Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ado130
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa ado130 »

Mal som na mysli poplatok brokera za nákup/predaj, TER sa samozrejme nezmení.
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

V nedelu v noci som kúpil za 1 300 dolárov striebro a keďže nemám potrebu to rovnako ako zlato mať doma ale radšej mať dobrý pocit že to môžem kedykoľvek predať, tak som to kúpil iba cez eToro. Dnes som sa zobudil so správou od eTora že sa rozhodli z dôvodu extrémneho obchodovania rozpredať zlato a striebro. Takže mi bez môjho rozhodnutia odpredali striebro.
Nakoniec to bolo super rozhodnutie keďže dnes na chvílu spadlo striebro a ja mám teraz v hotovosti až 1 800 dolárov, takže som zarobil 500 dolárov za jeden deň z takej malej investícií.
Ale je to normálne ? prípadne kde nakupujete cenné kovy vy ?
Inak prekvapilo ma ako sa v striebre/zlate mení rýchlo a vysoko cena, mám niekoľko tisíc v kryptomenách ale takto rýchlo mi neskákala cena pomaly ani pri altcoinoch :D
Neviem teda či to ešte raz kúpiť alebo už radšej nie, ale myslím si že to ešte pôjde hore.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

riesit komodity ako zlato, striebro ci oil na dlhodobe drzanie na etoro sa neoplati, lebo maju sialene poplatky a uplne lahko sa ti moze stat, ze v realnej hodnote by si mal mat zisk, ale na poplatkoch ako overnight fees ti ten zisk prejde do straty. na taketo kratke investovanie je to ale super a gratulujem k zarobku.
mato55002
Light Star
Light Star

Jasne a teda na dlhodobé uchovanie by ste čo odporučili ?
Na eTore som mal účet ešte z minulosti, súce dávali poplatok ako hovoríš ale nemal som s nimi nikdy problém a nechcelo sa mi zakladať inde, lebo minulý mesiac som si chcel založiť Lynx, kde som chcel dať peniaze na akcie + neskôr komodity ale v registrácií som vyplnil že mám pod jeden rok skúseností s akciami a kvôli tomu mi ho nezaložili, dalo sa ešte spätne odoslať, že som sa pomýlil a v skutočnosti mam X rokov skúseností ale medzitým prišlo ročné zúčtovanie zdravotnej a sociálnej a tak som si radšej zväčšil ročnú rezervu na tieto srandy + zostatok dal do komodít. Neviem však kde, no Lynx vyzerá asi predsa len najlepšie a budem musieť zaklamať :D .
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mato
ano, optimalizacia zadavanych udajov je castokrat nutna :D. plati to aj pre Lynx
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ja si nepamatam ze by som tam daval nejake skusenosti s akciami. Bud to tam nebolo alebo som dal 0 a ziadny problem.
gogo956
Redeemer
Redeemer

za mna to vyplnili oni a s realitou to vela spolocne nemalo :D ale to uz bolo davno, mnoho rokov, ked este neboli vemi znamy a potrebovali klientov za kazdu cenu
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

ked chces do niecoho investovat peniaze teraz hned v tomto momente na etore, Cardano (ADA) je dobra volba.
mato55002
Light Star
Light Star

Súhlasím ale v cardane už mám pár tisíc uložených v HW trezore. Osobne mu síce neverím, reálne ešte nebol nikde nasadený a je to len teória naprogramovaná v dobrom testovacom jazyku ale rád sa na tejto bubline zveziem. Najväčšiu čiastku v crypte mám v chainlinku kde sa mi podarilo investovať ešte pred vlnou, tomu viac verím má vyriešený Oracle problém v kryptomenami. Momentálne len čakám aby sa dostalo znova na hodnotu aspoň okolo 6,50 a tretinu odpredám a odkúpim ešte Ethereum, ktorému momentálne najviac verím že v blízkej dobe pôjde poriadne hore.
Chcem mať ale svoju časť majetku rozloženú v kryptomenách , akciách a zlate/striebre.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Chcel by som aj ja skúsiť investovať. Rozmýšľal som, že by som kúpil držal ETF (S&P 500) a každý mesiac dával napr. 100€ ? Myslíte, že je to ok ? Rozmýšlal som aj na Lynx, ale tam vzhľadom na poplatky by sa neoplatilo mesačne kupovať. Taktiež si nemôžem dovoliť 4 000€. Nečakám, že z tej zarobenej sumy spadnem na riť. Ale ak by mi to pokrylo nejakú tu infláciu a poplatky bol by som rád :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Nic lepsie (snad) u nas nez Finax nie je. Teda ak sa jedna o taketo relativne male sumy.
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Lynx je vhodný ak chceš investovať jednorazovo väčšiu sumu, Finax ak chceš investovať pravidelne menšie sumy. Sám Finax využívam, posielam 50-100€ mesačne a na tento spôsob investovania neviem o ničom lepšom.
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Portu tiež už dlhšiu dobu hovorí o spustení v zahraničí a EUR. Skús im napísať, reagujú takmer okamžite.
gogo956
Redeemer
Redeemer

NHISPVM napísal:Chcel by som aj ja skúsiť investovať. Rozmýšľal som, že by som kúpil držal ETF (S&P 500) a každý mesiac dával napr. 100€ ? Myslíte, že je to ok ? Rozmýšlal som aj na Lynx, ale tam vzhľadom na poplatky by sa neoplatilo mesačne kupovať. Taktiež si nemôžem dovoliť 4 000€. Nečakám, že z tej zarobenej sumy spadnem na riť. Ale ak by mi to pokrylo nejakú tu infláciu a poplatky bol by som rád :)
- samozrejme ze sa to da, ale vysledny zisk s tak malou sumou bude nezaujimavy. S malym rizikom su nizke potencialne zisky a s rastom rizika castokrat vyrazne rastu aj zisky. Kazdy ma ale inu povahu a situaciu a nie kazdy znesie pocit ze moze kedykolvek prist o velku cast investovanej sumy.
NHISPVM
Star
Star

Vďaka za odpovede, o Finaxe som ešte nerozmýšľal. Pretože pozeral som dosť videa od Martina Babockého kde vravel, že Finax neodporúča, pretože na tom prerobil a taktiež aj všetci jeho kamaráti, ktorí majú finax tam prerobili :D Taktiež som googlil aj najlepších brokerov a väčšinou sa opakoval Lynx, etoro, XTB, ale Finax nikde :D Taktiež sa mi nepáči ročný 1% poplatok

gogo 956 - tak chcel by som nejako začať, "oťukať sa" atď. Mám už niečo investované v kryptomenách, to je také rizikovejšie a toto možno by som chcel niečo istejšie. Nemal by som problém investovať aj viac aby ako vravíš aj zisk bol zaujímavejší... Problém momentálne je, že nie som na tom finančne najlepšie :D
wladas
Redeemer
Redeemer

NHISPVM - ako tu uz bolo spomenute porovnavat Finax (spravovanie investicii, financny poradca) s brokermi ako je LYNX, atd nema logiku. O akciach a ETF clovek nemusi nic technicke vediet. Nastavi si trvaly prikaz do Finaxu a nestara sa. U brokera musis byt ovela viac technickejsi kedze ETFka za teba nikto nekupi a ani nevyberie to konkretne. Bezny smrtelnik toto nema sancu poriesit.

Co sa tyka toho prerobenia. Som u nich skoro 3 mesiace. Hruby zisk z burzy mam 3,2%, cisty po odpocitani poplatkov 1,9%. Cize ano. Maju vysoke poplatky ale ked sa trhu dari tak to funguje. Ten rocny poplatok (v skutocnosti to alikvotne uctuju na mesacnej baze) je naozaj dost z dovodu ze je opakovane strhavany z tych istych penazi resp hodnoty na trhu.
Hlavne teraz po krize kde boli velke prepady obvinovat Finax ze som prerobil je odveci. Vsade to padalo. Mne napr zmizla skoro tisicka z 2.piliera lebo akurat ked to bolo este hore tak som si zmenil z garant na progres sporenie. Za rok (aj skor) to ale bude daleko v zelenych cislach.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono je to cele o tom, kolko je clovek ochotny venovat tomu casu. Niekoho tema investovanie ci trejdovanie na burze proste bavi a je schopny niekolko tyzdnov az mesiacov intenzivne studovat patricnu literaturu. A niekoho ineho to nebavi a ten chce iba nejaky rychly a jednoduchy sposob ako sa dostat k ETFku a koniec.
A toto by si kazdy mal hned na zaciatku sam pred sebou ujasnit. Pokial clovek chce plnohodnotneho brokera so sirokym pristupom na rozne burzy a za velmi dobru cenu, tak Lynx je pre nas dobra volba, pripadne priamo Interactive brokers ale tam je uz monthly fee za neaktivitu co sa pre dlhodoby "buy and hold" nehodi.

ETF je najrozumnejsia a najbezpecnejsia volba, na druhej strane pre "dobrodruznejsie povahy" je to priserna nuda oproti aktivnemu trejdovaniu jednotlivych stocks. Ja mam radsej napatie aj ked za cenu moznych strat.
NHISPVM
Star
Star

Wladas čo sa týka toho 1,9% Oplatí sa potom vôbec. Táto suma pokryje infláciu a to je asi tak všetko. Asi som naivný ale očakával som skôr 4 - 6% zisk :D

gogo956 áno, to máš pravdu. Problém je, že viac menej sám neviem čo by som chcel. Samozrejme ako každý, by som chcel čo najviac zarobiť, ale to nie je také jednoduché. Ale tak poskúšal by som si to. Láka ma ten Lynx, ale nato nemám momentáne finacie... Takže to možno časom. Na tom Finaxe ma zasa odrádzajú tie poplatky...

Takže myslíte, že sa oplatí investovať pred začiatkom prichádzajúcej krízy ?
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

NHISPVM napísal:Wladas čo sa týka toho 1,9% Oplatí sa potom vôbec.
jasné že oplatí, za to riziko to stojí + tie reči keď môžeš povedať babe na rande aký si investor a obchodník :)

Pri takom smiešnom výnose je už rozumnejšie si dať 365 banku a na nič sa nehrať, bez rizika tam máš 3.65%. bežným používaním si tam vieš "posielať" 200-300 mesačne a za chvíľu tam máš slušnú sumu.
wladas
Redeemer
Redeemer

NHISPVM napísal:Wladas čo sa týka toho 1,9% Oplatí sa potom vôbec. Táto suma pokryje infláciu a to je asi tak všetko. Asi som naivný ale očakával som skôr 4 - 6% zisk :D
Necitas poriadne. To je zisk za necele 3 mesiace, nie za rok.
NHISPVM napísal:Takže myslíte, že sa oplatí investovať pred začiatkom prichádzajúcej krízy ?
Na Markize Puskarova vohorila? :shock: To aby som rychlo popredaval.
baldorex napísal:Pri takom smiešnom výnose je už rozumnejšie si dať 365 banku a na nič sa nehrať, bez rizika tam máš 3.65%.
Celkom slusne ale este nezabudaj na zdanovanie co pri ETFkach nie je :wink:
Napísať odpoveď