Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa retkvic »

Ja by som ten tvrdy lockdown zaviedol iba v okresoch, kde su vysoke cisla nakazenych, potom by si mozno tam kde sa to najviac siri uvedomili cenu zodpovednosti.

btw. komunikovali na nejakej z mnochych tlacoviek, co vlastne znamenaju tie cisla co zverejnuju na korona.gov.sk ? Vcera hlasili v radiu ze aj s antigenovymi testami bolo pozitivnych cez 2300 ludi, pritom pcr bolo vcera iba necelych 2000 a antigenovych cez tisic a spolu vraj bolo 2300, dnes tam svieti 2564 pcr pozitiv a 3077 ag, to ludia z antigenovych potom chodia na pcr, alebo ako? Lebo predpokladam, ze nemame za den 5641 novych pripadov.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Tak a mame tu akysi lockdown, este som to presne nestudoval. Podla mna to uz malo prist davno, snad to pomoze a minimalizuje sirenie.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Mne to nejak výrazne nevadí, len nerozumiem zavretiu terás a nechaniu otvorených kostoloch. Hlavne cez sviatky budú tie kostoly pekne plné.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

lukas9206 napísal: 09 dec 2020, 19:32 Mne to nejak výrazne nevadí, len nerozumiem zavretiu terás a nechaniu otvorených kostoloch. Hlavne cez sviatky budú tie kostoly pekne plné.
To nechape nik do koho nevstupil duch svety. Taktiez nechapem otvorene lyziarske strediska (sice dojemne video ukazovalo, ze na svahu je menej ludi ako v nakupnom centre, ale neukazali ako sa caka na pomu, ani to, ze ludia tam cestuju z dialky, alebo sa premielaju po okuitych sluzbach).
heker
Redeemer
Redeemer

Co mate s tymi kostolmi? Uz to jeden infektolog nedavno vysvetloval v TV alebo radiu a to tak, ze v kostoloch sedis od seba, s ruskom na ustach, ludia su disciplinovanejsi. V restauraciach alebo terasach mas rusko dole, rozpravas, jes, popijas, sedi pri stole viac ludi, vedla pri stole dalsi. Treti priklad je hokej alebo futbal - alkohol, emocie, ignoracia rozostupov a ine.

Kazdy si vyberie co sa mu hodi a ked sa uz nema coho chytit, tak sa chyti kostolov.
lukas9206
Addict
Addict

No neviem, par kostolov míňam denne, a síce vo vnútri som nebol, ale po omši vychádzalo určite viac ľudí ako 50% kapacity alebo koľko ich tam môže byť. Keďže parkovisko pred kostolom je rovnako plne ako hociktore dní pred pandémiou. Poznám plno terás kde sa pravidlá ne dodržiavali, no aj plno kde áno. A fungovalo to pekne. Stoly z odstupmi, pri stole len 2 ľudia. A osobne si myslím, že ak sedíš v kostole s ruskou pod nosom a spievate si všetci naraz balady, tak tam bude taka istá šanca sa nakaziť ako keď z odstupom sedíte vonku na terase.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Jasna zdielala video o tom, ako maju pripravene hygienicke podmienky pre zakaznikov, ale kedze otvorili skor ako to bolo dovolene, lebo TMR nemoze nechat Kollara sameho generovat profit, tak im neverim ani nos medzi ocami, ze to bude fungovat.

V kostole v prvom rade vlozis ruku do rovnakej vody ako ludia pred tebou. Je sice slana, ale asi nie dost na to, aby to zabilo virus. Potom prespevujes, bozkavas predmety urcene k ucte, podvas si ruku, stojis v rade a dostanes hostiu, ktora predtym presla rukami. Uz od cias moru v stredoveku sa vie, ze tych ktori hladali utechu v kostole pomrelo viac. Ref: https://domov.sme.sk/c/22548658/je-luds ... inach.html
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ku kostolom:
- niesu ohrozene financne, tento rok dostali vyrazne via penazi ako minuly, k tomu Krajniakove stimuly, co mali dostat ludskopravne organizacie
- nulovy prinos pre pracujucich a spolocnost, ja ako pracujuci clovek by som sa radsej niekde najedol ako sa modlil za jedlo
- plne sa supluju omsami v RTVS
- chodi tam najohrozenjsia cast obyvatelstva

Keby boli otvorene za rovnakych podmienok ako ine prveadzky, nic nepoviem, ale Cirkvi su za Matovicovej vlady vyrazne zvyhodnovane.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Z epidemiologickeho hladiska to maju zmaknute, u nas v dedine ako asi vsade na slovensku to zatial funguje eno nuno, krcma oproti kostolu, pospievaju, daju si oplatku, skonci omsa a mozu ist na jedno, dve , tri... na terasu a vsetci su spokojny, vlk sýty aj ovca cela. Netreba brat ludom ich jedine potesenia.
heker
Redeemer
Redeemer

lukas9206 napísal: 09 dec 2020, 20:08 No neviem, par kostolov míňam denne, a síce vo vnútri som nebol, ale po omši vychádzalo určite viac ľudí ako 50% kapacity alebo koľko ich tam môže byť. Keďže parkovisko pred kostolom je rovnako plne ako hociktore dní pred pandémiou. Poznám plno terás kde sa pravidlá ne dodržiavali, no aj plno kde áno. A fungovalo to pekne. Stoly z odstupmi, pri stole len 2 ľudia. A osobne si myslím, že ak sedíš v kostole s ruskou pod nosom a spievate si všetci naraz balady, tak tam bude taka istá šanca sa nakaziť ako keď z odstupom sedíte vonku na terase.
Aka je kapacita tych kostolov teda a kolko bolo ludi dnu? Mali ludia v kostole ruska a sedeli v rozostupoch? Cize ked vyjde viac ludi z kostola, tak je to nebezpecnejsie ako cestovanie v MHD alebo ako nakupovanie v hypermarkete (napriklad pondelol a stvrtok Lidl ked je akcia)?
lukas9206
Addict
Addict

Ale porovnavali sme otvorené terasy vs. interiér v kostole. To, že je mrdka ľudí denno denne v MHD alebo v hypermarketoch s tým ja nič neviem spraviť. Ale na druhú stranu tie hypermarkety a MHD sú tak nejak potrebné k životu. Kdežto kostoly nie sú. A v podstate ani terasy a restiky nie sú k životu úplne dôležité, tak prečo je tu dvojitý meter?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 09 dec 2020, 20:18V kostole v prvom rade vlozis ruku do rovnakej vody ako ludia pred tebou. Je sice slana, ale asi nie dost na to, aby to zabilo virus. Potom prespevujes, bozkavas predmety urcene k ucte, podvas si ruku, stojis v rade a dostanes hostiu, ktora predtym presla rukami.
bolo by to smutne, keby to bola pravda
ale nie je
heker
Redeemer
Redeemer

Uz som ti to napisal. V kostoloch odstupy a ruska. V restikach nie. A teraz opat moje otazky na ktore si nereagoval - Aka je kapacita tych kostolov teda a kolko bolo ludi dnu? Mali ludia v kostole ruska a sedeli v rozostupoch?
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

heker, tebe pride v pohode, ze pri povolenej kapacite 50% moze byt napr v dome sv. alzbety 2500 ludi na ploche 1200 m^2, ale restauracie mohli mat len exterierove terasy?
Prílohy
http://domsvalzbety.sk/?page_id=3369
http://domsvalzbety.sk/?page_id=3369
lukas9206
Addict
Addict

heker napísal: 09 dec 2020, 21:37 Uz som ti to napisal. V kostoloch odstupy a ruska. V restikach nie. A teraz opat moje otazky na ktore si nereagoval - Aka je kapacita tych kostolov teda a kolko bolo ludi dnu? Mali ludia v kostole ruska a sedeli v rozostupoch?
Ako vieš že v kostoloch majú rozostupy a v reštikach nie? Na tu otázku ti neviem odpovedať tak ako ani ty. Sú reštiky kde sa pravidlá dodržiavali a reštiky kde nie. To isté môže platiť aj o kostoloch. Len tie neukazivaly v hlavných správach každý deň ako tie reštiky.
heker
Redeemer
Redeemer

konyk87 napísal: 09 dec 2020, 21:42 heker, tebe pride v pohode, ze pri povolenej kapacite 50% moze byt napr v dome sv. alzbety 2500 ludi na ploche 1200 m^2, ale restauracie mohli mat len exterierove terasy?
Preco zavadzas? Kapacita Domu sv.Martina je limitova a to vyhradne na sedenie, ziadne statie. Kapacitu, ktoru si uviedol, je aj kapacita so statim. Dovolim si uviest informacie z oficialnej stranky - Veriaci v kostole môžu využiť lavice alebo stoličky takým spôsobom, že medzi obsadenými miestami ostane vždy jedno miesto voľné, a v každom nasledujúcom rade sa neobsadené miesto posunie o jedno do strany – tak, aby ľudia nesedeli v rade za sebou. Upozorňujeme, že toto uvoľňujúce pravidlo má výhradnú platnosť pre sediacich a využiť sa môže polovica existujúcej kapacity kostola. Zároveň pamätajme, že nebol zrušený zákaz zhromažďovania. Pre verejné bohoslužby máme teda konkrétne definovanú možnosť využiť polovicu miest na sedenie v chrámoch, ale nemôžeme pozývať ďalších ľudí, aby zaplnili aj miesto na státie.

Viac info tu - http://domsvalzbety.sk/

lukas2906 - Ty si sa tu ohanal kostolmi a robil si zavery len podla auto, aj ked si tam priamo v kostole nebol. Ja som v tych restikach kade tade bol, aj na terasach, aj v kaviarnach.
lukas9206
Addict
Addict

Ale tiež si nemôžeš byť istý, že sa to dodržiava. Z terás je také veľké haló len preto, že sú to verejné viac "dostupné"(?) miesta ako kostoly, ktoré sú skryté a do interiéru sa len tak hoc kto popozerať neide. Takže ak by si do kostolov chodil, zistil by si možno to isté čo v tvojich reštikach ktoré si pochodil. Takže nemôžeš tvrdiť, že v kostoloch sa rozostupy a nosia tam ruška, keď to nevieš.
beardie
Redeemer
Redeemer

to nevies ani ty a argumentujes tym, ze si videl ludi vychadzat z kostola, nonsens
lukas9206
Addict
Addict

Áno, ale viem kde žijem a viem že plne parkovisko pri kostole je len počas omš. On argumentuje len tým, že sú tam rozostupy a majú rušky a v kostole nebol tak ako ani ja. Ale rozumiem, že to není hodno verný argument. Išlo mi len o to, že interiér je povolený a sedenie vonku zakázané.
beardie
Redeemer
Redeemer

ani to "sedenie vonku" nie je uplne vonku, kedze je to povacsine v zakrytych vyhrievanych stanoch
Napísať odpoveď