Všetko o zbraniach

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
DENNY
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Všetko o zbraniach

Príspevok od používateľa DENNY »

Ahojte vsetci, ktori ste zavitali do tejto temy!

Po konzultacii s vedenim fora som si dovolil zalozit vlakno na temu "zbrane". Chcem, aby tato tema bola na fore jedinou temou o zbraniach, nakolko su ine fora a stranky, ktore sa venuju vyslovene iba zbraniam. Preto berte tuto temu ako vsehochut, kludne tu piste vase otazky ohladom akychkolvek (dlhych, kratkych, perkusnych...) zbrani, nejake skusenosti s nutnou obranou / krajnou nudzou, poradna pri kupe, zavady, otazky ohladom skryteho nosenia, puzdra na vonkajsie/vnutorne nosenie, proste vsetko. Alebo sa proste len tak pochvalte vasim zelezom, ako to niektori volame :)

Ja osobne som uz zopar rokov polovnik, takmer rok som uz drzitelom aj ZP. sk. A. Zbrane ako take ma bavia uz od detstva, stale som otca otravoval, nech so mnou ide do zahrady strielat vzduchovkou na plechovky, nakolko som sam nemohol :mrgreen: Sledujem nove trendy, studie, testy a podobne.

Co sa tyka mojej vybavy, zatial nie je velmi velka, no o to lepsie svoje zbrane poznam a ovladam.

Dlhe zbrane: Savage Arms mod. 10/110 Trophy Hunter (kal. 308win) v dreve, Steyr Mannlicher CL II (kal. 30-06sprg - tuto mam v spoludrzbe) - oba su osadene puskohladmi Meopta Meostar R1r 3-12x56RD
Kratke zbrane: Glock 19 gen. 5, 9x19mm
...a este stale mam svoje dva, uz historicke, kusky vzduchoviek: Gamo Hunter 440 v kal. 4,5mm a Norinco QB78 tiez v kal. 4,5mm, ale tymto dvom damam sa uz nevenujem tolko ako kedysi

Do prilohy pridam foto :)

Budem velmi rad, ak sa tu debata rozprudi, lebo pevne verim, ze tu je vela drzitelov zbrojnych preukazov alebo proste len nadsencov zbrani ako takych (ano, aj vzduchovka je zbran a netreba na nu ZP :) )

Samozrejme som plne ochotny poradit hocikomu ohladom hocicoho, v ramci mojich schopnosti a moznosti. Ak by si to situacia vyzadovala, kludne aj v sukromnej sprave.
Prílohy
Glock19.jpg
Savage-Steyr.jpg
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Všetko o zbraniach

Príspevok od používateľa ephramko »

Ja by som si chcel kúpiť tých ochranných droidov ako boli vo filme District9. :D Inak ma zbrane vôbec nelákajú.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

ephramko: V takom pripade ignoruj tuto temu a zbytocne do tejto temy nepis.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Chcel som dať túto otázku do banálnych/triviálnych otázok, ale skúsim to tu teda.

Čo sa stane s guľkou vystrelenou do vzduchu? Ako vysoko a ako ďaleko môže doletieť z bežných zbraní - povedzme z pištolí, ktoré aktuálne používajú policajti? Ako nebezpečná je takáto dopadajúca guľka pre okolie? Nedávno som videl foto odstaveného lietadla, ktoré bolo údajne poškodené takouto spadnutou guľkou po predchádzajúcich oslavách - teda ak som správne pochopil kontext.

Čítal som nejakú staršiu diskusiu, kde sa nevedeli zhodnúť, či sa má robiť varovný výstrel do vzduchu alebo do zeme. Do vzduchu v obývanej oblasti je dopad guľky nekontrolovateľný, do zeme zase nie je istota, či sa guľka nechcene neodrazí od nejakého kameňa a či nenarobí väčšiu neplechu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Keď som bol dieťa - známych synovi tak vybila oko diabolka zo vzduchovky, ktorú niekto niekde vystrelil do oblohy.
DENNY
Medium Star
Medium Star

brm napísal: 24 jan 2021, 11:20...Čo sa stane s guľkou vystrelenou do vzduchu? Ako vysoko a ako ďaleko môže doletieť z bežných zbraní - povedzme z pištolí, ktoré aktuálne používajú policajti? Ako nebezpečná je takáto dopadajúca guľka pre okolie? ...
Velmi bezna otazka, ktoru sa uz XYZ krat snazilo zodpovedat XYZ vedcov a odbornikov. No podla mna este nikto nedospel k uspokojivemu zaveru. Nakolko sa takato vec nerobi bezne a dosledky tohto cinu sa nedatuju ako katastrofalne, tak sa to velmi asi neriesi. Ale to je len moj nazor.

Podla mna si je kazdy zdravo-zmyslajuci clovek ovladajuci aspon zaklady fyziky vedomy toho, ze "co ide hore pojde aj dole" a na zaklade tejto starej mudrosti by za ziadnych okolnosti nemal strielat do vzduchu len tak. Na druhej strane, varovny vystrel do vzduchu, ktory by som vykonal ako polovnik niekde v lese ked zbadam medveda, ktory by na mna teoreticky chcel zautocit, a navokol mna su stovky/tisice hektarov lesa a poli, ziadnych obyvanych budov, tak je to v pohode. Ale tak clovek nikdy nevie. Cas, za ktory gulka vyleti na svoje maximum a dopadne na zem sa rata na menej ako jednu minutu, v priemere 40 sekund. Tento cas samozrejme zavisi od kalibru zbrane a mnohych dalsich faktorov. Tak isto od tychto faktorov zavisi aj vyska, do ktorej vystrelena gulka vyleti.

Urcite by som nerobil varovny vystrel ako policajt alebo hocijaky iny clen bezpecnostnych zloziek, kedze ti operuju najma v oblastiach obyvanych ludmi. Tam je poskodenie majetku ci zdravia takto vystrelenou gulkou viac nez pravdepodobne. Varovne vystrely nepouzivaju bezpecnostne zlozky napr. v Amerike, sledujem jeden YT kanal (PoliceActivity) kde davaju autenticke videa z naprsnych kamier policajtov a su tam desiatky videi, kde niekoho zastrelili a ziadny varovny vystrel tomu nepredchadzal. Je to urcite nebezpecne.

P.S. policajti (nasi a drviva vacsina americkych) maju ako sluzobnu zbran prave Glock 19 ako mam ja. Maju akurat starsie generacie (3,4). Samozrejme, kratka zbran nema ani zdaleka taku silu ako dlha zbran, ale to je snad jasne. Je teda menej nebezpecna, ale kazda zbran je zbran a nie je to hracka, tak sa k tomu treba aj spravat.

Pripajam este jeden dobry clanok
Spoiler
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ta gulka bola aj v mythbusters a je to uplne neskodne - samozrejme, ak sa zrovna nepozeras do neba a nespadne ti do oka..
DENNY
Medium Star
Medium Star

CheZteR napísal: 24 jan 2021, 14:05 ta gulka bola aj v mythbusters a je to uplne neskodne - samozrejme, ak sa zrovna nepozeras do neba a nespadne ti do oka..
Ja by som sa opytal toho politika, ktory bol spomenuty v clanku, ktory som pripojil vyssie, ci to bolo len take neskodne ked po zasahu vrchu hlavy gulkou .223rem musel ist na chirurgicky zasah... a nepozeral sa do neba
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

DENNY napísal: 24 jan 2021, 13:37Podla mna si je kazdy zdravo-zmyslajuci clovek ovladajuci aspon zaklady fyziky vedomy toho, ze "co ide hore pojde aj dole"
odpor vzduchu
strela je velmi lahka, takze vzduch ju zbrzdi, toho 7,5 gramu je nic

ani parasutisti nezrychluju nad istu rychlost
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

kludne sa ho opytaj, bola o tom cela epizoda mythbusters a ze tam veru neskusali iba gulku z pistole ale ovela vacsie kalibre :)
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Zrovna toto nemusi riesit ziaden vedec. Je to jednoduche, strela vyletí do vzduchu do výšky, do akej má silu. Následne začne padať a naberať na rýchlosti. Rýchlosť však naberá len do určitého stupňa a ďalej už nezrýchluje, lebo jej v tom bráni odpor vzduchu. Maximallna rýchlosť, ktorú tá strela vie nabrať sa presne vyrátať nedá, leno je to do veľkej miery aj otázka aeoridynamiky, ale podstatné je, že človeka by padajúca strela zabiť nemala a ani by mu nemala vážnejšie ublížiť, keďže nenaberie dostatočnú rýchlosť.
DENNY
Medium Star
Medium Star

CheZteR napísal: 24 jan 2021, 18:35 kludne sa ho opytaj, bola o tom cela epizoda mythbusters a ze tam veru neskusali iba gulku z pistole ale ovela vacsie kalibre :)
Ty zrejme poukazujes na to, ze ho to nezabilo. V tomto suhlasim, zabitie zrejme nehrozi, ale akakolvek komplikacia sposobena takouto gulkou nie je (aspon podla mna) vobec prijemna.

Je vela moznosti, ake mozu nastat a nemusia mat tragicke nasledky. Napr. rozbite celne sklo na aute (v pripade vyhrievaneho vymena 500€), prasknuta panoramaticka strecha (dalsie stovky €) alebo otrasena hlava. Napadli mi hned tri situacie, ktore by mohli nastat. Nie je to nic strasne, ale urcite po tom nikto z nas dobrovolne nebazi. A reci typu “poistovna preplati” - ano, ale aj tak je to uplne zbytocna komplikacia a otrava v normalnom kazdodennom zivote.

Ja nasim zlozkam verim a ked uznaju za vhodne vykonat varovne vystrely, nech tak urobia :) tak, ako aj kazdy iny drzitel ZP. Koniec koncov, kazdy zodpoveda za svoje ciny sam
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Je tu niekto "ochotný" postaviť sa (po korone, bez prilby) pod stožiar, z ktorého mu pustím na hlavu železnú alebo mosadznú matku - matica závit M6 z výšky 12-15 metrov?
Vôbec sa nemusí pozerať hore :D
Na vlasté riziko, samozrejme...vystrelený projektil sa zrejme "otočí" v podstatne väčšej výške...
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Inak tu je spomínaný článok, bolo to v Bejrúte počas novoročných osláv. Poškodené boli hneď štyri lietadlá, aj niekoľko zranených ľudí vrátane detí. V príspevku sú odkazy na twitter s fotkami poškodených lietadiel. Tie diery sú fest veľké, samozrejme pri oslavách asi nemerajú presne 90° uhol výstrelu, ale môžu strieľať aj pod 45° uhlom a keďže guľka v tomto prípade gravitáciou nestratí všetku svoju kinetickú energiu, môže spôsobiť aj väčšie škody.
https://www.aviation24.be/airlines/midd ... t-lebanon/
Ale to už je pravdepodobne iný extrém.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

DENNY - kam chodis strielat? Ak skonci tento koronanezmysel, mohli by sme ist trocha zeleza ukut. 8)
Nie je ti ten Glock tazky na nosenie? Predsa, su lahsie alternativy, ako 850-900g...

Btw, do toho Steyr-u som sa prave zalubil. :smt017 Vyborna volba.
DENNY
Medium Star
Medium Star

kinjeril - Glock chodim vetrat k Franovi v NR. Co sa tyka polovania, tak polujem aj na zapade v okoli ZM a aj doma na vychode v okoli TV

Glock 19 nie je na nosenie najlahsi, ale je to podla mna o zvyku. Da sa to vydrzat. Dalsia pistol bude zrejme este o nieco kompaktnejsia :) Po korone kludne mozme ist spolu, som za

Steyr je bratov, ale radil som mu pri vybere a mam ho v spoludrzbe tak som s nim zoparkrat vybehol do reviru. Super zbran, akurat pre mna je trosku dlha. Inak ale nema chyby. Za tu cenu super kvalita
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

DENNY napísal: 26 jan 2021, 0:38 kinjeril - Glock chodim vetrat k Franovi v NR.
ako casto?
DENNY
Medium Star
Medium Star

Ninx - podla situacie, chuti a aktualnej mojej polohy :-D nechodim tam v ziadnom pravidelnom intervale
DENNY
Medium Star
Medium Star

Trosku to tu ozivim. Cca 2 tyzdne dozadu som dostal od (buduceho :D) svokra vianocny darcek. Cakalo sa za nim trosku dlhsie nakolko ide o kusok s custom hlavnou, ktora je uplne nova, robena puskarom na objednavku. To na konci hlavne je zavit, ktory sluzi k napr. pripevneniu ustovej brzdy. Naboje su taktiez laborovane, jedna sa o strelu Geco Teilmantel o vahe 16,5g v nabojnici Norma.

...asi som este nepovedal to najpodstatnejsie :)

Zbran (starsi rocnik bude poznat tuto legendu): CZ ZKK 600
Kaliber: 9,3x62
Optika: Tac Vector Optics mod. Continental 2-12x50

Zatial mam z tejto zbrane vystrelenu iba jednu ranu, avsak ostal som velmi milo prekvapeny. Jednak zbran sama o sebe sa perfektne drzi a je to ozaj zbran a poriadny kus zeleza, nie ako tie nove gulovnice, ktorych 40-50% tvori plast. ZKKcky som vzdy povazoval za take skutocne zbrane, moj krstny ju ma uz takmer 40 rokov a fachci bez problemov. Tvori ju realne zelezo a drevo v kombinacii s poctivou robotou. Trochu som sa "obaval" ako bude taketo delo kopat, kedze som zvyknuty na kopance od 308w pripadne 30-06 s 11,7g nabojmi, ktore su oproti tomuto kalibru a gramazi strely "malicke" :D Vystrel bol velmi prijemny a povedal by som, ze vobec to nekope silnejsie ako spominany 30-06sprg. Uvidim, aky pocit budem mat z toho, ked sa s nou pojdem vyblaznit na strelnicu a vystrelim aj 5-6 ran za sebou :D

Pridavam foto "vianocneho balicku" a pridam aj foto porovnania nabojov, kde je poradie nasledovne: z lavej strany 9,3x62; 30-06sprg, 308 Win. Pre tych trosku menej skusenych - nevsimajte si len hrubku a dlzku nabojnice, ale najma samotnu strelu :)
Prílohy
naboje.jpg
ZKK600.jpg
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Pochvalim sa aj ja novym prirastkom - CZ P10 SC 9x19. :)
Dlhsie som ju okukoval, chodil kolo nej, skusal, dumal nad nou, az nakoniec..
Dlhsia namerna, charakteristika spuste, spatny raz, ergonomia, neodolal som. Jedina vycitka je ta, ze su len dva zasobniky v standarde.
Na nosenie je to kus zeleza, skor ju mam na "domace" a sportove pouzite.

@DENNY - ty si sa rozhodol ist na slonov, ci ako? :) No kus krasnej pusky, ale ten kaliber je na nase pomery docela dost. Ale ako zberatelsky pocin je to nadhera.
Prílohy
CZ_P10_SC.JPG
Napísať odpoveď