Spajkovanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Spajkovanie

Príspevok od používateľa aacid »

kedze teraz je trochu viac casu, zacal som znova venovat elektrine. kupil som si trochu lepsiu spajkovacku (miesto tej lidlovej co som mal), ponakupoval vsetko co ma napadlo a zacal som sa hrat.

vcera som chcel spravit len jednoduchu krabicku na 12V zdroj, spinac, ledka a dve dierky na bananiky. strasne som bojoval s tymi konektormi ani za svet mi tam spajka drzat (takyto konektor. drot som namocil to taviacej pasty, pocinoval, to iste som spravil s konektorom, potom pospajal dohromady. lenze ked som kablom potocil tak sa odpojil cely aj s celou spajkou. proste ta spajka sa vobec nechce spojit s tym plieskom na konektore. tak dlho som sa trapil s tym az som zistil ze ten plastovy zavit sa roztopil a uplne zmenil tvar.
nakoniec som to spravil, zapojim, vsetko pekne funguje, strcim tam bananik, vytiahnem, konektor sa trochu pohne a odpoji sa ledka ktoru som tam prispajkoval potom :D

toto je inak vysledok: https://imgur.com/a/7DKizLA

co robim zle? nemam uplne jasno ohladom teploty spajkovacky, niekde som cital 350 stupnov, predavac mi hovoril ze 300 je aj vela, ze on dava tak 270-280 lebo potom sa uz nici hrot.

este mam otazku k opatere o spajkovacku, cital som ze treba ju vzdy pred odlozenim ocinovat, ale vzdy sa mi dari ocinovat iba uplny hrot, o par milimetrov je uz hrot skorodovany a tam cin vobec nedrzi.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Spajkovanie

Príspevok od používateľa starysomar »

"spajka sa vobec nechce spojit s tym plieskom na konektore"
Použi ako tavidlo Acylpirin, ak nemáš - Citrodeko.
Smrdí to, nevdychuj to.
Robím tak - hrot letovačky ponorím do Citrodeka, nahrejem natoľko, aby ho nabral ale nespálil do hneda - zacínujem čo potrebujem.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja tiez nie som odbornik, ale podla fotky to vyzera ze si dal malo pasty alebo si to prehrial a vsetka sa odparila. Ja pouzivam cistu kalafunu a cin na takychto konektoroch drzi az ked ich v tom uplne utopim. A kalafuna musi ostat na konektore aj ked k nemu pajkujem drot, vtedy sa to pekne spoji a drzi. Ked sa vsetka kalafuna odpari, uz je zle a treba pridat viac.
Tu je to pekne vidiet:
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Nemáš náhodou bezolovnatý cín?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Olovnaty zozenies uz velmi tazko. Bezne netreba ziadnu pastu kedze bezny cin obsahuje kolofoniu. Problem bude s velkou plochou kontaktu konektora - rychlo ide teplo prec, nerovnomerne rozlozenie tepla.
Pri takychto plochach musis mat vyrazne silnejsi hrot (s vacsou plochou). Hrdza na hrote neprichadza do uvahy. A musi sa to pekne rozliat ako na zaciatku videa co je vyssie.

Nastavenie teploty na spajke ma zmysel kvoli ochrane veci co spajkujes - aby si neposkodil suciastku. Sice mas nastavenu nizsiu teplotu ale kedze ti to nechyta (nevies plochu dobre prehriat) tak to tam drzis dlhsie. Preto sa cast teploty stihne preniest az na plastovu cast ktora sa zacne topit.
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

wladas napísal:Olovnaty zozenies uz velmi tazko...
To vážne? Veď ja mám doma kotúčiky cínu a všetky obsahujú olovo. Kupoval som ich v rádioamatéri v Prešove. Síce asi rok dozadu, ale predsa.
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

To co si spravil a vysledok je dosledkom toho, ze na taky typ cinovania treba pouzit kyselinu na spajkovanie. Aj to nie hoci jak ale povrch kontaktu konektoru treba trosiu zdrsnit napriklad nozikom, naliat kyselinu a este pocas jej pritomnosti prilozit hrot spajkovacky namoceny v kalafune a trosku cinu. Takym sposobom pospajkujes vsetko a vsade. Ak nie je kyselina da sa pouzit aj Paralen. Potom to chyti tak, ze uz to dole len tak lahko nedas.
spojka13
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa spojka13 »

a za dalšie, tato zdierka ma tu plôšku určenu na faston konektor, ktory sa buď nalisuje na vodič, ale vieš ho aj nacínovať, a nasunuť na tu plôšku, podla DSH je to určene na 6,3mm faston konektor, a na ten ľahšie nacínuješ.

napríklad tento:
https://www.gme.sk/faston-na-kabel-fzk- ... y-1-1-5mm2
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

dakujem vsetkym za rady, myslim ze by som mal mat niekde aj tu kyselinu tak vyskusam aj tym.

ale spojka13, fakt dakujem za toto objasnenie, hned si ich objednam, to som vobec netusil ze to nie je urcene priamo na spajkovanie.

inak ak este niekto poradi, neviem aky kabel mam objednat na gme je ich snad milion a ja neviem co vybrat. chcem asi 2 rozne druhy, jeden prave na taketo hracky s 12V (mozno ste si vsimli ze aktualne som pouzil kable zo stareho sietoveho, lebo nic ine doma nemam) a potom nieco mensie co mozem davat priamo na univerzalnu pcb.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Kabliky na tvoje pouzitie su najlepsie lanko (nie drot) a z medi (nie z oceli alebo ineho matrosu), aby sa dali lahko pocinovat. Na hratky s 12V a pod. staci aj najmensi prierez, aky maju v ponuke, teda za predpokladu ze tym nebudes tahat nejake obrovske prudy...
wladas
Redeemer
Redeemer

0,8 alebo 1mm bohate staci a ako pisal Mek tak pleteny (CYA, nie CY - plne)

spojka13 - velmi trefne zistenie. Je to urcite na faston a tie sa letuju tazko.
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

tak potom, ked sa tazko spajkuju aj tie konektory, tak asi najlepsie ich bude krimpovat (lisovat), aj s nejakou tou ochranou a bude to pekne a funkcne. napr pre ukazku nieco taketo: https://www.dtelektronik.sk/kategoria/k ... erv-100ks/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

uz som objednal vsetky mozne faston konektory, na kabel, aj vacsie aj mensie priamo co sa daju naletovat na pcb... tesim sa, urcite to bude vypadat lepsie ked to bude tak.
inak co spojka13 nalinkoval, ten bol 6,3x0,4 ale vsetky ostatne co tam boli uz su 6,3x0,8, dokonca k tomu 0,4 nebol ani samec dostupny. tak som objednal aj take aj take, pre istotu.

kabel som zobral tento, viac menej to bol jediny pleteny ktory mali takto cele balenie, nie na metre. a na skusku som zobral este tento, je to drot, ale ked budem chciet spojit nieco na pcb asi to bude lepsie.
spojka13
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa spojka13 »

a tiež záleži aj od pajkovačky, či to je iba nejake jednoduche pero, alebo nejaka stanica, napriklad riadena mikroprocesorom, z takej obyčajnej ti bude stale teplo utekať, ale pokial je ta stanica riadena, tak pokial si raz nastaviš napr 280°C tak sa bude stanžit ta stanica držat tu teplotu. Sú stanice v cenovych kategoriach 60-120e, kde to dorovnavanie teploty niekedy trva par sekund a su stanice kategoriach 300e a vyšie kde to je v zlomku sekundy. Ked je potrebne pajkovať taketo fastony tak často využívam plynove horaky alebo hot air stanicu. Ale to už je všetko otom ako si najlepšie zvykneš čo je pre teba najlepšie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak som si bol dnes po najnovsiu objednavku do gme, prisiel vecer, tesim sa ako to vsetko porobim... pozeram na tie faston konektory, snazim sa vygooglit ako to spravne naletovat a co nezistim, ze to sa predsa neletuje, to sa krimpuje. fml. to aby som znova robil dalsiu objednavku a cakal na spravne krimpovacie klieste :D

ale tak prispajkovat to tam uz nejak prispajkujem, len to nebude pekne...
wladas
Redeemer
Redeemer

Kombinacky a sikovna ruka postaci.
miso156
Novice
Novice

Príspevok od používateľa miso156 »

Pri spajkovani kablikov (obzvlast takychto hrubych) je velmi dolezite si konce najskor dokladne pocinovat, dokonca by som jemne pocinoval aj tu ledku, az potom by som ich zletoval dokopy.
Dolezite je docielit, aby za kazdych okolnosti boli pocinovane konce vzdy leskle, zosednute nikdy nebudu poriadne drzat.
Pri pocinovavani, najskor jemne nahrej (staci 2 az 3 sekundy) konce drotu, az potom pridaj cin - skratis tym dobu tepelneho namahania cinu a tym znizis riziko jeho zosednutia.

Co sa tyka elektriky, prierezy vodicov mozu byt vyrazne mensie. Na porovnanie, tou ledkou tecie zhruba 20mA, tvoje vodice znesu odhadom 6A.

btw. ak dobre vidim, na tu ledku si pouzil rezistor 470 ohm, to znamena ze pri 12V napajani tecie prud ledkou ako som spominal zhruba 20mA. Dnesne ledky su zvycajne stavane na nizsi prud (5-10mA) - vyrazne znizujes jej zivotnost. Ak pouzijes 1k, dostanes sa zhruba na 9mA.

I_led = (12 - 3) /1000 = 9mA,

kde 3 je napatie na LED (povazuj za konstantu).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Vsade doporucuju po spoje vycistit acetonom. Aktualne mam doma iba technicky lieh, je to vhodna nahrada alebo je nejaky specificky dovod preco pouzit aceton?
wladas
Redeemer
Redeemer

Pekna kktina aceton :D Akoze fungovat to moze ale preco robit zo seba Dusana fetaka ked sa to da jednoduchsie - izopropil
Napísať odpoveď