Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
yoggy

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa yoggy »

retkvic napísal:Urobme taký sociálny experiment, vykašlime sa na všetky opatrenia, nenosme rúška, neriešme umývanie rúk, fungujem ako normálne, rozpumpujme ekonomiku, nech sú organizované festivaly a rôzne masové podujatia s desiatkami tisíc ludí, vráťme do normálu leteckú dopravu, nechajme tu volne prúdiť turistov z celého sveta, napr z takej Brazílie, USA, zaleťme si na dovolenku do Ria a uvidíme ako to budeme vnímať potom.

Tu su napr udaje o mortalite z niektorych vybranych europsych statov, udaje tam siahaju do roku 2015.
https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
Brat poslednych 5 rokov z demografickeho hladiska je nic. To mas ako s trhami. Ked to klesne aj o 10%, tak kazdy si hovori, ze je to v riti vsetko predavam a potom sa to aj tak vrati do normalu. :smt006
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa jackb »

Yoggy, ja som si opakovane prosil relevatny zdroj. Narodne statistiky, Eurostat, alebo aspon nieco ako CIA Factbook.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Ako keby som tu postoval hlavne spravy. :| Ta statistika je na webe UCL. :roll:
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Britania mala mozno aj stastie v nestasti, sice posledne tyzdne nesledujem pozorne co robi Johnson, no myslim si, ze keby mu pri tom "sopliku" nic nebolo, pripadne ak by sa nenakazil, tak by to tam teraz vyzeralo este ovela horsie.

@yoggy neviem o tom, že by sme pri tých pandémiách čo spomínaš 1993 mali nejaké podobné opatrenia ako máme teraz, skúsme to bez nich a uvidíme aké by boli císla. Prečo to nikto nechce risknúť? lebo je tu nejaké celosvetové sprisahanie?! :D
To mas ako s trhami. Ked to klesne aj o 10%, tak kazdy si hovori, ze je to v riti vsetko predavam a potom sa to aj tak vrati do normalu. :smt006
Celkom dobra analogia, tak to bolo aj pred sto rokmi, prisiel velky pad a potom sa to vrátilo do normálu, mozno ako v ekonómii tak to platí aj v živote, a možno je ten pád neodvrátitelný a len sa presmeruje do ekonomiky, len si vybrať. Dávnejšie sa všetko riešilo racionálnejšie, teraz sa všetko chce zachraňovať, no aj tak realite neutečieme.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

#AllNumbersMatter

:lol:
jackb
Redeemer
Redeemer

https://www.ons.gov.uk/peoplepopulation ... lresidence
podla statistik za Anglciko a Walles v aprili stupla umrtnost za mesiac april o 51%

pocet mrtvych v UK na CoVID 19 - len tych v nemocniciach, je ku dnesku takmer 41 tisic co je priemerna umrtnost pocas bezneho maja. a to su vsetky umrtia, nie len "cinsky soplik".

retkvic, Boris sa mozno spamatal, ale ludia nie. aj ked ma v sobotu potesilo vidiet aspon jednu pokladnicku s pokryvkou tvare. inak ludom nevadi nic. ked je slnecno zgrupuju sa parkoch a akosi neverim na britske troj generacne byvania. ludia sa navstevuju v domoch, pouzivaju hromadnu dopravu aj ked ta navstena nie je essential...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

retkvic napísal:Prečo to nikto nechce risknúť?
dôvod prečo by sme to mali robiť?
retkvic
Addict
Addict

@jackb podla mna zapad a ludia tam vnimaju svoje slobody trochu inak ako u nas, my sme poznaceny komunizmom a vtedy sa posluchalo a boli poslapavane ludske slobody, tak ked sa nieco nakaze tak sa poslucha. Briti sa radi zgrupuju aj v tych puboch, sice som v UK nikdy nebol no z toho co som videl, tak este v zaciatkoch to tam bolo hlava na hlave, teraz je to asi vsetko len vonku, takze to je plus.
Taktiez namiesto podavania ruk ako pozdrav preferuju obimanie, plus tie generacne byvania.

Ten nemecky virolog Dresden hovoril ked to bolo v počiarkoch, že virus počas leta nevymizne a zostane v populácii a zatial čo doteraz bolo jeho širenie viac menej lokalne, v určitych ohniskách, ako velké mestá, tak po lete sa vírus nepozorovane rozšíri homogénne po celej krajine a nástup, ak k nejakému dôjde bude simultánny, čiže to bude mať horší dopad napr. pre NHS, ale je vidieť, že sice ludia sa vonku stretavaju aj masovo v parkoch a na plazach, ale aspon vlada robi nieco pre to aby sa to tak rychlo nesirilo, hoci to nemusi stacit.

@beardie neargumentovalo sa tu dozadu o nejakej mortalite u chripkovych ochoreni?
jackb
Redeemer
Redeemer

Neviem co sa objimaju namiesto podavania, to je skor vec na juhu Europy a generacne byvanie nie je. Tym som myslel, ze su v parku tri generacie a to su dve domacnosti, v case ked sa nesmeli stretavat ani susedia. Ale s tymi slobodami suhlasim. Stale to pouzivam ako dovod na efektivitu opatreni a minimalnej mortality na Slovensku a prakticky aj v Cechach.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Osobne som dosť skeptický, že COVID19 sa minimalizuje alebo vymizne s teplým počasím. V Brazílii je teplo stále a vidíme, ako to tam vyzerá. A to ešte nedostatočne testujú a skutočný počet chorých/mŕtvych bude ďaleko vyšší. Všetko len kvôli tomu, že majú prezidenta debila.

U nás sme to zvládli vďaka opatreniam. Obávam sa, že keď ľudia znova hromadne začnú cestovať po EU, tak sa dočkáme druhej vlny, ktorá zabije viac ľudí. Podľa mňa mali toto leto zakázať dovolenky pri mori (resp. povoliť, ale po návrate 14 dní karanténa a neg. test). A skôr mali ľudí motivovať, aby dovolenkovali toto leto na Slovensku. Ekonomika to potrebuje.
beardie
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal:@beardie neargumentovalo sa tu dozadu o nejakej mortalite u chripkovych ochoreni?
skus tu ideu rozviesť
Mam istú predstavu, ale rad si vypočujem detaily
retkvic
Addict
Addict

@beardie šípim nejakú pascu, ako pavúk čo sa pozerá na muchu v sieti, nechám to na tvoju bujnú predstavivosť :)
Ja som tým len naznačoval, že nech si každý ochutná svoju medicínu, inak sa na tie čísla a úmrtnosť pozerá, ak som v bezpečí s nulovou nákazou a inak tam kde okolo neho umierajú ludia, ak by sa všetci zachovali ako mi, tak by to po zdravotnej stranke vsade vyzeralo ok a po ekonomickej tiež, z dlhodobejšieho hladiska, no nie všetky krajiny a ludia samozrejme majú tie isté možnosti, či už ekonomické, klimaticke alebo spoločenske.

@ephramko tak nejak s tým, že ak by vedel stát ludom garantovať lacnejší test a s tou smart karantenou by sa vedeli stotožniť aj zamestnavatelia, akurat neviem čo na to turisti z ostatných štátov, to by sa asi nestretlo s úspechom ako u nich, tak ani našej ekonomiky.
A netreba zabúdať, že neznedbatelná časť južanskej ekonomiky žije z cestovného ruchu, takže aj tam treba cestovať na udržanie ekonomiky,ale tak screw them, že či nie? ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal:@beardie šípim nejakú pascu, ako pavúk čo sa pozerá na muchu v sieti, nechám to na tvoju bujnú predstavivosť :)
Ja som tým len naznačoval, že nech si každý ochutná svoju medicínu, inak sa na tie čísla a úmrtnosť pozerá, ak som v bezpečí s nulovou nákazou a inak tam kde okolo neho umierajú ludia, ak by sa všetci zachovali ako mi, tak by to po zdravotnej stranke vsade vyzeralo ok a po ekonomickej tiež, z dlhodobejšieho hladiska, no nie všetky krajiny a ludia samozrejme majú tie isté možnosti, či už ekonomické, klimaticke alebo spoločenske.
nie je to vhodne z viacerych dovodov, spomeniem ale primer - vsetci sa nechavame ockovat na choroby, nerobime to len pre seba, ale aj pre svoje okolie
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Stara tema, no len pripomeniem ze vcera sa podla korona.gov.sk otestovalo 47 ludi, z toho 4 boli pozitivny. Vyzera to tak, ze Slovensko sa ku Covid nakoniec zacne spravat ako k obycajnej chripke. Zaujimal by ma ten zlom kedy sme sa dostali od lock downu k tomu, ze ani netestujeme.
jackb
Redeemer
Redeemer

povedal by som, ze sa tesuju len prichadzajuci a aj to len namatkovo. to moze byt problem, ked pride este viac krajanov z UK busmi do Prahy, alebo priletia do Viedne ci Budapesti.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Opatrenia účinkovali a chorobu potlačili dočasne na minimum, takže sa ľuďom vidí, že vlastne žiadna ani nehrozila.

Fakt málokto si na prstoch zráta, že práve v dôsledku opatrení to je také, aké to je. Je to ako postaviť strašiaka na pole kvôli vtákom a potom nadávať, že sa strašiak staval zbytočne, lebo keďže tam stojí, žiadny vták neprišiel vyzobať úrodu.

Prečo sa ale prestalo testovať, to je mi záhadou, doteraz som sa nazdával, že aspoň kompetentní to neberú až tak na ľahkú váhu. No hlavne že nemôžme v nedeľu nakupovať, to pomôže isto viac, než nejaké testy :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja si naopak uz dlhsiu dobu kladiem otazku ze koho vlastne testuju ked sa bezne testovalo 1000 ludi denne.

ludia sedia doma, do zahranicia chodia minimalne, tak koho treba testovat?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Vracalo sa dosť ľudí zo zahraničia. Testovali aj pendlerov. Testovali ľudí z prvej línie. Ak si mal nejakú virózu a zavolal lekárke, tak ťa tiež otestovali. Hodne sa testovalo v nemocniciach, v školách a soc. zariadeniach. Tiež som si všimol, že veľa zamestnávateľov začalo vyžadovať neg. test pri nástupe do zamestnania.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale to sa vsetko dialo pred mesiacom. chripkove obdobie skoncilo, krizovy stav skoncil, panika skoncila. manzelka co pracuje v slovnafte, tych testovali kazdy tyzden skoro, teraz je to kazde dva myslim, alebo to dokonca uz uplne zrusili.

proste aktualne nie je koho testovat, preto sa netestuje.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Plus testy na protilatky uz ponukaju aj prakticki lekari.
Napísať odpoveď