Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
Aspoň keby zrušili tých 14 percent zdravotné. 25 je síce stále dosť ale aspoň mi ostane trištvrtina a nie skoro polovicu dat štátu za riskovanie mojich peňazí 
ale prave tym riskovanim si zvysujes hladinu stresu a sancu na infarkt 
Pekne sa to cita, ale neverim mu ani slovo. Beriem to tak, ze nas vypalnicky system dani je vlastne forma investicie tohto statu do kryptomien. Kedze stat je v IT sektore uplne neschopny, pokial nebudu vediet do kryptomien ivestovat priamo, tak sa na tom budu prizivovat cez dane. Takto to zial v tomto state funguje.
-
starysomar
Hardcore addict
Niekto má štát ako dojnú kravu - z iných si štát robí dojné kravy...
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
kayko: Treba dodat, ze zdanovanie kryptomien zaviedla byvala vlada a plati od oktobra 2018. Kryptomeny sa zdanuju aj v susednom Cesku, Rakusku, Nemecku atd..., tu je mapka: https://kryptoportal.sk/kryptomeny-vo-s ... zba-a-ine/ Okrem toho uz v roku 2016 prisiel navrh v EU o ktorom sa rokovalo o jednotnom postupe pri zdanovani, ale nakoniec to schvalene nebolo a tak si staty spravili zdanovanie po svojom.
@hojko
ano viem, ze u nas to ma na rovasi Kazimir. Ale v tomto nevidim rozdiel, pretoze danova politika sa roky rokuce nemeni k lepsiemu. A neverim ze sa to tak lahko zmeni s touto vladou, pretoze kryptomeny im isto volicov dramaticky brat nebudu, takze tu neocakavam velke zmeny.
K tym ostatnym krajinam. V Nemecku je dan 0, ak netradujes a drzis nejaku kryptomenu viac ako rok. To iste ma myslim Japonsko. Vo Svajciarsku od roku 2018 zacali niektore kantony akceptovat bitcoin ako platbu za mestske sluzby alebo dane. Trhova kapitalizacia stupa a su krajiny, ktore to chapu tak, ze to treba zdanit a hotovo, ale potom su krajiny, ktore si uvedomuju, ze je lepsie nech cim vacsia cast z tej kapitalizacie skonci v ich krajine. Je v tom rozdiel, ked chce mat stat uzitok iba z tvojich dani a ked chce krajina prosperovat ako celok a chce aby mali uzitok vsetci.
ano viem, ze u nas to ma na rovasi Kazimir. Ale v tomto nevidim rozdiel, pretoze danova politika sa roky rokuce nemeni k lepsiemu. A neverim ze sa to tak lahko zmeni s touto vladou, pretoze kryptomeny im isto volicov dramaticky brat nebudu, takze tu neocakavam velke zmeny.
K tym ostatnym krajinam. V Nemecku je dan 0, ak netradujes a drzis nejaku kryptomenu viac ako rok. To iste ma myslim Japonsko. Vo Svajciarsku od roku 2018 zacali niektore kantony akceptovat bitcoin ako platbu za mestske sluzby alebo dane. Trhova kapitalizacia stupa a su krajiny, ktore to chapu tak, ze to treba zdanit a hotovo, ale potom su krajiny, ktore si uvedomuju, ze je lepsie nech cim vacsia cast z tej kapitalizacie skonci v ich krajine. Je v tom rozdiel, ked chce mat stat uzitok iba z tvojich dani a ked chce krajina prosperovat ako celok a chce aby mali uzitok vsetci.
-
hojko
Site Admin
O Svajciarsku je zbytocne pisat, tam to bolo vzdy na "sposob" danovych rajov, ci islo o danove tajomnstvo, dane atd...
Jeden by povedal, ze zbytocne je pisat nejakemu poslancovi z NRSR o drakonickom zdanovani, kedze Slovensko je v danovom systeme vypalnicky stat a teda je to uplny protipol toho Svajciarska. Zostava otazka, ci je lepsie byt obcanom statu ako Svajciarsko, alebo Slovensko. Myslim, ze odpovedat si dokaze kazdy sam.
-
easton
Professional
Čaute,
je už dlho čo som sa prestal venovať kryptomenam, tak neviem uplne ake novinky su.
Moja otazka je:
Má niekto skusenosti s konkretnym typom ťažiaceho zariadenia na ťažbu kryptomien? Za predpokladu, že neberiem do uvahy naklady na elektrinu, sú niektoré ziskové? Trošku blba otazka, kedže su robené na to aby boli ziskové. Viete mi niečo odporučiť?
je už dlho čo som sa prestal venovať kryptomenam, tak neviem uplne ake novinky su.
Moja otazka je:
Má niekto skusenosti s konkretnym typom ťažiaceho zariadenia na ťažbu kryptomien? Za predpokladu, že neberiem do uvahy naklady na elektrinu, sú niektoré ziskové? Trošku blba otazka, kedže su robené na to aby boli ziskové. Viete mi niečo odporučiť?
Precital som niekolko clankov aj stran tohto fora ale stale mi nie je jasne vec (vo fore sa to uz riesilo ale jeden povedal tak a druhy tak). Priklad:
2018 - kupa kryptomien za 100€
2019 - kupa kryptomien za 100€
2020 - kupa kryptomien za 100€
Stav k 2020 je 300€ + zisk 200€ = 500€. Vybral som v tomto roku teda 500€ so ziskom 200€, ktory by sa mal zdanit.
Takze v roku 2021 by malo vyzerat danove tak, ze naklady boli 300 a prijem 500, takze dan sa plati z 200€?
Alebo to malo byt tak, ze v rokoch 2018 a 2019 mali byt v danovom priznani naklady po 100€ a v danovom za 2020 ma byt teda iba vydavok 100€ + prijem tych 500€, takze dan by sa platila z 400€?
2018 - kupa kryptomien za 100€
2019 - kupa kryptomien za 100€
2020 - kupa kryptomien za 100€
Stav k 2020 je 300€ + zisk 200€ = 500€. Vybral som v tomto roku teda 500€ so ziskom 200€, ktory by sa mal zdanit.
Takze v roku 2021 by malo vyzerat danove tak, ze naklady boli 300 a prijem 500, takze dan sa plati z 200€?
Alebo to malo byt tak, ze v rokoch 2018 a 2019 mali byt v danovom priznani naklady po 100€ a v danovom za 2020 ma byt teda iba vydavok 100€ + prijem tych 500€, takze dan by sa platila z 400€?
Ak sa nemýlim tak práve tá druhá varianta by mala byť tá správna.
Ano, druha moznost.
To je uzasne takze si budem zdanovat v podstate vlastne peniaze, ktoru som uz raz zdanil... WTF... A co ak si niekto kupil Bitcoin v roku 2018 len tak, lebo o tom pocul a chcel skusit investovat, samozrejme to nedal ako naklad do danoveho, lebo vsak obycajny clovek ani o tom netusil... Teraz mu to vystreli na 1000€, vyplatil si ich a chce teda dat statu vypalne aby to bolo OK. Bude mat naklad 0 a vynos 1000€. Nikto nebude zistovat a robit problemy, ze roky predtym nedal do daneho priznania naklady?
Inak dik za info.
Inak dik za info.
Priznanie nakladov predsa nie je povinne. Danovaci budu praveze radi
A to si dal priklad zo ziskom. Si predstav ze kupis za 100€ a za par rokov to padne na 30€ a este to musis zdanit.
A to si dal priklad zo ziskom. Si predstav ze kupis za 100€ a za par rokov to padne na 30€ a este to musis zdanit.
Dik za info. Inak v Sulikovom druhom kilecku z decembra je aj navrh na "Zníženie dane z kryptomien". Tak snad zrusia aspon to povinne zdravotne poistenie...
Dolezitejsie je znizenie dane aspon na klasickych 20% a tie to vypalnictvo co je teraz.
A stat by aj viac zarobil kedze by vyrazne menej ludi spekulovalo cez danove raje a podobne.
A stat by aj viac zarobil kedze by vyrazne menej ludi spekulovalo cez danove raje a podobne.
Pisete nezmysly. Ak nakupoval v rokoch 2018, 2019 a 2020 a zisk vyberal v roku 2021, tak si v tomto zdanovacom obdobi uplatni naklady z rokov 2018, 2019 a 2020.
-
daniel.daniel
Medium Star
sam si vypisal nezmysel...ako chces uplatnit naklad z roku 2018? ten naklad si si mal zahrnut do danoveho priznania v roku 2018 a nie v roku 2021. Dalsi problem je ze pri krypto nemozes mat naklady vecsie ako prijem vid zakon § 8 ods. 1 písm. t)
Takze v 2018 nakupis za 1000€ a nepredas nic. Podla vysieho uvedeneho zakona, ci nakup (naklad) uvedies alebo neuvedies v danovom priznani je uplne jedno, kedze zaklad dane ti to neznizi. Takto to budes robit az do roku 2020. Kde chces vybrat 50 000€, ale kedze v 2020 si nakupil len za 1000€, tak sa skrabes po hlave ci to vobec davat do danove priznania. Lebo 50 000€-1000€ naklad a zo zvysku dam 25% dan a 14% zdravotke.Do základu dane (čiastkového základu dane) sa zahŕňa zdaniteľný príjem znížený o výdavky preukázateľne vynaložené na jeho dosiahnutie. Ak sú výdavky spojené s jednotlivým druhom príjmu uvedeným v odseku 1 vyššie ako príjem, na rozdiel sa neprihliada
Nezmysel. Vsetky naklady si uplatnujes v tom zdanovacom obdobi, kedy ti vznikol prijem. A prijem z kryptomien ti moze vzniknut iba vtedy, ked ich zamenis za fiat peniaze, alebo si za ne nieco kupis. Zbytocne tu nad tym maturujete. Niektori tu beriete danove priznanie ako vysvedcenie z 5 triedy ZS, ze znamky z predosleho roka sa nemozu zahrnat v nasledujucom roku
.
"Čiže ak Janko v r. 2012 nakúpil 1 BTC za 10 EUR a v r. 2017 ten istý jeden BTC predal za 18 000 EUR, svoj príjem z takéhoto príležitostného obchodu nepodnikateľa občana musí priznať a zdaniť práve v r. 2017 – v roku, kedy získal príjem. V rovnakom roku si odpočíta prípadný náklad – teda kúpnu cenu 1 kusu BTC 10 EUR – a prípadné iné náklady na predaj (napr. provízie či poplatky na burzách, ak o nich má doklad obsahujúci náležitosti účtovného dokladu a sú vyčíslené v niektorej z regulovaných mien)."
Cely clanok:
https://ludskourecou.sk/2018/03/bitcoin ... -odpovede/
"Čiže ak Janko v r. 2012 nakúpil 1 BTC za 10 EUR a v r. 2017 ten istý jeden BTC predal za 18 000 EUR, svoj príjem z takéhoto príležitostného obchodu nepodnikateľa občana musí priznať a zdaniť práve v r. 2017 – v roku, kedy získal príjem. V rovnakom roku si odpočíta prípadný náklad – teda kúpnu cenu 1 kusu BTC 10 EUR – a prípadné iné náklady na predaj (napr. provízie či poplatky na burzách, ak o nich má doklad obsahujúci náležitosti účtovného dokladu a sú vyčíslené v niektorej z regulovaných mien)."
Cely clanok:
https://ludskourecou.sk/2018/03/bitcoin ... -odpovede/