Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa gogo956 »

yoggy
v DP mas kolonku prijmy/vydavky, ziaden objem transakcii ani nic podobne. Z danoveho hladiska je podla mna uplne jedno ci zisk Z vznikol predajom 10000transakcii alebo iba jedinej a z akej investovanej sumy. Ja tam ziadnu kolonku na objem transakcii nevidim.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Vsak hej. Prijmy z predaja boli 1mio a vydavky boli 800K napr. //aj ked si realne otacal len 50K.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ja to robim tak ze nedavam ziadne vydavky, ale do prijmov dam iba prijmy ktore uz su ponížené o vydavky. Ale vzdal som sa aktivneho tradingu a budem uz predavat v buducnosti len tituly ktore splnaju danovy test, pretoze je to jednoduchsie a tomuto statu na daniach budem platit z principu najmenej co sa da.. Takze budem platit uz len zdravotke za dividendy.
yoggy

To je na pokutu. :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

gogo a ty vlastne ktore akcie mas na buy&hold kedze ETFka neriesis?
gogo956
Redeemer
Redeemer

yoggy
predpokladam ze moze byt pokuta za nespravne vyplnenie, ale nemoze vzniknut danovy nedoplatok, pretoze v konecnom dosledku zdanujes to istu sumu ako by si zdanoval keby si uvadzal aj vydavky.
Prijem mam zdanovany zamestnavatelom ako TPP, takze nie je dovod aby sa v mojom DP sturali danovaci nejako extra dosledne, aj ked bol som tam kvoli zlemu vyplneniu predvolany uz viackrat ale to bola iba vec opravy udajov v DP. Danovaci riesia hlavne velke sumy, predpokladam a to sa ma netyka.

wladas

napr tuto https://finviz.com/quote.ashx?t=HOFT
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Nespravodlivé ale potom je ak napr je scenár kedy zarobíš z investovaných 20 tisíc 24. V decembri predáš za 24k
Zdaníš 4 000, znova kúpiš 24 a nasledujúci rok padne cena na 18 tisíc, takže máš stratu na akcií, na zbytočnej dani + poplatky za výber a depozit :D prípadne ešte drahšie kúpiš ako si predal v decembri.

Najlepšie by bolo keby sa to dá dať buď ako náklad za ten rok do podnikania alebo zadať výdavky až pri výbere. Ale pre daniarov je to prehľadnejšie, takto takže mám smolu :(.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ved to drz ten rok a nezdanujes nic

https://podpora.financnasprava.sk/79871 ... h-papierov

Od dane z príjmov je oslobodený príjem z predaja (prevodu) cenných papierov prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ktoré daňovníkovi plynuli po 31.12.2015, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok. Uvedené oslobodenie sa vzťahuje aj na príjmy z predaja cenných papierov, ktoré boli nadobudnuté do 31.12.2015 a predávané po 31.12.2015, pri splnení zákonom vymedzených podmienok.

Od dane z príjmov je oslobodený príjem z predaja (prevodu) cenných papierov prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ktoré daňovníkovi plynuli po 31.12.2019, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok a to len za predpokladu, že doba medzi ich prijatím na regulovaný trh alebo obdobný zahraničný regulovaný trh a prejom presiahne jeden rok. Uvedené oslobodenie sa vzťahuje aj na príjmy z predaja cenných papierov, ktoré boli nadobudnuté do 31.12.2019 a predávané po 31.12.2019, pri splnení zákonom vymedzených podmienok. S účinnosťou od 1.1.2020 sa podmienka pre oslobodenie príjmu z predaja cenných papierov prijatých na regulovaný trh spresňuje a to tak, že ročná doba platná pre oslobodenie príjmu z predaja cenných papierov sa bude počítať nielen od nadobudnutia predávaného cenného papiera, ale aj od jeho prijatia na regulovaný trh a jeho predajom.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ale nie pri krypte
gogo956
Redeemer
Redeemer

poplatky vedia byt dost "zabijacke" hlavne pri pennystocks kde sa nakupuje obrovske mnozstvo lacnych akcii ale zavisi to samozrejme aj od konkretneho brokera ake ma fees. Skusal som to, ale ked clovek vidi ake strasne prachy ho to stoji, tak nema velmi chut do toto dalej ist aj ked celkovo je v zisku. Pennystocks su zaujimave tym ze volatilita je tam castokrat extremna takze sa da rychlo ziskat ale aj stratit, doslova za par minut. Zakladom pri takychto riskantnych obchodoch je byt dopredu uzmiereny s pripadnou stratou ktora je dost pravdepodobna.
yoggy

wladas napísal:Ale nie pri krypte
Ked ma niekto vela krypta, tak jedina moznost je sa odstahovat zo slovenska. Ja planujem koncom roka. :roll:
wladas
Redeemer
Redeemer

To si uz rovno mozes ist zahrat ruletu s Forexom :)
yoggy

wladas napísal:To si uz rovno mozes ist zahrat ruletu s Forexom :)
Idk, ja som sa za posledneo polroka trochu hral s forexom a mam vynos cez 490%(z cca 1000e na aktualnych 5933e). Mal by som aj viac ale mam sweaty hands.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ja som toho nazoru ze kratkodobe uspechy pol roka/rok je prilis kratka doba aby sa ukazalo ci clovek ovlada techniku na dlhodobu ziskovost, spravanie trhov sa dokaze totiz vyrazne menit a a strategia ktora urcitu dobu fungovala uz v buducnosti moze prinasat podstatne nizsi profit. Zavisi samozrejme aj od poctu obchodov- cim menej ich bolo tym je system menej priekazny ako funkcny. Bolo kopec ludi co dokazali generovat obmedzeny cas aj velmivysoke zisky ale nakoniec mnohi prilis o vsetko a uz ani nedokzali stratu nikdy dohnat. Ja osobne som forex nerobil a mam pred nim respekt, je to v podstate uz nahranici s gamblerstvom.
490percent asi bez zaratania poplatkov, ci?
yoggy

Ale ved ja nehovorim. Zas to neni tak, ze pred rokom som objavil forex a mal som uspech a uz davam lamba na instagram .

Ale rozhodne mi to nepride o nic vacsi gambling ako CFD s leverage ci krypto na bitmexe. Na forexe (tradujem len EUR/USD) je dobre, ze tam funguje TA a vies sa spoliehat na rozne ukazovatele a je to dost predvidatelne. A vies tam rychlo otestovat svoju strategiu...

490% je uz "v cistom".
gogo956
Redeemer
Redeemer

To je super, ja som nikdy nic ine ako akcie nerobil. Ak ti to ide, tak by si mal v tom pokracovat. Poznam chlapika z Svk ktory hlavne na zaklade TA robi na akciach/komoditach stabilne fakt velke zisky. Takze sa da.. Ale ma v tom dispo nieco okolo 100K a pouziva velku paku.
bilidia
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa bilidia »

Akcie (indexy) su pri tomto tempe rastu ochvilu opat na maximach. Cakate na jesennu vlnu korona krizy a prepad?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Veľa šťastia pri timovaní marketu. Vo veľkej väčšine prípadov na tom prerobíš oproti Dollar cost averaging metóde.
gogo956
Redeemer
Redeemer

bilidia napísal:Akcie (indexy) su pri tomto tempe rastu ochvilu opat na maximach. Cakate na jesennu vlnu korona krizy a prepad?
Trhy myslis ktore? Shanghai composite? Nikkei 225? Nasdaq? Dax ?Alebo?
Aktualne je leto a ty sa pytas na to co bude na jesen.

Snad vidis aj sam ze je to tazka otazka.

Je pravda, ze na jesen moze prist druha vlna Covidu19, na druhej strane ale v tej dobe uz bude na trhu minimalne jedna ak nie viac druhov liekov/vakcin. Tiez to neznamena ze len kvoli narastu poctu ochoreni musia ist trhy vyraznejsie do medvedieho trendu. Korekcia pravdepodobne bude, nik netusi ale aka hlboka a ako dlho bude trvat.
Ak chces dlhodobo investovat buy and hold, tak ti to moze byt jedno, pretoze v tom pripade nakupujes pravidelne male ciastky bez ohladu na pohyby trhu.
Napísať odpoveď