Investovanie - podielové fondy
Re: Investovanie - podielové fondy
Takze co odporucate na trading? Konkretne teda skor buy and hold, jedna vacsia jednorazova investicia + pravidelne mesacne investovanie. Horizont min. 10-15r. Zaujem mam o ETF, akcie, ...
Ktory broker? Fio? IB? Lynx? Trading 212? Ked som sa na to zbezne pozrel, kazdy europsky trader ruci za vklady iba do vysky 20k EUR (resp. 90% vkladov, max 20k EUR)
Ktory broker? Fio? IB? Lynx? Trading 212? Ked som sa na to zbezne pozrel, kazdy europsky trader ruci za vklady iba do vysky 20k EUR (resp. 90% vkladov, max 20k EUR)
No ja neskor ked budem mat v LYNX toho viac zacnem pchat prachy (vacsie jednorazove) asi do EIC alebo Fio.
Na pravidelne Finax.
Na pravidelne Finax.
EIC nepoznam- tu je nejake blizsio info https://financievpohode.sk/vyhody-nevyh ... nia-v-eic/
STomko
ak budes mat system buy and hold, tak ta nemusi velmi trapit poistenie vkladu, pretoze 99 percenta casu budes v akciach a nebudes mat na ucte cash, resp vzdy prave iba do tych 20K.
Lynx resp priamo IB je Top. Fio ma zastaralu platformu a je drahsi.
STomko
ak budes mat system buy and hold, tak ta nemusi velmi trapit poistenie vkladu, pretoze 99 percenta casu budes v akciach a nebudes mat na ucte cash, resp vzdy prave iba do tych 20K.
Lynx resp priamo IB je Top. Fio ma zastaralu platformu a je drahsi.
A co pripadne XTB?
@wladas - aku ma pridanu hodnotu Finax? Okrem poplatkov za spravu portfolia a isteho komfortu vo forme "nestarania sa" si viem predsa rovnake ETF, ako by nakupili oni za mna, kupit aj ja priamo cez nejakeho brokera (XTB, Lynx, IB, ...).
V tomto som celkom novy, tak ask si mylim nejake pojmy a dojmy, kludne ma opravte.
@wladas - aku ma pridanu hodnotu Finax? Okrem poplatkov za spravu portfolia a isteho komfortu vo forme "nestarania sa" si viem predsa rovnake ETF, ako by nakupili oni za mna, kupit aj ja priamo cez nejakeho brokera (XTB, Lynx, IB, ...).
V tomto som celkom novy, tak ask si mylim nejake pojmy a dojmy, kludne ma opravte.
A konkretna pozicia/e sa akoze nedaju spreneverit?gogo956 napísal: 01 dec 2020, 16:47ak budes mat system buy and hold, tak ta nemusi velmi trapit poistenie vkladu, pretoze 99 percenta casu budes v akciach a nebudes mat na ucte cash, resp vzdy prave iba do tych 20K.
wladas
sfraudovat sa da cokolvek, ale to by niekto najprv musel uzavriet tvoje pozicie. A system je na napr u IB nastaveny tak, ze nemozes /pokial viem/ v rovnaky den poziciu uzavriet a hned cash previest na bankovy ucet. Takze to by pre toho podvodnika bolo rizikove, pretoze lahko by si niekto mohol vsimnut ze z nicoho nic sa mu uzavreli pozicie a mohol by to zacat riesit skor ako peniaze stihli odist prec. ALe tazko povedat co v takychto hranicnych situaciach je mozne a co nie. Zaroven je tu este jedna zabezpeka a to, ze sa neda prevadzat cash na akykolvek ucet ale iba overeny. Ale urcite ze vsetko sa da nejako obist ked sa chce. Proti internemu fraudu sa da vo vseobecnosti branit iba obmedzene.
sfraudovat sa da cokolvek, ale to by niekto najprv musel uzavriet tvoje pozicie. A system je na napr u IB nastaveny tak, ze nemozes /pokial viem/ v rovnaky den poziciu uzavriet a hned cash previest na bankovy ucet. Takze to by pre toho podvodnika bolo rizikove, pretoze lahko by si niekto mohol vsimnut ze z nicoho nic sa mu uzavreli pozicie a mohol by to zacat riesit skor ako peniaze stihli odist prec. ALe tazko povedat co v takychto hranicnych situaciach je mozne a co nie. Zaroven je tu este jedna zabezpeka a to, ze sa neda prevadzat cash na akykolvek ucet ale iba overeny. Ale urcite ze vsetko sa da nejako obist ked sa chce. Proti internemu fraudu sa da vo vseobecnosti branit iba obmedzene.
Prave ten interny fraud mam na mysli. Aj sa mi lepsie spi ked viem ze od kauzy BMG Invest sa nic podobne nestalo a garancny fond investicii sa este nepouzil.
Tak co ten Finax - aka je jeho pridana hodnota?
Dobry je na pravidelne investovanie. Do cca 500€ vklad to je to lacnejsie (poplatok za vklad resp nakup). Samozrejme casom sa to predrazuje v neprospech Finaxu kvoli rocnemu poplatku (v podstate mesacny)
A hlavne nechcem mat prachy na jednom mieste. A Finax mi je sympaticky pristupom, viziou, atd.
Ale samozrejme tazko sa argumentuje niekomu kto nema problem nakupit ETF napriamo.
Pri vacsej sume planujem z Finaxu presuvat prachy inde (mozno na rocnej baze kvoli daniam). Lenze zas je problem s diverzifikaciou. Nakupovat 4 a viac roznych ETF sa predrazuje (aj buduci vyber pri zachovani diverzifikacie).
Vie niekto akym sposobom sa uplatnuje poplatok za drzanie ETF ? Myslim priamo priamo spravcovy (iShare, Vanguard, atd)
A hlavne nechcem mat prachy na jednom mieste. A Finax mi je sympaticky pristupom, viziou, atd.
Ale samozrejme tazko sa argumentuje niekomu kto nema problem nakupit ETF napriamo.
Pri vacsej sume planujem z Finaxu presuvat prachy inde (mozno na rocnej baze kvoli daniam). Lenze zas je problem s diverzifikaciou. Nakupovat 4 a viac roznych ETF sa predrazuje (aj buduci vyber pri zachovani diverzifikacie).
Vie niekto akym sposobom sa uplatnuje poplatok za drzanie ETF ? Myslim priamo priamo spravcovy (iShare, Vanguard, atd)
Je tu pripadne niekto kto obchoduje cez XTB? Ti maju nulove poplatky za nakup akcii/ETF
edit: pri dalsom citani som asi XTB zavrhol. Skusim sa pozriet na to co tu radil gogo956
edit: pri dalsom citani som asi XTB zavrhol. Skusim sa pozriet na to co tu radil gogo956
-
aviceN
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Otvoril som si napr. factsheet iShares Core S&P 500 ETF a jediny poplatok uvadzaju Management fee a to 0,03%wladas napísal: 01 dec 2020, 17:59 Dobry je na pravidelne investovanie. Do cca 500€ vklad to je to lacnejsie (poplatok za vklad resp nakup). Samozrejme casom sa to predrazuje v neprospech Finaxu kvoli rocnemu poplatku (v podstate mesacny)
Je to sice 0,07%
https://www.ishares.com/uk/individual/e ... rough=true
Ale mna zaujima akym sposobom si to budu uctovat.
https://www.ishares.com/uk/individual/e ... rough=true
Ale mna zaujima akym sposobom si to budu uctovat.
-
aviceN
Guru
Jasne, ja som mal otvoreny tento https://www.ishares.com/us/products/239 ... sp-500-etf, preto 0,03%... je to v podstate zanedbatelne aj u jedneho aj u druheho...
Skus https://www.ishares.com/us/literature/b ... -en-us.pdf ci najdes svoju odpoved
Predpokladam ze si ho stahuju automaticky a tebe sa to zohladnuje v % vynose
Skus https://www.ishares.com/us/literature/b ... -en-us.pdf ci najdes svoju odpoved
Predpokladam ze si ho stahuju automaticky a tebe sa to zohladnuje v % vynose
@gogo956
Ahoj GoGo, neviem či si ten gogo z warboardu alebo niekto iní ale to je jedno,
kedže som sa nejako začalo pohravať s ideou s investovaním, a vidím že sa dosť vyznáš, tak ma zaujima taka jedna vec..
Investuješ asi pomocou nejakého brokera, čo v prípade že ten broker zkrachuje, alebo ukončí činnosť? čo s tvojimi eurami ktoré si tam vložil / získal pomocou investovania?
ďalej, prejde napr 10 rokov, povieš si že fajn, mam tam 50k eur, predčasne splatím hypo, vyberiem si to, sme na slovensku, 20% daň.. znamená to že mi z 50k vezmú 20%? Oplatí sa to potom vôbec? ako som pozeral na nete tak tých 20% je pri konzervatívnom spôsobe investovania prave ten zisk (niekde som aj menej videl)..
Pozeral som po Finaxe, viem že tam má vyššie poplatky ako keby si to človek menežuje sám, ale niekde začať chcem a na začiatok mi to príde asi vhodné.. resp, na skúsku. Ale odradza ma to, že ak moj vklad bude 18k, po 10 - 15 rokoch budem mať 28k, budem to chcieť vybrať, tak mi štat vezme cca 6000 a moj zisk po 15 rokoch bude len 4000€.. a to som ešte neodratal ich poplatky..
možno píšem nezmysli, ale su to otazky na ktoré som nikde na internete nenašiel jednoduchú priamu odpoveď.. Možno taká ani nie je.. za pripadnu odpoveď dakujem
Ahoj GoGo, neviem či si ten gogo z warboardu alebo niekto iní ale to je jedno,
kedže som sa nejako začalo pohravať s ideou s investovaním, a vidím že sa dosť vyznáš, tak ma zaujima taka jedna vec..
Investuješ asi pomocou nejakého brokera, čo v prípade že ten broker zkrachuje, alebo ukončí činnosť? čo s tvojimi eurami ktoré si tam vložil / získal pomocou investovania?
ďalej, prejde napr 10 rokov, povieš si že fajn, mam tam 50k eur, predčasne splatím hypo, vyberiem si to, sme na slovensku, 20% daň.. znamená to že mi z 50k vezmú 20%? Oplatí sa to potom vôbec? ako som pozeral na nete tak tých 20% je pri konzervatívnom spôsobe investovania prave ten zisk (niekde som aj menej videl)..
Pozeral som po Finaxe, viem že tam má vyššie poplatky ako keby si to človek menežuje sám, ale niekde začať chcem a na začiatok mi to príde asi vhodné.. resp, na skúsku. Ale odradza ma to, že ak moj vklad bude 18k, po 10 - 15 rokoch budem mať 28k, budem to chcieť vybrať, tak mi štat vezme cca 6000 a moj zisk po 15 rokoch bude len 4000€.. a to som ešte neodratal ich poplatky..
možno píšem nezmysli, ale su to otazky na ktoré som nikde na internete nenašiel jednoduchú priamu odpoveď.. Možno taká ani nie je.. za pripadnu odpoveď dakujem
Daň sa platí zo zisku, nie z celkovej predanej čiastky.
Príklad:
Nakúpiš pozície za €18k, po 5 rokoch predáš všetky pozície za €28k. Daň platíš len zo zisku €10k (= €28k - €18k), tzn. 20% = €2k, nie €6k.
Navyše ak nebudeš investovať do nezmyslu typu podielový fond, ale do nejakých cenných papierov obchodovaných na burze (akcie, ETFs, dlhopisy), tak ak by si to predával po 5 rokoch, si oslobodený od platenia dane úplne. Časový test pre ne je 1 rok, čo znamená, že ak medzi kúpou a predajom uplynie aspoň 1 rok, daň sa neplatí.
Príklad:
Nakúpiš pozície za €18k, po 5 rokoch predáš všetky pozície za €28k. Daň platíš len zo zisku €10k (= €28k - €18k), tzn. 20% = €2k, nie €6k.
Navyše ak nebudeš investovať do nezmyslu typu podielový fond, ale do nejakých cenných papierov obchodovaných na burze (akcie, ETFs, dlhopisy), tak ak by si to predával po 5 rokoch, si oslobodený od platenia dane úplne. Časový test pre ne je 1 rok, čo znamená, že ak medzi kúpou a predajom uplynie aspoň 1 rok, daň sa neplatí.
-
yoggy
Dan sa plati z prijmu minus naklady dosiahnute v rovnakom zdanovacom obdobi (kalendarnom roku) a nie za kolko si to predal - za kolko si to kupil.
ak to chapem spravne, Finax piše že investuje do ETF s 0 daňami, teda predpokladam že výber "hotovosti" je teda oslobodený od dane, otázka je síce či to bude platiť aj o 15-20 rokov (ale tak to nechajme teda bokom). Ak chcem teda investovať menej ako je 4k (čo je myslím minimum pre Lynx ako sa tu píše v teme ktorý je často odporučaný), je teda Finax na toto vhodný? (povedzme že vstupna investicia 500€ a potom mesačne 100€ pripadne viac)Pilifo napísal: 07 dec 2020, 12:05 Daň sa platí zo zisku, nie z celkovej predanej čiastky.
Príklad:
Nakúpiš pozície za €18k, po 5 rokoch predáš všetky pozície za €28k. Daň platíš len zo zisku €10k (= €28k - €10k), tzn. 20% = €2k, nie €6k.
-
aviceN
Guru
Hovori sa... vynosy su otazne, poplatky su iste
takze ci sa bude/nebude zdanovat o 20 rokov nevie predpovedat nikto, ale nemyslim si ze by sa nieco malo menit, ty tu dan statu tak ci tak "zaplatis" ked budes platit dph za produkty, ktore si kupis...
A ano, Finax podporuje investovanie cez ETF, takze pokial chces "bezstarostnu" metodu, je to jedna z "lepsich" moznosti u nas na trhu...
A ano, Finax podporuje investovanie cez ETF, takze pokial chces "bezstarostnu" metodu, je to jedna z "lepsich" moznosti u nas na trhu...
Prvy vklad potrebny na aktivaciu uctu v LYNX je minimalne 4000€Príjmy (z finančných operácií) oslobodené od daní
Príjem z predaja cenných papierov (Akcie, ETF a iné) prijatých na obchodovanie na regulovanom trhu (burza) alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ak doba medzi ich nadobudnutím a predajom presiahne jeden rok.
Kazdy jeden nakup pozici ETF stoji 6€ cize sa neoplati posielat tam 100€ mesacne.
Ano, Finax si pyta citelnu vysku poplatku ak to porovnavame s beznym brokerom ako je LYNX, Degiro, atd.
Lenze ak ho berieme ako financnu instituciu ktora sa kompletne postara o investovanie a porovname ho s konkurenciou (Amundi, Partners Group, atd) tak je jasny vitaz.
Ja momentálne čakám na otvorenie účtu u Lynxu, podľa mailu je to ale pozastavené kvôli migrácii, tak neviem, koľko to bude reálne trvať...
Rozmýšľal som nad eTorom, od ktorého ma ale odrádza, že peniaze sú investované, resp. vyberané v dolároch a podmienky výmeny nie sú úplne ideálne.
Vraj sa dá vkladať, resp. vyberať cez Revolut, ktorý si neberie poplatky a mení iba podľa kurzu, ale už mi to príde nie úplne najšťastnejšie. Oficiálne by takto eToro ani vklady nemalo prijímať (vo FAQ majú, že z Revolutu sa vkladať v dolároch nedá), ale podľa mojich informácií to funguje. Ktovie dokedy.
Inak mám čosi aj vo Finaxe, kam som si niečo vložil na jar s tým, že si čo-to naštudujem a pôjdem do toho potom sám, po vlastnej línii. Škoda len, že som si ten Lynx nevytvoril už vtedy...
Rozmýšľal som nad eTorom, od ktorého ma ale odrádza, že peniaze sú investované, resp. vyberané v dolároch a podmienky výmeny nie sú úplne ideálne.
Vraj sa dá vkladať, resp. vyberať cez Revolut, ktorý si neberie poplatky a mení iba podľa kurzu, ale už mi to príde nie úplne najšťastnejšie. Oficiálne by takto eToro ani vklady nemalo prijímať (vo FAQ majú, že z Revolutu sa vkladať v dolároch nedá), ale podľa mojich informácií to funguje. Ktovie dokedy.
Inak mám čosi aj vo Finaxe, kam som si niečo vložil na jar s tým, že si čo-to naštudujem a pôjdem do toho potom sám, po vlastnej línii. Škoda len, že som si ten Lynx nevytvoril už vtedy...