Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

Príspevok od používateľa starysomar »

Zložitá otázka :D
Cui bono ...

Kedysi ma skúšali naučiť v "jednej partaji" zarábať na klientoch. Ušiel som od toho.
Posledné roky pre nás robí "financie" starší skúsený pán, ktorého hlavným cieľom je zarobiť klientovi.
V tom je rozdiel.

Obecne každá investícia nesie sebou riziko. Pri hodne zodpovednom prístupe a rozumnom nastavení očakávania môže byť výsledkom príjemné prekvapenie. V opačnom prpade veľké sklamanie...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ahojte,

Prva vec:
Mam hypoteku, urok asi 1,5 percenta. Chcel by som navstivit banku a dohodnut sa aby mi dala nizsi urok, lebo vsade su teraz uroky nizke. Aj ked toto uz pomaly asi bude prestavat platit v case virusu - pomaly sa to uz dvihaju tie percenta co som pozeral, preto chcem este vyuzit situaciu a skusit dostat nizsi urok, aj ked len o dve desatiny, aj to sa pocita.

Problem je, ze nie som nikde zamestnany, nemam ako zdokladovat prijem :nono: Splatky za hypoteku ale samozrejme platim normalne, pravidelne, peniaze mam. Myslite, ze s tymto moze byt problem? Nema niekto z vas skusenost, pripade vasi kamarati, ktori taketo riesili?

Druha vec:
Ked prejde teraz ta vec, ze si clovek vie stopnut platby na hypoteku na 9 mesiacov kvoli virusu. Vyuzijete to? Mne sa to celkom pozdava, zatial v tom vidim len vyhody, prestat banke platit, vytvorit si rezervu a neskor to potom doplatit.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja by som to aj vyuzil ale zrejme budem o mesiac riesit kupu domu a neviem ci by mi to nepritazilo
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ak si dobre spominam, tak refinanc hypo sa riesi podobne ako pri ziadani o novu, cize ak chces ist do inej banky, budes musiet poziadat o potvrdenie o zamestnani alebo nieco podobne, co musia dodavat zivnostnici

nemyslim si teda, ze to bude take jednoduche
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

je to tak ako pises beardie
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ak si ale vydupes lepsi urok v aktualnej banke tak ti ich znizia bez samotneho refinancovania. Bude to len uprava aktualnej zmluvy. Cize bez dokladovania, bez znaleckeho posudku, atd atd.
Banka ti ale nemusi uplne vyjst v ustrety. Teda nie s takym dobrym urokom ktory by mozno ponukla ina banka. Preto treba poziadat v random banke o refinanc (fejk). Ked to hodia do uveroveho systemu tak tvoja banka to uvidi a budu ti volat s ponukou dobreho uroku.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Frco
banka ak chce a vecsinou chce, tak si tak preklepne na kost za chvilku. Nepotrebuju ani potvrdenie od zamestnavatela, zistia si vsetko cez socialnu poistovnu a registre. Pochybujem ze ti niekto da refinanc ked nemas zdokladovatelny prijem, ale skusit to mozes, mozno maju rozne banky rozne postupy.
daj vediet ako si dopadol. Radsej skus vo svojej banke poziadat o znizenie urokov-bez refinancu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Frco - jestvujúci úver si predpokladám získal s dokladovaním príjmu...?
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

wladas napísal:Preto treba poziadat v random banke o refinanc (fejk). Ked to hodia do uveroveho systemu tak tvoja banka to uvidi a budu ti volat s ponukou dobreho uroku.
Zaujimavy napad :hmm:
gogo956 napísal:Radsej skus vo svojej banke poziadat o znizenie urokov-bez refinancu.
Hej, ved toto by mi stacilo, nech mi len znizia uroky.
starysomar napísal:Frco - jestvujúci úver si predpokladám získal s dokladovaním príjmu...?
Ano, vtedy som mal normalne zamestnanie, inak by mi nedali hypoteku.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

No ja som to vo VUB riesil tak ze som navstivil pobocku, a tam mi ponukla nove sadzby na 3-4-5r fix, s tym ze poplatok je 80e (vedia spravit len novu zmluvu na novy urok s nizsou splatkou, nevedia skratit splatnost napr.).
Kedze sa mi poplatok nepozdaval, o tyzden som poziadal o vycislenie zostatku (v sobotu) - to nie je nijako zavazne ani spoplatnene, poziadal som o vycislenie zostatku k datumu o mesiac neskor. Hned v pondelok mi volala zenska z retencneho, ponukla o 0,1% lepsi urok na 3r fix bez poplatku. Nakolko som mal do konca aktualneho fixu cca 3r, tak som viacmenej zostal na tom istom len s nizsou splatkou. Keby som siel do inej banky, potrebujem novy znalecky a riesit to vsetko nanovo.
S tym ze ak bude situacia priazniva, kedykolvek to neskor prenesiem do inej banky kde (zatial) vacsinou zaplatia za teba aj pokutu. Akurat pozor ak by si to spravil - SLSP ma napr. v podmienkach ze ju za teba zaplati, ale ak od nich odides tiez skor (mimo vyrocia fixu), tu pokutu co za teba platili im zaplatis.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Stihli sme tak-tak do konca roku prechod (presnejšie návrat) z hypotekárnym z "banky B do banky A"
Z pôvodne 1,8 sme predtým prchli na 1,29 a potom do prvej nazad za 0,6%
Teraz pri skrátenom období platíme nižšiu splátku. Oplatí sa v dobrom špekulovať - vymysleli si to banky, nie ja :)
Finančný rozdiel za celé obdobie je značný...
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Je niekde nejaka kalkulacka, co mi vyrata o kolko sa mi zvysi splatka pri vyuziti odkladu hypo? Ako nie ze by som to potreboval, ale pride mi to celkom fajn na vytvorenie rezervy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Skús "začať" na stránkach banky, u ktorej máš hypo.
Teda - čo všetko potrebuješ, aby si o to mohol zažiadať.
Splátka sa Ti (podľa mňa) nezvýši, len si uvedom, že je to (ak môžeš splácať) nevýhodné z jednoduchého dôvodu - počas odkladu Ti "pobeží" úrok - teda zaplatíš viac (a dosplácaš neskôr).
To je núdzové (a trochu nevýhodné) opatrenie pre ľudí, ktorí sa ocitli v tiesni. :(
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

na denniku N to bolo napisane na jednom priklade volakde..
Ked budes este splacat 20 rokov.. urok je 1.2 ci kolko. Tak budes urok za tych odlozenych 9 mesiacov platit +- 700-800 eur. Cize potom, co to odlozis, si musis dohodnut, ako tieto uroky splatis.. ze ci naraz, alebo ako..
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Starysomarko je treba kliknut v internet bankigu a je hotovo. Banka si nemoze urcovat podmienky. Mne to nevybodne nepride, keby som to len rovno pouzil na vyplatebie spotrebaku.Alebo si to odlozim na horsie casy (narodenie decka :D, pokazene auto a pod). Lepsie jak potom riesit drahy uver alebo ostat na chlebiku a syrokreme.

Alebo sa ba to pozeram zle?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Asi Ti nerozumiem - skús to spresniť :)
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Pri nizkych urokovych sadzbach sa oplati poziadat o odklad. "Usetrene peniaze" vies potom investovat, kde je mozne ziskat vyssi vynos ako zaplatene uroky za tie mesiace. :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Zase aky vysoky vynos clovek urobi na 2-3tis €?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Čistá špekulácia, ktorá by mohla byť aj výhodná, no skôr asi nie. Treba si to spočítať...

Príklad:
https://www.primabanka.sk/aktuality/leg ... platok-629
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Netuší niekto, ako je to s LTV (Loan to Value) pre novú hypotéku, ak chcem založiť inú nehnuteľnosť, na ktorú mám existujúcu hypotéku?

Situácia je taká, že mám existujúcu hypotéku - hodnota bytu je cca. 65 000 eur, zostávajúci dlh 35 000 eur, takže moja "equity" je 30 000 eur. V prípade, že by som si zobral novú hypotéku, počíta sa tých 30 000 eur ako "value" pre LTV alebo nie?

Plánujem brať hypotéku v ČR, kde je najvýhodnejší úrok pri 80% LTV, ale z vlastných prostriedkov by som najradšej dával čo najmenej to pôjde. Byt predávať nechcem, keďže je v prenájme a mám z neho pozitívny cashflow.

Díky za odpovede.
Napísať odpoveď