Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa ephramko »

Pochybujem. Keď niečo spraví v civile, tak ho bude riešiť normálna polícia. Keď niečo spraví v službe, tak ho bude riešiť vojenská polícia.

Ale tak pri dopravnej kontrole môže vždy ukázať kartičku a spoliehať sa na to, že ho pustia bez kontroly...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Fukat aj pokutovat moze dat aj normalna policia, pokial je mimo vykonu sluzby. V takom pripade, ak suhlasi s blokovou pokutou, tak sa to konci zaplatenin pokuty alebo sekom a zaroven nadriadenemu. Ak s pokutou nesuhlasi, tak sa to odstupuje nadriadenemu a nadriadeny rozhoduje o pokute a ta moze byt vyssia ako by dostal na ceste od hliadky. Ak je v sluzbe, tak len vojenska policia.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Jeden známy mal ako vojak asi 5 rokov do dôchodku, keď nafúkal na aute. Mimo služby samozrejme. O výsluhový dôchodok prišiel a zrejme aj o funkciu, odvtedy normálne pracuje. Bola to dosť sprostá situácia ale rozpisovať to nejdem. Či fúkal u normálnej, alebo vojenskej polície, to neviem.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Hensym - mám najnovší Win10 a explorer pri ukladaní mám s kompletným ľavým stĺpcom... Treba sa naučiť používať pár nastavení :)
(neviem narýchlo ako sem dať obrázok)
Hensym
VIP
VIP

Tak ma nauč "používať" pár nastavení... :roll:

A teraz sa pozri, aké máš dialógové okno na ukladanie napr. pre "Save for web" v Photoshope. Máš také isté ako ja. Plus reaguješ asi moju otázku X strán dozadu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ideme na súkr. správy, nech to tu nezasieram :)
Sovjet
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sovjet »

Mám takú otázku. Dohodol som si ubytko v BA na byte, pretože som bol so spolužiakmi dohodnutý, že sa budeme spolu učiť na skúšky a januárové štátnice. Do toho teraz prišiel tvrdý lockdown. A teraz mám to asi 200km do BA cesty autom cez okresy. Mám to risknúť alebo ma môžu zastaviť na ceste alebo? Proste neviem čo robiť, ale zatiaľ chcem ísť. Niekto nejaký názor alebo proste kto má s niečím podobným prax v rámci tvrdého lockdownu. A aby som upriamil vždy som sa snažil dodržiavať nariadenia a pravidlá v rámci bezpečnosti šírenia korony.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Pri prípadnej cestnej kontrole si môžeš vymyslieť akýkoľvek dôvod, ktorý spadá do výnimiek lockdownu, najistejšia je napríklad cesta za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný. Ak by mali ďalšie doplňujúce otázky, nemusíš na ne vôbec odpovedať.

Zoznam všetkých výnimiek si vieš nájsť tu - https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&spr ... obmedzenia
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Normálne cestujem cez okresy s autom, ktoré má ŠPZ z úplne iného okresu a nikdy ma nikto nekontroloval. Osobne mám v aute stále turistické topánky (aj mimo lockdowny), takže ja som stále na ceste do prírody. Keď ma zastavia v okrese u frajerky, tak bývam u frajerky. Keď ma zastavia v mojom okrese, tak som vo svojom okrese. Keď ma zastavia v okrese u rodičov, tak mám trvalé bydlisko u rodičov. Proste tak ako sa mi to zrovna hodí, samozrejme neriskujem a nestretávam sa zbytočne s ľuďmi, ale zase niektoré stupidity dodržiavať nemienim, chcem si porobiť na aute veci, tak idem k rodičom a hotovo.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Hlavné je si pamätať, že žiadnu z tých výnimiek ani nemusíš dokazovať. Jednoducho to stačí policajtom zmieniť a ďalej sa s nimi už nebaviť, ani keby sa pýtali dodatočné otázky. Riadim sa heslom: "S policajtami sa slušní ľudia nebavia.", pretože všetko, čo povieš, môže a bude použité proti tebe. Ak im však nič nepovieš, nemajú proti tebe čo použiť :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ako je funguje predaj akcii nakratko? Ako sa vobec da predat nieco, co nevlastnim?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Viem len v skratke, že je to prakticky stávka na to, že akcie klesnú.
ado130
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ado130 »

Nikdy som to v praxi nerealizoval, ale v princípe to funguje tak, že akcie si požičiavaš od brokera. Takže na začiatku ich reálne nevlastníš. Ako spomínal begbeee, ide o zisk, keď trh klesá. Akcie si "požičiaš" za napr. $10 a predáš, akcia klesá a následne ju nakúpiš späť lacnejšie za $5. Týmto tie zapožičané akcie vrátiš späť pôvodnému majiteľovi (brokerovi) a ty inkasuješ zisk.
Hensym
VIP
VIP

Môže napr. atómová bomba vybuchnúť, ak proste len spadne z výšky, alebo ak bude odpálená menšou bombou, alebo je tam potrebné tú reakciu spustiť "zvnútra" nejakým triggerom/rozbuškou?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Hensym napísal: 24 jan 2021, 13:32 Môže napr. atómová bomba vybuchnúť, ak proste len spadne z výšky, alebo ak bude odpálená menšou bombou, alebo je tam potrebné tú reakciu spustiť "zvnútra" nejakým triggerom/rozbuškou?
Su rozne druhy atomovych bomb, najcastejsie sa pouzivaju implozivne.
Implozivna funguje tak, ze plutoniova gula stlaci vybusninami (vybuchom) okolo, tak aby sa dosiahlo nadkriticke mnozstvo a vyvolala sa jadrova reakcia.

Ak je zaistena, to znamena, ze v nej nie su rozbusky, tak pad by mala prezit, lebo je mal sanca, ze sa vojenske trhaviny odpalia len padom. A musia sa odpalit v presne rovnaky cas. Uz par lietadiel padlo aj s jadrovymi zbranami a prezili to.

Pri odpleni silnej trhaviny vedla atomovej zbrane, by som uz bol opatrnejsi, ale je dost mozne, ze vyvolat idelne podmienky na spustenie stiepnej reakcie je asi tazsie.

Je aj iny druh jadrovych zbrani, ale neviem ci sa realne pouzivaju
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Treba vyvolat stiepnu reakciu. A pre najlepsiu efektivitu niekolko desiatok az stoviek metrov nad povrchom.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Hensym napísal: 24 jan 2021, 13:32 Môže napr. atómová bomba vybuchnúť, ak proste len spadne z výšky, alebo ak bude odpálená menšou bombou, alebo je tam potrebné tú reakciu spustiť "zvnútra" nejakým triggerom/rozbuškou?
dve podkriticke mnozstva su spojene vybuchnutim konvencnej trhaviny, pricom vznikne nadkriticke mnozstvo a v nom uz pokracuje stiepna reakcia
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Dakedy po internete koloval niekolko stranový návod ako si doma vyrobiť atomovku.

Velmi v skratke: 2 polgule podkritického mnozstva das na kolajnicky v nejakej opustenej budove a bud to odpalis alebo odistis z naklonenej roviny niekde z dialky.

Neslo to do detailov, ako získat stiepny material a tak, ale inak fajn :)

Pridam dva funny facts :D
Existuje tank - Centurion - ktory prezil atomovy test (500m od epicentra) a neskôr este bojoval vo Vietnamskej vojne.
Existuje loď - Prinz Eugen - ktorá fakticky prezila pád 2 atomovych bomb pri testoch. Nemala žiadne štrukturálne poškodenie, len malé poškodenie, ale kvoli radiacii pochopitelne nikto škáru neopravil, odtiahli ju a nechali pomaly potopiť (2 mesiace)...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Minule som čítal článok, že pravdepodobne prvým ľudským predmetom vo vesmíre nebol sputnik, ale poklop šachty pri podzemnom teste atomovky v USA. Ten pri teste okamžite "zmizol" a najprv sa vedci domnievali, že sa pri výbuchu vyparil, ale niekomu to nedalo a o pár rokov neskôr točili podzemný test vysokorýchlostnými kamerami a zistili, že im poklop šachty odletel s rýchlosťou väčšou ako 200,000km/h. Pokiaľ nezhorel v atmosfére, tak by už mal byť mimo slnečnej sústavy. :D

A teraz si predstavte, že tam niekde je civilizácia, ako tá ľudská a prvý mimozemský kontakt by pre nich bol s našim rádioaktívnym poklopom. Jak by dumali, čo im to mimozemšťania posielajú a prečo. :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ephramko napísal: 25 jan 2021, 12:20 A teraz si predstavte, že tam niekde je civilizácia, ako tá ľudská a prvý mimozemský kontakt by pre nich bol s našim rádioaktívnym poklopom. Jak by dumali, čo im to mimozemšťania posielajú a prečo. :D
ja by som si dovolil povedat, ze svoju planetu nazyvaju inak ako Zem a preto maju aj ine slova pre civilizacie z inych planet a ich, doslova, ustrele dekle :D
begbeee, dakujem za informacie o Prinz Eugen. netusil som co sa s nim stalo po jedinej plavbe Bismarcu, ale vobec som nemyslel, ze to mohlo byt tak zaujimave
Napísať odpoveď