Pneumatiky & Disky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Pneumatiky & Disky

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Takto, koľko krát brzdíš na mokru v rýchlosti v zákrute? Ja som práve názoru, že ak už máš na jednej náprave lepšie gumy tak by mali byť v predu, práve kvôli brzdeniu. Hlavne teraz keď je skôr tma a máš viac situácii keď musíš brzdiť "núdzovo". Predsa, najväčšia brzdna sila je na prednej náprave.

Tuším aj Rasto Chvála na to robil pekný test. Možno to niekto nájde.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nech to nájde, kto chce. Možno mu "poďakuje", až sa vysype :D
AK sú vpredu "účinnejšie" pneu - jedno, či vzorkom alebo kvalitou - za dažďa v zákrute koledácia o to, aby človeka obehol zadok.
Pri brzdení v priamom smere bude o niečo málo kratšia brzdná dráha, ale skús si to v zákrute.
Naozaj mi je jedno, kto má na to aký názor a čo napíše. :)
Za vyše 40 rokov jazdenia na kdečom (najviac s predným náhonom), obúvalo sa to, na čo bolo...som to zažil viackrát, no vždy som to ustál.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

no tak ano ked mas vzadu gumy s 0,5mm vzorom tak jasne
lukas9206
Addict
Addict

starysomar napísal: 17 dec 2020, 13:22 Nech to nájde, kto chce. Možno mu "poďakuje", až sa vysype :D
AK sú vpredu "účinnejšie" pneu - jedno, či vzorkom alebo kvalitou - za dažďa v zákrute koledácia o to, aby človeka obehol zadok.
Pri brzdení v priamom smere bude o niečo málo kratšia brzdná dráha, ale skús si to v zákrute.
Naozaj mi je jedno, kto má na to aký názor a čo napíše. :)
Za vyše 40 rokov jazdenia na kdečom (najviac s predným náhonom), obúvalo sa to, na čo bolo...som to zažil viackrát, no vždy som to ustál.
Nehnevaj sa. Myslím si, že ja mám taktiež dosť odjazdené a veľa krát jazdím na limite si myslím. Keďže má jazdenie baví. Ale ešte sa mi nestalo aby som dostal v zákrute balanc a obiehal ma zadok. Ak to máš v hlave v poriadku, tak vieš prispôsobiť jazdu vozovke. A to aj ak je na vozovke sneh.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Možno nemám, no v živote som nebol mimo cesty, do nikoho-ničoho nenarazil. Niekedy si za volantom rád zablbnem. Ak je cesta pred-za mnou do ďaleka prázdna.
K tým pneu (už som to písal) - mal som vpredu letné Firestone, vzadu letné Matador. Za dažďa som šiel cez Fačkovské sedlo na Žilinu pomalšie, než predtým na zimných a aj tak ma skúsil obehnúť zadok. Neskôr som to zámerne skúšal, opakovalo sa. Tak som prehodil zadné s prednými a bol kľud.
V dávnejšej minulosti som to zakúsil na zimných - v dobe, keď sa dali kombinovať diagonálne, "chemlonky" a radiálne pneu. Tiež museli byť "lepšie" vzadu.
Ono ak jazdíš na aute s asistentami, je to o inom. Ja bez.
Nemám sa za čo hnevať :)
lukas9206
Addict
Addict

A práve toto je podla mna ten rozdiel. Ľudia ktorí sa jazdov bavia, a aj radi podľa možností hľadajú limity auta. A ľudia, ktorí na jazdu na limite ani nemyslia a ide im hlavne o bežnú bezpečnú jazdu z bodu A do bodu B. A práve táto skupina by mala mať lepšie gumy v predu, keďže oni sa do situácie kedy budú v zákrute prudko brzdiť nemajú prečo dostať. Ale brzdiť prudko na rovine môžu aj niekoľko krát denne. Či už v meste alebo mimo neho. Samozrejme je najlepšie mať na oboch nápravach totožné gumy a vzorku.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Niečo na tej úvahe je - pokiaľ im napríklad niekto nevbehne zboku pred auto :)
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dudo64 »

Ahojte,

mal by som na Vas otazku (a som pripraveny za nu zniest vlnu kritiky a vysmechu :D).

Mam nove auto (kupovane minuly rok v novembri), k autu mam zimne aj letne gumy ale iba jedny disky...chcel by som mat samostatne obutie na zimu aj leto, nech sa nemusia zakazdym strhavat gumy. V autorizovanych servisoch su disky predrazene asi ako vsetko ostatne...teda...mozem si kupit disky aj mimo autorizovaneho servisu ci uz nove alebo jazdene a normalne ich pouzivat, ci aj toto je brane ako neautorizovany zasah a pada zaruka atd.

Dakujem
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Samozrejme môžeš kúpiť aj jazdené, len aby sedel rozmer disku s tým, čo máš zapísané v TP a všetko bude OK.
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ok diky,

a keby si teda aj kupim jazdene disky (nove z internetu atd), s montazou to je ako? Mozem to dat tiez spravit v akomkolvek pneuservise? Sorry ak sa uz pytam hovadiny, len aby sa nahodou nestalo ze by sa mi pokazilo "nieco pri kolesach" , siel by som do autorizaku s tym ze mam 5 rocnu zaruku a oni by ma odbili, ze Vam to odislo kvoli tomu, ze nemate origo servis a stare disky ste si namontoval svojpomocne atd (a predpokldam, ze argumentovat s tym, že chlapik ku ktoremu som chodil n rokov to spravi isto podstivejsie ako oni asi stacit nebude).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Samozrejme, ze si mozes dat montaz spravit v hociktorom servise, aj kludne doma si to mozes prezut.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale samozrejme ked ti pri jazde odleti koleso a pojdes s tym do autorizaku tak ti to zaruka nepokryje...
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

Potrebujem mojej mame kupiť nové letné gumy. Viete mi nejake odporučiť ? Rozmer 195/60 R16. Auto: Passat, jazda väčšinou v BA, sem tam dialnica

Hodil som to do heureky, vyfiltroval nejake znamejšie značky a vyber je asi takyto. Tie hankook-y sa mi pozdavaju asi najviac
Prílohy
Screenshot_5.png
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme ked mi pri jazde odleti koleso tak to asi neuhram :D. Ja som skor narazal na to, ze oni chlapci v autorizakoch su casto celkom vychcankovia (ospravedlnujem sa tym par poctivym), velmi kreativni v hladni vyhovoriek preco to nejde a preco treba zaplatita a preco nejde uplatnit zaruka. No a teda, skor som mal na mysli ze (hypoteticky) sa mi vybije cap, alebo sa uvolni trochu rameno atd a ze ci by nebol nasledne v autorizaku potom problem v zmysle...no kamarad, stalo sa ti to preto, lebo si si od nas nekupil original koleso a nedal si si to namontovat a vyvazit u nas (v inom autorizaku) a smola a musis platit. Doma by som si vyvazovanie isto sam nerobil a vsetko by som si to dal spravit v (rokmi) overenom pneuservise. V skratke, cely problem je ci pokial si ja dam nejake vlastne disky namontovat vo vlastnom (neautorizovanom) servise ci by to nemohlo byt pri nejakej zavade pouzite proti mne. Ale na zaklade vyssie uvedenych prispevkov teda beriem, ze nie :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Tie Hankooky som mal 4 sezóny. Vyberal som ich na základe testov, kde sa v tom čase v mojom rozmere umiestnili na 1. alebo 2. mieste.

Je možné, že dnes sú na výber už aj lepšie gumy za danú cenu, ale ak sa ti to nechce študovať, tak s týmito chybu tiež neurobíš. Ja som na nich nikdy nezažil žiadnu krízovku, do ktorej by ma dostali, takže môžem odporučiť.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

tiez som vzdy vyberal gumy podla aktualneho testu, za tie 4 roky, co mi vydrzia, sa obcas niektore znacky vysvihnu
vacsinou su medzi prvymi GoodYear, Conti, Hankook, Michelin
nesiel by som ale do ziadneho cinskeho shitu, aj keby stal polovicu
jukel
Professional
Professional

Vdaka pozrel som testy a stale si v danom rozmere vedu najlepšie. Nejdem ani špekulovat a zoberiem ich. Ešte otázka, v technickom je rýchlostný index 93V. Musia byť aj pneumatiky nutne písmeno V (240km) alebo možu byt aj H (210km) ? Je tam rozdiel v cene 12€ čo dam radšej za donašku lebo take rychlosti sa v tom aute určite dosahovat nebudu :D
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Ten, čo je v TP alebo vyšší. Nižší index môžeš použiť, ale musíš splniť nejakú podmienku. Niekde na viditeľnom mieste musíš mať nejaké označenie či nálepku, že máš nižší rýchlostný index. Kto vie, ako by sa k tomu postavila poisťovňa, ak by si náhodou bol účastníkom škodovej udalosti. Tých 12€ nie je taká suma, aby si musel nad tým uvažovať, či chceš ušetriť.
jukel
Professional
Professional

Aha ok, myslel som že je to naopak a može byť nižší. Dik. A ešte pre istotu ten zaťažový index tiež hra nejaku rolu ? 93V v technickom, penumatiku su 89V
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

z tych by som bral urcite micheliny
Napísať odpoveď