Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Zo zákona nemôže byť popri ceste žiadna pevná prekážka.
Čo znamenajú rýchlosti v krúžku (čo vyzerajú ako značky max. povolenej rýchlosti), ktoré majú kamióny na návesoch?
Prakticky som sa dočítal, že by to malo byť maximálne rýchlosti pre dané vozidlo v jeho domácej krajine v obci, mimo obce a na diaľnici, ale nejde mi do hlavy, že bežne vidím kamióny, ktoré ich majú 5 (50,60,70,80,90) a pod., alebo naopak len 2 (80, 90). Nevidím v tom nejakú logiku.
Prakticky som sa dočítal, že by to malo byť maximálne rýchlosti pre dané vozidlo v jeho domácej krajine v obci, mimo obce a na diaľnici, ale nejde mi do hlavy, že bežne vidím kamióny, ktoré ich majú 5 (50,60,70,80,90) a pod., alebo naopak len 2 (80, 90). Nevidím v tom nejakú logiku.
A niekto kto mi to aj reálne zodpovie? 
-
yoggy
Tie cisla v kruzku su maximalne povolene rychlosti. Preco ich ma niekto tak vela? Maximalnu rychlost tahaca urcuje hmotnost nakladu, ktory ma nalozeny na navese. Napr. s polystyrenom si to mozes svistat aj 90km/h, ale ked mas nejaku stavebnu sut 40t, tak pojdes maximalne 50km/h, lebo ucinnost brzd atd je mizerna. A by to nemuseli stale menit podla nakladu, tak tam maju rovno vsetky.
Čiže kamión, ktorý tam má povedzme len 90-ku a 100-ku má náves určený len na ľahký materiál, a teda môže ísť rýchlo?
-
yoggy
Tak beriem spat co som napisal. Je to fakt na to aby si na nich nepi*oval.
Ked ma niekto poriadne nalozene, tak nepojde 90km/h ale len 70km/h nehovori o tom ziadny zakon ci vyhlaska, ale pre svoju vlastnu bezpecnost a bezpecnost nakladu pojde pomaly.
Ked ma niekto poriadne nalozene, tak nepojde 90km/h ale len 70km/h nehovori o tom ziadny zakon ci vyhlaska, ale pre svoju vlastnu bezpecnost a bezpecnost nakladu pojde pomaly.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Neviem či sú ešte nejaké špeciálne pravidlá pre kamióny/návesy, prípadne v iných krajinách ale tá nálepka by mala označovať maximálnu konštrukčnú rýchlosť. Čiže by si nemal ísť rýchlejšie ako máš na tej nálepke. Aspoň tak to viem ja, máme starší prívesný vozík, ktorý má max. rýchlosť len 70kmh. A bez tej nálepky (bola stará/zošúchaná) mali problém na STK.
Veď to všetko chápem, že to asi bude maximálna rýchlosť, ale ak tam má 5 nálepiek od 50 po 100 km, tak sa to trošku stráca účinku. Argument od yoggyho neberiem, určite to bude mať normálne vysvetlenie, čierne na bielom a bude existovať nejaký vzorec/pravidlo.
Minimálna rýchlosť na ceste mimo diaľnice nie je. Traktory a kombajny si to tiež na seba nelepia, a tí idú 30 mimo obce.
Minimálna rýchlosť na ceste mimo diaľnice nie je. Traktory a kombajny si to tiež na seba nelepia, a tí idú 30 mimo obce.
-
yoggy
Traktory a kombajny to praveze maju.
Nalepka musi vystihovat maximalnu konstrukcnu rychlost. Ostatne nalepky hovoria o tom, ze proste ides pomaly lebo nieco a aby to respektovali ostatni. Popr. v roznych krajinach je rozna maximalna povolena rychlost pre TIR.
Nalepka musi vystihovat maximalnu konstrukcnu rychlost. Ostatne nalepky hovoria o tom, ze proste ides pomaly lebo nieco a aby to respektovali ostatni. Popr. v roznych krajinach je rozna maximalna povolena rychlost pre TIR.
ako vlastne funguje pevný internet v rámci krajiny? napr. Telekom ak chce dotiahnuť optiku do nového mesta, tak musí si sám potiahnuť vlastný kábel z najbližšieho mesta, kde už optiku má do mesta kde ešte len chce začať budovať sieť? alebo sa napojí na nejakú zdieľanú sieť?
Alebo ako funguje miestny provider? odkiaľ on "ťahá" pripojenie?
Alebo ako funguje miestny provider? odkiaľ on "ťahá" pripojenie?
Áno, napájaju sa na chrbticove siete rôznych poskytovateľov, od telekomu cez Orange až po železnice
Tu je zoznam pripojenych sieti do SIXu (centrum v BA a KE, kde sa zlucuju kable operatorov a vymienaju si prenos/komunikaciu medzi sebou) - https://www.six.sk/index.php?page=pripojene_siete Najdes tam vpravo aj grafy, takze si vies urcit aj tych najvacsich poskytovatelov na trhu.
čiže ak je nejaký malý lokálny provider, on sa napojí sa uzol nejakého giganta a jemu platí nejaký fixný poplatok alebo variabilný podľa počtu prenášaných dát?
-
yoggy
https://www.six.sk/index.php?page=dokumenty
Vacsinou sa plati za maximalnu kapacitu. Nie za objem dat a pod.
Vacsinou sa plati za maximalnu kapacitu. Nie za objem dat a pod.
Ale ak napr. Orange sa rozhodne pokryť optikou mesto,kde ešte nie je,tak môže využiť existujúci kábel s niekym,kto už tam optiku má alebo musí ťahať svoj vlastný kábel z najbližšieho miesta kde má optiku?
-
yoggy
Realne sa to robi, tak ze jeden poskytoval potiahne optiku do mesta, kde ju zakonci v POPe a moze dalej pokracovat do domacnosti a prenajimat datove okruhy. Alebo dalsi poskytovatel sa napoji na POP a spravi si vlastne okruhy do domacnosti.
Ono si mozes vsimnut, ze ked pride prvy poskytovatel optiky do mesta, tak odrazu sa tam zjavia dalsi. Optiku do mesta ale potiahol len jeden.
Ale cim vacsie mesto-viac zakaznikov, tak tym je vyssia pravdepodobnost, ze si potiahnu kabel do mesta vlastny.
Ono si mozes vsimnut, ze ked pride prvy poskytovatel optiky do mesta, tak odrazu sa tam zjavia dalsi. Optiku do mesta ale potiahol len jeden.
Ale cim vacsie mesto-viac zakaznikov, tak tym je vyssia pravdepodobnost, ze si potiahnu kabel do mesta vlastny.
dík za ozrejmenie
odkedy nám Telekom spustil optiku, nejak som sa zamyslel, že ako je vlastne tá spleť káblov vzájomne poprepájanych 
U nás to už 2 roky vyzerá ako vo Verdune, lebo si všetci kopú vlastné optiky.
Ak v obchode stojí fínska vodka (700ml) 10€ z toho 20% teda 2€ je DPH,aká je z tohto ešte daň z alkoholu? Koľko na tej jednej fľaške obchod zarobí? výrobné náklady na jednu takúto fľašu sú asi aké?