Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa Blastbit »

Treba pochopiť jednu vec. Značnej časti vlády(okrem SaS ktorá sa snaží ako vie aj ked im premier neustále hádže polená pod nohy) vyhovuje súčasný stav chaosu,nátlaku,vydierania,šikanovania, preto schválne robia všetky opatrenia neskoro, neučinne a naopak. Vo Svédsku, Finsku vláde verí drvivá časť obyvatelov. Premier sa chcel chvastať Merkelovej čo ide urobiť aby bol v EU za schopného politika ktorý za 2 týždne porazí atomovou zbranou covid a ako to dopadlo. 10 nasobne nam narastol počet mrtvych a 3 x viac počet infikovaných.
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

beardie, premorenie sa je mytus. pockaj si na cisla zo Svedska, ktorym budes verit.
druha vlna v UK z daleka nie je slabsia ako prva, kedze tu je opat 1000, "deaths within 28 days of positive test"
https://coronavirus.data.gov.uk/
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Blastbit napísal: 13 jan 2021, 11:08Značnej časti vlády(okrem SaS ktorá sa snaží ako vie aj ked im premier neustále hádže polená pod nohy) vyhovuje súčasný stav chaosu,nátlaku,vydierania,šikanovania, preto schválne robia všetky opatrenia neskoro, neučinne a naopak.
Mozes uviest dovod? Hromada nasranych ludi im vyhovuje?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Beardie - trosku dlhe ale tak uz nemam cas to spravit kratsie:

Stale si mi neodpovedal na otazku:
javatar napísal: 12 jan 2021, 17:09Ked mas nedisciplinovanu cast populacie ktora proste nerespektuje pravidla - ako by si riesil udrzanie R v nizkom stave pri nizkom obmedzeni obyvatelstva ked mas obyvatelstvo ktore nedokaze ani poriadne nosit ruska na tvari?
Pretoze je sice pekne,ze pises co urobilo Svedsko ohladom restik a skol a podobne a ja im len prajem ak im to funguje. V UK na tom boli podobne skoly, restauracie a bary boli na tom presne rovnako, obchody su otvorene podla typu. A teraz su restiky, puby a skoly opat zavrete. Nakazy idu dole (s oneskorenim samozrejme).

Restrikcie v restikach a puboch boli v UK rutinne porusovane (aj po prvom aj po druhom lockdowne). Co je zase o ludoch. Ak je vacsia cast Svedov zodpovednejsia a funguje im to tam tak super ale copy-paste pravidla pre UK urcite fungovat nebude. A myslim si, ze ani pre SR/CZ.
beardie napísal: 12 jan 2021, 19:55tipnite si o kolko je pocet zomrelych v roku 2020 vo Svedsku odlisny od poctu umrti...
A zase klasicka ludska chyba - porovnavat komplexny system na zaklade jedneho parametru. Je to skutocne zvlastne citat od teba. Zoberme si nejake data z Office for National Statistic pre UK.

Za september 2020:
O 2,568 smrti viac smrti ako posledny 5 rocny septembrovy priemer pre Anglicko a o 135 viac smrti pre Wales.
Covid-19 na 19tom mieste priciny smrti v Anglicku a na 24tom mieste vo Wales. Nebol tvrdy lockdown, v Auguste boli restiky otvorene a 50%-tna zlava dotovana statom (samozrejme t&c applied ale tak dalo sa dobre a lacno najest v restike). Skoly mali cerstvo po prazdninach. 19te a 24te miesto vobec neznie ako nieco co sposobuje ten narast o 2.5k smrti (celkovy pocet bol cca 40k). Na prvom mieste je uvedeny dementia/Alzheimer. Toto su data ktore nahravaju tvojmu pohladu na vec.

Za oktober 2020:
O 2,713 viac ako Oktobrovy 5 rocny priemer pre Anglicko o 258 pre Wales, leading cause of death je stale dementia/Alzheimer. 145 rozdiel (Sep - Okt) pre krajinu ako Anglicko nie je velky rozdiel, Wales ma malu vzorku takze to zanedbame. Covid-19 "trosku" poskocil z 19/24teho miesta na miesto 3tie pre obe krajiny. Ci (a do akej miery) to sposobili len skoly, nizsia uroven discipliny obyvatelstva, otvorene restiky a podobne si vyzaduje hlbsiu analyzu.

Ak zoberieme len umrnost tak porovanie sep/oct vobec nie je dramaticke. Ak zoberieme do uvahy rolu covidu tak to situaciu meni a dost.
Spoiler
Bonus: november 2020 (dec 2020 este nie je dostupny): Narast Eng/Wal -> 6421/576, Covid na prvom mieste, za Jan-Nov sa umiestnil na druhom (18.1/21.6% zo vsetkych smrti). Zacal tier system lockdown. December sa uvolnil a po ani 3 tyzdnoch sa 3 tier system rozsilil na 4 tier system.
beardie napísal: 13 jan 2021, 10:13co ine ako IFR chces porovnavat?
To ako myslis vazne? Takze Nipah virus s IFR 50-75% je teda horsi sars-cov-2? (ked mal nipah v 2018 "outbreak" - zabil 17 ludi).

Ale ak chces dolezite parametre pre porovnavanie (a zaroven odpovede na otazky o chripkovej epidemii a testovani):
1. Nakazlivost - lebo choroba ktora zabile 0.1% a nakazi 1 Mega ludi zabije viac ako choroba ktora zabije 100% a nakazi 999 alebo menej ;)
--> a) dlzka priebehu a dlzka casu kedy je jednotlivec infeckny (chripka ma priebeh ~7 dni, covid ~13?)
--> b) sposob prenosu (sezonna chripka ma odhadovane R0 na 1.3 co je polovica z odhadovaneho R0 sars-cov-2)
--> c) symptomatickost - jeden z dovodov preco SARS-CoV-1 nebol taky pruser - nebol problem identifikovat infekcnych jednotlivcov (asymptomaticky covidaci maju nizku mieru prenosu ale zdaleka nie zanedbatelnu) - rovnaky dovod preco sa chripkaci izoluju sami
--> d) spravanie sa obyvatelstva (ponatie osobneho priestoru, hygiena, atd.)
2. Infrastruktura
--> a) informacna (vplyv na 1d)
--> b) logistika (izolacia jednotlivcov a rozvoz prostriedkov/personalu) - ak chces izolovat rizikove skupiny tak fajn, skus navrhnut ako by si to urobil (nie si prvy co to navrhuje)
3. Zdroje
--> a) Lieciva, personal (ono je celkom pruser ked ti ochorie personal v nemocnici co sa stava a bezne)
--> b) Kapacity starostlivosti - lebo ked prestrelis tie tak ludia co potrebuju nemocnicu a maju tam sancu prezit 90% bez tej nemocnice nepreziju a tvoje milovane IFR pojde hore

A to som urcite pozabudal dost veci.
Tento virus nieje existencna hrozba pre ludstvo ale zaroven ho nemozeme ignorovat.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

wladas je vsak smutne, ze premier stale riesi na koho ma byt ta hromada nasrana, namiesto toho aby riesil problem. Co robil po tom ako mu nepreslo druhe kolo celoplosneho testovania? Chcel sa pomstit a ukazat prstom: "Tu je vynník, ukameňujte ho." A stale v tom pokracuje.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Súhlasím s wladasom, toto nikomu vyhovovať nemôže.

Každá strana, ktorá je pri kormidle počas tejto koronakrízy tam je prvý a posledný krát na poriadne dlhú dobu a to je fakt. Je jedno kto by tam bol.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Mňa by zaujímalo, či je na to očkovanie aj nejaký hlavný riadiaci pracovník či čo. Keďže u nás v okresnej nemocnici, že bolo toľko vakcín, že už aj starých ľudí očkovali. A teraz že už nie, že ešte kritická infraštruktúra- hasiči, policajti... A vo väčších mestách ani len zdravotníci nemajú dosť pre seba. V jednej nemocnici (a to neviem presne ktorá, len sestrička to spomínala), že zaočkovali trištvrte administratívnych pracovníkov v nemocnici, ale doktorov a sestričiek len zopár.
Tak len reku, či na to nie je nejaká hlavná kontrola alebo čo.
Hensym
VIP
VIP

Neviem ale minule vraveli, že doktori často musia za vakcínou cestovať, pretože ak sa niekde vyčerpá a inde ešte majú, neoplatí sa ju prevážať (drahé náklady na prevoz, keďže musí byť v silnom mraze). Rovnako vraveli, že ten záujem je veľmi kolísavý, niekde ich je veľa, inde nedostatok - to je asi podľa rôznych príčin, mentalita regiónu a pod. A keďže tá vakcína má veľmi nízku životnosť, tak aby sa vyhli tomu, že ju musia vyhodiť, ponúkajú ju vtedy aj iným ľuďom ako prvej línií (asi podľa poradovníka, príp. zamestnanci nemocnice a pod.). Tiež mám pár starších ľudí v okolí čo už sú zaočkovaní.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Hensym napísal: 13 jan 2021, 15:18 Súhlasím s wladasom, toto nikomu vyhovovať nemôže.

Každá strana, ktorá je pri kormidle počas tejto koronakrízy tam je prvý a posledný krát na poriadne dlhú dobu a to je fakt. Je jedno kto by tam bol.
No ak by bol Kotleba na mieste Matoviča tak máme este ovela viac infikovaných a mrtvych nakolko Kotleba je konšpirátor a jediné co vie ponuknut su poplašné správy.On by povedal ruška dole, nič sa nedeje ved máme tu len chripôčku a do toho urevaný nácek Mazurek by tliachal to isté. Cize trošku sa zastanem Matoviča že okrem neho by tu krizu horšie manažoval už len Kotleba a možno Kollár,prípadne Fico.
Im to vyhovuje z toho dovodu lebo mozu kupovat nepresné AG testy skrz ich kamošov z trnavskej firmy a čím dlhšie tu bude covid tým lepsie pre nich. Keby to s ludmi myslí značná časť vlády dobre tak by opatrenia robili tak ako sa majú a nie naopak,neefektívne,nelogicky,proti ludským právam a pod.
Hensym
VIP
VIP

Kotlebu som vôbec nemyslel, mal som na mysli skôr politikov ktorí si nemyslia že vo vatových tyčinkách sú nanočipy a že 5G nás bude ovládať. Skôr som mal na mysli, že ktokoľvek (aspoň ako tak) normálny by vládol počas koronakrízy, vládol by zrejme posledný krát, lebo by bol prakticky celý národ nespokojný (aj s ideálnymi opatreniami).

Tu nejde o nákup covid testov od firmy od kamaráta, kradnúť sa dá ďaleko viac a to aj bez korony. Na kradnutie koronu nikto z nich nepotrebuje. Každý jeden koaličný politik by bol určite rád, keby tu koronakríza nikdy nebola, neverím že niekto z nich je z tej krízy rád.
retkvic
Addict
Addict

Ano, len aby sa to hneď nauhralo do auto treba povedať, že to čo robi Matovič je čiste prehadzovanie zodpovednosti za konanie vlady na koaličneho partnera, žiadna vlada by v tejto situacii nebola lepšia, no nemyslim si, že taketo vzajomne obviňovanie sa je na mieste, Sulik to pochopil, matovič na tom robi nechutnu politiku.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Hensym napísal: 13 jan 2021, 10:59Ono to na papieri vyzerá pekne, že rozostupy, obmedzený počet ľudí pri stole a pod. Ale dobre vieme aká bola realita, jedli sme 8 pri stole a čašníčka nám povedala "Dajte si prosím rúška na stôl, aby ste ich mali po ruke ak príde kontrola"
k tomuto sa vyjadrim tym, ze sa znova spytam kolko predavaciek a soferov MHD umrelo, snad rozumies co tym sledujem
Súhlasím ale že za ideálnych podmienok (a s inou mentalitou) sú tie švédske opatrenia lepšie, ale 0% nárast úmrtnosti je bullshit, jednoducho 9 tis. mŕtvych na respiračné ochorenia pri 10M populácii tam nikdy predtým nemali, a to aj napriek opatreniam (ktoré ako sám vravíš, fungujú skvele).
ten narast je preto zanedbatelny, lebo sa utlmil pohyb, takze je vyrazne menej automobilovych havarii, menej ludi chodi fyzicky do prace, takze je menej pracovnych urazov s nasledkom smrti a ti, co by umreli na tazke choroby, umrieraju aj tak
Čo tak dať do rovnice aj ďalšie premenné? Ono je pekné, ak máš IFR povedzme len 2x vyššie ako pri chrípke (neviem aký je skutočný pomer), ale ak vezmeš do úvahy infekčnosť, inkubačnú dobu a pod. a fakt, že sezónna chrípka nikdy nespôsobila globálnu pandémiu, tak je ti to IFR jednoducho k ho*nu.
lenze sezonna chripka minimalne lokalne epidemie sposobuje, ale nikto tomu nepriklada ziadnu vahu
viackrat som tu pisal o chripkovej epidemii v 1995 v CR alebo v 2017 na Slovensku, kde boli pocty umrti priblizne rovnake ako teraz, ale nikoho to nezaujimalo, lebo neexistovala ziadna medialna hysteria
random clanok o chripkovej epidemii v 2019 v CR, kedy umrelo asi 2000 ludi: https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zd ... 081607_nkr
Porovnávať úmrtnosť je aj tak odveci, keďže máme všetci prísne opatrenia (čiže tie čísla sú brutálne skreslené), aj napriek tomu ale vo väčšine krajín narástla.
je narast o 10 %, ak pocas chripkovych epidemii je narast o 5 %, vyznamny?
je tak vyznamny, aby sa zabrzdila ekonomika o 5 % a stupla nezamestnanost o 2 %?
IFR nie je relevantný údaj, pretože tento vírus sa šíri oveľa rýchlejšie a jednoducho prepukol. Chrípka u nás pokiaľ viem prepukla maximálne na úrovne epidémií a aj to prakticky zanedbateľných.
IFR je jediny udaj, ktory sa pri epidemiach sleduje
retkvic napísal:beardie, ked rozpravame o Svedsku, robili vsetko inac ako u nas, co teda zabranilo kontaktu starych ludi s mladymi, ako ich separovali?
ani vo Svedsku to nepodchytili a nechavali virus prejst populaciou, sice pomaly, ale vsade, preto mali na jar vykosene domovy dochodcov, odtial plynie ten priklad Svedska ako zlej krajiny, lenze ked sa pozrieme na dlhodobe data, umrtia pod 65 su vzacne a zbytok obyvatelstva sa to dotyka len obmedzene
taktiez, ti ludia v domovoch dochodcov sa nedozivaju nejakeho extra vysokeho veku, takze je mozne, ze ak by ich covid nezabil na jar, do zimy by nemuseli vydrzat
Ak si to niekto od matovica cita, tak mu napis nejake tipy.
Nemusis hned zacat tym co vsetko mali otvorene, skus rozviest tu ochranu starych, co by sa malo u nas urobit inak vramci ochrany seniorov aby sa mohli uvolnit opatrenia, nechat seniorov a starsie rocniky v bezpeci a premorovat mladsiu populaciu.
myslim, ze som to tu uz pisal, ale v skratke je to to, o com pisem neustale:
- separacia ohrozenych skupin
- obmedzenie mobility pre pomale premorenie, aby sa nepretazili nemocnice
- viac dezinfekcie
- obmedzenie akcii s vacsim poctom ludi

ono nie je prekvapenim, ze tieto navrhy pochadzaju od WHO a su preverene desatrociami roznych epidemii, len my sme sa rozhodli, ze to budeme ignorovat
jackb napísal: 13 jan 2021, 11:16beardie, premorenie sa je mytus. pockaj si na cisla zo Svedska, ktorym budes verit.
su nejake, ktorym neverim?
druha vlna v UK z daleka nie je slabsia ako prva, kedze tu je opat 1000, "deaths within 28 days of positive test"
https://coronavirus.data.gov.uk/
deaths within 28 days of positive test moze byt zlomena ruka alebo infarkt, to je tak zavadzajuca metrika, ze nie som ochotny akceptovat ju

na javatara som nezabudol, len musim ist do lidlu :)
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 13 jan 2021, 18:04 su nejake, ktorym neverim?
mal som pocit, ze Svedsko mas za krajinu, ktora to virus porazila ochranou len ohrozneych.
pan dr Campbell si to medzicasom v popise vyzdrojoval.
s castou o "excessive deaths highest from the WW2" asi suhlasit nebudes, no na minutaz je cast o Svedsku a o tom, ze teraz uz musia aj oni prijmat opatrenia:
beardie napísal: 13 jan 2021, 18:04 deaths within 28 days of positive test moze byt zlomena ruka alebo infarkt, to je tak zavadzajuca metrika, ze nie som ochotny akceptovat ju
ak pocuvam BBC dost pozorne, tak to nie je zrazenie autom po pozitivnom teste, ale musim tam byt relevancia, no uznavam, ze ako metrika je to zavadzajuca. aspon, ze na tom Slovensku sa pitva a tie pocty umrti pribudaju neskor.

Autoeditácia príspevku po 2 hod 23 min 32 sek:
este sa opytam na soferov MHD a pokladnikov.
pred virusom uz vo vacsine miest sedeli vodici za plexisklom a do ich "butky" bol len vstup pre kartu, ak samozrejme nestacilo mat listok cez SMS, v appke, alebo oznacit na stlpiku vo vozidle. ak ma takyto clovek este prekryte svoje horne cesty dychacie, je podla mna celkom solidne chraneny.
s obchodmi na Slovensku nemam skusenost. tu je vsade velmi vysoke plexisklo, podkladnici si prekryvaju nos a usta. nie su zvreti, ale ochrana na smer vektoru sirenia kapocov (cez rusku) celkom solidna. co myslite?
retkvic
Addict
Addict

By ma celkom zaujimala statistika o nakazenosti pokladniciek v nakupnych centrach, alebo aj malych potravinach, ci je ta statistika vyrazna, alebo su tie pocty zanedbatelne.
Lebo predsa travia tam s virusom vo vzduchu cely pracovny den a ked neochoreju ony, potom ani ludia sa nemusia bat nakupovat.

Ja napr chodim aktualne na taky vecsi nakup max 1x tyzdenne a vzduch v tych velkych nakupakoch nie je 2x dychatelny, nie ze by po ine roky v takomto obdobi bol. Netreba to brat ako hystericky vykrik, skôr by ma to zaujimalo ako fakt.
jackb
Redeemer
Redeemer

V UK to zobrali vazne a vacsina retazcov vraj bude mat securitakov len na dodrzovanie opatreni pri vstupe.

O Transport for London vysiel clanok. Teda to nie je tak opitimisticke, ako som sa nazdaval.
https://www.bbc.com/news/uk-england-london-55623059
beardie
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 13 jan 2021, 22:02 By ma celkom zaujimala statistika o nakazenosti pokladniciek v nakupnych centrach
to iste som sa pytal aj ja, ale zatial som nedostal akukolvek odpoved

ohladom soferov busov v Londyne, nechcem byt cynicky, ale podla clanku zomrelo 42 soferov z 24500-clenneho zboru, co je okolo 0,17 %, je to (ked si odmyslime, ze na kazdom zivote zalezi) vela?

Autoeditácia príspevku po 54 min 53 sek:
jackb napísal: 13 jan 2021, 21:31 mal som pocit, ze Svedsko mas za krajinu, ktora to virus porazila ochranou len ohrozneych.
pan dr Campbell si to medzicasom v popise vyzdrojoval.
s castou o "excessive deaths highest from the WW2" asi suhlasit nebudes, no na minutaz je cast o Svedsku a o tom, ze teraz uz musia aj oni prijmat opatrenia:
video som si pozrel, teda tych 6 minut na konci, na ktore si odkazoval, ale nenasiel som tam nic podstatne
co presne si mal na mysli?
jackb
Redeemer
Redeemer

Mal som na mysli to, ze vo Svedsku to premorenie nefunguje a musia zavadzat opatrenia zakonom, aj ked stale len mierne v porovnani s inymi krajinami.
Takze mozno to nebude tou atomovkou.
beardie
Redeemer
Redeemer

iste opatrenia su doporucene pri kazdom respiracnom viruse, je uplne bezne, ze sa zatvaraju skoly a rusia masove akcie, musi to ale trvat len nevyhnutnu dobu
retkvic
Addict
Addict

beardie napísal: 14 jan 2021, 0:34 iste opatrenia su doporucene pri kazdom respiracnom viruse, musi to ale trvat len nevyhnutnu dobu
respiracne virusy ako chripka su medzi nami dost dlhu dobu na to aby sme na ne mali vybudovanu imunitu a pripadne stadovu imunitu, to pri tomto viruse nie je tento pripad, preto pri nom nefunguje postup ako pri sezonnej chripke. Ak si celosvetova populacia vytvori tuto imunitu, tak bude postup podobny ako pri chripke, ze pocas epidemie sa na cas zatvoria skoly a pod, no tam este nie sme. Staci sa teraz pozriet do slnecnej juznej afriky, kde su aktualne na vrchole nakazy a je tam leto, takze pri nizkej imunite populacie sa to siri aj keby sa to nemalo, hoci sa stale nevie ci je to iba sezonny virus. No prinajmensom tam kde sa prenos podarilo zastavit ako v australii, tam sa to pocas leta nesiri.
beardie
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 14 jan 2021, 11:55 respiracne virusy ako chripka su medzi nami dost dlhu dobu na to aby sme na ne mali vybudovanu imunitu a pripadne stadovu imunitu, to pri tomto viruse nie je tento pripad, preto pri nom nefunguje postup ako pri sezonnej chripke. Ak si celosvetova populacia vytvori tuto imunitu, tak bude postup podobny ako pri chripke, ze pocas epidemie sa na cas zatvoria skoly a pod, no tam este nie sme. Staci sa teraz pozriet do slnecnej juznej afriky, kde su aktualne na vrchole nakazy a je tam leto, takze pri nizkej imunite populacie sa to siri aj keby sa to nemalo, hoci sa stale nevie ci je to iba sezonny virus. No prinajmensom tam kde sa prenos podarilo zastavit ako v australii, tam sa to pocas leta nesiri.
takze navrhujes premorenie?

lebo myslim, ze mame len 3 moznosti:
1. premorenie
2. lockdown
3. ockovanie
Napísať odpoveď