verím, že sa tu nájde viacero ľudí, ktorý majú vlastnú sro alebo živnosť. Riešim teraz dilemu, pri povolaniach ako sú programátor, grafi, fotograf, marketér či účtovník ľudia väčšinou nemajú takmer žiadne výdavky (okrem svojho času), ktorými by si znížili daň. Fungujem na živnosť a paušálne výdavky sú super, akurát je nevýhoda, že sa oplatia len do hranice príjmov cca 33 000€ ročne a keďže som sa dostal už mierne cez (každá tisícka navyše je tam cítiť), tie dane a odvody tam stúpajú strmo nahor, každý ďalší rok (aktuálne cez 500€ ZP+SP mesačne). Nejde mi o to neplatiť štátu nič, ale jednoducho som v štádiu, kedy sa mi v podstate neoplatí zarobiť viac, lebo v konečnom dôsledku ide takmer všetko štátu.
Máte niekto podobnú situáciu a viete poradiť ako to riešiť? Väčšinou sa to rieši cesťákmi, ale až tak veľa toho nenajazdím. Prenájom priestorov je smiešna suma. Zamestnancov nemám. Notebook kúpim raz a mám 5-6 rokov pokoj. Jednoducho tých 20K ktoré poskytujú paušálne výdavky bez námahy nemám kde nahrabať. Nechcem ísť po žiadnych nelegálnych cestičkách. Už som mal aj jeden telefonát s účtovníkom a tých možností tam naozaj v tomto prípade veľa nie je. Budem rád za každý tip