pouzivate OS ktorému bola ukončená podpora?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ktorý OS z ukoncenou podporou použivate?

Windows 95/98/98SE
1
9%
Windows ME
0
Žiadne hlasovania
Windows 2000
0
Žiadne hlasovania
Windows XP
0
Žiadne hlasovania
Windows Vista
1
9%
Windows 7
9
82%
Linux z ukoncenou podporou
0
Žiadne hlasovania
MAC OS z ukoncenou podporou
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 11

kompi
Medium Professional
Medium Professional

pouzivate OS ktorému bola ukončená podpora?

Príspevok od používateľa kompi »

Ahojte,

Neviem kám som to mal zaradit ked tak to kľudne presunte....

Napadlo ma sa opýtat ci pouzivate niekto OS ktorému uz bola ukoncená podpora pripadne dôvody preco tomu tak je a ako riesite otázku bezpecnosti. :)

Ja som este donedávna mal Windows 7 na NTB no uz sa to zmenilo je tam 10tka.

priznam sa ze do roku 2009 som pouzival na jednom pc Windows 98 SE. Kôli starým hrám a ten pc bol proste svižnejší ako z windows XP potom som tam este na chvílu hodil Windows 2000 ktorý sa priznám mám resp mal som omnoho radsej ako windows XP. :)

pouzíval som windows 2000 na svojom hlavnom PC až do vydania windows Vista. A potom uz windows 7 od verzie RC.

ako ste natom teda vy? :)
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: pouzivate OS ktorému bola ukončená podpora?

Príspevok od používateľa Hensym »

Prečo by sa niekto takto dobrovoľne týral? Ja som mal tú česť nedávno pár dní pracovať s Windows 7 (ktorý som roky spokojne používal a bol to špičkový OS) a tak mi to pri práci do*ebalo workflow, že som sa len pousmial. Keďže som zo 7 na 10 prechádzal plynule (mal som aj 8, 8.1 a potom všetky buildy 10-ky), tak som to až tak neevidoval, no ten skok k lepšiemu je tam obrovský.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Chyba tu Windows 8/8.1, tiez 10 - starsie verzie, prip. este moznost, ked niekto instaluje novu verziu predcasne, skor ako je oficialne ponuknuty.

Ja som pouzival XP dlhsie kvoli tomu, ze sa mi nechcelo preinstalovat Windows a vsetko ostatne, nastavenia Windows nie je mozne ulozit ani zalohovat, vsetko je nutne nastavovat nanovo a este si zvykat na nove veci a zmeny, ale po kupe noveho PC som dal uz 7.

Potom som pouzival dlho 7, to uz bolo kvoli tomu, ze 8 sa mi nepacil, to start menu na celej obrazovke, nic som nevedel najst, presiel som priamo zo 7 na 10 a tu sa mi paci, ze nemusim preinstalovat cely OS, ale nastavenia sa zachovaju pri velkych aktualizaciach.

Na lepsie sa lahko zvyka a na zle ludia lahko zabudaju, to caste padanie, modre obrazovky a ine problemy, ovladace bolo nutne hladat a pod.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Pouzivat windows 7 nie je ani moc dovod, leda kvoli nejakym starsim zariadeniam alebo programom, ktore pod 10 nejdu. Moje skusenosti su, ze na tom istom PC je windows 10 rychlejsi ako 7. Komu sa nepaci start menu (ako napr. aj mne), tak je tu Classic Start Menu / Classic Shell.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

riesim to tak isto na 10tke ako si napisal jasne 7 uz dnes nema zmysel :)
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

win 7 ma zmysel oproti 10 ked mas klasicky hdd a nemas k dispozicii ssd.win 10 je utrpenie na hdd,preto este pouzivam na pc 7.notas ma ssd tak tam je 10 a ide vsetko super
kompi
Medium Professional
Medium Professional

ja mam ssd od roku 2012 cize na 10tke som hdd nemal tak neviem porovnat :)

//autoeditácia príspevku (12 Júl 2020, 22:01)
Dreamer napísal:Chyba tu Windows 8/8.1, tiez 10 - starsie verzie, prip. este moznost, ked niekto instaluje novu verziu predcasne, skor ako je oficialne ponuknuty.

Ja som pouzival XP dlhsie kvoli tomu, ze sa mi nechcelo preinstalovat Windows a vsetko ostatne, nastavenia Windows nie je mozne ulozit ani zalohovat, vsetko je nutne nastavovat nanovo a este si zvykat na nove veci a zmeny, ale po kupe noveho PC som dal uz 7.

Potom som pouzival dlho 7, to uz bolo kvoli tomu, ze 8 sa mi nepacil, to start menu na celej obrazovke, nic som nevedel najst, presiel som priamo zo 7 na 10 a tu sa mi paci, ze nemusim preinstalovat cely OS, ale nastavenia sa zachovaju pri velkych aktualizaciach.

Na lepsie sa lahko zvyka a na zle ludia lahko zabudaju, to caste padanie, modre obrazovky a ine problemy, ovladace bolo nutne hladat a pod.
co sa ovladačov týka spomeniem jeden priklad za vsetky kupil som TV kartu krátko predtým ako mala výjst VISTA externu do PC pisalo na obale ze kompatibilná z VISTOU aj skutocne vyšli ovladače výsledok pod vistou nefungovalo naladit analog. musel som pouziť neoficialný ovladač aj tak to fungovalo pod xp resp w2k lepšie :)
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

daj si tam hdd a potom uvidis :D tie cakacie doby a podobne
kompi
Medium Professional
Medium Professional

myslim ze sa zhodneme natom ze to co MS robi a to ze vyjde nová verzia windows a oni od tej chvile robia vsetko preto aby odpalili pôvodnu verziu je dosť chrapunske.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Mám 10 aj na booku s HDD a neviem o čom hovoríš. Absolútne totožné s 7. Teda nový Win veľmi svižný, čo sa týka čakacích dôb, po X mesiacoch to trvá rádovo dlhšie. Ale nič, na čo by sme neboli zvyknutí z iných OS.

A zase sa potom vraciame k tomu, čo píše okrajovo Dreamer. Nie je Windows 10 ako Windows 10. Microsoft pri Windows 10 presadzuje tzv. "living document" licenčnú politiku (podobne ako napr. Adobe pri Creative Cloud). Teda máš OS, máš licenciu, stále máš Windows 10, ale za tie roky čo ho máš prišlo už X veľkých updatov, ktoré ten OS radikálne upravujú. Od roku 2015 by už podľa starej licenčnej politiky už Microsoft vydal aj 1-2 nové OS, lenže v aktuálnom stave je to stále Win 10, ale aktuálny build.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

mne na HDD Win10 tiez siel dost biedne... disk sa skoro nikdy nezastavil .. najviac to vyzieral Windows Defender .. asi realtime ochrana alebo nejake background checky .. ale to bolo este v zaciatkoch, kto vie ako je to dnes, HDD uz nemam.

inak co sa tyka ankety, tak nedavno som volade na nete nasiel pekny balicek vsetkych Windows verzii od 3.1 :D niekedy si to rozbeham na nejakom retro zdroji ... inak vobec, pouzival som dlhu dobu crackle XP bez updatov, Vistu a 7 som preskocil, potom chvilku 8, 8.1 a hned jak sa dalo, som siel do W10 a na tom uz predpokladam ostanem do konca zivota. ani vlastne neviem, ci mam ofiko verziu abo ako som sa k tej prvej verzii vlastne dostal ...
kompi
Medium Professional
Medium Professional

ja v podstate jediny windows co som uplne obisiel bol windows ME. Windows 8.1 som chvilu pouzival na tablete. Najlepsie spomienky mám ale naozaj na w2k. mam dokonca skusenost ze ntb acer dodaný z XP z w2k vydrzal dlhsie na bateriu bol sviznejsi proste ak mam rád verziu windowsu tak je to práve w2k. :) do ukoncenia podpory windows 98 SE som mal dualboot prave z W2k nakolko 98 SE bolo brutalne nachylne na virusy tak na beznu prácu a nove hry to bolo w2k a 98 SE este obcas na starsie hry :) . potom som uz z novym pc mal dualboot xp/vista a xp mi casom uplne zmizlo a zapol som ho raz za polroka. potom som uz presiel na windows 7 od verzie RC :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Toto vlakno mohlo byt uplne pokojne v sekcii o software... No ja tie verzie Windows preskakujem. 98, XP, 7, 10. Sedmicky som sa drzal kvoli tomu, ze pre starsi MacBook, ktory som mal uz neboli oficialne drivre od Apple na 10tku a tiez HW by sa s tym zbytocne trapil. Chcel som su 7 nechat na novsom zariadeni, ale tam sa zase ukazalo, ze 7 uz podporovana nie je. Na druhu stranu je pohodlne mat rovnaky system v praci aj doma.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

uprimne aj som uvazoval v aprili 2018 ked som kupil prvy ryzen 3 ze si dam 7cku a drivre aj boli ale MS uz nepodporovalo ryzen na 7. a na 10tku som uz bol ako tak zvyknuty z NTB tak som si ju dal+classic shell a takto fungujem doteraz. 10tka je uz podla mna ok system nemam dovod nostalgicky sa vracat k 7dmicke :) . No priznam sa ze na prve mesiace to bol boj este na NTB :D .
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

kompi napísal:myslim ze sa zhodneme natom ze to co MS robi a to ze vyjde nová verzia windows a oni od tej chvile robia vsetko preto aby odpalili pôvodnu verziu je dosť chrapunske.
Nie, maju supportnu politiku a dopredu vies, kolko budu dany OS podporovat.

Inac podporuju ich vyrazne dlhsie ako vsteky ostatne platformy.

Pouzivat nepodporovany OS nema moc zmysel, hlavne kvoli bezpecnosti a cenam HW. Ale chapem, ze ak ma niekto doma kusok starho HW a nechce sa ho vzdat bud pre to, ze ma k nemu citovy vztah alebo len ho pouziva obcas.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

kompi napísal:myslim ze sa zhodneme natom ze to co MS robi a to ze vyjde nová verzia windows a oni od tej chvile robia vsetko preto aby odpalili pôvodnu verziu je dosť chrapunske.
Ak by si pracoval na vývoji softwaru, vedel by si, že takýto krok nie je chrapúnsky, ale nevyhnutný preto, aby bola čo najväčšia skupina užívateľov naďalej spokojná. Udržovať updaty pre staré verzie, ktoré využíva minimum užívateľov, je nerentabilné, to znamená, že to stojí veľa peňazí, ktoré sa ti už nevrátia, a preto sa musíš snažiť donútiť ich upgradovať, a to hlavne kvôli bezpečnosti.

A harrison314 má pravdu. Napríklad 12-ročný support pre Windows XP bola veľmi veľkorysá doba, o ktorej sa ti v iných aplikáciách môže len zdať. Taký Android má ten support pre jednotlivé verzie možno tak 3 roky... Cháp, že to je business a Microsoft ti nebude dobrovoľne vydávať updaty na verziu, ktorú si raz kúpiš a potom ju budeš chcieť 20 rokov používať na starom PC, pretože novšiu verziu OS už nepotiahne.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pilifo - Len kym ten Android ma podporu 3 roky, tak je dost pravdepodobne, ze za tie 2 az 3 roky telefon vymenis. Zranitelnost telefonov a utoky nan nie su az take rozsirene ako v pripade pocitacov. Mas pravdu v tom, ze podpora XP bola velmi dlha a ze to bola slusna podpora. Len treba spomenut aj to, ze v tej dobe po prichode XP bol ten system vo velkom nasadzovany, bol to uspesny system a do dnesneho dna sa pouziva na starsich pocitacoch. Po prichode Windows 7 to bol opat rozsireny system a dokonca dnes este aj stale je, nepomohol ani ezplatny upgrade, vypnutie podpory ci dalsie kroky zo strany Microsoftu.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

heker - no a myslíš, že väčšina používateľov nemení svoje PC/laptopy aspoň každých 5 rokov? Zo svojho okolia poznám len pár ľudí, ktorí to nerobia a to sú ľudia, ktorí tie svoje počítače veľmi nepoužívajú, takže ani pre samotný Microsoft to nie je cieľová skupina zákazníkov, ktorých by sa mali snažiť uspokojiť.

No a keď som našiel štatistiky využívania jednotlivých verzií Windowsu, tak skoro 80% zariadení beží na podprovaných verziách. Windows 7, na ktorom beží už len necelých 20% zariadení, by som preto už dnes nenazval rozšíreným systémom :)

https://gs.statcounter.com/os-version-m ... /worldwide
kompi
Medium Professional
Medium Professional

heker napísal:Pilifo - Len kym ten Android ma podporu 3 roky, tak je dost pravdepodobne, ze za tie 2 az 3 roky telefon vymenis. Zranitelnost telefonov a utoky nan nie su az take rozsirene ako v pripade pocitacov. Mas pravdu v tom, ze podpora XP bola velmi dlha a ze to bola slusna podpora. Len treba spomenut aj to, ze v tej dobe po prichode XP bol ten system vo velkom nasadzovany, bol to uspesny system a do dnesneho dna sa pouziva na starsich pocitacoch. Po prichode Windows 7 to bol opat rozsireny system a dokonca dnes este aj stale je, nepomohol ani ezplatny upgrade, vypnutie podpory ci dalsie kroky zo strany Microsoftu.
do bodky suhlasim :). ešte dodam ze kroky MS voči 7 su robene presne preto aby sa im nestalo to bo pri XP ze budu niekolko krat predlzovat podporu pre vysoky podiel pouzivania. poskytli dost drahu platenu podporu pre 7. cize kto to naozaj potrebuje ma moznost si zaplatit bezpecnostne zaplaty a tym sa to oplati aj MS lebo ako tu niekto hore pisal je drahe platat stare OS.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ale veď to, čo robí Microsoft, tzn. núti používateľov prejsť na najnovšiu verziu Windowsu, je správny krok a robí to takto snáď každý výrobca softwaru. Zaručuje to spokojnosť väčšiny používateľov, ktorí budú mať nové featury, bezpečný a rýchly systém. Tá minorita zákazníkov, ktorí bežia na starom HW, ich nezaujíma, pretože ten, kto si nekúpi raz za 5 rokov nový HW, si určite nebude priplácať za updaty, ktoré by boli s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi drahé kvôli tomu, že by im tie náklady na fixovanie a testovanie starého systému musel zaplatiť malý počet zákazníkov.

Pokiaľ by takúto politiku neviedli, tak by tí bežní netechnickí používatelia, ktorí nechápu všetky výhody novšej verzie Windowsu, nemali žiadny dôvod na upgrade. To by viedlo k tomu, že by si museli priplácať za tie updaty a v konečnom dôsledku by tých nasratých používateľov bolo oveľa viac ako teraz. Viem, o čom hovorím, mám s tým z firmy osobné skúsenosti a naša politika je preto v podstate rovnaká ako politika Microsoftu - pushovať čo najväčší počet zákazníkov na najnovšiu verziu hneď potom, ako vyjde. Inak to vedie len k celkovej nespokojnosti a v konečnom dôsledku väčším nákladom pre zákazníka, pretože skôr či neskôr bude musieť upgradnúť tak či tak :)
Napísať odpoveď