Výhodnejší úrok na hypotéke

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
DanielDevil
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Výhodnejší úrok na hypotéke

Príspevok od používateľa DanielDevil »

Čaute,

trošku netradične, sa nejdem nič pýtať, ale skôr poradiť. Ak máte hypotéku s vyšším úrokom, ako sú aktuálne dostupné na trhu (ideálne o 0,5% a viac horší, čo už platí pre hypotéky rok staré, čo nie je až tak dávno), skúste si zavolať do svojej banky a vypýtať si lepší úrok, aj keď vám ešte nekončí fix. Mne sa podarilo vyjednať z 1,39% na 1,09% pri 5 ročnom fixe (keby mám poistenie cez baku, vedeli by sme ísť na 0,89% resp. 1,19% pri 10 ročnom fixe). Poplatok za spracovanie žiadosti bol síce cca 150€, ale mesačná splátka sa mi znížila o cca 17€ čo je pri 5 rokoch spolu 1020€ (ak odrátam poplatok, tak 870€ k dobru). Bez toho, aby som musel navštíviť banku, všetko vybavené online, bez nutnosti prenášať úver do inej banky. Pri starších hypotékach s vyššími úrokmi to môže byť ešte výraznejšie. Banky samozrejme sami od seba nebudú ponúkať takéto služby. A bol som prekvapený, že veľa ľudí o takejto možnosti nevie a majú nezmyselne vysoké úroky.

Je dobré si ale pripraviť prehľad, aké sú aktuálne úroky vo vašej banke (aj iných), aby ste v prípade potreby vedeli argumentovať, prípadne pohroziť odchodom. Aktuálne aj kamoš prenášal od inej banky a dostal lepší úrok, s tým, že zaňho nová banka zaplatila aj pokutu za odchod pred skončením fixácie.

A nie, nepracujem pre OVB a nie som ani finančný poradca :D Ale mal som dobrú odozvu, keď som to dával na IG do stories, tak som si povedal, že sa podelím, možno to niekomu pomôže.
wladas
Redeemer
Redeemer

Re: Výhodnejší úrok na hypotéke

Príspevok od používateľa wladas »

Mne pred pol rokom poradca poriesil lepsi urok v CSOB. Ze len zadal v registry ci kde to ze ziadam o refinancovanie a z banky sa mi sami ozvali ze nech neprenasam ze mi ponuknu lepsi urok.
Tiez som si rovnako polepsil, z 1,35% na 1,05% a bez poplatku. Vsetko cez dva telefonaty. Nemusel som nikde ist a nic posielat. 18€ kazdy mesiac usetrene.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Takže je to možné riešiť aj počas doby, kedy platí fix?
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

áno, ja mám tento mesiac presne rok, odkedy mám hypo, bral som ako 5 ročný fix a požiadal som o prehodnotenie
wladas
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal:Takže je to možné riešiť aj počas doby, kedy platí fix?
To sa dalo odjakziva s pokutou. Ale uz cez 4 roky je tato pokuta znizena len na 1% zo zostatku istiny takze niekedy sa oplati tu pokutu zaplatit a prejst do druhej banky s lepsim urokom. Byva ale casto zvykom v ramci akcii ze banky ponukaju preplatenie tejto pokuty ak k nej klient prenesie hypo.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Za seba - z donútenia sme brali hypo - za 1,8%
Pred časom sme prebehli na 1,29% (aj sankciu zaplatila tá banka).
Potom sme "prebehli" nazad k prvej banke za 0,6%
To všetko počas troch rokov!
Kto si vie - spočíta si, čo mu za nejaké roky ušetrí tretinový úrok...
wladas
Redeemer
Redeemer

Aj na dnesnu dobu je ten urok podozrivo nizky. Aj nejake podmienky dali, ci?
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Pisal som v inej teme - riesil som pred casom to iste v ramci VUB. Povodne som mal 5r fix, zostavali mi cca 3 roky. Na pobocke mi ponukla tusim 0,69 na 3r a poplatok za zmenu nejakych 150 eur. To som odmietol a podal v sobotu ziadost o vycislenie zostatku. V pondelok mi volali - na 3r 0,59 bez poplatku. To som zobral. V pripade potreby do buducna zmenim banku (musel by som si teraz riesit posudok).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

wladas - pozri si momentálnu ponuku Poštovej banky, Primabanky, prípadne ďalších.
Žiadne zvláštne podmienky. Štandardné.
Čo je na tom "podozrivé"?
wladas
Redeemer
Redeemer

Neviem. Az podozrivo nizko to je :D
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

Nevidím nikde názov banky, podľa tých úrokov to vyzerá na SLSP.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Tiež mám hypotéku so zlým úrokom a fixom na 3 roky v SLSP, lebo nás už veľmi tlačil čas a uvedomujeme si, že si asap ten úrok ponížime. Otázka, kedy je najlepšie začat to riešiť? Oplatí sa počkať nejaký čas od čerpania hypotéky, alebo loviť nižší úrok hneď? A skôr osloviť iné banky, alebo "pohroziť" zmenou v aktuálnej?
wladas
Redeemer
Redeemer

Hensym - ako dlho uz splacate tu hypo? podla mna nema zmysel cakat. Ako uz pisal STomko treba poziadat o vycislenie zostatku istiny (neviem ci sa da aj po tel.) a sami sa ozvu. Ale zaroven by som siel sa aj inde popytat.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Znamy refinancoval z VUB do SLSP mimo vyrocia fixu, tam za neho zaplatili aj pokutu. Avsak potom ten uver predcasne splacal v SLSP (predaval byt) a sice si bral novy uver, no tu pokutu co za neho vtedy zaplatili musel doplatit (mali to v podmienkach). Cize pozor na pricaste skakanie medzi bankami.

Este doplnim ze v ramci VUB ked mi znizili urok, nebola moznost skratit si splatnost, iba znizit splatku. Preto som neriesil "iba" 3r fix nakolko 3 roky mi zostavali aj z povodneho 5r fixu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Skratenie splatnosti sa uz neda spravit upravou aktualnej zmluvy. To uz treba refinancovat a to je kolotoc od zaciatku (znalecky posudok, potvrdenie o prijme, atd atd)
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Prave preto som akceptoval len znizenie urokovej sadzby. A neskor, v pripade lepsej ponuky, kludne zmenim banku.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

môj prípad bola SLSP banka, neviem či bola tá otázka na mňa, úrok by som vedel mať ešte o 2 desatinky nižšie, keby mám cez nich aj poistenie...

Hensym ak máš zlý úrok, nečakaj, skús kontaktovať svoju aktuálnu banku, že by si chcel prehodnotiť úrok, keďže sú teraz nižšie, ako keď si bral hypo. Ja by som si ani menej ako 5 ročný fix nedával, pri týchto šialene nízkych sadzbách, dokonca som rozmýšľal o 10 ročnom (kde SLSP má 1,19%, lenže kvôli tomu že nemám cez nich poistku ako som spomínal, by som mal 1,39% čo som mal aj doteraz na 5 ročnom fixe)
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

wladas: Splácame od decembra.

Rozmýšlam, že im poviem že sa mi (marketingovo) ozvali z call centra iných bánk, a ponúkli mi diametrálne lepšie úroky a fixy. Je to dobrý nápad, či blbosť? Ak áno, akými číslami sa mám oháňať? Aktuálne mám v SLSP 1.79%.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Hensym: Ja ked som riesil po skonceni fixacie ponuku v banke, tak som tam bol, ponukli mi dake percenta. Nepamatam si presne kolko to bolo. Na to som povedal, ze mam lepsiu ponuku z inej banky. Na to pracovnicka tuto poznamku hodina do systemu s tym, ze ci to ma dat preverit a ci vie dat ich banka (SLSP) lepsiu ponuku a ak ano, ze ci sa mi mozu ozvat. Povedal som ano. Do tyzdna volali s ponukou niekde z centraly, ze to vedia znizit o 0,3 percenta s fixaciou tusim na 5 rokov, ze nemusim chodit do banky, ze mi to hodia do internet bankingu, ze tam to akceptujem, precitam si podmienky a podpisem to cez SMS kluc. A vybavene. Pritom som ziadnu inu ponuku nemal, len som im to povedal.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

normálne si treba naštudovať, aké majú aktuálne ostatné banky ponuku, ja som sa ani nemusel oháňať inými ponukami, ale mal som to všetko poznačené, aby som vedel argumentovať, hlavne aké úroky ponúka moja aktuálna banka, ale napríklad aj konkurencia...ak by mi neponúkli vhodný úrok, poďakoval by som a povedal, že idem osloviť ďalšie banky...každopádne neverím, že ti SLSP nespustí z tých 1,79% teraz je doba, kedy potrebujú peniaze, keď veľa ľudí odkladá splátky
Napísať odpoveď