Skor je to prikaz "z hora", teda NBS
Byt (mesto) vs dom (okolie)
Re: Byt (mesto) vs dom (okolie)
Pilifo - sice to ma logiku co pises ale potom preco vela bank k hypo ponukne hned aj samotne dofinancovanie?
Dobre, to by som sice chapal, ale pride mi, ze toto iniciuje NBS a nie banky, ktore realne obavy nemaju a keby to zalezalo od nich, 100% by mi v pohode dali, obzvlast, ked nemam uplne nizky prijem.Pilifo napísal: 09 dec 2020, 10:30 Tým znižovaním dostupnosti hypoték asi myslíš zníženie percenta LTV (Loan To Value), tzn. aké percento hodnoty zastavovanej nehnuteľnosti ti banka požičia v rámci hypotéky, dnes teda štandard 80%.
Dôvod je jednoduchý - znižuje to riziko pre banku v prípade, že klient nebude splácať a nehnuteľnosť pôjde kvôli tomu do exekúcie. Zober si príklad, že klient banky si chce kúpiť nehnuteľnosť za €200k. Ak by mu požičala 100% a klient by nezačal splácať vôbec, išla by nehnuteľnosť do exekúcie a vydražila by sa len za €180k (pretože napr. prišiel korona lockdown a nezamestnanosť stúpla na 15%). Banka je teda v strate €20k. Ak klientovi však požičia len 80% z ceny nehnuteľnosti = €160k, nebola by v takomto prípade v strate, ale minimálne by sa jej vrátili všetky požičané peniaze a klientovi by po predaní nehnuteľnosti vrátili €20k - poplatky banke.
Takže banka si tým chráni prdel a čím nižšie LTV klientovi poskytne, tým je to pre ňu výhodnejšie a istejšie. To, že ich klienti si potom dofinancujú zvyšok iným spôsobom, už banku nezaujíma...
Dalsia vec je presne to co bolo spomenute vyssie. Miesto nizsej hypoteky Ti banky zaroven ponukaju dofinancovanie tej nizsej za menej vyhodnych podmienok, takze sa riziko toho, ze nebudes schopny splacat vlastne zvysi, kedze platis este viac.
Nechcem zniet ako hlas krcmy, ale toto znie ako jedno z tych socialnych opatreni ktore vlastne ublizuje tym, ktorym bolo urcene a pomaha tym ostatnym. Ti, co peniaze maju si nehnutelnost kupia a zarobia. ti, co peniaze nemaju zoberu alebo nevyhodny uver, alebo budu byvat u tych, co tie peniaze maju. Tu samozrejme nic nevyriesime, len ma zaujima, ci mi na tom z ekonomickeho hladiska nieco unika
No lenže to dofinancovanie určite nebude za úrok 0,69% alebo ako sa pohybujú dnešné úrokové sadzby v slovenských bankách. To znamená, že je to zase výhodnejšie pre banku to dofinancovanie robiť takýmto spôsobom, pretože neplatenie úveru zo strany klienta je vyvážené vyšším úrokom, ktorý za poskytnutie úveru dostanú.
Nehnuteľnosti sú komplexný problém, ale v zásade platia tieto pravidlá v 2 rôznych situáciách:
1. Úrokové sadzby sú extrémne nízke, takže si ľudia berú veľa hypoték, čo vedie k veľmi rýchlemu rastu cien nehnuteľností kvôli vysokému dopytu.
2. Úrokové sadzby sú vysoké, takže ľudia si berú menej hypoték, ceny nehnuteľností rastú pomalšie.
V konečnom dôsledku tú cenu ale zaplatí vždy ten kupec a to buď vo forme vyššej ceny za nehnuteľnosť, alebo vyšších úrokov na hypotéke. Cieľom NBS by malo byť udržovať nejakú stabilitu, aby sa to nevymklo kontrole, tzn. hypotéku nebude dostávať úplne každý, pretože sú nízke úroky ako momentálne a tiež, že na hypotéku stále dosiahne dostatočné množstvo ľudí, aby sa trh úplne nezastavil. Samozrejme situácia na trhu s hypotékami nie je konštantná a môžem povedať, že keď som si bral hypotéku pred 3 rokmi (síce v ČR, ale podmienky sú podobné), tak bola výrazne priaznivejšia pre záujemcov o ne ako teraz. Bohužiaľ...
Nehnuteľnosti sú komplexný problém, ale v zásade platia tieto pravidlá v 2 rôznych situáciách:
1. Úrokové sadzby sú extrémne nízke, takže si ľudia berú veľa hypoték, čo vedie k veľmi rýchlemu rastu cien nehnuteľností kvôli vysokému dopytu.
2. Úrokové sadzby sú vysoké, takže ľudia si berú menej hypoték, ceny nehnuteľností rastú pomalšie.
V konečnom dôsledku tú cenu ale zaplatí vždy ten kupec a to buď vo forme vyššej ceny za nehnuteľnosť, alebo vyšších úrokov na hypotéke. Cieľom NBS by malo byť udržovať nejakú stabilitu, aby sa to nevymklo kontrole, tzn. hypotéku nebude dostávať úplne každý, pretože sú nízke úroky ako momentálne a tiež, že na hypotéku stále dosiahne dostatočné množstvo ľudí, aby sa trh úplne nezastavil. Samozrejme situácia na trhu s hypotékami nie je konštantná a môžem povedať, že keď som si bral hypotéku pred 3 rokmi (síce v ČR, ale podmienky sú podobné), tak bola výrazne priaznivejšia pre záujemcov o ne ako teraz. Bohužiaľ...
Že máš dom a na prízemí máš 2 byty a nad tým sú ešte ďalšie 2 byty.Johnnny napísal: 09 dec 2020, 6:38Byt v dome myslis ako ? S radovou zastavbou pocitam, proste rozpocetmina samostatny dom nevychadza, resp by som alebo musel ist po vyssej hypoteke, alebo ssa uskomnit s naozaj malym priestorom/domom.
V prípade radovej zástavby a mezonetov aspoň nemáš nikoho nad sebou, ale ten pocit súkromia je tam aj tak limitovaný, lebo máš akurát nejakú minizáhradku, kde ti všetci susedia vidia a zo svojich okien vidia aj k tebe do domu.
Ak niekto ide do takejto zástavby v okolí BA, s tým, že bude mať súkromie a bude to ako bývať na dedine v dome, tak to proste nie je pravda. Väčšie súkromie máš aj normálne v meste v byte, keď si kúpiš byt, ktorý nie je otočený rovno do druhej bytovky a zároveň je dosť vysoko, aby ti tam nečumeli ľudia z ulice.
V Senci okrem projektu novatehelna.sk stavia na tom istom mieste ešte tento developer. To máš síce akože svoj domček, ale v podstate je to úzky malý mezonet, hneď vedľa ďalších mezonetov a hned oproti bude rovnaká výstavba.
https://www.primabyty.sk/senec-tehelna-prima-domceky/
ephramko
ak dobre vidim ta ta primabyty uz je vypredana okrem
3 67,05 51,05 16,00 115900€ zariadený v štandarde ! Volný
Nad tym som premyslal, ale ...ephramko napísal: 09 dec 2020, 12:09 Že máš dom a na prízemí máš 2 byty a nad tým sú ešte ďalšie 2 byty.
V prípade radovej zástavby a mezonetov aspoň nemáš nikoho nad sebou, ale ten pocit súkromia je tam aj tak limitovaný, lebo máš akurát nejakú minizáhradku, kde ti všetci susedia vidia a zo svojich okien vidia aj k tebe do domu.
Ak niekto ide do takejto zástavby v okolí BA, s tým, že bude mať súkromie a bude to ako bývať na dedine v dome, tak to proste nie je pravda. Väčšie súkromie máš aj normálne v meste v byte, keď si kúpiš byt, ktorý nie je otočený rovno do druhej bytovky a zároveň je dosť vysoko, aby ti tam nečumeli ľudia z ulice.
V Senci okrem projektu novatehelna.sk stavia na tom istom mieste ešte tento developer. To máš síce akože svoj domček, ale v podstate je to úzky malý mezonet, hneď vedľa ďalších mezonetov a hned oproti bude rovnaká výstavba.
https://www.primabyty.sk/senec-tehelna-prima-domceky/
Jednak teda ano, mat niekoho nad sebou a vlastne ani pod sebou by som nechcel, ale to nie je pripad napriklad toho mezonetu co som sem postol.
Dalsia vec je, ze prave ta spolocna stena brani tomu aby Ti videli do domu (z domu). Vyrastal som vo vacsom rodinnom dome na dedine a uplne v pohode vidim susedom z domu do domu, co by v mnohych radovkach proste neslo. Na pozemok ano, ale to je zase mozne aj pri beznych domoch, kedze tie pozemky stale nie je nejak oddelene. Samozrejme, ked su vacsie, tak nejake sukromie navyse tam je. Coho sa akurat obavam je mozny vacsi hluk nez v beznom dome, kedze netusim ako dobre je to izolovane a ake hrube tie steny su.
Tie primabyty su strasne malinke, nie ?
-
yoggy
Celkom dost. Ved tam nemas ani priestor na poriadny pracovny stol nebodaj jedalensky.
Ja keby som mal kupovat dom, tak uz by tam muselo byt aj priestor na pracovnu a fitko. (pokial nemas deti)
Absolutne nevidim dovod priplacat za nehntelnost v senci oproti napr. hviezdoslavovu.
Ja keby som mal kupovat dom, tak uz by tam muselo byt aj priestor na pracovnu a fitko. (pokial nemas deti)
Absolutne nevidim dovod priplacat za nehntelnost v senci oproti napr. hviezdoslavovu.
yoggy napísal: 09 dec 2020, 12:57 Celkom dost. Ved tam nemas ani priestor na poriadny pracovny stol nebodaj jedalensky.![]()
Absolutne nevidim dovod priplacat za nehntelnost v senci oproti napr. hviezdoslavovu.![]()
Kks, s tebou sa bavit, to je ako hovorit do zrkadla (napadlo ma to pri tom fitku
Momentálne predávajú len ten vzorový byt. Ale hneď oproti už stavajú to isté ako cez kopirák, takže tam tie mezonety ešte budú v ponuke. Predávali ich po 90.000€ v stave holobyt. Tie mezonety sú vo veľkosti 2izbáku, takže to je tak pre 1-2 osoby, plus sú dosť úzke a pôsobia klaustrofobicky. A hneď za tvojou minizáhradkou budú mať susedia svoju minizáhradku a celá nová etapa bude oknami otočená do tvojich okien a záhrady. Ale máš akože svoj dom a je to novostavba...gogo956 napísal: 09 dec 2020, 12:22 ephramko
Od toho developera by som ale nič nekupoval. Oni tam postavili aj bytovky "v diere", kde ľudia na 3. poschodí vedia z balkónu výjsť na pole. Každé leto pri každej silnejšej búrke je tam potopa, plus voda samozrejme tečie dole kopcom, takže to vytápa aj ľudí v domoch na tehelni dole pri hlavnej ceste. Spolubývajúceho kamoška kúpila byt na prízemí práve v tej bytovke a cez leto tam mala 1,5m vody. A to "odkopané pole" tam je hádam 100 rokov, je to chránené územie pretože v tej hlinenej stene hniezdia včeláriky, takže do toho nemôžu zasahovať a nijako to upraviť, aby to tam tak nevytápalo. Stavebné povolenie získal developer pravdepodobne cez úplatky, inak si to neviem vysvetliť.
https://www.cas.sk/clanok/1015671/senec ... ych-rodin/
Moji rodičia tam od druhého developera (nová tehelňa) kúpili dom (okolo 130m2 obytná plocha) hneď na začiatku tehelne a hore na kopci, takže s vodou problém nemajú. Za záhradou je cesta a potom už len kopec (pole), takže zatiaľ majú pokoj. Aktuálne sa tam podľa územného plánu nemá nič stavať. Majú síce jednu stenu spoločnú (lebo vedľa majú susedia 2 izbový bungalov), ale v skutočnosti to je spravené tak, že dom mojich rodičov má stenu + dom susedov má svoju stenu + medzitým je ešte izolácia. Takže nič nie je od susedov počuť. Platili za to nejakých 190K aj s klimatizáciou a žalúziami. Ale všetky tie domy už sú predané, aj pozemky sú predané. Ten developer ďalej stavia bytovky pri tom "jazere" (čo kedysi bola jama na splašky a odpad z fabriky na tehly).
Celkom normálny je potom ešte ďalší developer, ktorý stavia menšie bytové domy (4-6 bytov) za kauflandom (dlhá ulica)
Potom je tu projekt "Senec gardens", ale to je za mestom a za medzinárodou cestou v smere na Sereď. Je to v poli a nie je tam žiaden chodník do mesta. Takže človek potrebuje na všetko auto. Ceny sú tam drahšie ako v centre, lebo je to akože nadštandard a luxusný projekt.
Ďalší projekt sú domy v smere do Malého Bielu, tam rovnako tiež nie je žiaden chodník do mesta a aj keď to katastrálne patrí pod Senec, tak je to už vlastne na dedine v Biely. Plus hneď vedľa sú sklady a zjazd z dialnice, takže tam nonstop jazdia kamióny a ľudia, ktorí tam bývajú sa sťažujú na hluk a obťažovanie svetlom. Tie sklady sú nonstop vysvietené a tak silno, že ľudia v domoch vedľa nemusia v noci svietiť.
Ale celkovo išli v SC ceny strašne hore. Keď som končil v 2016 školu a pozeral si byty, tak 2 izbák stál okolo 70.000€. Teraz sa niektoré tie isté byty, ktoré som si pozeral v 2016, predávajú za 115.000€.
Co si myslite napriklad o tomto projekte ?
https://www.nehnutelnosti.sk/3922541/po ... zdoslavov/
Exterier nie je pre kazdeho, ale mne osobne vyznamnejsie neprekaza. Paci sa mi, ze je samostatny, paci sa mi rozloha a pozemok by mohol byt vacsi, ale je dostacujuci. Vzhladom k cene mi to nepride ako pruser, ale bojim sa veci ktore ma tendenciu prehliadnut a niekto iny nie
Vdaka
https://www.nehnutelnosti.sk/3922541/po ... zdoslavov/
Exterier nie je pre kazdeho, ale mne osobne vyznamnejsie neprekaza. Paci sa mi, ze je samostatny, paci sa mi rozloha a pozemok by mohol byt vacsi, ale je dostacujuci. Vzhladom k cene mi to nepride ako pruser, ale bojim sa veci ktore ma tendenciu prehliadnut a niekto iny nie
Vdaka
ta plocha pozemku je vysmech
To beriem cistocne. Z investicneho pohladu to nie je vyhra a mozno ani pre rodinu s detmi, ale nad tym som dost premyslal, pretoze to bola jedina vec ktora mi na tomto vyznamnejsie vadila, ale realita je, ze vacsi pozemok nepotrebujem.
Urcite nemam v plane tam nieco chovat, alebo pestovat, takze toto sice beriem, ale extra prekazku(pre mna z hladisky kvality zivota) tam nevidim. Navyse pri podobnych projektoch je to realtivne bezne a najst pozemok cca 600m+ do 200 000eur (som na to sam) je trochu problem.
Urcite nemam v plane tam nieco chovat, alebo pestovat, takze toto sice beriem, ale extra prekazku(pre mna z hladisky kvality zivota) tam nevidim. Navyse pri podobnych projektoch je to realtivne bezne a najst pozemok cca 600m+ do 200 000eur (som na to sam) je trochu problem.
v okoli Ba su pozemky velmi drahe, takze novostavby na 4-5arovom pozemku su bezne.
Zase na Vychode Slvoenska clovek kupi velky pozemok lacno, uplne normalne su o velkosti 2000m/2 a viac.
Jasne ze kazdy by chcel vacsi pozemok, ale financie mame vacsina z nas obmedzene.
Takze ak to Johnnnymu vyhovuje tak nech ide do toho, lebo lacnejsie uz nahnutelnosti nebudu a ak bude cakat, tak o rok uz nemusi mat ani na takyto dom.. Cena vyzera byt primerana este by bolo dobre si pozriet kde presne v obci stoji.
Zase na Vychode Slvoenska clovek kupi velky pozemok lacno, uplne normalne su o velkosti 2000m/2 a viac.
Jasne ze kazdy by chcel vacsi pozemok, ale financie mame vacsina z nas obmedzene.
Takze ak to Johnnnymu vyhovuje tak nech ide do toho, lebo lacnejsie uz nahnutelnosti nebudu a ak bude cakat, tak o rok uz nemusi mat ani na takyto dom.. Cena vyzera byt primerana este by bolo dobre si pozriet kde presne v obci stoji.
To je presne ono. Ja chapem, ze do temy "Aky je vas vysnivany dom" toto uplne nepatri, ale snazim sa nejak zmestit do toho co si mozem dovolit a co je priorita. 600m pozemok so 70m bungalovom to pre mna aktualne nie je, lepsie vyuzijem tu plochu domu.
Ten pozemok na nejake vyvetranie sa, zacvicenie, lezanie, vypustenie psa, umytie bicykla a stuff staci a ako s rodinnym domom s tym tiez uplne nepocitam. Ak by som potreboval riesit toto, tak skratka kupim/kupime nieco vacsie. V kazdom pripade necakam, ze ta krabicka od iShoes by bola na cely zivot.
Umiestnenie je nejak takto:
https://ibb.co/NjmWmK3
Udajne 500m od stanice, co je fajn a tiez je tam udajne kanalizacia, co vraj v Hviezdoslavove tiez nie je este vsade, takze to je tiez fajn. Na stranke projektu je vyznacena aj poloha. https://www.novyhviezdoslavov.sk/lokalita/
Ten pozemok na nejake vyvetranie sa, zacvicenie, lezanie, vypustenie psa, umytie bicykla a stuff staci a ako s rodinnym domom s tym tiez uplne nepocitam. Ak by som potreboval riesit toto, tak skratka kupim/kupime nieco vacsie. V kazdom pripade necakam, ze ta krabicka od iShoes by bola na cely zivot.
Umiestnenie je nejak takto:
https://ibb.co/NjmWmK3
Udajne 500m od stanice, co je fajn a tiez je tam udajne kanalizacia, co vraj v Hviezdoslavove tiez nie je este vsade, takze to je tiez fajn. Na stranke projektu je vyznacena aj poloha. https://www.novyhviezdoslavov.sk/lokalita/
Johnnny
celkova plocha 137m/2 vobec nie je zla, samozrejme vsetko zavisi od velkosti rodiny.
Umiestnenie podla foto vyzera ok, kanalizacia je dolezita - ta tam je. Za tu cenu urcite stoji za zvazenie, len este si vyskusat ako dlho ti bude trvat dochadzanie do prace ak jazdis autom, toto je najvacsi problem satelitov / aj ked v dnesnej dobe uz vela ludi robi z domu vacsinu tyzdna/
celkova plocha 137m/2 vobec nie je zla, samozrejme vsetko zavisi od velkosti rodiny.
Umiestnenie podla foto vyzera ok, kanalizacia je dolezita - ta tam je. Za tu cenu urcite stoji za zvazenie, len este si vyskusat ako dlho ti bude trvat dochadzanie do prace ak jazdis autom, toto je najvacsi problem satelitov / aj ked v dnesnej dobe uz vela ludi robi z domu vacsinu tyzdna/
O rodine sa zatial hovorit neda. Ako som povedal, je to v mojej rezii. Jedneho dna mozno baba povie, ze chce ist do mesta a ja budem musiet klopit usi. V kazdom pripade som po rozchode a nad tymto premyslat nechcem
Ako rodinny dom by som to nebral a na ten by sme boli dvaja
Co sa dostupnosti tyka, to som riesil na zaciatku. Moja situacia je taka, ze viem dochadzat autom mimo premavky, vo velmi skorych rannych hodinach, ale skor pocitam s pracou prevazne z domu. Pripadne mozno dochadzkou vlakom, aspon aktualne, ked mam pracu velmi blizko Hlavnej stanice. Tiez som si vysnival moznost dochadzaj nejakou kombinaciou ekolobezky a vlaku, ale to uz uvidim podla situacie. V kazdom pripade, tuto dilemu som uz vyriesil
Akurat sa mi zda, ze na tom zabere z drona sa nejak stratili tie stvorcove metre vzadu, ale to je asi tym, ze je to rozostavane.
Ako rodinny dom by som to nebral a na ten by sme boli dvaja
Co sa dostupnosti tyka, to som riesil na zaciatku. Moja situacia je taka, ze viem dochadzat autom mimo premavky, vo velmi skorych rannych hodinach, ale skor pocitam s pracou prevazne z domu. Pripadne mozno dochadzkou vlakom, aspon aktualne, ked mam pracu velmi blizko Hlavnej stanice. Tiez som si vysnival moznost dochadzaj nejakou kombinaciou ekolobezky a vlaku, ale to uz uvidim podla situacie. V kazdom pripade, tuto dilemu som uz vyriesil
Akurat sa mi zda, ze na tom zabere z drona sa nejak stratili tie stvorcove metre vzadu, ale to je asi tym, ze je to rozostavane.
Taký pozemok je úplne vyhovujúci pre človeka z mesta a bytu, ktorý chce bývať v dome, ale nie je zvyknutý, že dom a pozemok vyžadujú väčšiu starostlivosť ako byt. Terasa na grilovačku s priateľmi či rodinou sa tam v pohode vojde. Ak chce človek riadny bazén, tak asi má prachy aj na riadny pozemok.
Skôr by som si v prípade novej štvrte a projektu dal pozor, aby hneď za tvojím minipozemkom nevyrástol dom v takej dispozícii, že si budete čumieť nielen na pozemky, ale rovno do okien a domov.
Skôr by som si v prípade novej štvrte a projektu dal pozor, aby hneď za tvojím minipozemkom nevyrástol dom v takej dispozícii, že si budete čumieť nielen na pozemky, ale rovno do okien a domov.
K tej prvej casti. Som clovek z dediny a som zvyknuty na nasobne vacsi pozemok, ale zaroven som nikdy nemal vztah k pracam okolo domu. Ako som povedal, ziadne pestovanie ani chovanie neplanujem a bazen ... nad tym by som asi dokazal uvazovat, ale som ochotny sa toho vzdat. Dam tam virivku
Ten druhy point ... s tym suhlasim a obecne susedia je to coho sa bojim najviac (aj kvoli tomu pozeram samostatne domy).
Ked sa ale pozriem na stranku projektu, na tom vzorovom dome maju pomerne vysoky murovany plot (neviem ako sa tomu hovori), co by mohlo stacit: https://www.novyhviezdoslavov.sk/ponuka ... avov/#tab1
Asi to nie je sucast standardu, ale tak aspon je tam perspektiva to riesit v buducnosti. O tomto by som si pokecal pri prehliadke.
Ten druhy point ... s tym suhlasim a obecne susedia je to coho sa bojim najviac (aj kvoli tomu pozeram samostatne domy).
Ked sa ale pozriem na stranku projektu, na tom vzorovom dome maju pomerne vysoky murovany plot (neviem ako sa tomu hovori), co by mohlo stacit: https://www.novyhviezdoslavov.sk/ponuka ... avov/#tab1
Asi to nie je sucast standardu, ale tak aspon je tam perspektiva to riesit v buducnosti. O tomto by som si pokecal pri prehliadke.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Vysoky plot vizualizacie na obrazku znesie, otazny je uzemny plan tejto lokality a ci je to tam povolene.
Ja som skor myslel tie fotky dole. Ale ako som pisal, toto uz je skor na prehliadku. Momentalne skor riesim to, ci nad tym vobec uvazovat aj preto, ze som aktualne mimo BA a do Hviezdoslavova to nemam na skok. Ale zatial to vyzera, ze su tam nejake kompromisy, ale tym sa vzhladom na budget asi nevyhnem.
Ale je to point ktory beriem, urcite by som nebol nadseny ak by som mal na zadku nalepeneho suseda, aj ked tomu, ze Ti vidi do okna sa Tiez uplne nevyhnes. Opat priklad rodinneho domu kde som aktualne. Susedom do okien vidim, ale medzi tymi domami su nejake vzdialenosti, takze to nie je uplne tak, ze by som sa bal postavit pred okno.
Ale je to point ktory beriem, urcite by som nebol nadseny ak by som mal na zadku nalepeneho suseda, aj ked tomu, ze Ti vidi do okna sa Tiez uplne nevyhnes. Opat priklad rodinneho domu kde som aktualne. Susedom do okien vidim, ale medzi tymi domami su nejake vzdialenosti, takze to nie je uplne tak, ze by som sa bal postavit pred okno.