Nefungujúca klávesnica pri bootovani a v BIOSe

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
NHISPVM
Star
Star

Nefungujúca klávesnica pri bootovani a v BIOSe

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Zdravím,

Mám notebook Acer Aspire V15 (V5-591G) a všimol som si, že mi prestala fungovať klávesnica na notebooku. Ak som doma, tak mam pripojenú klávesnicu cez USB... Takže neviem ako dlho už nefunguje klávesnica na notebooku. No dnes som si všimol, že pri bootovani a BIOSE nefunguje. Okrem Win10 mám aj Linux. Bootloader je GRUB version 2.02. Keďže mám dve OS a nejde mi klávesnica nemôžem sa šipkami prepínať medzi OS. Taktiež, ak sa dostanem do BIOSU, tak sa v ňom nedá vôbec pohybovať. Po načítaní OS a pri prihlasovaní sa, klávesnica funguje normálne (takže si nemyslím, žeby mala byť nejaká hardvérová chyba) Taktiež funguje klávesová skratka na dostanie sa do BIOSU alebo alt + ctrl + del na reštartovanie. Avšak žiadne iné tlačidka nefungujú kým nenačíta nejaký OS. Klávesnica cez USB funguje nomrálne s ňou sa viem dostať aj do BIOSU aj prepínať OS. Štve ma to hlavne kvôli tomu, keď beriem niekde notebook a bez klávesnice som vtedy stratený :D

Mám presný problém ako riešili na tomto fóre: https://community.acer.com/en/discussio ... der-s7-392 Avšak nikde som nenašiel žiadne riešenie ako to opraviť :(

Skúšal som: updatovať Linux, GRUB, Windows update, Odinštalovať všetky ovládače a nainštalovať ich na novo, aktualizovať ovládače klávesnice, reštartovať notebook aj s odpojením batérie, zmena bootloaderu z GRUB na Windows bootloader, zmena z UEFI na Legacy v BIOSE. Nič z toho nefunguje.

Jednoducho klávesnica pokiaľ sa nenačíta operačný systém nefunguje (Okrem alt + ctrl + del a F2 (dostanie sa do BIOSU).

Nejaké nápady čo by mohla byť chyba ?

Ďakujem
Pepo79
Star
Star

Re: Nefungujúca klávesnica pri bootovani a v BIOSe

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Skusil by som ako prve flash biosu notebooku na najnovsiu verziu. Ak to nepomoze, dat dole spodny kryt laptopu, najst konektor klavesnice, kde je pripojeny na dosku, opatrne ho odpojit a par krat fuknut vzduch na ten konektor, ak je v konektore prach tak uz nebude. Potom pripojit spat na dosku, zavriet kryt a zapnut notebook, ako sa bude po tomto spravat klavesnica.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Prach do konektoru sa viacmenej nema ako dostat. Skor ako prefuknut, tak vhodnejsi je kontox, ktory sluzi na oxidaciu kontaktov. Ale ani to nebude hlavnym problemom, ved klavesnica vo Win funguje normalne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Skús aj pozrieť nastavenia v BIOSe (pomocou externej klávesnice) či máš povolené USB - klávesnica môže byť aj ako USB zariadenie - už som to videl v ktoromsi laptope...no môžem sa mýliť.
Pepo79
Star
Star

heker napísal:Prach do konektoru sa viacmenej nema ako dostat. Skor ako prefuknut, tak vhodnejsi je kontox, ktory sluzi na oxidaciu kontaktov. Ale ani to nebude hlavnym problemom, ved klavesnica vo Win funguje normalne.
Uz som videl rozne podivne chovanie laptopov kvoli ci uz smietke spiny, trochu prachu ci blbo priliehajucemu kontaktu napr. aj na takomto konektore. Ak to spravi a bude to divne chovanie klavesnice pokracovat, tak aspon budeme vediet, ze to nebolo tymto.

Inak este ma napada skusit tiez load bios defaults, ci sa tam niekde nieco neprestavilo, co sposobuje toto divne chovanie klavesnice.

Cize suhrn za mna co by som postupne vyskusal:
1. Load bios defaults, restart notebooku, skusit klavesnicu. Ak to nepomoze tak ->
2. Flash najnovsi bios, restart notebooku, skusit klavesnicu. Ak to nepomoze tak ->
3. Dat dole spodny kryt laptopu, najst konektor klavesnice, kde je pripojeny na dosku, odpojit ho a prefunknut vzduchom. Zapojit naspat konektor, dat spat kryt. Zapnut a skusit klavesnicu.

Napis potom ci nieco z toho pomohlo.
heker
Redeemer
Redeemer

Napisem opat to iste co som napisal. Spina sa do konektoru nema ako dostat, ved je tam siroky vari 32 pin oonektor, ktory ma zamykanie proti vytiahnutiu. Co moze byt s konektorom, tak to je oxidacia a na to sluzi kontox. Ako som uz napisal, toto vyzera na iny problem a nie je to o spine ci oxidacii. Vo Windowse ta klavesnica normalne funguje. Suhlasim s tym, ze spravit aktualizaciu biosu a pouzit defaultne nastavenia.

//autoeditácia príspevku (25 Júl 2020, 21:30)
Napisem opat to iste co som napisal. Spina sa do konektoru nema ako dostat, ved je tam siroky vari 32 pin oonektor, ktory ma zamykanie proti vytiahnutiu. Co moze byt s konektorom, tak to je oxidacia a na to sluzi kontox. Ako som uz napisal, toto vyzera na iny problem a nie je to o spine ci oxidacii. Vo Windowse ta klavesnica normalne funguje. Suhlasim s tym, ze spravit aktualizaciu biosu a pouzit defaultne nastavenia.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Pepo79 - Najnovšiu verziu BIOSu mám a nefunguje. Čo sa týka konektora, tak chápem - ak budem rozoberať notebook, tak skúsim prečistiť aj konektor (a celkovo od prachu + asi to aj prepastujem) No nemyslím si, žeby v tom bola zrovna chyba, pretože klávesnica vo Linuxe aj vo Wine funguje úplne v poriadku. Taktiež skratka do BIOSU, alebo skratka na reštartovanie funguje aj vtedy, keď ostatné klávesy nie. Skôr ako hardverova chyba mi to príde ako softverova no...

Stary somár - díky za tip. Skúšal som to tiež, ale v tomto BIOSE nič ohľadom USB som tam nevidel, takže taká možnosť tam nie je. A aj tak USB klávesnica mi ide. Je to divné...

Heker - tiež by som povedal, že to nebude tým konektorom, alebo prachom. Aktualizácia BIOSu nepomohla. Čo sa týka defaultných nastavení, tak to je všetko tak ako bolo vždy. Jediné čo som v BIOS menil bolo bootovanie (aby sa teda prve zapínal GRUB a až tak HDD, pretože inak mi automaticky vždy načítava windows) - To som ale taktiež menil a nič nepomohlo.

Máte ešte nejaké nápady ? Ostáva už iba to rozoberatie notebooku a celkové čistenie + Ešte som sa dočítal, že možno pomôže celkové resetovanie a to vytiahnutím CMOS baterky. (To ale vyskúšam asi až ako poslednú možnosť)
Pepo79
Star
Star

Uz ziadne ine tipy ma nenapadaju, to vybratie CMOS baterky stoji za vyskusanie. Ked tu baterku CMOS vytiahnes, nechaj ju von aspon 30 minut, nedavaj ju tam hned spat. Co si dobre pamatam je tam este nejakych par minut, kedy si laptop este interne nastavenia moze stale pamatat. Po tom case by mal byt uz poriadne totalne vyresetovany.
heker
Redeemer
Redeemer

Par sekund baterka von postaci, v najhorsom minuta. Netreba 30 minut. Vybrata baterka sposobi to co aj reset v moznostiach biosu. Nepredpokladam, ze tym vyriesis problem, pretoze ti nepomohlo ani nacitat defaultne nastsvenia biosu.
Napísať odpoveď