Živnosť vs sro

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
DanielDevil
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Živnosť vs sro

Príspevok od používateľa DanielDevil »

Čaute,

verím, že sa tu nájde viacero ľudí, ktorý majú vlastnú sro alebo živnosť. Riešim teraz dilemu, pri povolaniach ako sú programátor, grafi, fotograf, marketér či účtovník ľudia väčšinou nemajú takmer žiadne výdavky (okrem svojho času), ktorými by si znížili daň. Fungujem na živnosť a paušálne výdavky sú super, akurát je nevýhoda, že sa oplatia len do hranice príjmov cca 33 000€ ročne a keďže som sa dostal už mierne cez (každá tisícka navyše je tam cítiť), tie dane a odvody tam stúpajú strmo nahor, každý ďalší rok (aktuálne cez 500€ ZP+SP mesačne). Nejde mi o to neplatiť štátu nič, ale jednoducho som v štádiu, kedy sa mi v podstate neoplatí zarobiť viac, lebo v konečnom dôsledku ide takmer všetko štátu.

Máte niekto podobnú situáciu a viete poradiť ako to riešiť? Väčšinou sa to rieši cesťákmi, ale až tak veľa toho nenajazdím. Prenájom priestorov je smiešna suma. Zamestnancov nemám. Notebook kúpim raz a mám 5-6 rokov pokoj. Jednoducho tých 20K ktoré poskytujú paušálne výdavky bez námahy nemám kde nahrabať. Nechcem ísť po žiadnych nelegálnych cestičkách. Už som mal aj jeden telefonát s účtovníkom a tých možností tam naozaj v tomto prípade veľa nie je. Budem rád za každý tip :)
baldorex
Addict
Addict

Re: Živnosť vs sro

Príspevok od používateľa baldorex »

No a zober si že ako sro máš vyššiu sadzbu dane, nemáš paušálne výdavky a nevieš uplatniť nezdaniteľnú čiastku dane.

Takže pri sro na jednej strane vieš ušetriť na odvodoch, na druhej strane na daniach zaplatíš oveľa viac.
Btw pozor na tie cesťáky, nie každý si môže dovoliť matovičovu fábiu. Máš účtovníka, prerátajte si to.
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

V sro sa vieš menej zaťažiť odvodmi. A navyše už od nového roka (teda zdaňovacie obdobie 2020) klesla daň z príjmu PO na celkom príjemných 15%.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

áno, tam sa oslobodím od odvodom, len aby som presne to isté nezaplatil zasa na dani (myslím inak, že tá znížená sadzba ale platí aj pre živnostníkov), keďže nemám ju čím ponížiť, narozdiel od živnosti, kde sú paušálne výdavky...navyše aj peniaze sa z sro vyťahujú ťažšie
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

par kolegov to kombinuje a ma aj zivnost aj sro. z kazdej fakturuje nejaku sumu aby to vychadzalo. na sro maju potom napr. leasing na auta aby mali co dat do nakladov
baldorex
Addict
Addict

Áno to je taký "ideál".
Na živnosť v maximálnej miere využiť paušálne výdaje, príjmy nad limit fakturovať už na sro a na tú sro dávať všetky reálne možné náklady.
Od mobilu cez PHM až po stravné konateľa.
Ale opäť, všetko treba prerátať s účtovníkom, reálne čísla sú k dispozícii.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

áno, tak som uvažoval aj ja, akurát je trošku problém u mňa, že mám dlhodobých klientov, teda nefakturujem jednorázovo a ten ich presun medzi sro a živnosť, aby som to ideálne odhadol by bol trošku komplikovanejší (keď raz pošlem FA na živnosť a raz na sro tomu istému klientovi, nie je to ideálne a hlavne už vidím, ako by to posielali stále na ten istý účet, ktorý majú uložený)...ale stále to zvažujem

druhá vec, ktorá je tam problémová je, že to prechodné obdobie, kým rozhodím tie príjmy a nebudem na živnosti platiť také veľké odvody potrvá vlastne 2 roky, lebo teraz už kým založím sro (čakám na zápis do katastra) bude september/október a už tohtoročné príjmy na živnosť budú pomerne vysoké, aj keby som tam nefakturoval ďalej nič, čiže rok 2021 to až znížim (dovtedy rok a pol budem platiť vysoké odvody) a až na základe daňového za rok 2021, ktoré podám povedzme do marca 2022 sa mi uplatnia menšie odvody niekedy v polovici roka 2022 :/
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Zivnostnik plati dane+odvody z prijmu, ktory dostal. Mozes mat v roku 2019 vystavene faktury za 40 tisic, ale pokial ti z toho 30 000 uhradia az 2.januara, tak platis len z tych 10 tisic. Preto mozes fakturovt v decembri, zaplatia ti v januari, oni to maju v ucte za december, tebe az za rok 2021. A stale mas moznost pozastavit si zivnost.
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

našťastie, väčšina klientov platí faktúry počas doby splatnosti (14 dní), sú to pravidelné platby v cca rovnakej sume každý mesiac, takže toto nie je môj prípad...to pozastavenie som si poznačil ako otázku na živnostníka, ako to tam funguje, ak by som ju neskôr spustil...ďakujem všetkých za podnety
baldorex
Addict
Addict

Vždy sa dá dohodnúť iná splatnosť faktúry.
Keď sa menili paušálne výdaje zo 40 na 60%, tiež som kontaktoval účtovné oddelenia svojich klientov a dohodli sme individuálne splatnosti pre faktúry, tak aby ich uhradili až v januári. Niekde to bolo až 90 dní splatnosť. Nikto s tým nemal problém, normálne som vysvetlil o čo ide, niektoré účtovníčky sa iba zasmiali, že väčšinou im volajú kvôli skoršej úhrade, len ja chcem uhradiť neskôr.
Niekde chceli dopísať vetu o predĺženej lehote, niekde mi povedali že stačí si dať na faktúre deň splatnosti aký chcem, že systém im to hradí automaticky podľa toho zadaného dátumu, takže kľudne som mohol dať aj február.
Z účtovného aj daňového hľadiska všetko v poriadku.

Na to prerušenie živnosti pozor, jeden čas platilo že paušálne výdaje sa dajú uplatniť v plnej výške len za 12 mesiacov podnikania, keď si podnikal menej, trebalo úmerne tomu krátiť výdaje. Myslím že to časom opäť zrušili, ale nie som si teraz istý a nechce sa mi pozerať zákon, tak aj to konzultuj s účtovníkom.
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Je problém že vykazujem zárobok z decembra za daný rok aj keď na účet mi prišli peniaze až v januári/februári ? Robím to tak už niekoľko rokov a až vďaka tejto téme som zistil že to robím naopak :D. Proste zrátam svoj zárobok z vystavených faktúr za daný rok.
baldorex
Addict
Addict

Áno robíš to zle.

Nesedia ti príjmy, ak si rátaš paušál tak ani výdaje...
Dal by som si to vo vlastnom záujme do poriadku, keď ti na to prídu pri kontrole, tak to bude na pokutu.
Napísať odpoveď