Napísal ,že ak vynechá router,tak rýchlosť je v poriadku.
Vybral som TP-Link841ND na ktorom už bol OpenWrt.Vyšla však už nová verzia, tak som aktualizoval a spustil test cez lan.
Je to router , ktorý bol problémový a nahradený novým.Keďže bol problémový, tak mi zostal.Nainštaloval som tam OpenWrt a nejako ožil.Použil som ho iba občas na skúšku a zatiaľ funguje.
Rychlost mi zvysilo na 100megabit , prax cca 90-95 a uz mesiac nebol zatial problem.... tak fakt neviem ani kde bol problem, ale v routri teda nebol problem. Ani v starom ani v novom.
Nech nezakladám tému tak okrajová otázka:
Akú máte skúsenosť s optickým internetom Telekomu?
Máme miestneho providera - PING bežne do 5-7, Down okolo 75, UP okolo 40 no s chybou - v lete za búrok časté výpadky. (To som kedysi bral ako 15/5 za 16 eur mesačne, cena sa nezmenila, rýchlosť parádne narástla)
Zaujíma ma viacmenej ich skutočná rýchlosť v exponovaných časoch.
Ja mam optiku priamo do domu, variant XL a vzdy som mal deklarovanych 600 Mbit down a 60 Mbit up. Teraz pocas koronakrizy to zvysovali zadarmo na 1 Gbit a realne to ide okolo 920-950 Mbit. No domacu LAN mam 1 Gbit a na hlavny router som pripojeny este cez switch, tym padom to moze byt aj "chyba" u mna.
A to vsetko bez FUP s trafficom 600-800 GB mesacne, v zime pocas steam vypredajov a s 4K netflixom som mal aj cez 1 TB a ziadne spomalenie neprislo.
Speedtest teraz o 19:48
Mám doma net z rýchlosťami 115 Mbit/s 13,6 Mbit/s. V podstate všetko ide super, sťahovanie cez steam ide stabilne plnou rýchlosťou, youtube v 4k atď.. No mám problém napríklad s Twitchom alebo s appkou Magio Go. Stále sa to seká a prepína sa to medzi 360p, 480p a 720p. Netuším kde mi mohol byť problém. PC mám pripojené cez LAN a zbytok fičí cez 5GHz sieť.
Nikoho nič nenapadá? Nemôže nejak počítač rušiť router, keďže ho mám na ňom položený?
Budem pravdepodobne volať technikovy. Ale nedáva mi to nejak zmysel. 3 krát po sebe som robil test rýchlosti a mám 5 Mbps. Dam sťahovať hru cez steam a mám 12MB/s, čiže +- rýchlosť ktorú si platím. Opäť spravím test a mám zase len 5 Mbps. Pustím YouTube v 4k a úplne bez problémov. Pustím Magio go alebo nejaký 2gb stream cez kodi a nejde to. Nerozumiem. Tak buď ten net ide, alebo nejde