Mám 500 mbit internet od UPC, mám k tomu ten ich prémiový (tak tomu oni nadávajú) modem, čiže asi ten výkonnejší. Mám katastrofálne výsledky na wifi meraní (2,4 aj 5 ghz). V skratke, takmer nikdy nenameriam plných 500 (resp. tých 350+ ak rátam limity tej wifi siete). Často, teda takmer vždy nameriam pod 100, väčšinou okolo 40 aj na 5 ghz sieti, napriek tomu že signál je plný. Zaujímavé na tom meraní je, že takmer vždy to začne na nejakej rýchlosti a potom to postupne padá. Napr. to začne aj na 300+ ale počas merania (na Speedteste) to padne aj pod 100 a tam si to drží rýchlosť počas zvyšku merania. Najhoršie je, keď to padá takým štýlom, že tam je "cítiť" tie výpadky. Tj. to meranie ako keby na pol sekundy lagne, a potom rýchlosť spadne. V grafe rýchlosti teda nie je niekedy prirodzený pokles, ale doslova schody. Keď sú tam tieto schody, takmer spravidla mi ten 500 mbit padne aj na 5-15 mb a internet je vtedy niekedy aj nepoužíteľný (má problém aj s obrázkami).
Obrátil som sa na UPC, viac menej to ostalo klasicky pri tom, že to mám skúsiť na kábli, ak to pôjde, chyba je vo wifi, že vraj najskôr v tom, že sused má výkonnejší router ktorým má prebíja, a že si mám kúpiť niečo výkonnejšie. Dnes som si zase všimol nižšie rýchlosti, tak som meral aj s káblom.
Keď to zhrniem, z asi 10-ich meraní káblom som pár krát dostal takmer plných 500, ale väčšinou to bolo tak okolo stovky, niekedy aj pod.
Robil som aj trošku zdĺhavejšie testy s wifi, tak tu skúsim zhrnutie:
- notebooky aj mobily, na 2,4 aj 5ghz merali väčšinou len okolo 20-30 mbit, aj ak boli hneď vedľa routra, doslova 30cm, v rovnakej výške. Niekedy (pár krát) však namerali aj 300, či 450 - rozdiel v meraniach pár minút
- notebooky aj mobily vo vedľajšej izbe (avšak vzdialenosť od routra len asi 5 metrov, a dokonca medzi izbami ani nie je priečka, ale len asi 3cm hrubé drevo (nie po strop, len cca do polobice výšky) a zatiaľ je to prakticky otvorený priestor) namerali katastrofálne čísla - od 5-40 mb, väčšinou však okolo 10
Spravil som aj nejaké testy v appkách na analyzovanie wifi. Prikladám 2 screenshoty. V tej jednej som meral kanále na 5ghz frekvencii. Môj router je nastavený na Auto, a zvolil kanál 36, rovnako aj tá appka vyhodnotila 36 ako najlepší a ak dobre vidím, ten kanál iná sieť nevyužíva. Druhý screen je zoznam všetkých sietí zoradených podľa RSSI, kde mám samozrejme najlepšie číslo (screenshot som robil hneď vedľa routra). Počas robenia tohto screenu som spravil aj pár meraní, s výsledkom 5mb download, a asi 0,3mb up. Hneď vedľa routra.
Je možné, že je to naozaj výkonom nejakého suseda? Že by mal až takú anténu, aby som ja hneď vedľa svojho routra nameral 5mbit z 500? Inak, mám krajný byt na najvyššom poschodí, susedov mám teda prakticky najmenej ako sa dá, reálne môj byt priamo susedí len s jednou miestnosťou, počet wifi sietí ktoré tu chytám je dosť malý.
Čo myslíte? Vďaka.
TL-DR: Nejde mi internet do matky pi*i.