Smart Home? Aké značky? + router
Re: Smart Home? Aké značky? + router
Pridam aj ja svoju doterajsiu skusenost. Nakolko momentalne riesim byvanie, moja poziadavka bola ovladat hlavne svetlo, zaluzie a kurenie.
Rozhodol som sa pre z-wave riesenie. Vyhodou jednotlivych modulov je fakt ze su zapojene in-line, a nenarusaju funkciu samotnych vypinacov. Urcite je to trosku drahsie riesenie, ale verim ze to bude OK.
Z-wave ma zopar vyhod, a to full-mesh siet, trvalo napajane zariadenia su zaroven repeater, atd.
Ako centralnu jednotku som zvolil Fibaro Home Center 2, dokaze pracovat aj plne lokalne bez internetu (co napr. Smartthings od samsungu nevie).
Jednotlive rele som volil od Fibaro. V DE je cena oproti SK aj o 30% nizsia.
Co sa tyka kurenia, pre moj ucel som ovladanie cez fibaro nakoniec vylucil, nakolko si to vyzaduje zopar rieseni cez skripty a pod, a pri par testoch sa mi to ukazalo ako nie velmi spolahlive. Nakoniec som teda zvolil separatny system na ovladanie kurenia - Danfoss Link. Konkretne Danfoss HC10 pre ovladanie ventilov na rozvadzaci podlahoveho kurenia, Danfoss RS podla poctu zon v dome/byte, a Danfoss Link ako centralnu jednotku. Jedna sa o hotove riesenie od firmy ktora ma uz nejaku tu skusenost s vykurovacimi systemami. A cena v DE bola taktiez o poznanie nizsia ako u nas.
Rozhodol som sa pre z-wave riesenie. Vyhodou jednotlivych modulov je fakt ze su zapojene in-line, a nenarusaju funkciu samotnych vypinacov. Urcite je to trosku drahsie riesenie, ale verim ze to bude OK.
Z-wave ma zopar vyhod, a to full-mesh siet, trvalo napajane zariadenia su zaroven repeater, atd.
Ako centralnu jednotku som zvolil Fibaro Home Center 2, dokaze pracovat aj plne lokalne bez internetu (co napr. Smartthings od samsungu nevie).
Jednotlive rele som volil od Fibaro. V DE je cena oproti SK aj o 30% nizsia.
Co sa tyka kurenia, pre moj ucel som ovladanie cez fibaro nakoniec vylucil, nakolko si to vyzaduje zopar rieseni cez skripty a pod, a pri par testoch sa mi to ukazalo ako nie velmi spolahlive. Nakoniec som teda zvolil separatny system na ovladanie kurenia - Danfoss Link. Konkretne Danfoss HC10 pre ovladanie ventilov na rozvadzaci podlahoveho kurenia, Danfoss RS podla poctu zon v dome/byte, a Danfoss Link ako centralnu jednotku. Jedna sa o hotove riesenie od firmy ktora ma uz nejaku tu skusenost s vykurovacimi systemami. A cena v DE bola taktiez o poznanie nizsia ako u nas.
-
Arkaz
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Prosim ta mozes dat viac info k tomu ovladaniu podlahoveho kurenia? Ja mam klasicky rozvadzac s ventilmi ktore viem manualne priskrtit. No mam tam natiahnute aj 230v a aj ftp pre istotu. Aky typ ventilov mas? Nejake elektromagneticke predpokladam ktore spolupracuju s tym danfoss riesenim.
Ventily mam 24V M30x1.5 NC (bez prudu zatvorene). Kupoval som nejake zo stranky caldo.sk za 16.50/ks. Na stranke kde som kupoval danfoss mali aj priamo ventily od nich, o cca 3€ viac za kus, ale kedze som ich uz mal, nepotreboval som ich.
Co sa tyka samotneho danfoss:
Danfosa Link CC - centralna jednotka, ktora sa pripoji na wifi. Prostrednictvom nej vies ovladat kurenie odkialkolvek. Samotna jednotka komunikuje s ostatnymi komponentami prostrednictvom zwave (nespolupracuje s inymi zariadeniami napr. Fibaro)
Danfoss HC10 - kontroler na hlavice. Su 2 verzie - na 5 alebo 10 ventilov. Ja mam 2 rozvadzace, na jednom 8 a na druhom 7 ventilov, takze mam 2 taketo kontrolery. Na nich je aj rele pre obehove cerpadlo a kotol (ak potrebujes spinat - aby teda netlacilo cerpadlo a nekuril kotol ked netreba)
A potom mam 7x Danfoss RS - termostat do izieb. Ten je na 2xAA co povazujem za vyhodu - umiestnis ho kde chces, a bateria vydrzi cca 2 roky.
Co sa tya riesenia, je to jednoduche. Urcene na kurenie. Pridas zariadenia do systemu, vies si nastavit aky typ kurenia napr. dane hlavice ovladaju (podlahovka, radiator,...). Od toho sa lisi typ vykurovania resp. ako kurit. Je tam moznost predikcie - ak si nastavis pritomnost medzi napr. 7 a 9 rano, vie ze ti ma zacat kurit uz skor aby si o 7 mal pozadovanu teplotu... Taktiez vies niektore termostaty zamknut aby nebolo mozne na nich menit teplotu manualne (napr. v hostovskej ci detskej izbe, ...)
Keby chces viac info, tak napr. tu: http://smartheating.danfoss.sk
Alebo sa kludne pytaj.
Co sa tyka samotneho danfoss:
Danfosa Link CC - centralna jednotka, ktora sa pripoji na wifi. Prostrednictvom nej vies ovladat kurenie odkialkolvek. Samotna jednotka komunikuje s ostatnymi komponentami prostrednictvom zwave (nespolupracuje s inymi zariadeniami napr. Fibaro)
Danfoss HC10 - kontroler na hlavice. Su 2 verzie - na 5 alebo 10 ventilov. Ja mam 2 rozvadzace, na jednom 8 a na druhom 7 ventilov, takze mam 2 taketo kontrolery. Na nich je aj rele pre obehove cerpadlo a kotol (ak potrebujes spinat - aby teda netlacilo cerpadlo a nekuril kotol ked netreba)
A potom mam 7x Danfoss RS - termostat do izieb. Ten je na 2xAA co povazujem za vyhodu - umiestnis ho kde chces, a bateria vydrzi cca 2 roky.
Co sa tya riesenia, je to jednoduche. Urcene na kurenie. Pridas zariadenia do systemu, vies si nastavit aky typ kurenia napr. dane hlavice ovladaju (podlahovka, radiator,...). Od toho sa lisi typ vykurovania resp. ako kurit. Je tam moznost predikcie - ak si nastavis pritomnost medzi napr. 7 a 9 rano, vie ze ti ma zacat kurit uz skor aby si o 7 mal pozadovanu teplotu... Taktiez vies niektore termostaty zamknut aby nebolo mozne na nich menit teplotu manualne (napr. v hostovskej ci detskej izbe, ...)
Keby chces viac info, tak napr. tu: http://smartheating.danfoss.sk
Alebo sa kludne pytaj.
Ja som kupil Sonoff Pow vo verzii pre eWeLink a je to celkom pouzitelne. Len to dost berie baterku v mobile.Arkaz napísal:Ako si pokrocil s tym sonoff?
Kamos dam nahodil FW pre Domoticz a slape to ako hodinky.
-
hojko
Site Admin
Kamarat postavil dom, ma tam tepelne cerpadlo vzduch-voda od Daikin a smarthome komplet od Loxone. Uz pri vybere cerpadla vravel predajca Daikine, ze ich wifi model je ubohy a nespolahlivy. Tak riesil ventiliy rozvadzaca cez Loxone. Hral som sa s vypinacmi od Loxone, ci je to ovladanie zaluzii, svetiel atd... Podla mna to za tie prehnane peniaze nestoji a pride mi to tak, ze sa to nikdy nesplati. Okrem toho naklady na tepelne cerpadlo vzduch-voda, pri zatepleni mineralnou vlnou 16cm, hlinikovych okach so sklami Ug=0,6W/m2k su dost nizke, takze ta investicia je skor do pohodlia a technologickej inovacie, nez setrenia, ved kuranie aj tak bezi automaticky na baze ekvitermickej krivky.
Ako vravis, je to skor o pohodli ako o uspore. Teda minimalne pri novych a nizkoenergetickych stavbach. Pri niektorych starsich stavbach zonova regulacia kurenia moze aj usetrit nejake peniaze, no je to o navratnosti. A celkovo "smart" boom je o pohodli, nic z toho nie su veci bez ktorych by clovek nemohol zit.
O Loxone som nepocul az kym mi to nespomenul znamy pred par mesiacmi. Kazdy ma svoje pre a proti, loxon je kablovy a treba viacmenej na vsetko mysliet dopredu. Na druhej strane zwave je bezdrotovy a lahko integrovatelny do uz existujucich stavieb, co niekto moze brat ako minus.
O Loxone som nepocul az kym mi to nespomenul znamy pred par mesiacmi. Kazdy ma svoje pre a proti, loxon je kablovy a treba viacmenej na vsetko mysliet dopredu. Na druhej strane zwave je bezdrotovy a lahko integrovatelny do uz existujucich stavieb, co niekto moze brat ako minus.
-
hojko
Site Admin
Kedze islo o novostavbu, tak Loxone nebol problem, kedze sa rovno potahali kable podla pripraveneho projektu. Vsetko je cez kabel, takze netreba sa zamyslat nad menenim baterii ako pri Z-Wave, no ale ta cena, ktora je niekde o 8 tisic vyssia ako pri beznej elektroinstalacii...
Tak napriklad z-wave moduly na ovladanie svetiel a zaluzii sa zapajaju do instalacnej krabice pred vypinac. Tym padom nepotrebuju baterie a su napajane zo siete.
To vsak neplati pre vacsinu ostatnych senzorov (okien/dveri, pohybove senzory, atd.) Ano, daju sa najst aj take ktore su napajane trvale. Zas vyhoda tych bateriovych je ze ich clovek moze umiestnit kde uzna za vhodne, nevyhoda je prave ta bateria.
Cenu je tazke porovnavat - pri fibaro moduloch je cena modulu (ci uz je to single switch, double switch, single relay, double relay alebo rele na zaluzie/motor) okolo 40e/ks, centralna jednotka od 100 do 500-600. Ani pri inych vyrobcoch sa ta cena z-wave modulov az tak nelisi.
To vsak neplati pre vacsinu ostatnych senzorov (okien/dveri, pohybove senzory, atd.) Ano, daju sa najst aj take ktore su napajane trvale. Zas vyhoda tych bateriovych je ze ich clovek moze umiestnit kde uzna za vhodne, nevyhoda je prave ta bateria.
Cenu je tazke porovnavat - pri fibaro moduloch je cena modulu (ci uz je to single switch, double switch, single relay, double relay alebo rele na zaluzie/motor) okolo 40e/ks, centralna jednotka od 100 do 500-600. Ani pri inych vyrobcoch sa ta cena z-wave modulov az tak nelisi.
-
nejakymarko
Addict
Páni, zvažujem nejaký lacný smart reprák.
Najskôr len ako nejaký bt. reproduktor - podcasty, spotify a pod, casom mozno nejaké ovládanie svetiel a podobne.
Rozhodujem sa medzi Amazon Echo Dot 3, alebo Google Home Mini Chalk
Ktorý z nich by ste skôr odporučili a prečo?
Ďakujem
Najskôr len ako nejaký bt. reproduktor - podcasty, spotify a pod, casom mozno nejaké ovládanie svetiel a podobne.
Rozhodujem sa medzi Amazon Echo Dot 3, alebo Google Home Mini Chalk
Ktorý z nich by ste skôr odporučili a prečo?
Ďakujem
-
Arkaz
Addict
Ja by som asi radsej priplatil a vzal ten vacsi lebo ten maly nebude dobre hrat podla mna 
-
nejakymarko
Addict
Skôr mi ide o porovnanie Alexa vs. Google asistent
ktorý toho viac zvládne a je rozšírenejší čo sa týka kompatibility
Zdravím. Budúci rok idem do stavby domu. Chcel by som teda SmartHome riešiť káblom ale neviem sa rozhodnúť do akého riešenia ísť. Má s tým niekto skúsenosti? Momentálne sa mi najviac pozdáva Loxone, TapHome, Domotron.
Najskor si daj spravit cenove ponuky. Pretoze si nemyslim, ze Loxone zvladnes sam pozapajat a najma naprogramovat.
Co ocakavas od smart domu? Pretoze podla mna je to vec, ktora sa nesplati, je to akurat o pohodli. Najdu sa tam aj uzitocne funkcie (elektricke zaluzie na dialkove ovladanie, zatiahnutie ked zacne fukat alebo aj svietidla).
Co ocakavas od smart domu? Pretoze podla mna je to vec, ktora sa nesplati, je to akurat o pohodli. Najdu sa tam aj uzitocne funkcie (elektricke zaluzie na dialkove ovladanie, zatiahnutie ked zacne fukat alebo aj svietidla).
No podla mna ani ciel nie je aby sa to splatilo - ide prave o ten komfort. Niekomu to za tie peniaze stoji.
Ano, mozeme sa bavit o otvoreni zaluzii ked svieti slnko, vypnut kurenie ked je otvorene okno, atd. Ale nic z toho si na seba nezarobi.
Ja som siel do z-wave - konkretne Fibaro. Ovladam viacmenej len svetla, zaluzie, nejake ventily, a potom zopar senzorov (zaplavovy, na okna/dvere, atd.). Na kurenie mam samostatny system.
Ano, mozeme sa bavit o otvoreni zaluzii ked svieti slnko, vypnut kurenie ked je otvorene okno, atd. Ale nic z toho si na seba nezarobi.
Ja som siel do z-wave - konkretne Fibaro. Ovladam viacmenej len svetla, zaluzie, nejake ventily, a potom zopar senzorov (zaplavovy, na okna/dvere, atd.). Na kurenie mam samostatny system.
-
nejakymarko
Addict
Páni, viete mi poradiť nejakú smart zásuvku, ktorá sa dá pripojiť priamo do homekitu bez potreby nejakého ďalšieho hubu a pod?
Ideálne z alzy, ale nie je to podmienka.
Dnes som kúpil Philips ale tá funguje len cez HUE appku bez možnosti pripojiť ju k homekitu, takze ju idem vrátiť.
Ďakujem
Ideálne z alzy, ale nie je to podmienka.
Dnes som kúpil Philips ale tá funguje len cez HUE appku bez možnosti pripojiť ju k homekitu, takze ju idem vrátiť.
Ďakujem