Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
eMPiko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa eMPiko »

Otazka je, ci premorenie vobec funguje. Neviem aky je teraz stav znalosti, ale je mozne opakovane nakazenie a je tak pokojne mozne, ze premorenim by sme ziskali imunitu na par mesiacov / rokov a potom by sa koronavirus opakovane vracal a opakovane by vznikali nove a nove pandemie.

Z toho isteho dovodu moze byt zbytocny aj lockdown. My sa tu mozeme teraz aj na mesiac zavriet, zhasnut a cakat, ze koronavirus zmizne. Za ten cas vsak virus zo sveta nezmizne a akonahle lockdown zvolnime, dovlecieme to sem spoza hranic zasa. Lockdown ma zmysel v ostrovnych statoch, kde sa daju lahko kontrolovat hranice a kde tisice ludi nechodia do prace / za rodinou do inych krajin.

Preto za jedine dlhodobe riesenie povazujem ockovanie, resp. objavanie lieku na COVID, aj ked tomu velku sancu nedavam. Aj pri ockovani je vobec otazne, ake bude efektivne a ako dlho imunita z ockovania vydrzi. Pokojne moze nastat aj taky scenar, ze sa proti koronaviru budeme musiet preockovat odteraz aj kazdy rok.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

beardie napísal: 14 jan 2021, 12:34 takze navrhujes premorenie?

lebo myslim, ze mame len 3 moznosti:
1. premorenie
2. lockdown
3. ockovanie
Ja som reagoval na tvoj argument, ze pri kazdom respiracnom viruse maju byt opatrenia iba urcitu dobu, podla teba tyzden dva chripkovych prazdnin, alebo nieco take si mal na mysli.

1. uz sa premorujeme, virus sa siri v popualci bez kontroly, trasovanie nefunguje, od oktobra, novembra. 6tisic pripadov denne, co je hadam viac ako sa denne ockuje. Ak by sa premorovanie vyhlasilo za statom organizovane, tak by skolaboval zdravotny system a pomohlo by to mutaciam.
2. lockdown sme uz mali niekolko krat, no neviem preco to tak volame, ked nikto doma nezostava, akurat nie su otvoren restauracie, kina, divadla, krcmi. Na jar som pozeral ako v spanieslku nahanaju policajti bezca po plazi, ked mali lockdown, u nas su ludia obmedzeni akurat v konzuamcii potravin a alkoholu a vysedavani pospolu v uzavretych priestoroch.
3. pokial viem uz sa ockuje a bude sa ockovat, a bude sa ockovat kazdy rok.
Dr_Buritos
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Dr_Buritos »

Tu mate nieco k tomu premoreniu...
Prílohy
Premoriť ľudí je ako hrať ruskú ruletu. Teóriu o kolektívnej imunite ozn....pdf
(1.17 MiB) 9 stiahnutí
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

sorry, ze az teraz, busy busy
javatar napísal: 13 jan 2021, 12:52Ked mas nedisciplinovanu cast populacie ktora proste nerespektuje pravidla - ako by si riesil udrzanie R v nizkom stave pri nizkom obmedzeni obyvatelstva ked mas obyvatelstvo ktore nedokaze ani poriadne nosit ruska na tvari?
mame policiu, tam by som zacal, likvidacne nepokutovat Romov pri presune z okresu Kosice-vidiek do okresu Kosice-mesto, co moze byt nevyhnutne, ale skor tych hlupacikov, co chodia protestovat pred Urad vlady, atd
Stale si mi neodpovedal na otazku:Pretoze je sice pekne,ze pises co urobilo Svedsko ohladom restik a skol a podobne a ja im len prajem ak im to funguje.
spravili nasledovne - umoznili pomale premorovanie mladsej populacie, cim zabezpecili, ze by sa virus nemal tak rychlo sirit
ale nie som spokojny s ochranou ohrozenych skupin, tie sa neochranuju podla mojich poziadaviek asi nikde
V UK na tom boli podobne skoly, restauracie a bary boli na tom presne rovnako, obchody su otvorene podla typu. A teraz su restiky, puby a skoly opat zavrete. Nakazy idu dole (s oneskorenim samozrejme).
lockdown preukazatelne zrazi pocty ochoreni, ale ten sa ma vyuzivat len v nevyhnutnych pripadoch a taktiez nie napriec celou populaciou, nemyslim si, ze zrovna v pripade ochorenia covid-19 je namieste
nieco taketo tvrdi WHO:
image_2021-01-14_200633.png
Restrikcie v restikach a puboch boli v UK rutinne porusovane (aj po prvom aj po druhom lockdowne). Co je zase o ludoch. Ak je vacsia cast Svedov zodpovednejsia a funguje im to tam tak super ale copy-paste pravidla pre UK urcite fungovat nebude. A myslim si, ze ani pre SR/CZ.
viz to predtym, silove zlozky existuju za nejakym ucelom a v tomto pripade sa domnievam, ze ich vyuzitie by bolo spravne, ide predsa len o ochranu celej populacie a na obmedzenie tych par pomylenych jednotlivcov by nemal byt brany ohlad
A zase klasicka ludska chyba - porovnavat komplexny system na zaklade jedneho parametru.
ja viem, ale na to ti odpoviem, ze ludi je ako sraciek, jednotlivci su irelevantni, ide o prezitie celej populacie
Zoberme si nejake data z Office for National Statistic pre UK.
Za september 2020:
Za oktober 2020:
viem, co tym chces povedat, ale to je len lokalny extrem
skor je ina otazka, ak by sa nerobilo vobec nic, ako velmi by sa vysledky lisili od masivnych chripkovych epidemii?
+ preco sa rovnako nepristupuje i k ostatnym ochoreniam, ktore su preukazatelne na prvych prieckach umrti neustale dlhodobo?
par stran dozadu som sem postoval prehlad umrti podla typu ochorenia z CR, ale ak aj pripiseme covidu tych predpokladanych 11000 umrti, je to daleko daleko za top 10
hovori sa, ze na Slovensku je rocne 5000 odvratitelnych umrti, YTD mame 3260 umrti, pricom vacsina obeti su naozaj stari ludia
To ako myslis vazne? Takze Nipah virus s IFR 50-75% je teda horsi sars-cov-2? (ked mal nipah v 2018 "outbreak" - zabil 17 ludi).
samozrejme, zjednodusil som to, ospravedlnujem sa, myslel som respiracne ochorenia, je rozdiel nieco dostat ked na teba niekto kychne v obchode a ist do Indie jest surove netopiere :)
Ale ak chces dolezite parametre pre porovnavanie
suhlasim, ale...
vsetko su to parametre, ktore su dolezite len kratkodobo, IFR ti ukazuje dlhodoby vplyv na obyvatelstvo, kedze zahrna nedostupnost zdravotnickej starostlivosti, rychlost prenosu, dlzku priebehu atd
IFR covidu uz zahrna i lokalne extremy typu Bergamo alebo svedske domovy dochodcov

porovnal by som to napriklad s priemernym vekom dozitia, tam tiez nesledujes kolko ludi zomrelo do 15 rokov zivota, kolko na rakovinu, kolko na automobilove havarie, dolezite je, ze to cislo dlhodobo rastie, podobne ako dlhodoby pokles IFR v pripade covidu (ktory preukazatelne klesa)
Tento virus nieje existencna hrozba pre ludstvo ale zaroven ho nemozeme ignorovat.
nehovorim, ze ho treba ignorovat, ale urcite mu netreba davat taku vahu, aka sa mu pripisuje

este teraz nieco nove k teme - ludia sa momentalne masivne stretavaju len na 2 miestach - v ramci rodiny a v ramci prace
https://www.cas.sk/clanok/1073906/vo-vo ... y-odberov/
otestovali 9500 ludi a pozitivne testovanych bolo 0,66 %

ma pri takychto vysledkoch ten pseudolockdown zmysel?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Premorenie je nezmyselná a nefunkčná idiotina.

Teda ... ehm, funkčná, keby sme sa vydali turkménskou cestou.

Kovid u značného množstva jedincov, ktorí ho prekonali zanecháva dlhodobé následky. Volá sa to long-covid.

Tiež sa považujem za antirúškara (hoci nariadenia dodržujem) a pred druhou-treťou vlnou som machroval, že radšej sa zimunizujem tým, že to chytím a nijak som sa nechránil.
Nuž chytil som.
Koroňák mi síce respiračne nijak neublížil a bola to pre mňa len taká nádcha, akurát mi to na 3 týždne privodilo 100% stratu čuchu.
Vracal sa iba postupne a zjavil sa mi jav phantosmia, pachové halucinácie a niektoré vybrané chute a vône sú od septembra až dodnes také ... iné než bývali.

Je to pekne otravné. Občasné pachové halucinácie trvajú.

Iní long-coviďáci sa potýkajú s horšími následkami. Bolesti hlavy, výpadky pamäte, chronická únava, atd. atd.

Kovid nie je respiračné ochorenie. Kovid je neurologické ochorenie prenášané respiračnou cestou.

Premorenie nefunguje.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nasledky po prekonani covidu uz boli zname pocas maja a juna. A dalej sa pocas leta a jesene pridavali dalsie hlasy o nasledkoch, ktore mali ludia az o pol roka neskor. Rovnako to tak bolo aj v pripade SARS a MERS, problemom boli najma pluca, okyslicovanie krvi ale aj samotny mozog, oblicky, bolest klbov a svalov, vypadavanie vlasov, zhorseny zrak, depresie.

Staci otvorit Google a hned prve clanky -
https://www.alphamedical.sk/casopis-inv ... -nevyhrali
https://hnonline.sk/svet/2213981-zapaly ... 9-problemy
https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve ... -pretrvat/
https://www.rtvs.sk/novinky/zaujimavost ... -najhorsim
https://www.trend.sk/spravy/nielen-horu ... a-covid-19
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Beardie:
Rozsirenejsiu odpoved ti dodam s podobnym oneskorenim z podobneho dovodu :D

Len par veci ktore si odlozim a potrebuju troska viac casu:
1.
cas 24:39 (59% of all transmission done by asymptomatic, study by CDC) - bottom line znie sice jasne ale take jednoduche sa to asi nebude
2. Anglicko a Wales nie je "lokalny extrem" - Lockdown podla premorenia bol implementovany a nakoniec sa to ale zvrhlo na Tier 4 skoro vsade, data sa daju najst tu - staci na konci linku zmenit mesiac na iny a porovnat data ako opatrenia vplyvali na mieru infekcii
3. Cas a Svedsko ukaze ci ma premorenie mladsich potencial (hlavne tam vidim vela problemov ako to spravit prakticky)
4. IFR moze stacit ako jediny ukazovatel tak historikom ked uz je po vsetkom. Nech uz si zvolils akukolvek strategiu, tie ine ukazovatele ti umoznia ju prisposobit tak aby to IFR potom ked bude po vsetkom nevyzeralo ako fiasko.

Snad si najdem tak do pondelka - utorka cas na detailnejsiu odpoved a mozno budeme vediet aj viac veci.

//edit: A case in point - nenasisel som IFR originalneho sarsu (SARS-CoV alebo teraz SARS-CoV-1) ale case fatality ration mal 9-11% (cisel je tam viac) co ak porovnam momentalne uzavrate pripady na worldmeters tak dostanes ~2.9%. IFR bude hlboko pod 2.9% kvoli asymptomatickym kde sa odhady pohybuju od 17-80%. IFR povodneho sarsu moze byt nizsi ako covid jedine v pripade velkeho mnozstva asymptomatickych pripadov ktore by infekciu sirili ale opat takmer vyhradne na dalsie asymptomaticke pripady.

Takze si dovolim tvrdit, ze ak mam brat IFR ako jediny relevantny udaj, pripadne smerodajny alebo najdolezitejsi udaj tak z toho vyplyva ze SARS outbreak v 2002 bol horsi ako momentalna pandemia covidu. Asi by sme mali zadefinovat slovo horsi.

//end of edit
DENNY
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DENNY »

Mozno trosku odveci:

uz 2 tyzdne som v karantene kvoli svokrovcom a priatelke, ktori postupne po sebe boli pozitivne testovani na Covid. “Najnovsiu” karantenu mam kvoli priatelke, ktorej vysiel pozitivny PCR test z odberu dna 12.1.2021. Ja som v ten den bol na PCR tiez, bol som negativny.

Izolovat sa nemame ako cize sme spolu. Dnes ma od rana skriabe v hrdle, sem tam nuti na kasel a tusim sa mi uz aj trochu upchavaju dutiny.

Moja otazka - na ktoru som odpoved nevedel nikde na nete najst, je takato:

Mozem ist na antigen ak som objednany na dalsie PCR dna 19.1.2021? Riesim to kvoli tomu, ze by som mal kratsiu karantenu keby vyjdem pozitivny zajtra a nie az v utorok, no a myslim si, ze ked teda ten Covid mam, lebo uz mam nejake priznaky, tak podla mna by ma uz mohol zachytit aj antigen.

Alebo ako by ste takuto situaciu riesili vy? Samozrejme nechcem porusit ziadne nariadenia kedze mam nariadenu karantenu od RUVZ, ale zase cesta na test je povolena... ozaj neviem ako to chapat a co urobit.

Vdaka za nejaku rozumnu odpoved
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Prosím ťa prečítaj si moj prispevok pomaly a ak treba viackrát v klude.
Antigenový test je nepresný, može ti ukázať že si pozitívny a pritom nebudeš mať príznaky covidu. Alebo naopak že budeš mať príznaky covidu a ukáže ti že si negatívny. Ale ak by si predsa len siel na AG test a ukáže ze si pozitivny, tak tým pádom znovu musís ostať v karantene na min.10 dní a nemozes ist ani na PCR test 19.1. lebo ak by si šiel a oni pri tvojom AG teste budu mat tvoje údaje, z toho by vyplývalo to že roznášaš nákazlivú chorobu a že nedodržuješ karantenu. Radšej počkaj do 19.1. to je v Utorok a absolvuj radšej presný PCR test, ti jasne ukáže ako na tom si.No a ak ti PCR test ukaze ze máš covid tak opät musis ostať v karantene na min.10 dní.
DENNY
Medium Star
Medium Star

Blastbit - ved prave to nechcem, narobit si nejake zbytocne problemy kvoli 3 dnom... svokrovi vysiel minuly tyzden pozitivny AG test aj napriek tomu, ze nemal ziadne priznaky... a priznaky zacal mat cca 2 dni po teste - kasel, nadcha,...

Tak neviem no, asi teda pockam na PCR
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano počkaj na PCR test, lebo pri AG teste takisto píšu tvoje osobné údaje a zistia ti náhodou ze ti výjde AG test pozitivny tak musis ostať min.10 dní doma.Oni si to odkontrolujú ,zaznamenávajú kto bol na akom teste a v akom čase. Lebo ak by si siel na PCR test hoci vies z AG ze si pozitivny tak si koleduješ o väzenie a v nudzovom stave sú tresty niekolko násobne vyššie ako v normále. Inak bežná chyba je aj 10 dnová karanténa na kolko vius má inkubačnu dobu az 14 dní a priznaky sa ti mozu objavit aj na 13 ty deň.
DENNY
Medium Star
Medium Star

Blastbit - zase neprehanajme :-D az taky tupy nie som, aby som po pozitivom ag teste siel aj na ten pcr. Praveze by som tam uz nesiel - nejako by som sa z neho odhlasil a tym padom by mi ta karantena z pozitivneho ag testu bezala od zajtra. O to mi ide... ja neriesim to, ze za kazdu cenu chcem ist na pcr

Ja riesim to, ci mozem pocas karanteny kvoli pozit osobe v domacnosti ist zajtra na ag testy
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

DENNY napísal: 15 jan 2021, 21:48 Blastbit - zase neprehanajme :-D az taky tupy nie som, aby som po pozitivom ag teste siel aj na ten pcr. Praveze by som tam uz nesiel - nejako by som sa z neho odhlasil a tym padom by mi ta karantena z pozitivneho ag testu bezala od zajtra. O to mi ide... ja neriesim to, ze za kazdu cenu chcem ist na pcr

Ja riesim to, ci mozem pocas karanteny kvoli pozit osobe v domacnosti ist zajtra na ag testy
Tu už človek nevie na koho natrafí tak občas treba niečo polopatisticky vysvetliť.Radšej ostaň doma počkaj tie 3 dni to ta nezabije. Lebo ak si už infikovaný s priznakmi aspon neohrozíš iných ludí. Ved ked je jeden člen rodiny infikovaný v karantene ostavaju všetci.
https://korona.gov.sk/otazky-a-odpovede/
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

aky je dovod sa snazit o co najkratsiu karantenu?
DENNY
Medium Star
Medium Star

konyk87 napísal: 15 jan 2021, 22:31 aky je dovod sa snazit o co najkratsiu karantenu?
Taky, ze uz som v karantene 14. den a este dalsich 7 dni karanteny ma caka aj keby vyjdem z pcr negativny. Nie je sranda byt 21 dni v karantene a vsetko ostatne presuvat, odkladat... dovod je prakticky nepodstatny, nie? Tych 10 dni od pozit testu by som dodrzal samozrejme tak ci tak
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

ano, nikoho to nebavi, ale ked u teba existuje odovodneny predpoklad, ze si pozitivny, kedze si v kontakte s pozitivnou osobou a mas priznaky, tak mas sediet na prdeli doma a nie sa trepat niekam na test, aby si mohol o 3 dni skor ukoncit karantenu (mozno este v case kedy budes infekcny)...
DENNY
Medium Star
Medium Star

konyk87 napísal: 15 jan 2021, 22:48 ano, nikoho to nebavi, ale ked u teba existuje odovodneny predpoklad, ze si pozitivny, kedze si v kontakte s pozitivnou osobou a mas priznaky, tak mas sediet na prdeli doma a nie sa trepat niekam na test, aby si mohol o 3 dni skor ukoncit karantenu (mozno este v case kedy budes infekcny)...
Nemusis na mna hned utocit, resp. byt agresivny, opakujem, ze ja na tej prdeli sedim uz 14 dni a dalsich 7 este budem tak ci tak. Nikam nechodim.

O tom, ze by som bol od zajtra o 10 dni infekcny silno pochybujem, kedze priznaky sa prejavuju cca 2-3 dni po infekcii. Tot znamena, ze ked sa u mna prejavili nejake priznaky dnes, tak virus som chytil uz mozno v utorok-stredu. Aspon tak to viem zo svojich poznatkov ked som sa o korone bavil s lekarmi, nie Google odbornikmi.

A nemusis sa bat, uz som sa na pevno rozhodol, ze pockam do utorka na ten pcr.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Po vakcíně zemřelo v Norsku 23 lidí. Pro vážně nemocné může být fatální, tvrdí institut...

https://cnn.iprima.cz/ockovani-proti-co ... edci-17177
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Dobrovolne testovanie mna ako blizkeho kontaktu pozitivne testovaneho (a symptomatickeho) tu v Britanii som si musel urobit sam. V centre z kontajnerov som dostal balicek a clovek v uniforme NHS (ziadne skafandre) ma odprevadil do kóje, kde boli plagatiky s intrukciami, stol, stolicka a zrkadlo. Najpr som si otrel krcnu mandlu a potom nos (ako to poznate). Skumavku s palickou som odovzdal. Po 40 hodinach od testu ani tuk. No zaroven 6 dni o stretnutia a ziadne priznaky. Najdesivejsie je to odpocitavanie v appke.
Vdaka zahrade to nie je tak zle, problem bol len v najdeni volneho slotu na nakup potravin. Snad opat nenapadne sneh, ktory dnes zrusil dorucenie od mliekara a zber odpadu... Som celom vdacny za pracu z domu a za zvyk z dobrovolnej izolacie, takze to nie je tak zle.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Mohli by ste toto niekto odomknut a hodit to sem do temy: https://dennikn.sk/2226887/o-antigenovy ... testovani/
Napísať odpoveď