Gothar napísal: 13 jan 2021, 12:53
Velmi dobre to Smatana zhrnul. Ale Hribove otazky sa mi obcas zdali rovnako tendencne ako ten graf
Suhlasim, Hribove otazky boli tendencne a pytal sa poyltologicke otazky statistika. To vadilo aj mne.
kayko napísal: 13 jan 2021, 13:17
Ajtak to plosne testovanie robi Matovic zle. Nech sa pozrie do Rakuska, Talianska alebo Ciny. Najprv treba urobit prisny lockdown, dohliadat a kontrolovat jeho dodrziavanie. A po 14 dnoch ludi ostestovat a von pustit iba tych negativnych. Matovic to robi opacne. Najprv vsetkych otestuje a do karanteny posle iba pozitivnych. Ciastocne to zaberie a po case, ked stupnu cisla urobi lockdown a hodi to na Sulika.
Prave, na to testovanie tu bude uz dvojtyzsnovy lockdawn, a jeho ucinok sa prejavi hned po testovani, na co niektori povedia, ze atomova bomba funguje perfektne.
(Nechcem povedat, ze plosne testovanie je zla vec, podla mna by pomohla, keby sme mali dve kola a nie len jedno. Plus v regionoch podla potreby, a taktiez normalny lockdawn pocas vianoc, ktory by sa kontroloval.
No myslim, ze celoslovenske v sucasnej situacii nema zmysel a je to mrhanie prostriedkov, hlavne personalych - zdravotnikov.)
Osobne som za celoplošné testovanie, pretože po tom dušičkovom bolo vidieť pokles v prípadoch. Treba ale povedať, že to testovanie prebehlo spolu s lockdownom a do práce mohli ísť ľudia len s certifikátom, resp. museli sa izolovať ak odmietli ísť na test.
Podľa mňa sme tie ďalšie testovania mali spraviť tak, ako to bolo plánované. Čiže na konci novembra a potom ešte pred Vianocami. Celoplošne testovať teraz a každý víkend, je ako prísť s krížkom po funuse.
Aktuálne testujeme cca. do 100,000 ľudí denne. Je lockdown, takže najväčšie riziko su pracovné kolektívy a fabriky, čiže ľudia, ktorí musia fyzicky ísť do práce. Pokiaľ nerátam excesy ako otvorené kostoly a domáce párty, či ďalšie porušenia aktuálne nastavených opatrení.
Takže podľa mňa by skôr bolo lepšie ešte viac posilniť kapacity testovacích miest, aby sme denne spravili 200,000 testov a následne zaviesť tvrdý lockdown na celom Slovensku (do práce len s neg. testom) nie starším ako 1 týždeň. Čiže by sa ľudia, ktorí musia chodiť do práce, museli aspoň raz týždenne otestovať. Ak by sa situácia začala zlepšovať, tak by sa ten interval "zjemnil" na test raz za 2 týždne, potom na raz za 3 týždne...
Uvedomujem si, že situácia je v nemocniciach kritická a na celoplošné testovanie nemáme ľudí. Preto by toto riešenie bolo podľa mňa lepšie aj pre zdravotníkov. Je lepšie ak ambulancie normálne fungujú a časť svojej kapacity budú venovať testovaniu. Testovanie zvládne asi aj psychiater, zubár a pod. špecializácie, plus ich zdravotné sestry z ambulancie, organizáciu a administratívu testovania zvládne hocikto s priemerným IQ. A je to lepšie, ako keby im mal prísť povolávací rozkaz, že majú nastúpiť na covid oddelenia a zatvoriť svoje ambulancie do odvolania.
Druhou možnosťou je naozaj tvrdý lockdown, zatvoriť fabriky, uzavrieť natvrdo hranice a byť takto 3 týždne. Škody by boli obrovské a pravdepodobne za ďalší mesiac by sme boli zase tam, kde sme teraz.
Treťou možnosťou je nerobiť nič a pomodliť sa, aby to vo februári a marci nebolo ešte horšie a nemali sme mraziace nákladiaky v každom okresnom meste. Plus čakať na ďalšie dodávky vakcíny.
Matovičovi situáciu vôbec nezávidím. Kto chce psa biť, palicu si nájde. Keď Matovič "ide a rieši", tak sa vždy nájdú ľudia, čo budú na to pindať. Ľudia chceli, aby sa Matovič stiahol a akonáhle to urobil, tak zase začali ľudia pindať, že nám zomiera 100 ľudí denne na covid a Matovič nič nerobí. Keď sa Matovič zase objavil, tak zase ľudia pindajú na to, čo chce Matovič spaviť. Plus k tomu tá jeho osobnosť a namiesto toho, aby vysvetloval, motivoval, prosil aby ešte ľudia vydržali a držali spolu, exemplárne trestal ľudí čo konštantne porušujú opatrenia a šíria blbosti...tak on sa radšej venuje hádkam a bráni papalášov zo SME RODINA, na čo veľká časť verejnosti reaguje znechutením a časť z nich si povie, že keď toto môžu robiť politici, tak to budú robiť aj oni.
harrison314 napísal: 13 jan 2021, 13:30
Prave, na to testovanie tu bude uz dvojtyzsnovy lockdawn, a jeho ucinok sa prejavi hned po testovani, na co niektori povedia, ze atomova bomba funguje perfektne.
Narazal som na to prve testovanie v novembri, ktore bolo bez predosleho lockdownu. A teraz si vlada premrhala vianocny lockdown, ktory sa mohol pekne vyuzit ako predvoj k dalsiemu masivnemu testovaniu. Namiesto toho bol iba nejaky trapny lockdown s nekonecnym zoznamom vynimiek. Ten postup riesenia krizy zo strany Matovica je ako ked sa uci dieta chodit. Najprv si 2 krat rozbije hlavu a potom sa uz dako pozviecha. Len skoda, ze to takto toleruje vacsina koalicie. Aj ked je mi jasne, ze to toleruju iba preto, lebo Matovic neodstupi bez toho, aby povalil vladu.
Ta zbran v podobe plosneho testovania je ucinna iba tymto smerom. Urobis 2 tyzdne tvrdy lockdown, nasledne testujes a von z lockdownu pustas iba negativnych. Je to uplne primitivne, ako ked nemocnica pusta von iba zotavenych pacientov. Treba si uvedomit, ze tu pandemiu neliecia testy, ale karantena.
Ephramko- Sorry chu*ovina ako voda v koši. Celoplosne testovania nepresnými AG shitmi kde sa nahrnu tisíce ludí do radov situáciu 3 x zhoršilo a 10 násobne zhoršil počet mrtvych. Prečo neriešil Matovic leto a prečo nedal zavret hranice a letiská? Prečo hovoril ze treba chrániť dochodcov aby nam neumierali cez leto, ked teraz nam x nasobne umieraju viacej ako pred letom hm? On nech láskavo urobí ludom službu a nech prenechá riadenie pandemie niekomu schopnemu a nech neustále nepodrýva Sulikovi nohy ktorý ako jeden z mála chcel robit nápravu a kompromisy cez semafory, aby neutrpela aj ekonomika, aj ludské životy. Takto trpí aj ekonomika a o ludských zivotoch a dalsích ochoreniach,neprijemnostiach ktoré sa zanedbávaju ani nevravím. Celoplosne testovanie sa robilo aj v Bardejove a pozri si Bardejov ako na tom zase je a pozri aj Cadcu sak opät sa tam prejavujú ohniská. V mojom meste 12 nasobne viac infikovaných ako predtým 2 týzdne po celoplosnom testovaní. Predtým to bolo tak od 5-10 za den a teraz vyše 100 denne. No a 3 nebezpečné skupiny obyvatelstva ktoré tiez "dopomahaju" situácii som nedávno menoval. Iné krajiny s covidom budu dávno vysporiadané a my sa tu stým s*ať budeme este 2 krat dlhsie.
to celoplošné testovanie sú vyhodené peniaze, desiatky miliónov, mrhanie silami zdravotníkmi...pomôže to iba trošku a dočasne....žiaden štát ešte netestoval plošne, iba cielene...
- Hranice máme "zatvorené" už dlhé mesiace. Karanténa + test. Nie sme Austrália alebo NZ, aby sme sa mohli izolovať od zbytku sveta. Nie sme ani Fínsko, lebo my máme desiatkytisíc pendlerov a ďalšie tisíce ľudí, ktorí chodia na turnusy.
- Sulík bojoval už proti lockdownu počas Veľkej noci. Chcel všetko otvárať a nakoniec tak aj bolo. Cez leto všetko fungovalo normálne a sám vidíš, kam až sme sa takýmto štýlom dostali. Nemôžeš mať všetko otvorené (takmer nulové opatrenia) a zároveň mať aj nízky počet mŕtvych. Ešte v novembri, keď sme mali šancu niečo robiť, aby sme nešli "českou cestou", tak Sulík stále riešil akurát reštaurácie, kiná a nejaký semafor, ktorý už v tom čase bol úplne bezpredmetný, lebo celé Slovensko bolo červené a časť už čierna.
- Test má vypovednú hodnotu akurát v momente, keď ťa testujú. To vážne čakáš, že pokles pozitívnych po celoplošnom testovaní na konci októbra akože vydrží niekoľko mesiacov? Hlavne v regióne, kde veľká časť ľudí pracuje mimo okresu alebo rovno v zahraničí a na sviatky prišli všetci domov sa postretávať a pooslavovať?
- V Bratislave sme mali dobré čísla. Po celoplošnom testovaní to ešte viac kleslo a na to, že sme región s najväčšou hustotou obyvateľstva a veľa ľudí sem cestuje, tak sme to zvládali najlepšie z celého Slovenska. Teda do momentu, než si sem ko*ot z celého Slovenska začali robiť bezrúškové výlety a protesty...kde sa mimochodom išiel "poprechádzať" aj Sulík.
wladas- tak ved vidím kolko infikovaných pribudlo odvtedy a kolko mrtvych pribuda a to sa týka aj mojho mesta.Hovoria to aj vedci a ktorých Matovic povie ze sú kuvikmi,sabotermi. Hlavne ze on prvý sabotoval nariadenia. No a ja som zase od teba čakal len to že sa na nic iné nezmôžeš. Ja som aj nedávno písal ako by mali riešiť opatrenia a testovania ale opät ty sa nezmôžeš ani nato aby si dal svoj návrh
Co má testovanie spoločné s nárastom infikovaných mi vysvetli. Nebodaj ten test sposobuje to ci bude človek infikovaný alebo nie? Aj tak tie AG čísla maju nepresné v najnovšie zverejnených štatistikách, nakolko je len 30% uspešnosť tých testov. Virus je silný len do takej miery do akej to dovolia ludia aj svojim konaním a aj opatrenia ktoré dávaju logiku,zmysel.
Kvoli celoplosnemu testovaniu SR sa zvýšil počet infikovaných nakolko boli tisíce ludí boli pokope pri sebe v tých 500 m radoch. A to nevravím len ja to hovoria aj tisíce ludí na diskusiach z vlastných skuseností, známi a pod a v neposlednom rade vedci ktorý niesu v Matovičovom tíme. Naco bude dookola celoplošne testovat AG testami ktoré su nespolahlivé,nepresné a tým pádom aj výsledky nepresné, "opatrenia" sú jalové a hranice a lety otvorené. Stovky tisíc ludí Matovica nechce ani ako premiera a ani ako manazera koronakrizy pretože on je akurát tak typ z krčmy z hornej dolnej.
Blastbit napísal: 13 jan 2021, 17:08 Naco bude dookola celoplošne testovat AG testami ktoré su nespolahlivé,nepresné a tým pádom aj výsledky nepresné
toto opakujes neustale, vies to podlozit?
lebo ak si dobre spominam, tak pocas lokalneho testovania v TN boli vsetci pozitivni z AG testov poslani na PCR testy, ktore nakazenie potvrdili na nejakych 99 %
@Blastbit
stat v rade s ruskom urcite nezvysi pocty infikovanych. Ludia stoja v radoch aj po obchodoch a cisla to moc neovplyvnuje. Ta nakaza sa siri hlavne cez kontakty, ktore nedodrzuju opatrenia odstup a ruska. A tym sa nechcem zastavat plosneho testovania, naopak, ja si myslim, ze su to vyhodene peniaze.
Firma kde pracujem nam zorganizovala sukromne PCR testovanie pocas toho plosneho testovania. Na tom testovani som sa stretol s kolegom, ktory mal pozitivny test. Na druhy den dostal aj horucky a celkovo mal asi ten mierny az stredne tazky priebeh. Ja som sa s tym kolegom rozpraval asi 15min, obaja sme mali ruska a nic som od neho nechytil.
Vystup z toho je jasny, ak ludia nedodrziavaju opatrenia, tak plosne testovanie su vyhodene peniaze. Ak ludia opatrenia dodrziavaju, tak plosne testovanie nie je potrebne.
Blastbit napísal: 13 jan 2021, 17:08Kvoli celoplosnemu testovaniu SR sa zvýšil počet infikovaných nakolko boli tisíce ludí boli pokope pri sebe v tých 500 m radoch. A to nevravím len ja to hovoria aj tisíce ludí na diskusiach z vlastných skuseností
Takze ak tisice ludi tvrdi ze zem je plocha tak to musi byt pravda. rovnaka logika.
Ja som tiez proti celoplosnemu testovaniu len casto tu trepes nezmysli.
Autoeditácia príspevku po 1 min 7 sek:
Blastbit napísal: 13 jan 2021, 17:08Stovky tisíc ludí Matovica nechce ani ako premiera a ani ako manazera koronakrizy pretože on je akurát tak typ z krčmy z hornej dolnej.
Beardie- virolog Klempa má nato jasné stanovisko ohladom AG testov ktoré kupilo SR od korejcov a WHO tiež na tie testy povedalo nie moc lichotivé tvrdenia. Co viac chces odomna počuť aj s niektorými ? Niesom virolog ale to tu neni zjavne nikto. To by tu potom táto tema a téma koronavirus nemala desiatky strán. Toto keby študovaný ludia v oblasti infektologie,virologie,biochemie a pod pojdu čitať co tu niektorí dávate a aj stými grafmi by sa len za hlavu chytali. Cize aby sme sa naozaj poslednýkrát pochopili, tlmočím tu svoj názor,názor desiatok tisíc ludí a aj to čo tvrdia reálny odborníci (Klempa,Ciampor,Cekan,ten v okuliaroch nespomeniem si na meno) a nie Matovič. A nic na tom nezmení ani to ked sa tu bude 5-10 ludí vyťahovať jeden na druheho, Ja som 2x písal ako by som riešil tento stav v SR ak by som bol na Matovičovom mieste, ale už je to tu tak zlé že už len čo najviac očkovať a zmiernovať dopady na celé SR.
vies postnut to stanovisko toho virologa?
lebo ja som schopny svoje tvrdenia podlozit
„Pozitívnu prediktívnu hodnotu antigénového testu možno odhadnúť na približne 93%. Taká je pravdepodobnosť, že ak niekomu vyšiel pozitívny antigénový test, tak bola táto osoba aj skutočne pozitívna na základe PCR testu (s dvojdňovým oneskorením). Z týchto výsledkov možno odhadnúť špecificitu použitého antigénového testu SD Biosensor Standard Q na 99,82%, čo je v zhode s viacerými existujúcimi validačnými štúdiami tohto testu,“ hodnotí definitívne výsledky plošného testovania v Trenčíne matematik Richard Kollár.
V pondelok Matovic na tlacovke hovoril opakovane, ze nikto z ministrov nebol proto celoplosnemu testovaniu a vsetci s nim suhlasili.
Na co Sulik na vlastnej tlacovke vyhlasil, ze s tym nikdy nesuhlasil.
Matovic chcel zverejnit nahravku zo strenutia a nakoniec sa Sulik ospravedlnik.
beardie napísal: 13 jan 2021, 17:38
vies postnut to stanovisko toho virologa?
lebo ja som schopny svoje tvrdenia podlozit
image_2021-01-13_173736.png
Stačí si pozrieť prihovor prezidentky pri ktorej stál aj Boris Klempa a bol tam aj Krčmery. Bolo to v TV niekedy pred 4-5 mesiacmi asi na Ta3. Bolo to zrejme presne pred prvým celoplošným testovaním. A co má matematik spoločné s virusom? Kto je odborník na virusy, virolog alebo matematik?