Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa kayko »

mato55002 napísal: 28 dec 2020, 14:31 Počkať, počkať tak teraz som s toho už úplný dement :D .

Dajme tomu že som tento rok napr. investoval 10 tisíc eur do kryptomien. Momentálne majú hodnotu 20 tisíc eur. Koncom budúceho roka chcem predať väčšinu kryptomien a dajme tomu že koncom budúceho roka by to malo hodnotu 50 tisíc eur.
Vytiahol by som 50 tisíc a tie zdanil. Ale keďže v roku 2020 som vložil 10 tisíc tak už sa mi aj týchto 10 tisíc nechce zdaňovať a dávať štátu 3 900 za nič.

Takže v roku 2020 by som v daňovom mal výdavok 10 000 predaj 10 000 = daň 0 (10 tisíc by som predal 31.12 o 11 v noci)
V 2021 by som znova nakúpil za 10 000 a predal za 50 000 = daň zo 40 000 eur. (10 tisíc by som investoval hneď pár minút po polnoci)

Kde teda robím chybu ?
Zákon hovorí, že ak držíš nejakú kryptomenu a netradeuješ s ňou za iné krypto, tak daň platíš iba pri predaji tejto kryptomeny z rozdielu ceny nákupu a ceny predaja, ergo zo zisku. Čiže stačí zaplatiť daň v zdaňovacom období, kedy si kryptomenu predal. Iba z držania kryptomien je platiť daň nezmysel a takto zákon ani nikde neprikazuje. Daň sa platí vždy iba zo zisku, ktorý nadobudneš predajom kryptomeny, za inú krypto, za fiat, alebo výmenou za tovary, služby.
dasti555
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa dasti555 »

Ako v prípade, že mám povedzme Binance Kartu a platím kryptom ako sa daní toto? Si mám počítať každú kávu ktorú zaplatím?
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Ak máš Binance kartu, tak k nej máš zrejme aj Binance účet a burza ti určite vystaví podrobný výpis tvojich transakcií, ktoré potom priložíš ako doklad k DP. Používať nejakú krypto-platobnú kartu však určite nie je iba držanie kryptomeny. Tipujem, že samotná karta je už produkt a teda by si mal zaplatiť daň za rozdiel tvojho nákladu a príjmu, ktorý si obdržal zriadením tejto karty.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

kayko - ale on praveze preda posledni den v roku tolko aby z toho mal rovnaku sumu ako suma pri kupe cize rovnake naklady aj rovnaky hruby zisk
Prvy den v novom roku znova nakupi za tu sumu.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Ak predá iba toľko, aby mu z toho nevznikol zisk, tak daň neplatí. Je to úplne triviálne, ako zdanenie akéhokoľvek príjmu. Ale nevidím v tom zmysel. Pokiaľ netradeuješ, iba držíš krypto, ktorú si kúpil za svoje €, tak daň neplatíš. Zaplatíš až v tom zdaňovacom období, kedy predávaš a kedy ti vznikol zisk. Preto mi príde úplny nezmysel, 31.12. predať za toľko, za koľko si nakúpil a 1.1. opäť nakúpiť. Nič to nerieši, iba čo zbytočne prerobíš na poplatkoch.
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Nerozumieš ale tomu problému. Pretože práveže ak by som nepredal napríklad 10 tiscíc eur ktoré by som napr. tento rok vložil, tak budúci rok by som si už nemohol uplatiniť náklady 10 tisíc eur na nákup.
A z týchto 10 tisíc eur by som musel zaplatiť 3900 eur štátu.

Áno, prerobím na poplatkoch, ale radšej prerobím 20 eur na poplatkoch ako 3900 eur za zdanenie vkladu. Budúci rok si predsa nemôžem dať že v roku 2021 som mal náklady na kryptomeny 10 tisíc keď som ich mal v 2020, o to mi ide.

Ak sa ale mýlim, tak ma opravte a veľmi rád ich budem držať aj nadalej. Inak budem musieť pred polnocou predať a po polnoci nakúpiť. Vôbec nebudem predávať všetko, iba pod svoj vklad. Tento rok mám vyše 100 percentný zárobok, predal by som iba sumu ktorú som vložil a tú zas nakúpil kedže tie peniaze nepotrebujem a som presvedčený že budúci rok to ešte len pôjde poriadne hore.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Pretu sa tu dva rozne problemy.
To ze si chces vytvorit naklady v 2021 je OK a sikovna taktika.
Tento rok mas ale vydavky 10k a na konci roka vyberies 10k = cisty zisk 0, z 0€ zaplatis 0€ dan.

Ale pekne na hlavy padnuty takyto system.
Tento rok kupim za 1000. Padne to dole a stratim polovicu. Predam to o rok a este musim tych 500 zdanit lebo nemam naklady :D
Takze zdanujem moje peniaze ktore som uz raz zdanoval pri ich ziskani.
mato55002
Light Star
Light Star

Na hlavu to rozhodne padnuté je :D
Hlavne tých 39% to je čisté okrádanie.
Obrovsky riziková investícia a ak sa vám náhodou podarí byť v zisku tak štátu pekne 39 percent odovzdať :D. Ani neviem v akom štáte je to horšie - Česko 15 %, Nemecko po roku držania 0, Slovnisko žiadne dane...
kayko
Medium Professional
Medium Professional

mato55002 napísal: 28 dec 2020, 21:40 Nerozumieš ale tomu problému. Pretože práveže ak by som nepredal napríklad 10 tiscíc eur ktoré by som napr. tento rok vložil, tak budúci rok by som si už nemohol uplatiniť náklady 10 tisíc eur na nákup.
A z týchto 10 tisíc eur by som musel zaplatiť 3900 eur štátu.
Zbytočne to komplikuješ. Podľa zákona ty si môžeš uplatniť náklad v tom roku, kedy ti reálne vznikol príjem z predaja krypto. To znamená, že ak si nakúpil BTC v roku 2014 a predáš ho až v roku 2021, tak v roku 2021 priznávaš príjem, pričom si uplatníš náklad na kúpu BTC z roku 2014.
wladas napísal: 28 dec 2020, 22:09 Takze zdanujem moje peniaze ktore som uz raz zdanoval pri ich ziskani.
Nezmysel, pretože nezdaňuješ peniaze, za ktoré nakupuješ, ale zdaňuješ iba ten rozdiel medzi kúpnou a predajnou cenou = zisk.

Jednej veci ale nerozumiem, ako môže štát požadovať zdravotné odvody za príjem z krypto od súkromnej osoby, ktorá spravuje vlastný majetok.
Obchodovanie s kryptomenami v rámci správy vlastného majetku nie je podnikanie. Teda ak spravujem vlastný majetok tak nepodnikám – mal by som platiť len daň z príjmu.

To je ale na debatu s kompetentnými, ktorí na SVK vybudovali výpalnícky daňový systém.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Teším sa na ripple, pri súčasnom súde so SEC a páde to vyzerá možno na druhé Vianoce :D Aj keď ripple som nikdy neveril, možno to risknem
mato55002
Light Star
Light Star

Do ripplu by som teda určite nešiel. Nikdy to nebol dobrý coin ale v 2017 ho preslávilo že tvrdil že ripple používajú banky . Realita je taká že ho žiadna nepoužíva ale ľudia do toho naliali obrovské peniaze. Teraz ho skupovali znova skôr obyčajný ľudia ktorým príde ripple ako dobrá voľba lebo Bitcoin je už príliš drahy.
No súčasný prepad je spôsobeny tým že ho burzy dosť možné že za chvíľu aj coinbase vymazavaju kvôli bezpečnosti a reguláciám, takže do ripplu by som nedal ani cent.
Ale ako dúfam že to ripple ustojí a nepadne lebo by to nemalo celkovo dobrý vplyv.

Ja mám tieto coiny ak nerátam samozrejme Bitcoin ktorý je "istota" 🙂

chainlink : Je to token ktorý má budúcnosť, vyriešili Oracle problém kryptomien. Cena pod 10 eur je ešte stále málo, dnes ho využíva vela iných projektov vďaka jeho Oraclu

Polkadot skvelý projekt ktorý ale prišiel nedávno v dobe kedy už altcoiny strácali na cene, takže ak príde ďalšia altcoin sezóna tak je dosť možné že pôjde aspoň 5 krát hore.

Alebo Ethereum je ešte stále pod ATH a keď ho raz prekoná čo je iba otázkou času tak to môže byť zaujímavé.

Prípadne cardano má asi najaktívnejších vývojárov a ak im vyjdú ich plány tak to ešte môže vystreliť aj o 100 krát. Aj keď v tomto osobne nemám nič, lebo uz sa nechcem spoliehať na sľuby.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Delistovanie XRP na viacerých burzách je dôsledok žaloby americkej komisie pre cenné papiere a burzy, že Ripple v roku 2013 predával svoju digitálnu menu XRP bez licencie. Taktiež je tam podozrenie, že Ripple manipuloval cenu tokenu v spolupráci s niektorými burzami. Osobne by som do XRP v tejto chvíli neinvestoval, aspoň nie sumy, s ktorými nie som ochotný sa navždy rozlúčiť. Tak či tak je dávno jasné, že XRP bola iba pump&dump schéma a žiadny dlhodobejší rast som pri tomto tokene nevidel.

Ja som investoval väčšinu do ETH, ktorý je dosť výrazne bullish a počítam, že po BTC to bude ďalší, ktorý prekoná ATH z roku 2017. Vo februári má CME rozbehnúť ETH futures, takže vidím tam rastový potenciál. Ďalším favoritom je LTC. Ostatné mince beriem už viac menej ako špekuláciu s väčšou mierou rizika. Trading je pre mňa strata času, ktorý sa dá využiť lepšie, preto som nakúpil mince ako ETH, LTC, poslal na HW peňaženku a beriem to ako dlhodobú investíciu a nebudem sa stresovať pri každej 10%nej korekcii.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Grayscale zvýšil svoje XRP portfolio o 8.5%.
KuCoin robí "súťaž" pri obchodovaní s XRP.

Síce ho tiež nemám ale celé to bude len nejaká šaškárna.
NHISPVM
Star
Star

súhlasím s vami páni, tiež XRP neverím, ale ako písal kayko, všetko je to kvôli žalobe. Ak sa podarí ripplu žalobu vyhrať, alebo sa nejako dohodnúť, tak XRP určite vystrelí hore, pretože od neho nalejú peniaze. A je možné, za predpokladu, že to človek správne odhadne sa na tej vlne zviesť. Ak to padne pod 10 centov, a kúpiš cca za 1000€, čo vôbec nie je veľa. Tak podľa mňa za relatívny krátky čas môže vystreliť aj na 60 centov, tak to je dosť slušné... Momentálne čakám a uvidím...

A inak kayko, vidím to rovnako, aj keď ma LTC dosť sklamalo. BTC, ETH, LTC, možno ešte monero, dash, neo... ale to už sú väčšie špekulácie...

Mimochodom teraz všímam ,že je aj mena wrapped bitcoin, čo to je , :D nejaká novinka ? :D
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Zaujímavé, pre mňa je XRP jediná mena ktorej verím :D
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Wrapped Bitcoin je erc20 token na Ethereum blockchaine, ktorý kopíruje cenu BTC.

Čo sa týka toho XRP, tak veľmi neverím, že to môže vystreliť, pretože všeobecná dôvera klesá. V januári ho majú delistovať ďalšie burzy, okrem iného zmenáreň Coinbase, čo je už dosť veľká vec. Tu si treba uvedomiť, že čím viac búrz ho delistuje, tým menej sa bude XRP obchodovať a tým menej je pravdepodobné, že cena tak skoro vystrelí. Ak by aj Ripple vyhralo, tak to obnovenie dôvery a zaradenie tokenu späť na burzy bude podľa mňa ťažšie než vyhrať proces. Ale je to len môj názor, ja by som 1000€ investoval určite do iného tokenu, je z čoho vyberať.
NHISPVM
Star
Star

kayko - no oni ho delistujú kvôli tomu súdu, ale skôr si myslím, že sa bude jednať len o nejaké pozastavenie kým nerozhodne súd... Prípadne sa to možno ešte vyrieši aj inak :D Neviem ako celkovo je mi to aj jedno, keďže tam nemám momentálne nič, ale za predpokladu, že by ripple vyhralo súd, a burzy by ho naspäť sprístupnili, tak by som ho kúpil..
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Je mi v podstate jedno, prečo ho delistujú, pre investora je podstatný ten dopad - že čím menej sa nejaký asset obchoduje, tým menšia šanca, že bude rásť. Pravdepodobnosť, že po obnovení obchodovania na všetkých burzách cena XRP vystrelí je asi taká istá, aká bola za posledné 3 roky. Nie je tam žiadny fundament, ktorý by to naznačoval a iba výsledok súdu mi príde slabý dôvod na nejakú pumpu. Takéto hry by mohli mať vplyv na cenu v roku 2017, ale nie dnes, keď je trh krypto oveľa vyspelejší.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no co hovorite na bitcoin?
ja som nevydrzal a pred silvestrom som predal 0.05 BTC co som mal este z 2018.
predal som za 28,5, teraz je uz 32,5 s tym ze to uz bolo cez 34 tisic...

predpokladam ze to coskoro padne, nejak mam pocit ze vzdy pocas cinskeho noveho roku to zacne padat. otazne je iba kedy nakupit znova, tipol by som ti tak 22 tisic ze by to az mohlo navstivit.

no a pred vianocami som mal nejake prezrenie, predal som vsetky shitcoiny ktore som nakupil 3 roky dozadu a kupil za ne DOT (aby som ich stakol a mal aspon nejaky pasivny zisk z toho). cca po 5 dolarov kus a teraz je to uz skoro 10.
mato55002
Light Star
Light Star

Ako som hore písal pred polnocou cez silvester som opitý predával krypto v hodnote v akej som kúpil kvoli daňovému priznaniu a po pol noci hneď nakúpil späť, som fakt rád že som nešpekuloval a nečakal až "spadne" :D.
Teraz je trochu iná situácia lebo konečne do toho začali ísť inštitúcie vo veľkom, ktoré nemajú v pláne pri takýchto hodnotách predávať, takže korekcia môže prísť možno až pri 50 alebo 100> tisíc. (Pohyby do 15 percent nepočítam)

PolkaDot pôjde ešte určite vyššie, prišla práve v dobe kedy končil defi ošial a altcoin sezóna, zatiaľ ho od prvých dní čo sa dal kúpiť stackujem na krakene a pekne 2 krát týždenne chodí odmena.

Mrzí ma len Monero, s ktorým to nevyzerá úplne ružovo a ak začne ísť aspoň trochu hore tak ho budem musieť predať.

Inak k tomu XRP tu píšete že sa jedná len o obvinenie kde ešte môžu vyhrať súd. Ok dajme tomu že by sa im nejakým spôsobom dalo vyhrať, ale súdy netrvajú týždeň, mesiac ani rok :D takže ak sa vám chce čakať 10 rokov a medzitým iné coiny budú robiť omnoho vyššie obraty, tak ste na správnej ceste a určite ešte nakúpte XRP.
Napísať odpoveď