček (Photoshop, Lightroom, Premiere
64 GB ram

Cena do cca 1500e bez monitoru, cisto bedna

Čo by ste odporúčali? Prípadne ísť do MacBook Pro? Aký konfig?

Ďakujem
Napísať odpoveď