Potrebujete poradit s kupou notebooku? Napiste sem

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Potrebujete poradit s kupou notebooku? Napiste sem

Príspevok od používateľa hojko »

Ja by som rozmyslal napriklad nad Lenovom Yoga. Niekto tu spominal vacsie rozlisenie displeja, tak tu napriklad s vykonnym procesorom a 4K displejom v kovovom tele: https://www.alza.sk/lenovo-yoga-s740-14?dq=5686592

Alebo napriklad Envy od HP s next business day zarukou a rozhodne najvykonnejsim procesorom Ryzen 4500U: https://www.alza.sk/hp-envy-x360-13-ay0001nc-d5852772.htm

Kedze si chcel nieco najvykonnejsie, tak si myslim, ze v tejto cene to HP nic neprekona, dokonca ani lacnejsi Acer. Dell sa nechyta, priplacas tam za znacku a NDB zaruku, avsak NDB ma aj mnou spomenute HP Envy.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DanielDevil »

tam je potom otázne, či využije ten lepší procesor, alebo by skôr využil vyššiu RAM...alebo teda ak je možnosť, počítať s tým, že si RAM dokúpi
René
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa René »

Napisem to uprimne tak ako to je. Predpokladam, ze vykon nevyuzijem. Ale jednoducho chcem mat rezervu. Asi aom ten typ. Mam doma viac veci, napr. server, z ktoreho nevyuzivam zatial ani 60% ci cisco switche, v ktorych vyuzivam ani nienpolovicu funkcionalit. Ale skratka nechcem si o mesiac povedat, ze mohol som kupit iny nb, vykonnejsi (aj ked by bol nevyuzity)

Ta yoga sa mi celkom pozdava, len pozeram, ze nema hdmi, pripadne minidp, takze bez docku externy monitor nepripojim, hp si este popozeram a prejdem nejake recenzie ci testy.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

DanielDevil: Doplnit druhy 8GB modul RAM nie je problem. Vymenit procesor za lepsi - to uz problem je.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme, to súhlasím. Tam ide o využitie, ja mám 6 ročný Mac (procesor bude asi tak isto starý) s 2 jadrovým Intelom a ešte som sa nedostal do situácie, že by nestíhal (využitie prehliadač, PS, office), zatiaľ čo pri 8 GB RAM sa mi to podarilo. Ako som písal, tá RAM sa dá dokúpiť (u mňa žiaľ táto možnosť nie je :/) a ja osobne by som si ju tam dal hneď od začiatku a so 16GB budeš mať pár rokov pokoj.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Na PC mam 16GB RAM, na notebooku mam 8GB RAM a nemam s tym problem. Pri sufrovani vo Firefoxe, otvorenom dakom programe typu Word ci Excel sa ani nahodou nepriblizujem k 8GB vyuzitia RAM.

Pozeram teraz to Envy a napokon tam s RAM bude problem, kedze je integrovana priamo na doske a teda upgrade nie je mozny. Aj tak by som vsak isiel do toho modelu, hoci len s 8GB RAM.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tam záleží aj aké stránky má človek otvrené, niektoré žerú veľa pamäte, niektoré málinko, tiež koľko okien zvykneš mať otvorených naraz a podobne. Tieto dve moje "obľúbené" by vedeli spievať :D
Prílohy
Snímka obrazovky 2020-05-31 o 15.29.20.png
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Len pre porovnanie - pusteny YouTube, FB, forum...
Prílohy
Bez názvu.jpg
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

pokiaľ človek nevyužíva grafické programy a náročné hry, 8GB RAM musí stačiť
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Youtube, Hojko a podobné stránky mi nežerú veľa, 150-250MB väčšinou...aj keď je pravda, že ja to budem mať trošku skreslené, pretože väčšinu práce robím síce iba cez prehliadač, ale tie stránky sú oveľa náročnejšie na RAM-ku...z tých ostatných mimopracovných čo bežne zvyknem používať, je náročnejší asi iba FB
René
Medium Star
Medium Star

Prisla mi takato ponuka. Co poviete?

Lenovo ThinkBook 15IIL i7-1065G7/16GB/512NVMe/FHD/W10P/cena: 870 eur

S740-14IIL i7-1065G7/16GB/512M2/UHD/MX250-2GB/W10/cena: 930 eur

C740-14IML i7-10510U/16GB/512M2/FHD/W10/cena: 900 eur - dotykový

Thinkpad L13 i7-10510U/16GB/512M2/FHD-p/W10P/cena: 950 eur – trojročná záruka
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hoď sem linky na tie konkrétne modely, nech to človek nemusí hľadať, lebo to označenie typu ThinkBook 15IIL nestačí, tie notebooky sa často robia vo viacerých verziách a je dosť otravné to hľadať a porovnávať, či všade sedia parametre, ktoré si poslal
René
Medium Star
Medium Star

Prikladam
https://laptop-hunter.com/notebook-leno ... 25370.html

http://www.notebooks.at/artikel/lenovo- ... rs003tmh-g

http://www.notebooks.at/artikel/lenovo- ... 04uk-cto-g

Jeden som nenasiel akosi. Takato odpoved mi prisla od cloveka, ktory mi poslal ponuku.

Pripísal som tam modelové označenie notebookov – podľa toho si to môžete pozrieť na nete.

Lenovo ThinkBook 15IIL i7-1065G7/16GB/512NVMe/FHD/W10P/cena: 870 eur – ešte nerozbalený PN: 20SM000GMH
S740-14IIL i7-1065G7/16GB/512M2/FHD/MX250-2GB/W10/cena: 870 eur, PN: 81RS003TMH
S740-14IIL i7-1065G7/16GB/512M2/UHD/MX250-2GB/W10/cena: 930 eur, PN: 81RSCTO1WW-CTO
C740-14IML i7-10510U/16GB/512M2/FHD/W10/cena: 900 eur – dotykový PN: 81TC006XMZ
Thinkpad L13 i7-10510U/16GB/512M2/FHD-p/W10P/cena: 950 eur – trojročná záruka PN: 20R30004UK-CTO

CTO znamená, že niektoré parametre boli upravené zákazníkom (disk alebo RAM)
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tie procesory tam sú na úrovni toho Acera, ktorý som posielal vyššie, čiže je to stále o tom, či chceš uprednostniť výkonnejší CPU alebo väčšiu RAM
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ani jeden z tychto notebookov sa nepriblizuje vykonom toho HP Envy, ktory som uviedol a je postaveny na AMD Ryzen. Zial, ma len 8GB RAM. Otazne je, ze ci vobec vyuzijes viac ako 8GB RAM na notebooku, pretoze predpokladam, ze tam nebudes robit s grafikou v Adobe Premiere Pro a podobne.
René
Medium Star
Medium Star

Urcite by som mal rad 16GB RAM. Zvyknem mat toho otvoreneho viac a nechcem byt nejakym sposobom limitovany..
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

pozri, ja priznávam, že pri tom prehliadači som netypický užívateľ, tým, že weby, ktoré využívam pri práci sú oveľa náročnejšie na RAM ako som už písal...pozri si na aktuálnom PC/notebooku správcu úloh, koľko zvykneš využívať RAM za bežných okolností, ak to budeš mať podobne ako hojko na úrovni 4GB tak ti tých 8GB bude stačiť aj s rezervou
René
Medium Star
Medium Star

na macu som mal 8GB a vyuzival som nieco cez 7GB. Na firemnom, kde mma Ubuntu mam momentalne vyuzitych 4.3GB z 8GB, no tento laptop pouzivam ozaj len na firemne veci, na nic ine.
Cize 16GB by bolo fajn.

//autoeditácia príspevku (01 Jún 2020, 20:18)
Tak som to nakoniec cele prekopal, precital som si rozne recenzie, porovnania.
Ak by mal niekto cas, velmi by som ocenil, keby mi pomohol s vyberom z tohto zoznamu (pripadne dal nieco podobne). Su tam laptopy, su tam aj 2in1 (aj ked vyuzijem max na nejaky ten film/serial). Len ozaj by som rad upgradoval RAM na 16GB.
Laptop uz potrebujem objednat, no prilis vymyslam, tak to chcem definitivne uzavriet.

Dakujem.

http://www.alza.sk/url/euJwSZhS6L
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Rozpočet si mal 700-800€, neskôr si ho posunul na 900€ a na tom linku máš notebooky s cenou cez 1 000€
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Je nevhodne porovnavat MAC s notebookom s Windowsom. Preto by bolo vhodne spravit porovnanie priamo s Windowsom.

Hladal si povodne notebook za 700-800 eur, potom si dal 900 eur, teraz tam mas Zenbook za 1069 eur (ale len s 8GB RAM). Okrem toho su tam 3 zo 7 notebookov s 8GB RAM, pricom pises, ze chces 16GB RAM (cize potrebny upgrade za dalsie peniaze). Na tom najlacnejsom Aceri to nebude take lahke, kedze je tam 2x4GB RAM a teda by si musel obe vybrat a kupit 2x8GB, to je tak 70 eur, ale zase tie stare by si vedel predat. Tie so starsim procesorom 8565U (2x Acer) by som dal tiez prec.

Aby si to nemal take jednoduche a kedze vidim, ze si ochotny ist aj do sumy 1000 eur, tak pridam tento Dell Vostro 5490 s 3-rocnou NDB zarukou: https://www.alza.sk/dell-vostro-5490-black-d5781457.htm Alebo tebou zvoleny Zenbook v MIL standarde (odolny voci padu), ktory ma lepsiu bateriu, je skoro o pol kilogramu lahsi (1,49 vs 1,09kg) a NumberPadom (numericka klavesnica na touchpade): https://www.alza.sk/asus-zenbook-14-ux433fac-a5113r-royal-blue-d5695851.htm

Dell je Dell, ale v tomto pripade by som preferoval Zenbook kvoli designu, nizsej vahe a lepsej baterii. Dell trpi na kvalitu displeja, pokryva len 54 percent sRGB farieb.

Tu mas recenziu na Dell aj Zenbook, aj ked v inej konfiguracii procesora/RAM, no displej, case (obal+panty) su rovnake:
https://laptopmedia.com/review/dell-vos ... a-zenbook/
https://laptopmedia.com/review/asus-zen ... rm-factor/
Napísať odpoveď