Notebook mi neukazuje jednu RAM
Notebook mi neukazuje jednu RAM
Mám Ideapad 310-15ISK so 6GB Ram (win10), (4GB sú na MB a 2GB v sockete), keď som čistil vnútro od prachu, tak po nejakej dobe som si všimol, že mi systém ukazuje len 4 GB ram....tak som vyskúšal tú 2 GB ramku vytiahnuť a dať naspäť (to som robil viackrát), pozrel som aj či tam nie je prach alebo nečistoty......a stále mi ukazuje len 4 GB ram....ani v správcovi zariadení ju nevidím....pozeral som BIOS ale tam nič nie je ....skúšal som ms config a nastaviť na 6 GB manuálne ale to nefunguje....dokonca mi raz napísalo, že mám 4 GB a použiteľné len 2 GB
Takže čo sa mohlo stať ?
Ďakujem
Takže čo sa mohlo stať ?
Ďakujem
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Notebook mi neukazuje jednu RAM
Mohlo sa stat to, ze si odpalil RAMku. Na co si ju vyberal, kde by sa tam ten prach dostal???
Ukazovalo ti tu RAM predtym? Nie su 2 GB priradene pre graficku kartu?
hej ukazovalo, normálne vo win, že mám 6GB, teraz mi ukazuje len 4 GB, a odpáliť ? ako by som to mohol ? nedá sa to nejako zmerať či tam ide šťava alebo niečo také ?
Teoreticky statickou elektrinou, ale komponenty zvyknu vydrzat dost vela. Zakladal si ju viackrat a v tom asi problem nebude, ostava len vyskusat to s nejakou inou. Tym zistis ci je problem v RAMke alebo v slote.
Pozri cez CPU-Z.
prikladám screenshot
tá 4GB je na základnej doske a tá 2GB je v tom jedinom slote....viac slotov nemám. Mi je divné, že CPU-Z ju tam vidí ale win nie
tá 4GB je na základnej doske a tá 2GB je v tom jedinom slote....viac slotov nemám. Mi je divné, že CPU-Z ju tam vidí ale win nie
Takze CPU-Z detekuje ten 2GB RAM modul co je zaujimave, najme ked vravis ze sa ti tento 2GB modul neukazuje v biose. Skus si stiahnut Lenovo System Update, link nizsie a updatni si vsetky ovladace na posledne dostupne (hlavne bios a chipset) pre tvoj notebook. Po dokonceni updatov a restarte pocitaca si opat skontroluj v biose a potom tiez vo windows ci je ten 2GB RAM modul uz viditelny t.j. ci uz mas opat spat 6GB RAM spolu.
Kód: Vybrať všetko
https://support.lenovo.com/us/en/downloads/ds012808-lenovo-system-update-for-windows-10-7-32-bit-64-bit-desktop-notebook-workstationRe: Notebook mi neukazuje jednu RAM
Ahojte,
tak som si to nainštaloval, BIOS aktualizoval, a v BIOSE aj vo win mi stále ukazuje 4 GB.....veď keď to programček dokáže detekovať, prečo to nevie win ? pamäť ani slot nemôže byť tým pádom off......
Autoeditácia príspevku po 13 hod 56 min 42 sek:
zaujímavý poznatok,
keď som prehodil pamäť z iného notasa, tiež značky samsung, tak mi ju nezobralo, stále ukazuje 4 GB.....any idea ?
tak som si to nainštaloval, BIOS aktualizoval, a v BIOSE aj vo win mi stále ukazuje 4 GB.....veď keď to programček dokáže detekovať, prečo to nevie win ? pamäť ani slot nemôže byť tým pádom off......
Autoeditácia príspevku po 13 hod 56 min 42 sek:
zaujímavý poznatok,
keď som prehodil pamäť z iného notasa, tiež značky samsung, tak mi ju nezobralo, stále ukazuje 4 GB.....any idea ?
Na zahranicnom fore som nasiel toto, tak mozes skusit. Ale nie je to trvale riesenie, vyzera to na nejaky bug v BIOSe:
https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-IdeaPad-1xx-3xx-5xx-7xx/Ideapad-310-15ikb-doesn-t-detect-memory-RAM-stick/m-p/4619196 napísal:Need to change 2 settings like Virtualization (from enable to disable - vice versa) and Bios Support (enable to disable - vice versa. Then when the PC reboot, it will detected my RAM again. I need permanent fix for this issue.
skúšal som ten memtest....sa to robilo dosť dlho a zaujímavé bolo, že na začiatku ukazovalo aj tú pamäť, ale potom vo výsledku už nie ....
Je to cele divne, najskor by som tipol asi na bios bug. Skus to co postol Gothar vyssie. Ak by to nepomohlo, napada ma este moznost najst na nete a stiahnut starsiu verziu biosu z cias, ked ti velkost ramky detekoval pocitac ok. Tak ak mas laptop napr. od roku 2015, tak stiahnut nejaky bios z roku 2015 a tiez nejaky z roku 2016 a mozes aj z 2017 (vtedy ti notebook RAM predpokladam detekoval v poriadku tych 6GB spolu) a postupne manualne flashovat bios najprv ten z 2017 - po flashi biosu a restarte pozriet v biose ci s tymto biosom vidis 6GB RAM, alebo len 4GB a tiez potom bootnut do windows a pozriet vo windows kolko tam vidi windows RAM. Ak by tento bios z roku 2017 nepomohol ist na flash biosu z roku 2016 a opat po flashi a restarte notebooku pozriet velkosti RAM v biose a vo windows a tak dalej.
Len ci mu dovoli downgrade biosu. Navyse pise, ze mu to nejde od vysavania.
no práveže uvažujem, že ja som prach nevysával ale len čistým štetcom odstránil...a hlavne z chladiča, takže žiaden vysávač nebol.....
downgrade biosu som povolil v BIOSe
potom to zakázanie virtualizácie som už mal zakázané predtým a to bios support som tam ani nemal
pani na technickej podpore mi poradila nech preinštalujem win ......ako som si pomyslel, že to je teda rada ale uvažujem: ako je možné, že dva nezávislé programy dokážu detekovať tú ramku a win nie? prečo mi NB nezobral inú ramku z druhého NB kt. bola skoro navlas rovnaká a viem že funguje ? zároveň 4 GB ram mi ukazovalo pred aj po aktualizácii BIOSu......tak uvažujem či tá jej rada nebola nakoniec dobrá.? len sa mi nechce tráviť kopec času zase inštaláciou všetkého odznova
PS: na official stránke som staršie verzie biosu nenašiel...a väčšinou som našiel len tú čo mám.....môže sa downgradeovaním biosu niečo pokaziť....napr si to celé odpáliť ? lebo mám to ešte v záruke, tak premýšlam aj nad tým že dať to do servisu ale zase používam ho denne na prácu
downgrade biosu som povolil v BIOSe
potom to zakázanie virtualizácie som už mal zakázané predtým a to bios support som tam ani nemal
pani na technickej podpore mi poradila nech preinštalujem win ......ako som si pomyslel, že to je teda rada ale uvažujem: ako je možné, že dva nezávislé programy dokážu detekovať tú ramku a win nie? prečo mi NB nezobral inú ramku z druhého NB kt. bola skoro navlas rovnaká a viem že funguje ? zároveň 4 GB ram mi ukazovalo pred aj po aktualizácii BIOSu......tak uvažujem či tá jej rada nebola nakoniec dobrá.? len sa mi nechce tráviť kopec času zase inštaláciou všetkého odznova
PS: na official stránke som staršie verzie biosu nenašiel...a väčšinou som našiel len tú čo mám.....môže sa downgradeovaním biosu niečo pokaziť....napr si to celé odpáliť ? lebo mám to ešte v záruke, tak premýšlam aj nad tým že dať to do servisu ale zase používam ho denne na prácu
Ide o to, ze ten 2GB modul ti vobec nedetekuje v biose a windows by mal vidiet len to, co je kvazi viditelne/nakonfigurovane v biose. Takze ak by bios videl 2GB modul t.j. 6GB RAM spolu, ale windows len 4GB tiez by som ti odporucil reinstalaciu windows, ale takto si nemyslim ze by pomohla ta reinstalacia. No ale skusit mozes.
Co sa tyka downgrade biosu na starsiu verziu, nic si tym neodpalis, novsie verzie biosu zvycajne fixuju mensie ci vacsie chybicky urcitych funkcii zakladovej dosky, ale to nie je nic take co by malo odpiect dosku.
Servis je tiez urcite riesenie, len otazka je kolko im to bude trvat.
Co sa tyka downgrade biosu na starsiu verziu, nic si tym neodpalis, novsie verzie biosu zvycajne fixuju mensie ci vacsie chybicky urcitych funkcii zakladovej dosky, ale to nie je nic take co by malo odpiect dosku.
Servis je tiez urcite riesenie, len otazka je kolko im to bude trvat.
Skús nejaké live Linux.
To co som pisal ja nebolo o tom ze mas len vypnut virtualizaciu, ale zmenit status. Teda ked mas vypnutu, tak zapnut a opacne. Takze zmen to na enable, rovnako aj to BIOS support, uloz nastavenia a po restarte skontroluj. Potom zas na disable, ulozit a restart.
A to co ti poradila je v ich univerzalna rada, mas pravdu ze ked to nevidi BIOS tak ti preinstalovanie Windowsu nijako nepomoze. Mozes este skusit resetovat BIOS do vyrobnych nastaveni.
A to co ti poradila je v ich univerzalna rada, mas pravdu ze ked to nevidi BIOS tak ti preinstalovanie Windowsu nijako nepomoze. Mozes este skusit resetovat BIOS do vyrobnych nastaveni.
no vy skúšal som všetko, dať do default settings, potom to čo písal gothar a nič....aktualizoval som všetky ovládače a nič, win preinštalovávať teda nebudem....
staršiu verziu Biosu som nenašiel, teraz mám 0XCN45WW.....akoby zmizli z netu
tak asi do servisu
staršiu verziu Biosu som nenašiel, teraz mám 0XCN45WW.....akoby zmizli z netu
tak asi do servisu
Skus tieto linky na starsie verzie biosu na tento notebook:
_https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/0xcn43ww.exe
_https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/0xcn37ww.exe
_https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/0xcn34ww.exe
_https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/0xcn43ww.exe
_https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/0xcn37ww.exe
_https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/0xcn34ww.exe
ahoj diki moc ale žiaľ ani jedno nepomohlo, takže asi fakt hardwarový problém....dám to do opravy