macOS 11 Big Sur

Informácie o software, ankety...
Leslie10
Light Professional
Light Professional

macOS 11 Big Sur

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Ahojte,

aj keď už predstavenie nového operačného systému macOS máme nejaký ten čas za sebou, samotný systém sa ešte stále nachádza vo verzii beta testovania. Téma ohľadne produktov Apple a počítačov Mac sa už nachádza na fóre, ale z dôvodu, že Big Sur je najvýraznejšou aktualizáciou posledných pár rokov na rovine vyššie spomínaných počítačov som uznal za vhodné založiť novú tému, keďže sa táto venuje iba novému operačnému systému a nepriamo aj novej architektúre typu ARM - Apple Silicon.

V tejto téme môžte diskutovať ohľadne nového systému a zmieneného Apple Silicon, porovnávať nový operačný systém s inými operačnými systémami, písať recenzie - skúsenosti ohľadne beta a následne aj stabilných verzií. Vyslovte svoj názor na vývoj operačných systémov Apple so zreteľom na najnovšiu verziu.

Prosím, aby kvôli prehľadnosti ste sa zamerali práve na predmet tejto témy a nezačali rozoberať iné - sem nepatriace záležitosti.

Prajem príjemnú diskusiu!

Autoeditácia príspevku po 6 min 20 sek:
Takže ako zakladateľ novej témy aj uverejním 1. príspevok. Veľa ľuďom sa nepáči dizajn 11-ky, ale mne osobne vôbec neprekáža, čo viac v určitej miere sa aj páči. Myslím si, že macOS už súrne potreboval taký refresh hlavne po fiasku Catalina. Ďalej čo sa týka Siliconu. Pevne verím, a myslím odôvodnene, že Applovské CPU sa stane priamym konkurentom Intel a AMD, pretože čo sa týka ich mobilných čipov A xy, sú zatiaľ neprekonateľné čo sa týka výpočtového výkonu. Snáď v tejto tendencii budú pokračovať naďalej. Na druhej strane mám určité pochybnosti ohľadne ceny. Spočiatku som si nevedel predstaviť, že počítače so Siliconmi budú cenovo dostupnejšie ako tie "Intelovské", ale zatiaľ podľa leakov to vyzerá tak, že sa tak napokon stane. Tak budem veľmi zvedavý na celý ten vývoj a dúfať v tom, že počítače Mac sa stanú opäť synonymom rýchlosti, stability a bezpečnosti, v ktorých v poslednom čase zaostávali (možno okrem bezpečnosti - tá je myslím dodnes na dosť serióznej úrovni). Na úvod zatiaľ asi toľko, prenechávam slovo ostatným :D
fildinko
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: macOS 11 Big Sur

Príspevok od používateľa fildinko »

Leslie10 napísal: 17 aug 2020, 13:09Autoeditácia príspevku po 6 min 20 sek:
a myslím odôvodnene, že Applovské CPU sa stane priamym konkurentom Intel a AMD

Nesúhlasím, Intel a AMD vyrábajú komerčne, za to Apple bude vyrábať len pre seba. Myslím si že je to dosť veľký rozdiel v porovnávaní.

To je ako porovnávať iOS vs Android. Apple si robí iOS pre svoje zariadenia, za to Android je všade a nieje možné aby bolo tak dobre optimalizované.

Osobne nevlastním mac zariadenie takže som nemal možnosť vyskúšať ani betu :smt006 .
Leslie10
Light Professional
Light Professional

fildinko napísal: 18 aug 2020, 11:30 Nesúhlasím, Intel a AMD vyrábajú komerčne, za to Apple bude vyrábať len pre seba. Myslím si že je to dosť veľký rozdiel v porovnávaní.

To je ako porovnávať iOS vs Android. Apple si robí iOS pre svoje zariadenia, za to Android je všade a nieje možné aby bolo tak dobre optimalizované.

Osobne nevlastním mac zariadenie takže som nemal možnosť vyskúšať ani betu :smt006 .
Najprv by bolo potrebné definovať, že čo porovnávame. Keď sa bavíme o procesoroch a výpočtového výkonu, tak si myslím, že v poriadku sa dajú porovnávať tie komponenty. Keď máš na mysli cenu, tak je to tiež porovnateľné, pretože pravdepodobne aspoň spočiatku budú počítače Mac dostupné v rôznych verziách - a to buď esťe v konfigurácií Intel, alebo už s novým Apple Silicon. Nejak mi ušla pointa, prečo by bolo to celé ako porovnávanie iOS s Androidom (ktoré sa tiež dajú porovnávať v určitých aspektoch - veď aj človek si vyberá produkt podľa vlastného uváženia a porovnania produktov).
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Za mňa Big Sur fajn aktualizácia. A konečne v Safari 14 podpora pre 4K a HDR na youtube! :D
Leslie10
Light Professional
Light Professional

dasti555 napísal: 19 aug 2020, 10:57 Za mňa Big Sur fajn aktualizácia. A konečne v Safari 14 podpora pre 4K a HDR na youtube! :D
Už to aj skúšas na ostro? Aké máš prvé dojmy? Ja sa bojím ísť do bety, radšej si počkám na stable verziu aj keď čo čítam na nete tak hovoria, že je to dosť stabilné
dasti555
Professional
Professional

@Leslie10
Ja som dosť nedočkavý v tomto smere. Čiže áno, skúšam už od prvej dev bety. Osobne som nemal problémy ani na Cataline a príde mi to len ako redizajn. Spôsob používnaia sa pre mňa nezmenil. Akurát to zas bude chcieť aj vývojárov aby aktualizovali aplikácie taký Rekordbox alebo Ableton nefunguje. Čo sa týka teda systému ako takého tak sa mi páči ten dizajn, ikony vyzerajú dobre.

Trochu nezvyk bola zmena(poradie) ikoniek v Safari (nový tab,atď) ale to hneď prešlo, mierne som si to upravil a už pohodka.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

dasti555 napísal: 19 aug 2020, 11:20 @Leslie10
Ja som dosť nedočkavý v tomto smere. Čiže áno, skúšam už od prvej dev bety. Osobne som nemal problémy ani na Cataline a príde mi to len ako redizajn. Spôsob používnaia sa pre mňa nezmenil. Akurát to zas bude chcieť aj vývojárov aby aktualizovali aplikácie taký Rekordbox alebo Ableton nefunguje. Čo sa týka teda systému ako takého tak sa mi páči ten dizajn, ikony vyzerajú dobre.

Trochu nezvyk bola zmena(poradie) ikoniek v Safari (nový tab,atď) ale to hneď prešlo, mierne som si to upravil a už pohodka.
Ináč zmena sa nastala najmä po dizajnovej stránke ako po funkčnej, takže iba dúfam, že trošku poupratovali aj "pod kapotou", pretože na rozdiel od teba ja mám s Catalinou samé problémy: zasekávania, padajúce aplikácie, nefunkčné systémové prvky... jednoducho celková nefunkčnosť systému.
dasti555
Professional
Professional

By som zvážil zálohu podstatných súborov ideálne do cloudu len alebo na disk ako súbory ako také a spravil kompletne čistú inštaláciu a následne len obnovil dané dokumenty. Nerobil timemachine zálohu hlavne z dôvodu či tam nie je nejaká haluz čo by to spôsobovala. Stiahol posledné verzie softvéru atď.

Dnes vyšla nová beta Big Sur a uff tá mi zavarila. Po aktualizácii chcelo prihlásenie, tak som zadal heslo a mac sa len reštartoval. Commnad+R obnova z recovery a už systém nabehol.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Stabilná verzia 11-ky by mala vyjsť klasicky okolo 20. septembra, nie? Lebo dovtedy už nejak počkám
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ahojte, potreboval by som poradiť, sesternica si nedávno kúpila MacBook 2015 vydanie, a teraz jej stále ponúka aktualizáciu na novší mac, tak by som rád vedeli či to má inštalovať a hlavne či to nespomalí MacBook ? Lebo mi tvrdí, že pri aktualizácii Iphone na novší IOS sa jej spomalí telefón, a či to nie je tak isto aj s Macbookom. Ja vôbec nemám skúsenosti s Apple, takže budem rád za každú odpoveď. Ďakujem
dasti555
Professional
Professional

či sa jedná o iOS alebo macOS tak nie je dôvod aby sa jej z nejakého dôvodu spomalilo to zariadenie.
Pri iOS jedine, že by mala už baterku v čudu ale inak ak tam nemá (v macu) posťahovaný bordel tak jej nemá prečo neísť plynulo.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

nic sa jej nespomali, a ak nahodou ano - tym ze ma v notase plno veci, tak by som zvazil cistu instalaciu a bude v pohode..
Napísať odpoveď