Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa jackb »

Kocnerov fon odblokoval Toth. iPhone atentatnika z Bostonu sa snazil hacknut FBI a sudnictvo tam bolo prikratke na prinutenie Apple odomknut ho. len si uz nepamatam, ako to dopadlo :(
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

Čiže Kočnerov iphone bol odomknutý normálnym spôsobom a teda zadaním správneho hesla?
FBI sa vtedy do iphonu atentátnika dostala s pomocou izraelskej spoločnosti Cellebrite, ktorá ale naopak s Androidom si už nevie dať rady: https://www.google.com/amp/s/zive.aktua ... -detektiv/
U nás môže polícia donútiť výrobcu k spolupráci?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Tak je Kočnerov iPhone prezentovany - ten bol odoknuty heslom a o Threme to uz pozname.
Dakujem, vedel som, ze Apple to neodomkol, ale nevedel som ako to dopadlo.
Myslim, ze PZ SR ma problem spolupracovat s Facebookom, preto mam za to, ze Apple sa s nimi tiez bavit nebude. Ci aj Google a Samsung, to netusim.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Taky FB so sidlom v USA, Google so sidlom v USA ci Apple so sidlom v USA moze mat na haku slovensku policiu. Druha vec je, ze kopa z nas ma odomknutie na odtlacok prsta alebo heslo. To heslo castokrat pouzivame aj inde, napriklad niekde na PC. Je preto jednoduchsie dostat sa do PC (s Windowsom), otvorit prehliadac a pozriet ulozene hesla pre prihlasenia na rozne weby. Z toho by sa dalo nieco vydumat. A ked ide o odtlacok, tak kto vie, pod natlakom keby ta niekto chytil, drzal prst, tak ten telefon je odomknuty raz-dva.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

tyler91 napísal: 28 okt 2020, 21:09 U nás môže polícia donútiť výrobcu k spolupráci?
Ľudia sú pohodlní. Väčšinou stačí, keď polícia zabaví počítač alebo mobil a heslá budú tam. Prípadne sa ešte kontaktuje provider. Napr. vrahovia Kuciaka použili "anonymné" sim karty na kredit kúpené od tretej osoby a používali ich iba pri tom trestnom čine. Bola to jedna z hlavných stôp, pretože polícia zisťovala, ktoré sim karty sa v dobe vraždy prihlásili v obci prvýkrát. Rovnako sa im podarilo zabezpečiť dôkazy, že si vrahovia hladali dom Kuciaka cez google maps.

U nás ale existuje zákon, ktorý dosť bráni kriminálnikov na internete. Stačí, že nežiješ sám a vyhovoríš sa, že ten nenávistný príspevok na FB si nepísal ty a nevieš, kto to z tvojho počítača napísal. Prípadne sa odvoláš na zákon, vďaka ktorému odmietneš vypovedať, ak by si spôsobil trestné stíhanie blízkej osoby. Napr. Na právnickej fakulte UK bol prípad, kedy študíjna referentka zistila, že fakulta prijala cez úplatky študentov, ktorí neprešli prijímačkami. Prodekan o nej potom na internete vypisoval, že je prostitútka, že sexuje so študentmi a neviem čo ešte všetko. Polícia zabezpečila hromadu dôkazov, ale k súdu to nešlo, lebo on poprel, že by to písal on a tvrdil, že k jeho domácemu aj pracovnému PC sa musel dostať niekto iný. Býval s manželkou, tá ale nemala prístup k jeho pracovnému PC. Takže je dosť nepravdepodobné, že by sa 2 rozdielne osoby fyzicky prihlasovali cez jeho PC doma a pracovný PC v tej istej dobe a písali to isté po internete.

Inak FBI už prelomila apple šifrovanie. Stálo to strašne veľa peňazí, ale FBI sa vďaka tomu podarilo chytiť pedofila. Riaditeľ FBI dlhodobo Apple kritizoval za to, že chránia pedofilov a sexuálnych predátorov, ktorí cez internet obťažujú, vydierajú a šikanujú deti.
Facebook na žiadosť FBI nahral do prehrávača videí nejaký kód, vďaka ktorému zistili reálnu IP ďalšieho pedofila. Ten páchateľ bol dosť technicky zdatný a "schovával" sa aj pred Facebookom. Kebyže FB odmietne spolupracovať s FBI, tak by bol určite ešte stále na slobode...
tyler91
King
King

Ešte k tým sídlam, tie spoločnosti majú isto nejaké zastúpenia aj v EÚ. Veď google má zastúpenia asi v každej krajine tuším, FB má sídlo v Írsku, takže to kontaktovanie o spoluprácu nemusí byť až taký problém...
Ale keď v USA tie slávne súdy nemajú na ne páky, tak tu asi takisto.
Najväčšiu logiku dáva hekerove tvrdenie, že ťa fyzicky donútia odomknúť telefón odtlačkom, ale stačí ho reštartovať a odtlačok nestačí na odomknutie.
FBI možno odomkla nejaký starší iphone, každou novou verziou je prelomenie náročnejšie
heker
Redeemer
Redeemer

Pobocka v Bratislave alebo Prahe neznamena, ze tadial policia vybavi potrebne veci. Castokrat su to pobocky, ktore riesia reklamu pre miestny trh, tlmocenie webov, telefonicku podporu a tak podobne.

https://www.lupa.cz/aktuality/google-lo ... res-irsko/
https://ekonomika.sme.sk/c/22021362/goo ... udach.html
https://www.e15.cz/zahranicni/uleva-pro ... eu-1371535
https://www.aktuality.sk/clanok/319037/ ... cez-irsko/
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ľudia, mám jednu blbú otázku. Kde sú peniaze ktoré majú ľudia na svojich bankových účtoch? Ako sú chránene proti krádeži? Viem, že sú podvodníci a určite finty ako obrať peniaze z účtu od konkrétneho človeka. Ale nedá sa "na búrať" do banky a ukradnúť peniaze priamo banke? Ak viete aj o nejakých stránkach kde sa o tom dozviem viac ako to funguje, sem s nimi.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

pocul si niekedy o tom, ze by sa niekto nabural do banky a prihodil si par mega na ucet? alebo ze by niekomu len tak strhol z uctu peniaze? ja este nie.
Vzdy slo len o naburanie sa max do jeho pc/mobilu a zneuzitia karty.
Je to dost nepriestrelne zabezpecene, peniaze ulozene v banke ti nema kto ako ukradnut. Ukradnut ti mozu len kartu a tu potom zneuzit.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Veď práve preto ma to zaujíma. V tomto sa vôbec neorientujem. Cash sa vo veľkých úvodzovkách dá "ukradnúť" aj z trezora. Preto ma zaujíma kde sú reálne tie všetky virtuálne peniaze uložené.

Neriešilo sa niekedy pred rokom nejaká krádež z Reifky alebo Uni (neviem presne ktorá banka to bola), že zákazníkovy zmizli peniaze z účtu a to aj keď mal autorizáciu cez sms?
tyler91
King
King

áno to som riešil ja, zákazníkovi odišlo z účtu v UniCredit niečo cez 90 000€
SMS autorizácia nie je moc bezpečná forma, preto aj EU už nariadila aby do konca roka banky SMS kódy vypli a prešli na generovanie kódov v appkách

Autoeditácia príspevku po 55 sek:
cinges napísal: 29 okt 2020, 9:37 pocul si niekedy o tom, ze by sa niekto nabural do banky a prihodil si par mega na ucet? alebo ze by niekomu len tak strhol z uctu peniaze? ja este nie.
Vzdy slo len o naburanie sa max do jeho pc/mobilu a zneuzitia karty.
Je to dost nepriestrelne zabezpecene, peniaze ulozene v banke ti nema kto ako ukradnut. Ukradnut ti mozu len kartu a tu potom zneuzit.
počul som: https://zive.aktuality.sk/clanok/102462 ... u-dolarov/
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Pekne :D
aby previedli peniaze z účtu banky na svoj vlastný účet.
Napríklad na účte so zostatkom tisíc dolárov zmenili sumu na 10 tisíc dolárov a potom 9 000 dolárov previedli na svoj účet. Tak vlastník účtu nezaznamenal žiadny problém s účtom, keďže pôvodných 1000 USD mu ostalo na účte.
Do tretice, kyberzločinci získali kontrolu priamo nad bankomatmi, ktorým zadali príkaz na vydanie hotovosti v dopredu určený čas
Taki poctivi zlodeji.. Okradli len banku, ludi sa to nijak nedotklo.. Teda, ze max. banka zvysila poplatky o 50 centov aby vyrovnala straty :D
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Vysvetlí mi niekto, prečo Windows v roku 2020 má implementovaný stále tento explorer pri otváraní/ukladaní súborov, a prečo ho v roku 2020 stále vo veľkom využívajú aj niektoré majoritné appky, vrátane napr. Adobe?

Toto rozhranie neobsahuje ten ľavý stĺpec, kde je okrem iného aj Quick access menu, a posledné aktívne priečinky. Pre človeka, čo s tým robí denne je to na je*nutie.

Viem, že je to technická otázka, ale je to neskutočne smiešna banalita. Je za tým nejaká logika, prečo niekde použiť toto rozhranie, a inde to klasické, plnohodnotné?
Prílohy
win.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

Hensym, toto nepatri do banalnych otazok. Na toto asi nebude vediet nikto ani odpovedat. Skor by si o tom mohol zalozit novu temu, lebo by sa to mohlo zist viac ludom (vratane mna).
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Mám (relatívne novší typ) zabudovaný radiátor v byte, na kohútiku nastavím 6 (max).
Čo sa stane keď nastavím 1 alebo ❄ (min)?

Všetká ta horúca voda sa vypustí a teda zbytočne zaplatím viacej za vodu/energie ktoré som nevyužil,
alebo sa nechá, nech voda vnútri vychladne a iba sa zastaví prívod novej vody?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Kohutik = termostaticky ventil. A ventil hadam vies co je :)
Ano, zastavi sa cyrkulacia cize nova horuca voda nepride.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

Hensym napísal: 07 nov 2020, 23:10 Vysvetlí mi niekto, prečo Windows v roku 2020 má implementovaný stále tento explorer pri otváraní/ukladaní súborov, a prečo ho v roku 2020 stále vo veľkom využívajú aj niektoré majoritné appky, vrátane napr. Adobe?

Toto rozhranie neobsahuje ten ľavý stĺpec, kde je okrem iného aj Quick access menu, a posledné aktívne priečinky. Pre človeka, čo s tým robí denne je to na je*nutie.

Viem, že je to technická otázka, ale je to neskutočne smiešna banalita. Je za tým nejaká logika, prečo niekde použiť toto rozhranie, a inde to klasické, plnohodnotné?
nechali ho tam asi prave kvoli tym legacy appkam, co to pouzivaju. napr. mohli by prestat fungovat nejake scripty na automatizaciu tych appiek, keby sa to dialog okno zmenilo. je to len zalezitost nejakeho Windows API volania ake dialog okno otvorit a holt niektore appky si to adaptovali na to nove a niektore nie
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

lukas9206 napísal: 29 okt 2020, 9:44 Veď práve preto ma to zaujíma. V tomto sa vôbec neorientujem. Cash sa vo veľkých úvodzovkách dá "ukradnúť" aj z trezora. Preto ma zaujíma kde sú reálne tie všetky virtuálne peniaze uložené.

Neriešilo sa niekedy pred rokom nejaká krádež z Reifky alebo Uni (neviem presne ktorá banka to bola), že zákazníkovy zmizli peniaze z účtu a to aj keď mal autorizáciu cez sms?
Tie virtuálne peniaze sú uložené na pevných diskoch data centier bánk. Dnes už dávno neplatí, že 500-eurová bankovka je krytá zlatom v rovnakej hodnote v trezore banky. Ak si dobre pamätám, dnes už je 95%+ peňazí v obehu nekrytých. A neplatí ani to, že by si ku svojmu sporiacemu účtu, na ktorom máš 30k eur, mal vedenú nejakú priehradku v banke, kde by k tomu bol uložený zodpovedajúci cash. Jednoducho všetky tieto peniaze sú len virtuálne.

Čisto teoreticky ak by si chceli všetci klienti nejakej banky vyzdvihnúť svoje peniaze z účtov v cashi v jeden moment, tak by mala táto banka dosť veľký problém a musela by si veľkú časť toho cashu pravdepodobne požičať od inej banky.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Hensym napísal: 07 nov 2020, 23:10 Vysvetlí mi niekto, prečo Windows v roku 2020 má implementovaný stále tento explorer pri otváraní/ukladaní súborov, a prečo ho v roku 2020 stále vo veľkom využívajú aj niektoré majoritné appky, vrátane napr. Adobe?

To ako vyzera explorer riadi niekolko veci, napriklad manifest aplikacie (aspon v C# aplikaciach), ale samotne aplikacie si ho vedia upravit (pridavat/odoberat prvky) je to volanie WinAPI.

No aplikaciam nik nebrani s vyrobit vlastny Save/Open File dialog.
tyler91
King
King

Minule sme s kamošom - vojakom bavili o tom, či ho mimo službu môžu zastaviť a dať mu fúkať policajti, on tvrdí, že ak ho zastavia, musia počkať na vojenskú políciu, je to pravda?
Napísať odpoveď