Investovanie - podielové fondy
Re: Investovanie - podielové fondy
Mimo Finax, odporúčam pozrieť aj na Portu (nedávno umožnili vklad v EUR) - používam v CZ už 1.5r a plne spokojný.
-
aviceN
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Casovy test tu bol spominany niekolkokrat, je to 1 rok u nas.ado130 napísal: 08 dec 2020, 12:40 Čo sa týka danenia, myslím, že sa zabúda na jeden dôležitý fakt, a síce je tam časový test kedy sa predaj CP nemusí daniť. V CZ to sú 3r, na SK 0.5r ak sa nemýlim (prípadne ma opravte, nemám to na SK naštudované presne). Inak povedané, ak kúpiš CP a predáš ich až po 3r (v CZ) držania nedaníš zisk.
Mimo Finax, odporúčam pozrieť aj na Portu (nedávno umožnili vklad v EUR) - používam v CZ už 1.5r a plne spokojný.
Áno, ospravedlňujem sa, nedočítal som poslednú vetu od Pilifo. Každopádne upravím to aj v poslednom príspevku aby som nepísal nezmysli s 0.5r.
Čo sa týka DeGiro, stále nie je možné otvoriť účet z Sk?
Čo sa týka DeGiro, stále nie je možné otvoriť účet z Sk?
Ja som si chcel otvorit ucet v Lynxe, ale kedze to bolo pozastavene ako tu niekto spomenul, nakoniec som skoncil v XTB. Aplikacia mi pride prehladnejsia ako pri Lynxe/IB, ma vsetko co ja zatial potrebujem, slusna podpora, osobny poradca, ucet otvoreny online pomerne rychlo a momentalne bez poplatku za nakup ETF/akcii.
Nemá XTB "problém" s danením dividendy? Akou sadzbou daní divi?, niekde som čítal, že nemajú zavedený W8-BEN formulár.
https://www.bluenumbers.sk/oplati-sa-ku ... f-cez-xtb/
Platí sa 30% daň z dividendy z US akcií a ETF (V XTB sa vyjadrili, že sa už pracuje na systéme použitia W8-BEN, aby klienti platili len 15% daň z amerických akcií, ale nevedia odhadnúť, kedy bude systém spustený)
Platí sa 30% daň z dividendy z US akcií a ETF (V XTB sa vyjadrili, že sa už pracuje na systéme použitia W8-BEN, aby klienti platili len 15% daň z amerických akcií, ale nevedia odhadnúť, kedy bude systém spustený)
XTB-poplatok za vklad 0,7 perc z vysky vkladu- pri vyssich sumach skoro likvidacne..
Vkladal som a nemam pocit ze by si nieco stiahli. Kartou ano, ale paypal je zdarma, aj prevod.
aha takze takto to aktualne je: EUR - 0,83 % z vloženej čiastky, USD - 1,05 % z vloženej čiastky,
ale plati to iba pri vklade kartou, inac je to zadarmo
ale plati to iba pri vklade kartou, inac je to zadarmo
Tak som si založil účet v tom Finaxe, nejdem do toho vo veľkom, ale berem to ako skúsenosť resp možnosť a priestor ako sa vzdelávať vo financiách. Nečakám veľké zisky, ale asi lepšie ako sušiť peniaze na účte. Síce tam planujem posielať max 5-10% mojich ziskov ale lepšie asi ako nič. Uvidíme ako sa to rozbehne a co to všetko bude pre mňa znamenať.
Ďakujem za rady a referencie
Ďakujem za rady a referencie
Hlavne si spravne rozloz podiel portfolia podla toho ako dlho si ochotny tam setrit.
On to urobil za mňa robot, dal som tam 15 rokov a nastavil som to tak konzervatívnejsie, teda menší zisk ale vyššia istota. A lepšie je mať aj o 15 rokov 1000€ z ničoho ako nemať nič 
-
aviceN
Guru
pri 15r horizonte by som sa osobne nebal 100% akcioveho portfolia, obzvlast ked sa Finax chvali "rebalansing-om" v "cene"
vid. aktualna koronakriza a akcie zazivaju all time high 
Tak tak. Nad 10-11r je 100% v akciach uplne v pohode.
Robot to robi z toho dotaznika ktory maju z legislativy povinny. Ja som chcel 100% a neslo mi to lebo nejaku otazku som mal nahovno. Stacilo zavolat a tetuska mi hned poradila co mam zle
Pri 100% v akciach logicky nie je co rebalansovat
Robot to robi z toho dotaznika ktory maju z legislativy povinny. Ja som chcel 100% a neslo mi to lebo nejaku otazku som mal nahovno. Stacilo zavolat a tetuska mi hned poradila co mam zle
Pri 100% v akciach logicky nie je co rebalansovat
No pozrel som to mam to 40:60, uvidím ako to pôjde ved zmeniť sa to dá raz ročne
ale Diky za tip
-
aviceN
Guru
To je jasne, myslel som to skrz tu konzervativnu moznost, ktoru si zvolil.wladas napísal: 08 dec 2020, 18:08 Tak tak. Nad 10-11r je 100% v akciach uplne v pohode.
Robot to robi z toho dotaznika ktory maju z legislativy povinny. Ja som chcel 100% a neslo mi to lebo nejaku otazku som mal nahovno. Stacilo zavolat a tetuska mi hned poradila co mam zle![]()
Pri 100% v akciach logicky nie je co rebalansovat![]()
Tak som sa teda pytal na Lynx chate, ci maju aspon pribliznu predstavu, kedy by mohli byt otvarane nove ucty, ale nevedel mi povedat absolutne nic. Zalozil som teda tiez ucet na XTB a kupil som nejake ETF, tak uvidime, co z toho bude.
prioritou je teraz asi migracia existujucich uzivatelov do novej entity IBIE
Pred 2 dňami mali výpadok že sa nedalo prihlásiť a nakoniec mi na LYNXe aj zablokovali účet za veľa pokusov o prihlásenie
. Po telefonáte ale odblokovali, majú tam teraz rušno.
Inak koncom augusta som si tam založil účet a +20 percent čisto iba na akciach, čakal som pri najlepšom scenári nebudem v mínuse ale že tam dám 20 percent ako neskúsený investor to vôbec.
Najviac sa mi zadarilo na Space virgin a Unity software.
Inak koncom augusta som si tam založil účet a +20 percent čisto iba na akciach, čakal som pri najlepšom scenári nebudem v mínuse ale že tam dám 20 percent ako neskúsený investor to vôbec.
Najviac sa mi zadarilo na Space virgin a Unity software.
mato55002
8mesiacov rastu trhy ako divé, to by bolo vecsie prekvapenie najst niekoho kto odvtedy aspon nieco nezarobil.
Frajer je ten kto dokaze stabilne zarabat aj ked indexi idu do strany ci klesaju, nie ked vsetko rastie, na to netreba vediet nič.
Mne to iba za dnes urobilo 5percent plus- za škrabanie na bruchu
Ano Lynx ma teraz trochu problemy, pomalsia odozva v aplikacii a pod.
8mesiacov rastu trhy ako divé, to by bolo vecsie prekvapenie najst niekoho kto odvtedy aspon nieco nezarobil.
Frajer je ten kto dokaze stabilne zarabat aj ked indexi idu do strany ci klesaju, nie ked vsetko rastie, na to netreba vediet nič.
Mne to iba za dnes urobilo 5percent plus- za škrabanie na bruchu
Ano Lynx ma teraz trochu problemy, pomalsia odozva v aplikacii a pod.