trošku netradične, sa nejdem nič pýtať, ale skôr poradiť. Ak máte hypotéku s vyšším úrokom, ako sú aktuálne dostupné na trhu (ideálne o 0,5% a viac horší, čo už platí pre hypotéky rok staré, čo nie je až tak dávno), skúste si zavolať do svojej banky a vypýtať si lepší úrok, aj keď vám ešte nekončí fix. Mne sa podarilo vyjednať z 1,39% na 1,09% pri 5 ročnom fixe (keby mám poistenie cez baku, vedeli by sme ísť na 0,89% resp. 1,19% pri 10 ročnom fixe). Poplatok za spracovanie žiadosti bol síce cca 150€, ale mesačná splátka sa mi znížila o cca 17€ čo je pri 5 rokoch spolu 1020€ (ak odrátam poplatok, tak 870€ k dobru). Bez toho, aby som musel navštíviť banku, všetko vybavené online, bez nutnosti prenášať úver do inej banky. Pri starších hypotékach s vyššími úrokmi to môže byť ešte výraznejšie. Banky samozrejme sami od seba nebudú ponúkať takéto služby. A bol som prekvapený, že veľa ľudí o takejto možnosti nevie a majú nezmyselne vysoké úroky.
Je dobré si ale pripraviť prehľad, aké sú aktuálne úroky vo vašej banke (aj iných), aby ste v prípade potreby vedeli argumentovať, prípadne pohroziť odchodom. Aktuálne aj kamoš prenášal od inej banky a dostal lepší úrok, s tým, že zaňho nová banka zaplatila aj pokutu za odchod pred skončením fixácie.
A nie, nepracujem pre OVB a nie som ani finančný poradca