beardie: za tych uz vyse 5 rokov co aktivne polujem, sa mi toho naozaj udialo mnoho. Niektore z mojich ulovkov a pribehy k nim som publikoval aj na, asi najznamejsej, polovnickej stranke (nechcem menovat?). A tak potichucky si aj pisem taku svoju knihu o polovnickych zazitkoch. Zatial to nema ziadny super format, pisem si to iba na hrubo do Wordu, je toho este malo

S cim sa ale mozem vo vseobecnosti "pochvalit", je to, ze na svojich 23 rokov mam az na velke selmy (vlk, medved, rys) ulovene z raticovej zveri vsetko, co na Slovensku vo volnej prirode zije. Aj ked vam to teraz mozno vyznie ako paradox, nie som ten typicky polovnik, ktory potrebuje strielat iba trofejovu zver. Prave naopak. Moje trofeje netvoria ani dvojciferne cislo a pritom tu moznost mam. Snazim sa plnit (samozrejme aj za aktivnej a perfektnej pomoci kolegov-polovnikov) prosby polnohospodarov, ktorym kazdorocne robi zver skody na urodach v desiatkach tisicoch eur. Konkretne v nasom reviri mame okrem velkych seliem vsetko. Diviaciu, mufloniu, srnciu, danieliu a v mensich poctoch aj vysoku. Problemom je hlavne muflonia, nakolko tie robia najvacsie skody co sa tyka lesnych porastov - obhryzaju a zeru mlade stromceky, obnova je teda velmi narocna, ale nastastie mame skveleho lesnika. Aj mufloniu sa snazime redukovat ako to len ide a v ramci vsetkych pravidiel a moznosti, no je to velmi ostrazita zver, ktora si dava extremne velky pozor a jej lov je skutocne velmi narocny. S muflonmi to dospelo az do stadia, kedy musi lesnik robit okolo mladych porastov oborove oplotky - ale ved nech robi, nech sa stara

Jedine takto sa tej zveri da ubranit.
Polovnictvo je stale len hobby, neda sa byt v lese 24 hodin denne 7 dni v tyzdni. Osobne sa snazim aj robit osvetu medzi nepolovnickou verejnostou, v ramci mojich moznosti a schopnosti. Je to vsak velmi narocne, stretavam sa s mnozstvom nepochopenia a mam pocit, ze niektori ludia nazor nezmenia ani vtedy, ked vidia faktami podlozene veci. Proste maju na danu vec svoj nazor a basta.
Velmi ma potesil prispevok od ephramka. Z Teba mam presne ten pocit, aky som chcel a aky by som chcel dosiahnut pri sireni svojej osvety o tom skutocnom polovnictve. Z Tvojho prispevku vidno, ze tu prirodu chapes a beries tak, ako sa ma. Co sa tyka tych psov na volno v prirode, nedavno kolovala na FB taka kolaz obrazkov, kde niekto na kameru zachytil typka s nejakym bojovym plemenom (uz si nepamatam rasu), ktory dotrhal mlade srnca. Boli tam fotky ako to srnca drzal pes v papuli a majitel sa mu ho snazil vytrhnut, no bolo to uz zbytocne. A pointa? No zaujimave, ze vtedy som pod tym prispevkom nevidel ani len JEDEN komentar od nejakeho psickara ci ochranara. Sranda. Ale ked media vypustia clanok, ze niekto nasiel v lese nejakeho zastreleneho psa, tak vtedy si aj psickari aj ochranari vedia zgustnut ako nikto a podla mojich poznatkov asi neexistuje takyto clanok, kde by tito ludia nepriali nejaku chorobu ci dokonca smrt polovnikom. Toto je uz na hranici psychopatizmu a neviem, preco to organy neriesia.
Trosku som asi odbocil od smeru, ktorym chcem, aby sa tato tema uberala, no chcel som pochvalit ephramka za jeho pristup k tejto veci a zaroven vyjadrit svoje poznatky.