Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 15 dec 2020, 1:11 medzi restauraciou a krcmou je rozdiel, aj v tom clanku pisu hlavne o puboch
pub je taketo miesto, kde sa zakaznik nemusi len opit, ale ide tam napriklad rodina cez vikend na ranajky, alebo na obed.
beardie napísal: 15 dec 2020, 1:11 lebo pocet testov je limitovany a maju sa pouzit na ochranu ohrozenych skupin a nie testovat random ludi z ulice
nie random, len tych u ktorych je dokazatelne najvyssia sanca, ze prenasaju virus bez priznakov.
beardie napísal: 15 dec 2020, 1:11 takze neobmedzime zivot len im, ale radsej celej spolocnosti, vynikajuco! a pritom by to bolo pre ich vlastne dobro
aj astmatik ci clovek s Hashimotovym syndromom su prvom rade ludia a odmedzovat im zivot este aj zakonom je velmi cez, to ich vlastnom dobre je az desivo blizke ku 30tym rokom minuleho storocia.
beardie napísal: 15 dec 2020, 1:11 za tie miliony EUR vrazenych do nezmyselnych "opatreni" a stratach na prijme do statnej pokladnice sa maju radsej nakupit FFP2 pre vsetkych ucitelov, starych ludi, komorbidnych pacientov, prinos by bol vyrazne lepsi
kedze respirator ma velmi limitovanu zivotnost, tak by si statnej kase velmi nepomohol nakupom milionu respiratorov, alebo filtrov do nich na kazdy jeden den. no suhlasim, ze opatrenia, ktore sa robia su nezmyselne. stacilo napriklad urobit kampan: "jedz doma, tvoja babka/kamarat/kamaratka nezomrie na pristrojoch". a ruka trhu by aj tak vsetko zavrela
beardie napísal: 15 dec 2020, 1:11 ale nie, denne sledujeme pocty "chorych" a zatvarame terciarny sektor, co keby nahodou
oni nie su chori, ked je potrebne pouzit tie uvodzovky? kedze na jar sa virus siril hlavne kvoli terciarnemu sektoru a v lete sa cez neho pekne vratil
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 15 dec 2020, 8:50pub je taketo miesto, kde sa zakaznik nemusi len opit, ale ide tam napriklad rodina cez vikend na ranajky, alebo na obed.
pub nie je restauracia, ked ten rozdiel nechces vidiet, tak nemusis
nie random, len tych u ktorych je dokazatelne najvyssia sanca, ze prenasaju virus bez priznakov.
viz nizsie
aj astmatik ci clovek s Hashimotovym syndromom su prvom rade ludia a odmedzovat im zivot este aj zakonom je velmi cez
nechapes, ze cielom ma byt co najmenej obmedzit ludi? ak ma niekto astmu, tak moze chodit von, "prinajhorsom" umrie, ale bude to jeho slobodne rozhodnutie
rovnako ako babicky, ked idu do kostola
kedze respirator ma velmi limitovanu zivotnost, tak by si statnej kase velmi nepomohol nakupom milionu respiratorov, alebo filtrov do nich na kazdy jeden den. no suhlasim, ze opatrenia, ktore sa robia su nezmyselne. stacilo napriklad urobit kampan: "jedz doma, tvoja babka/kamarat/kamaratka nezomrie na pristrojoch". a ruka trhu by aj tak vsetko zavrela
statnej kase sa nepomaha nicenim celych segmentov ekonomiky
oni nie su chori, ked je potrebne pouzit tie uvodzovky? kedze na jar sa virus siril hlavne kvoli terciarnemu sektoru a v lete sa cez neho pekne vratil
samozrejme, ze nie vsetci su chori, su len pozitivne testovani na zbytky RNA vo vzorke
aby bol niekto chory, musi mat viditelne alebo detegovatelne symptomy, ak nema, tak moze byt maximalne prenasacom alebo je zdravy
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 15 dec 2020, 10:56 pub nie je restauracia, ked ten rozdiel nechces vidiet, tak nemusis
kedze sa v pube podava tam varene jedlo je to pre mna blizsie k restauracii ako gemerska putika, kde su k jedlu najblizsie zatuchnute zemiakove lupienky. prepac
beardie napísal: 15 dec 2020, 10:56 nechapes, ze cielom ma byt co najmenej obmedzit ludi? ak ma niekto astmu, tak moze chodit von, "prinajhorsom" umrie, ale bude to jeho slobodne rozhodnutie
rovnako ako babicky, ked idu do kostola
bingo. nema ich obmedzovat stat, ale maju byt ohladuplni k inym a obmedzit sa sami. tak ako to inak v svojej poslednej vete k podcastu Dennik N - Newsfilter povedal Brano Bezak, a ako to vidime zo Svedska. neidem von, lebo mam astmu a mozem zomriet, alebo neidem von, lebo nakazim niekoho s astmou a ten zomrie. nepotrebujem stat. ako som napisal uz skor, neviditelna ruka trhuby tie podniky zavrela aj tak.
beardie napísal: 15 dec 2020, 10:56 statnej kase sa nepomaha nicenim celych segmentov ekonomiky
urcite nie. no ak od marca ludia nepochopili, ze maju jednorazove ruska a stale nosia rovnake, ako by to asi dopadlo ak by si chcel, aby kazdy vecer dezinfikovali respirator a kazde rano by do neho davali cerstvy filter, ktory by sa im niekde zjavoval?
beardie napísal: 15 dec 2020, 10:56 samozrejme, ze nie vsetci su chori, su len pozitivne testovani na zbytky RNA vo vzorke
aby bol niekto chory, musi mat viditelne alebo detegovatelne symptomy, ak nema, tak moze byt maximalne prenasacom alebo je zdravy
vies granatovat, ze s pozitivne testovaneho nebude chory z priznakmi? ako spocitas tych, ktori su zatial doma, alebo im bude stacit len byt doma, kde sa sami samoizoluju a aj tak uz rozniesli nakazu na inych.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

jackb napísal: 15 dec 2020, 11:29bingo. nema ich obmedzovat stat, ale maju byt ohladuplni k inym a obmedzit sa sami.
touto logikou by ani vrazda nemala byt nezakonna, ved predsa ludia maju byt ohladuplni a nezabijat sa.

zial priemerny slovak (ale plati to viac menej globalne) je tupa ovca ktora nevie co je dobre a co je zle, robi len tak aby jemu dobre bolo a preto potrebujeme stat ktory bude ludi obmedzovat aby nerobili blbosti ohrozujuce inych.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 15 dec 2020, 11:29 kedze sa v pube podava tam varene jedlo je to pre mna blizsie k restauracii ako gemerska putika, kde su k jedlu najblizsie zatuchnute zemiakove lupienky. prepac
nejde o varene jedlo, ale o rozkrikovanie sa ozranov, nedodrziavanie opatreni, rozostupov, nosenie rusok, atd, treba ti vsetko vypisat vzdy do detailu?
bingo. nema ich obmedzovat stat, ale maju byt ohladuplni k inym a obmedzit sa sami. tak ako to inak v svojej poslednej vete k podcastu Dennik N - Newsfilter povedal Brano Bezak, a ako to vidime zo Svedska. neidem von, lebo mam astmu a mozem zomriet, alebo neidem von, lebo nakazim niekoho s astmou a ten zomrie.
nutim ta chodit von? von maju ist len ti, co musia, do prace, do skoly, momentalne ziadna kultura ani spolocenske akcie, tak to ma byt
aj pocas chripkovych epidemii sa zatvarali skoly, ale len na nevyhnutnu dobu
nepotrebujem stat. ako som napisal uz skor, neviditelna ruka trhuby tie podniky zavrela aj tak.
tak to nechaj na trh, nie na umele obmedzenia
no ak od marca ludia nepochopili, ze maju jednorazove ruska a stale nosia rovnake, ako by to asi dopadlo ak by si chcel, aby kazdy vecer dezinfikovali respirator a kazde rano by do neho davali cerstvy filter, ktory by sa im niekde zjavoval?
to je strawman alebo hladanie problemov tam kde nie su? na zaciatku si tiez nikto nevedel predstavit, ze behom jednotiek tyzdnov bude mat kazdy clovek niekolko rusok
fascinuje ma ten tvoj negativizmus a vytvaranie novych problemov
nebolo by lepsie zameriavat sa na to pozitivne a konstruktivne a hladat riesenia? lebo robis presny opak
vies granatovat, ze s pozitivne testovaneho nebude chory z priznakmi? ako spocitas tych, ktori su zatial doma, alebo im bude stacit len byt doma, kde sa sami samoizoluju a aj tak uz rozniesli nakazu na inych.
to bola hlavne reakcia na medialnu hysteriu
samozrejme, aj z niektorych prenasacov sa stanu chori, ale nepovazujem to za koniec sveta
pozitivom do buducna snad bude, ze ludia, ktori su preukazatelne chori, zostanu doma a nebudu chodit do prace

btw, pocas bezneho roka umrie na Slovensku na chripku ~1500 ludi

naozaj sa snazis oponovat len preto, aby si odpisal?

Autoeditácia príspevku po 2 hod 48 min 29 sek:
akurat prisli nove data z CR
cz1512.png
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"priemerny slovak (ale plati to viac menej globalne) je tupa ovca ktora nevie co je dobre a co je zle, robi len tak aby jemu dobre bolo "

Pod to sa "podpisujem" ...
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 15 dec 2020, 15:58 nejde o varene jedlo, ale o rozkrikovanie sa ozranov, nedodrziavanie opatreni, rozostupov, nosenie rusok, atd, treba ti vsetko vypisat vzdy do detailu?
mozno, nech nedochadza k nedorozumeniam. aj ked sa da stale argumentovat, ze aj v restike sa dokazu ludia priopit a vykrikovat a mat na haku vsetky opatrenia, sanca to bude tak casty jav ako v pube je ovela mensia
beardie napísal: 15 dec 2020, 15:58 nutim ta chodit von? von maju ist len ti, co musia, do prace, do skoly, momentalne ziadna kultura ani spolocenske akcie, tak to ma byt
aj pocas chripkovych epidemii sa zatvarali skoly, ale len na nevyhnutnu dobu
preco to vztahujes na seba? napisal som, ze ma nutis? alebo ma nuti spolocnost? je super, ze sa v tomto zhodneme.
beardie napísal: 15 dec 2020, 15:58 tak to nechaj na trh, nie na umele obmedzenia
len problem je v tom, ze ludia nemaju ten auto-lockdown v hlave a keby neboli zakazane trhy a par stankarov sa tam objavi, tak ludia tam skutocne pojdu a potom by bol plac veliky, ze su nemocnice plne.
beardie napísal: 15 dec 2020, 15:58 to je strawman alebo hladanie problemov tam kde nie su? na zaciatku si tiez nikto nevedel predstavit, ze behom jednotiek tyzdnov bude mat kazdy clovek niekolko rusok
fascinuje ma ten tvoj negativizmus a vytvaranie novych problemov
nebolo by lepsie zameriavat sa na to pozitivne a konstruktivne a hladat riesenia? lebo robis presny opak
jasne, ze ak ideme data based, tak to ze niekto videl babku v zafulanej jednorazovej maske, alebo pozna ludi, ktori sa o svoje latkove nestaraju sa neda zapisat do tabulky a robit nad tym matiku.
ale urcite je lepsie hladat riesenie, len si treba uvedomovat aj slabiny planu. lebo to, ze Hmotne rezervy kupia respiratory, dostatok filtrov k nim, rozdaju ich rizikovym a naucia ich ako ich pouzivat je strasne zlozite. Ovela jednoduchsie je ked my, ktori mame mensiu sancu na umrtie na CoVID nepojdeme na kavicky, do kina, ale urobime pre tych druhych nieco uplne jednoduche: budeme sediet doma, kym ich nezaockuju a nepotvrdi sa, ze su imunni a nase prenasanie im uz neublizi.
beardie napísal: 15 dec 2020, 15:58 to bola hlavne reakcia na medialnu hysteriu
samozrejme, aj z niektorych prenasacov sa stanu chori, ale nepovazujem to za koniec sveta
pozitivom do buducna snad bude, ze ludia, ktori su preukazatelne chori, zostanu doma a nebudu chodit do prace
urcite to koniec sveta nie je, kym nemocnice nie su plne a posadky sanitiek nie su v karantene. tako moze byt problem aj zapal slepeho creva, ci skaredy pad na lade, ked je problem s hospitalizaciou. ten chory zase moze ostat s nasledkami ako je chronicka unava, alebo celkovy zivotny diskomfort po strate cuchu, chuti alebo dychavicnosti. potom uz asi v praci nepoda 100% vykon nikdy. nie je lepsie ochranit aj jeho aj ked sa nezapise do statistik smrtnosti?
no suhlasim, ze tento rok snad bude lekciou pre ludi, ktori radi chodili do prace s chripkou a nakazili vsetkych.
beardie napísal: 15 dec 2020, 15:58 naozaj sa snazis oponovat len preto, aby si odpisal?
nie. ako som napisal vcera, chcem ti rozumiet. je cielom diskusie pritakat si?
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 15 dec 2020, 19:08len problem je v tom, ze ludia nemaju ten auto-lockdown v hlave a keby neboli zakazane trhy a par stankarov sa tam objavi, tak ludia tam skutocne pojdu a potom by bol plac veliky, ze su nemocnice plne.
to by sa to muselo sirit aj od asymptomatickych ludi, ale to sa nedeje, metastudie hovoria o prenose v domacnosti medzi asymptomatickym clovekom a negativnym clovekom na urovni 0,7 %

symptomaticki maju byt doma, bez ohladu na typ ochorenia

takze obmedzovanie cohokolvek v podstate nema zmysel
podobne aj zatvaranie restauracii a inych miest, kde sa ludia menia relativne casto a tie jednotky prenosov su absolutne zanedbatelne
Hmotne rezervy kupia respiratory, dostatok filtrov k nim, rozdaju ich rizikovym a naucia ich ako ich pouzivat je strasne zlozite.
ak si to myslel ironicky, tak som sa pousmial
ak si to myslel vazne, tak je to smutne

plnost nemocnic sa zda byt ako problem, ale reprofilizacia lozok sa deje pri kazdej vacsej epidemii alebo aj napriklad pri velkej nehode

sice ti v spravach povedia, ze nemocnice su obsadene na 90 %, ale zabudnu povedat, ze to nie je nic neobvykle

no zatial mi pritakavas vo vsetkom, len ti to treba vysvetlit

cela nasa diskusia pramenila z toho, ze si odsudil nejake pravdive informacie, ktore sa ti nepacili, len kvoli autorovi, resp stranke, kde to bolo publikovane
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ďalší odkaz zo záhrobia...
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 15 dec 2020, 19:55 to by sa to muselo sirit aj od asymptomatickych ludi, ale to sa nedeje, metastudie hovoria o prenose v domacnosti medzi asymptomatickym clovekom a negativnym clovekom na urovni 0,7 %
No to je prave ten problem, ze sanca dostat virus od asymptomatika je len o 42% nizsia, preto je nutne zamedzovat stretavaniu sa ludi, zial aj v restauraciach
https://www.nature.com/articles/d41586-020-03141-3
beardie napísal: 15 dec 2020, 19:55 symptomaticki maju byt doma, bez ohladu na typ ochorenia
pritakam bez vyhrad
beardie napísal: 15 dec 2020, 19:55 takze obmedzovanie cohokolvek v podstate nema zmysel
podobne aj zatvaranie restauracii a inych miest, kde sa ludia menia relativne casto a tie jednotky prenosov su absolutne zanedbatelne
ako je uvedene vyssie, bolo fajn ak by si mal pravdu aj v tomto no ukazuje sa, ze to je inak.
beardie napísal: 15 dec 2020, 19:55 ak si to myslel ironicky, tak som sa pousmial
ak si to myslel vazne, tak je to smutne
ako si predstavujes ty fungovanie statnej ochrany rizikovych? ak cloveka vo veku 70 rokov nie je mozne naucit pouzivat dotykovy telefon, myslis, ze si bude menit filtre a dezinfikovat respirator? a myslis, ze stat zvladne zasobovat ludi filtrami?
beardie napísal: 15 dec 2020, 19:55 plnost nemocnic sa zda byt ako problem, ale reprofilizacia lozok sa deje pri kazdej vacsej epidemii alebo aj napriklad pri velkej nehode

sice ti v spravach povedia, ze nemocnice su obsadene na 90 %, ale zabudnu povedat, ze to nie je nic neobvykle
ano, ale nehoda netrva rok. vacsinou kvoli nej nemusi skuseny personal ist do karenteny a namiesto nich nemusia zaskakovat uz aj studenti strednych zdravotnych skol a zakladni sanitari. na oddeleniach potom sluzia lekari, ktori mali internu medicinu naposledy na vysokej skole. dlzka reprofilizacie je problem.
ak by ludia boli tak strasne dobri a nepodvadzali by pri karantene na jar a v lete, na hraniaciach by sa poctivo testovalo, nemuselo tak dopadnut.
beardie napísal: 15 dec 2020, 19:55 cela nasa diskusia pramenila z toho, ze si odsudil nejake pravdive informacie, ktore sa ti nepacili, len kvoli autorovi, resp stranke, kde to bolo publikovane
Pravdive informacie na webe, ktory vypisuje, ze ziadni CoVID nie je a toto ma ako dalsie potvrdenie, ze ma pravdu. Ziadne zamyslenie, preco to tak je. Ak by im slo o pravdu, cituju rovno studiu z MedArch-u aj ked samotny web pise, ze s nou este radsej opatrne.
Chcel som prave diskutovat na urovni o tom, preco Svedsku od jari mohla mortalita klesnut pod priemer a nielen, ze "covid je hoax".
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ako je to teraz pls s cestovanim do CR? potreboval by som tam ist na otocku (menej ako 24h). staci, ked si PCR test spravim 2 dni predtym na SVK a potom nemusim karantenovat?

lebo tu pisu https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/o ... hraniciach , ze treba aby ten test bol vykonany v zahranici, ale tu https://www.mzv.sk/documents/10182/4369 ... d151b5961b o tom uz nepisu - len ze sa karantena konci dodanim negativneho testu
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Sa to akosi rozjelo, Pelegriny, Tomáš, Mičovský, Budaj v karanténe, všimol si niekto na poslednych tlacovkach este nez Matovic odletel do Bruselu, ako dost produktivne kaslal na tej z posledných tlacoviek? By ma zaujimalo ci aj on nie je nakazeny, no cestou do Bruselu predsa musel byt testovany.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 15 dec 2020, 22:19 No to je prave ten problem, ze sanca dostat virus od asymptomatika je len o 42% nizsia, preto je nutne zamedzovat stretavaniu sa ludi, zial aj v restauraciach
https://www.nature.com/articles/d41586-020-03141-3
nemas pravdu
https://jamanetwork.com/journals/jamane ... le/2774102
ako si predstavujes ty fungovanie statnej ochrany rizikovych? ak cloveka vo veku 70 rokov nie je mozne naucit pouzivat dotykovy telefon, myslis, ze si bude menit filtre a dezinfikovat respirator? a myslis, ze stat zvladne zasobovat ludi filtrami?
ano, je to najprijatelnejsie riesenie
dlzka reprofilizacie je problem
problem je to iba v pripade, ak sa na to cele leto, ako napriklad na Slovensku, sralo
retkvic napísal: 15 dec 2020, 23:32všimol si niekto na poslednych tlacovkach este nez Matovic odletel do Bruselu, ako dost produktivne kaslal na tej z posledných tlacoviek? By ma zaujimalo ci aj on nie je nakazeny, no cestou do Bruselu predsa musel byt testovany.
je jesen, kahrna kazdy druhy
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale je pravda ze sa to proste siri teraz riadne.
ja som doteraz nepoznal nikoho kto bol/je nakazeny. a tento tyzden uz jeden kolega a jeden kamarat... trosku ma to uvedomilo, trosku si viac davat pozor.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

U mňa na pracovisku je teraz viac prípadov, ten prístup ľudí je na zaplakanie.
Máme už nariadené homeoffice každý, kto nie je nevyhnutný na pracovisku. Avšak prax funguje tak, že z nejakých mne nepochopiteľných dôvodov sa väčšina ľudí tvári, že je tam nevyhnutná (a to je prosím pekne úradničina v štátnej správe).
Takže z môjho odboru, kde je 8 ľudí som na home office ja a ostatní sú dobrovoľne v robote a na chodbe, kde už bolo potvrdených viac prípadov covidu. Pritom zaručene viem, že nič nevyhnutné tam nerobia, obtelefonovávať a odpisovať na maily sa dá aj z domu.
Rúška sa nosia len aby sa nepovedalo, dosť pochybne, asertívnosť k tým, čo majú obavy, je minimálna.

Takto fungujú opatrenia v praxi a potom niekto povie, že nechajme to na ľuďoch a dobrovoľnosti.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Muffi napísal: 16 dec 2020, 10:29 U mňa na pracovisku je teraz viac prípadov, ten prístup ľudí je na zaplakanie.
Máme už nariadené homeoffice každý, kto nie je nevyhnutný na pracovisku. Avšak prax funguje tak, že z nejakých mne nepochopiteľných dôvodov sa väčšina ľudí tvári, že je tam nevyhnutná (a to je prosím pekne úradničina v štátnej správe).
Takže z môjho odboru, kde je 8 ľudí som na home office ja a ostatní sú dobrovoľne v robote a na chodbe, kde už bolo potvrdených viac prípadov covidu. Pritom zaručene viem, že nič nevyhnutné tam nerobia, obtelefonovávať a odpisovať na maily sa dá aj z domu.
Rúška sa nosia len aby sa nepovedalo, dosť pochybne, asertívnosť k tým, čo majú obavy, je minimálna.

Takto fungujú opatrenia v praxi a potom niekto povie, že nechajme to na ľuďoch a dobrovoľnosti.
To máš pravdu. Teraz sa to riadne šíri. Každého koho poznám, tak má niekoho chorého v rodine alebo tomu len o chlp ušli v práci.

Spolubývajúceho šéfovia si robili z covidu srandu, opatrenia žiadne, posielali zamestnancov na služobky do pobočiek po celom Slovensku, organizovali celoslovenské porady...smiech ich teraz prešiel, keď sa na poslednej porade takmer všetci nakazili covidom. Jeho šéf má ledva 40 rokov, ale 200kg, srdce mu "pracuje" tak že úplne bežne odkvecne a zaspí uprostred telefonátu, teraz má covid a je dosratý čo bude. A to je človek, ktorý sa posmieval ešte aj ľuďom, ktorí vo firme nosia rúška a vyžadovali, aby im firma zaplatila testy po služobkách.

Inak u nás sa od tej kolegyne, ktorá nepovedala, že manžel má covid, nakazilo na pobočke 6 ľudí.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

U nás už zatvorili niektoré triedy v škôlke aj škole. Takže ani už nie je otázka, ako to neschytať, ale asi ako to schytať, čo najmenej.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Tak od soboty je zákaz vychádzania s X výnimkami - medzi nimi sú povolené aj bohoslužby :D To je gól
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Je povolené vychádzanie pre ľudí s čerstvým negatívnym testom?
Nejak som to nenašiel...
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Nič s testami tam nebolo. To by podľa mňa spôsobilo veľký chaos a dlhé rady, kde by sa tí ľudia skôr asi nakazili, keď teraz platí, že tam majú ísť hlavne príznakoví (alebo tí lyžiari).
Napísať odpoveď