Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
zuzanuska
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Na viacerých miestach sa im minulý testy či certifikáty? Chápem, že asi prišlo veľa ľudí, ktorých nečakali. Ale nemajú hneď zásoby na dva dni?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Do 12:00 hod bolo podľa šéfa rezortu obrany pretestovaných 828 518 ľudí z toho pozitívnych bolo 7947, čo je približne jedno percento.

Toto mi moc logicky nevychadza na lockdown
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Vysledkom celeho "branneho cvicenia" je ze bolo zistene necele JEDNO percento pozitivnych. Realne je to samozrejme inac, pretoze tie testy su velmi nepresne. Stalo to za to? O kolko sme spomalili rychlost rozsirovania virusu?,mozno tyzden.

wladas

Lockdown pravdepodobne bude. Nie preto ze by sme mali take vysoke percento nakazenych z populacie, ale preto, ze nase nemocnice su na tom personalne a kapacitne zle ako cele nase zdravotnictvo a uz zachvilu nebudu mat moznost ako fungovat. Nemame ani take kapacity ako maju v Cechach /v prepocte na pocet obyvatelov/

-
Rakusko bude mat lockdown od utorka
https://www.vienna.at/zweiter-corona-lo ... en/6793134
wladas
Redeemer
Redeemer

Cize kvoli neschopnosti statu poriesit nemocnice budeme doma zavrety. Tak zredukujme nemocnice na 20% nech sa usetria peniaze a dajme si lockdown natrvalo.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

A ako ich asi štát má poriešiť?
Proste aktuálne vybudované nemocnice majú kapacity, ktoré nerátajú s takouto situáciou. Taktiež zdravotníkov je istý počet, ktorý sa za normálnych okolností dokáže uživiť na trhu práce. Je logické, že nebudeme mať nejaký extrémny nadbytok zdravotníkov, čo je samozrejme ovplyvňované aj nízkymi platmi a zlými podmienkami, kvôli čomu mnoho z nich sú radšej v zahraničí.

Každopádne pri takejto situácii štát nevie mávnuť prútikom a pričarovať zrazu 20 nemocníc a 20k zdravotníkov, lebo ich zrazu je nutne treba.
Štát teraz musí hrať s kartami, ktoré sú rozdané a to určite nepostačí na to, aby všetkým adeptom bolo dopriate nemocničné lôžko, až sa vírus rozšíri ešte viac.
Takže tiež sa nazdávam, že ten lockdown proste skôr či neskôr bude musieť byť.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ako tiez som zvedavy ako su odporcovia lockadwanu poriesit Coronu. Matovica nemusim, ale ani on nema zazracny prutik, ktory ten coronu zrazu vymaze.
Je jedno akeho by sme mali premiera alebo v akej krajine by sme zili, ak nechceme pretazit zdravotnicto alebo nezabit tisice ludi, tak do rozsirenia vakciny sa bude striedat lockdawn a mierne uvolnenia.

Alebo mate iny napad ako vyriesit globalny problem?
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

inac aky lockdown? ved ako pozeram, tak uz sme na vrchovle krivky aktualne nie? aj v CZ aj SK uz cisla nejdu hore posledny tyzden ... nie sme uz z najhorsieho von?
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Krivka ukazuje jednu vec, ale realita je pravdepodobne iná. Pri podiele pozitívnych testov okolo 20% z testovaných denne je veľmi vysoká šanca, že dohľadávanie kontaktov pozitívnych ľudí nestíha a vírus sa šíri už bez nejakej kontroly a vedomosti úradov, že kde všade vlastne môže byť. Toto celoplošné testovanie môže odhaliť nejaké tie ohniská a izoluje istý počet šíriteľov, ale vzhľadom na nepresnosť testov a určite aj ľudské chyby pri odberoch nemá šancu podchytiť všetko. Uvoľnenie opatrení po testovaní potom spôsobí, že sa situácia veľmi rýchlo dostane nazad tam, kde aj bola - k lockdownu.
Proste kým nepríde vakcína, tak sa inak veľmi nedá. A žiaľ, s mentalitou tohto národa, kde sa viac než polovica nebude chcieť dať očkovať, sa možno nebude dať ani potom :(
wladas
Redeemer
Redeemer

Muffi - len zo zvedavosti. Ak by si raz za celu dobu bol pozitivny ale bez priznakov siel by si na ockovanie?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

To testovanie nas nezachrani, ale spomali sirenie virusu. Antigenovy test dava v 1/3 falosny negativny vysledok, to je sice vela ale pri plosnom testovani to znamena ze sa podari(lo) izolovat 2/3 nakazenych. Tym sa spomali sirenie a odlahcia sa nemocnice. Nie je to idealne no v sucasnosti ide len o natahovanie casu a udrzanie schopnych nemocnic kym nebude vakcina.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blaha zase "zažiaril": Zahraničnú pomoc kritizoval na Facebooku poslanec Smeru Ľuboš Blaha: „Ak pri testovaní narazíš na nemecky hovoriacich či maďarských medikov, okamžite volaj políciu. Sú to vojaci cudzej armády, vyslaní z Rakúska a Maďarska, bez akéhokoľvek mandátu Národnej rady Slovenskej republiky.“
https://dennikn.sk/2118338/testovanie-n ... z/?ref=suv

---
HERO
stale to vyrazne rastie a bude aj nadalej
https://datawrapper.dwcdn.net/8pU3z/7/
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ústava Slovenskej republiky:
čl. 86 stanovuje pôsobnosť Národnej rady Slovenskej republiky, do ktorej patrí aj:
vysloviť súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území SR – mimo
pobytu za účelom humanitárnych operácií
, vojenských cvičení, mierových misií
a ďalších obdobných akcií,

Čl. 119

Vláda rozhoduje v zbore:
o) o vyslaní ozbrojených síl mimo územia Slovenskej republiky na účel humanitárnej pomoci, vojenských cvičení alebo mierových pozorovateľských misií, o súhlase s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky na účel humanitárnej pomoci, vojenských cvičení alebo mierových pozorovateľských misií, o súhlase s prechodom zahraničných ozbrojených síl cez územie Slovenskej republiky,
Ako ten tvor dostal tolko pismen okolo mena?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Toto na "stagnáciu" nevyzerá:
https://www.worldometers.info/coronavir ... /slovakia/

Týždeň-dva som si dovolil medzi kolegami "prognózovať" 1-5% pri celoplošnom testovaní aj keď výsledky medzi dohľadanými boli (logicky) oveľa vyššie.

Teraz len vydržať (ned)opatrenia a chrániť seba i druhých. Zvyknem slušne i menej slušne upozorniť ľudí, že to rúško musí zakrývať aj nos.

O stave minimálne v jednej nemocnoci čosi viem - manželka už zas robí dvanástky-dvadsaťštvorky :(((((
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

*****HERO***** napísal: 31 okt 2020, 18:33 inac aky lockdown? ved ako pozeram, tak uz sme na vrchovle krivky aktualne nie? aj v CZ aj SK uz cisla nejdu hore posledny tyzden ... nie sme uz z najhorsieho von? V inych krajinach lockdown je(kolega z francuzska vravel, ze neaky maju).
Posledny tyzden bola uz orava za plosnym testovanim, teda niekloko tisic ludi odchytili uz tam.
wladas napísal: 31 okt 2020, 19:03 Muffi - len zo zvedavosti. Ak by si raz za celu dobu bol pozitivny ale bez priznakov siel by si na ockovanie?
Sice otazka na konkretneho uzivatela, ale za mna urcite ano.
  • Povinne ockovanie tu predsa mame, urcite si ho v minulosti absolvoval aj ty. Rovnako ako X ludi, ktori maju teraz s ockovanim problem a prekvapivo to prezili a su tu
  • Bez priznakov to stale mozes rozasat, napr. na rodicov, kolegov, znamych. Je otazne, ci chces byt zodpovedny za to, ze by si bol potencinalnym prenasacom, ktory niekoho s oslebonou imunitou moze stat zivot
  • Prevencia je vzdy lepsia, nez neskor celit ochoreniu. Hlavne ak sa siri ako covid
gogo956 napísal: 31 okt 2020, 19:17 Blaha zase "zažiaril": Zahraničnú pomoc kritizoval na Facebooku poslanec Smeru Ľuboš Blaha: „Ak pri testovaní narazíš na nemecky hovoriacich či maďarských medikov, okamžite volaj políciu. Sú to vojaci cudzej armády, vyslaní z Rakúska a Maďarska, bez akéhokoľvek mandátu Národnej rady Slovenskej republiky.“
Keby prisli z ruska, tak by maval vlajkou a prevolaval na slavu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blaha bol vzdy exot a "prípad" a zjavne sa v nicom nezmenil.

---
Zaujimavy clanok:

Před koronavirem by se měli mít na pozoru i mladí a zdraví lidé. I u nich se dokumentují změny na srdci a na plicích, říká šéf lékařské komory v rozhovoru. Může se stát, že ten, kdo ve 20 letech prodělá koronavirovou infekci, tak si ponese následky celý život. Celý život bude mít poškozené srdce nebo plíce.

Covid-19 opravdu není žádná chřipka, stává se nejčastější příčinou úmrtí.

https://nasregion.cz/kubek-covid-19-se- ... .sznhp.box
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Dnes v rade cca 5 min. na odber na vonku, 15-20min cakanie na vysledok, oproti tym 6h cakackam v BA na driwe-in sa to neda ani porovnat. Obec s 2500ob a 4 odberne miesta, dost nadstandard na ine obce, nasa obec ma 3tisic, odber vnutry a 2 odberne miesta.
wladas napísal: 31 okt 2020, 19:03 Ak by si raz za celu dobu bol pozitivny ale bez priznakov siel by si na ockovanie?
Tu sa ale bavime o par percentach populacie, no v prieskumoch sa chce dat ockovat iba 40% ludi celkovo. V cechach sa uz pocita s premorenostou populacie 20%, u nas to moze byt 3x menej, dajme tomu 7% slovakov sa doteraz mohlo s covidom stretnut a podla udajov z korona.gov bolo na slovensku 40% ludi bezpriznakovych. Takze sa to môze do tohto dna tykat 3% populacie, teda 3% populacie budu ohrozovat tu zvysnu cast tých viac nez 50% co sa zatial nechce dat zaockovat.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

U nas na sidlisku dnes 9 odbernych miest a vsade naval. Cele mi to trvalo presne 1,5 hodiny od prichodu az po odchod z vysledkom. Zdalo sa mi, ze to ide nejako pomaly, no vydrzal som. Sledoval som aj stranku na xychtoknihe pre ZA aj somvrade.sk, ale poobede ma to uz prestalo bavit a tak som isiel. Potom o piatej uz pisali, ze tam nikto nie je, to som uz mohol pockat. Nabuduce (ak bude nejake nabuduce) pojdem az (pod)vecer.
Aj v nasom rade bol jeden fajciar, presunul sa 20m mimo, ale samozrejme zrovna tak, ze vsetko co vydychoval, vietor navial rovno na nas. Poprosil som ho, aby sa vzdialil a posluchol. Ked sa nikto neozve, holt sa musim ja...
Policajt stal az na konci a kontroloval iba to, aby sa vstupovalo do budovy po jednom. Ze by upozornoval ludi vo fronte na ruska pod nosom a fajcenie, to nie...
Odber bol rychly a bezbolestny, a nesteklilo to, skor stipalo. Ku koncu uz bola dost zima od tolkeho statia vonku, bol som rad ze to mam za sebou.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ohladom moznosti liecby Covid19
https://www.osel.cz/11436-cimze-to-liec ... denta.html

Do normálu se všechno začně vracet až za dva roky, říká český imunolog v USA
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/do-n ... .seznam.cz

To nejhorší začíná právě teď a bude to trvat přibližně do konce února či března 2021. Vše, co se stalo dosud, byla vlastně jen předehra, legrace v porovnání s tím, co nás čeká v následujících měsících. Přes léto 2021 se situace podstatně zlepší. Očekávám dostupnost prvních vakcín a vylepšení léčebných postupů. Na podzim a v zimě 2021 přijde další vlna, ale bude již slabší. Plně se vše začne normalizovat v roce 2022.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Som zvedavý, či bude druhé kolo, ale podľa mňa by to opäť mal dať celoslovensky - stačilo by bez vydierania. To by si mohol nechať jedine na naozaj rizikové okresy.. zatiaľ myslím iba jeden hlásil 5%. Ak by to bolo dobrovoľné, stačí mu zriadiť odberné tímy podľa skutočne dostupných kapacít... možno by stačila aj polovica. Otestovali by sa tí, ktorí by naozaj chceli a na koho by sa zvýšil test. A skôr skúsiť použiť pozitívnu motiváciu... ako už bolo spomínané. Ale na opakované celoslovenské manévre už možno nie sú € ani materiál...

Ja som sa včera nechal strhnúť davovou psychózou, keďže test som naozaj potreboval do práce - aj keď už by bolo jedno, či negatívny alebo pozitívny. Čakal som niečo vyše 2hod, ale bolo relatívne teplo, slniečko, piesok, palmy... pohodička. Rodičia 70+ šli podvečer a vraj niekde bola rada asi 20-30 ľudí, ale hneď susedné odberné miesto bolo bez čakania. Podobné hlášky z odberných miest boli v celom meste.

Známa mala včera pozitívny test, jej mama bola negatívna. Obe sú vraj už bez čuchu a chuti, citróny jedia ako mandarínky. Obe sú už v domácej karanténe, snáď bude všetko ok..
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Na kramároch to mali dobre zvládnuté, čakal som dnes presne 0 minút. Mali tam 10 lekárskych tímov a všetko išlo hladko. Lekár sa pýtal, ktorú nosnú dierku mám väčšiu a trafil to presne do nosohltana. Žiadne narážanie paličkou do nosnej prepážky a bolesť. Akurát mi trochu stúpol tlak, keď mi lekárka podávala certifikát na diaľku štýlom, ako keby som mal lepru a so slovami "pozrite si váš výsledok a informácie na certifikáte". :D

Keď som potom išiel domov a videl som verejné odborné miesta, tak všade čakalo maximálne tak 5 ľudí v rade.

Vyzerá to tak, že sa skoro celé Slovensko chcelo dať otestovať v sobotu ráno o 7.

Takže ak bude ďalší víkend zase testovanie, odporúčam vám ísť radšej v nedeľu.
Napísať odpoveď