Pneumatiky & Disky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
lukas9206
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Pneumatiky & Disky

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Aký máte názor na rozdielne značky pneumatík na nápravach? Momentálne mám na zimu niečo od Nokian. Pneumatiky sú 2 roky staré, v predu majú 7mm a vzadu cca 3,5-4mm. Pôvodne som nechcel vymýšľať a plánoval som kúpiť tú istú značku. Ale napadlo ma, že by som chcel vyskúšať niečo iné (možno lepšie). Ale pri výkonnejších autách je asi lepšie meniť stále všetky 4 pneumatiky, nie?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Voľakedy som videl ADAC testy a rozdiel medzi tým čo si môžeš dovoliť na zimných oproti letným je 5-7 kmh a myslím že to tak nejak bude.

A ak je ľad tak je to samozrejme jedno, jediné že by si mal klince.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto som si presne myslel, ze to su rozdiely radovo v percentach, max tak 20%...
nie raz som jazdil na letnych ked uz snezilo a vzdy mi stacilo si to len uvedomovat ze treba byt opatrnejsi trochu.

ale predpokladam ze aj keby si mal najlepsie letne pneu obude a je nasnezene a zastavia ta policajti tak pokutu dostanes.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

to by ta museli zastavit zrovna na mieste, kde je na ceste suvisla vrstva snehu
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

(1) Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N120) môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené pneumatikami na jazdu na snehu označené horským symbolom alebo pneumatikami s označením „M+S“, „M.S“ alebo „M&S“;20b); (...)

(3) Vodič motorového vozidla je povinný zabezpečiť splnenie podmienky podľa odseku 1, ak vzhľadom na ročné obdobie možno predpokladať, že na trase, ktorou bude s motorovým vozidlom prechádzať, bude sa na vozovke nachádzať súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza.
Neviem ci na to existuje nejaky precedens a ako sa to dokazuje, ale ja si myslim, ze staci predpoklad vzniku situacie, napriklad v momente kontroly je sucho, ale mrzne a prave zacalo snezit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

lukas9206 - všetci dávame (ak sú rozdielne pneu) lepšie na prednú nápravu.
Teda nie celkom všetci - keď ma nečakane skúsil obehnúť zadok v zákrute hore kopcom (nechodím pomaly, to by som zaspal) som si spomenul na zlatú zásadu, že dopredu patrí pár s horšm záberom-držaním stopy. Samozrejme kto jazdí pokojne alebo aspoň normálne, dá tie s vyšším vzorkom logicky dopredu, ak je predná náprava hnaná.
Písal som kdesi - mne Nokian WR-D4 tretím rokom popraskali lebo sme ich jazdili aj v lete. No nie iba mne. Ony sú háklivé na aj mierne podhustenie.
Pod čiarou - na auto s menším nájazdom (...manželkino) zvažujem nejaké rozumné celoročky, na (moje s väčším nájazdom a bláznivejším šoférom) kvalitné letné. MAl som výber Nokiany no ... nie som už tak presvedčený.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

guess.whoo napísal: 17 dec 2021, 8:57 nesrandujem..dobre letne ako napr. conti a michelin pilot by urobili aj v zime V MESTE lepsiu sluzbu ako celorocky
To je síce pravda ale ak náhodou nasneží 1 - 2 krát súvislá vrstva snehu v meste tak som v háji. :D :D
Už raz sa mi stalo že som nestihol prezuť na zimné a nasnežilo. Bol to trošku extrém. :) Som sa šmýkal jak pán.
Teraz mám na plecháčoch celoročky ale je to len dočasné riešenie. Sú už staré ale vo februári asi objednám tie continental celoročky
a nahodím ich na 17 placové hlikové disky. Mám strašný problém z uskladením a nechce sa mi fakt platiť 40 až 90 eur ročne za uskladnenie.

Inak len tak mimochodom máte obľúbený PNEUSERVIS v Košiciach?
Taká AQUAREINA berie za kompletné prezutie cca 31 až 40 eur. To som si myslel že sú drahý pokiaľ som si nepozrel stránku A Steel s.r.o. PNEUSERVIS.
Cena Kompletné prezutie - hliníkove disky 17 cena 64 eur. To sa mi zdá trošku cez. Alebo je podľa vás adekvátna cena?
O cenách za PNEU ani nemá zmysel hovoriť.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ja zvyknem Premio na Dopravnej pri Hypertescu... pred 4r mi 4xR17 prezuli za 32€... minulý rok 2xR16 za 25€. Mnoho ľudí na nich nadáva, ja zatiaľ nemal problém. Alebo potom Unicross/Pneuonline - na Južnej hneď prvá odbočka pri moste VSS vedľa BRM autoservisu - pred 2r mi 4xR17 vyvážili za 30€ a teraz v októbri mi 1xR16 prezuli za 10€.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Ďakujem

32 eur je v poriadku cena. Inak obe aj ten čo som písal ja "A Steel s.r.o." aj ten na Dopravnej je PREMIO PNEUSERVIS.
Ten BRM autoservis je tvoj? :-)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tých 32€ bolo pred 4r... teraz by som očakával cenu na úrovni 50€/sadu.

Nie, len mi ukradli meno! :)
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Prichádzam si po radu či názor...

Čaká ma výmena pneumatík v rozmere 225/35 R19. Posledné 3 letné sezóny som odjazdil na pneumatikách Fulda Sportcontrol 2 88Y XL. Pneumatiky to boli celkom fajn, no počas tretej sezóny už boli výrazne hlučnejšie, hĺbka dezénu je tak cca 3,5mm, plus na jednej pneumatike už mám opravovaný defekt. Teraz sa rozhodujem medzi nasledujúcimi pneumatikami:

Fulda Sportcontrol 2 88Y XL
Nokian Powerproof 88Y XL
Pirelli P Zero 88Y XL
Pirelli Powergy 88Y XL

Samozrejme, všetko v rozmere 225/35 R19. Jazdím celkom často nemecké diaľnice a cesty v upršanom severnom Nemecku (Bremen a okolie). Skôr by som chcel také pneumatiky, ktoré budú zvládať vlhkú vozovku a hlavne, nebudú nejaké hlučné. Cenovo by som sa chcel pohybovať v sume do cca 130€ za kus. Ak máte nejaký tip na pneumatiky, poprípade by sa našla vhodná voľba medzi tými, ktoré som vybral ja, tak napíšte svoj názor.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

beardie napísal: 08 mar 2021, 16:02 tiez som vzdy vyberal gumy podla aktualneho testu, za tie 4 roky, co mi vydrzia, sa obcas niektore znacky vysvihnu
vacsinou su medzi prvymi GoodYear, Conti, Hankook, Michelin
aktualne mam Pirelli aj zimne aj letne
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Noobsz DJ: Z tych tebou spomenutych som mal na aute Powerproofy a nemozem povedat nic zle. Mal som ich sice v rozmere vari 255/45/R19, ale vsetko v pohode. No tazko sa mi sudi, pretoze mam kludny styl jazdy a preto neviem posudit to co dokazu posudit experti pri testovani pneumatik. Aj. tie Pirelli P Zero su overena klasika.
Noobsz DJ
Guru
Guru

beardie, Pirelli som mal zimné pneumatiky na bývalom aute (AR Brera) a vôbec neboli zlé. Bol to konkrétne model W240 Sottozero II. Aký model letných pneumatík aktuálne máš a ako si s nimi spokojný?

Hojko, môj štýl jazdy je taktiež kľudný, keďže sa potrebujem v 99% dostať z bodu A do bodu B. Samozrejme občas, keď som na Slovensku, mám proste chuť ísť sa svižnejšie povoziť niekam na kopce (napríklad Pezinská baba), poprípade okresky niekde na Záhorí či na Myjave. Aj preto hľadám čo možno najlepšie pneumatiky v danom rozpočte. Aj keď som si istý, že ich potenciál by som nemusel nikdy využiť.

Ak s Pirelli chybu nespravím, tak budem premýšľať nad tými dvoma modelmi, ktoré som už vyššie spomenul.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Noobsz DJ: Nemyslim si, ze niekto z nas na fore dokaze ohodnotit pneumatiky. Napokon, ak jazdim 4 roky Matador a potom si kupim Continental, tak ako to vyhodnotim??? No predsa, ze nove Continental su uplna parada. A zase, ak by som mal 4 roky Continental a zrazu si kupim nove Matador, tak ako to vyhodnotim??? Je dost mozne, ze tie nove Matadorky vychvalim, vzhladom na to, ze tie stare Continental uz stratili svoje vlastnosti, po tych rokoch aj zmes bude ina a preto zrejme vychvalim Matadorky. Preto by som si skor pozeral nejake ADAC testy a podobne, kde to skor vedia objektivne zhodnotit, kedze tam pouzivaju nove gumy.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

Micheliny su v tom rozmere uz nad rozpocet?
ja som mal za poslednych 5 rokov asi 15 aut na 5+ mesiacov. celkom som si zacal sledovat v akom stave je pneu, aky ma dezen a rok vyroby. premiovejsie pneu si dlhsie zachovavaju dobre jazdne vlastnosti ked prave lacaky su uz po ani nie 2 rokoch na hranici uzivania
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"názor na rozdielne značky pneumatík na nápravach" - veľmi zlý nápad (vlastná skúsenosť).
Kvalitnejšie aj keď drahšie okrem vyššej bezpečnosti dlhšie vydržia, lacnejšie môžu v reáli vyjsť drahšie nižším kilometrovým výkonom a vyššou spotrebou.
Noobsz DJ
Guru
Guru

guess.whoo napísal: 12 feb 2022, 17:27 Micheliny su v tom rozmere uz nad rozpocet?
ja som mal za poslednych 5 rokov asi 15 aut na 5+ mesiacov. celkom som si zacal sledovat v akom stave je pneu, aky ma dezen a rok vyroby. premiovejsie pneu si dlhsie zachovavaju dobre jazdne vlastnosti ked prave lacaky su uz po ani nie 2 rokoch na hranici uzivania
Michelin v tom rozmere sú, ale cenovo idú od 170€ za kus.
V tej cene do cca 130€ za kus sú Pirelli Powergy 88Y XL a Pirelli P Zero 88Y XL. Pohľadám ich niekde v testoch a pre niektoré tie Pirelli sa rozhodnem.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

sorry, zabudol som na teba
letne: Pirelli Cinturato p7 245/45 R18 RFT
zimne: Pirelli Winter SottoZero Serie III 245/45 R18 100 V MOE RFT (okolo 165 euro za kus)

pri aute budem zajtra, snad nezabudnem

Autoeditácia príspevku po 1 deň 4 hod 2 min 10 sek:
guma1.jpg
guma2.jpg
letne su Pirelli Cinturato p7
SamerLP
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa SamerLP »

Zdravím, prichádzam sem po radu aké kúpiť pneu na zimu v rozmere 205/55 R16. Začnem hádam hneď cenou a to hľadám nejaké do 70€/ks. A možno čo najtichšie, keďže v tomto rozmere som raz mal pneumatiky značky Taurus a to ako boli hlavne pri brzdení hlučné to už nechcem zažiť.

Aké značky sú pri tomto rozmere dostupné v tejto cene som predbežne si pozrel a celkom ma najviac zaujala tohtočná novinka Hankook W462 Winter i*cept RS3. Aktuálne aj mám od Hankook letné pneu v rozmere 225/45 R17 a nemám im čo vytknúť, nesklamali ma v ničom. Len netuším ako sú na tom zimné a zároveň či náhodou nie je niečo lepšie/podobné. Ešte som prípadne počul o pneumatikách BFGoodrich G-Force Winter 2, že sú dobré, ale akosi som nikdy ani o tejto značke nepočul ani nevidel obuté na žiadnom aute. A ešte vlastne dávnejšie som pokukoval ešte po značke Sava, aj som ich videl obuté a prišli mi ako tiež dobrá voľba, ale nepoznám nikoho kto by mal s nimi prípadne skúsenosti.

Predom prípadne ďakujem za pomoc, lebo fakt netuším do čoho ísť a viacmenej posledné roky čo som kupoval pneumatiky tak som sa riadil viacmenej spotrebou a brzdením na mokrej vozovke (údajmi na štítku), má zároveň vôbec toto zmysel riešiť? Lebo napríklad čo som spomenul BFGoodrich G-Force Winter 2 tak ten má najhoršiu spotrebu (D) oproti Hankook či Sava pneumatike.
Napísať odpoveď