Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa retkvic »

Trochu rozvitejsie suvetia pri tych odpovediach by to chcelo.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nie, mas to o 9 postov vyssie od toho postu, dokonca si ten moj post cital, lebo si nan reagoval

nehadz svoju neschopnost na inych ;-)

este kratko k tomuto:
retkvic napísal: 26 jan 2021, 14:44O kolko si chcel aby sa zmenil medzirocne pocet umrti
o tolko, aby ospravedlnili tie socialne a ekonomicke obmedzenia

stale cakam na info, kde su tie tisicky mrtvych predavaciek a soferov autobusov a kedze vieme, ze to ma na nich zanedbatelny vplyv, preco teda stale nie su otvorene vsetky sluzby vratane restauracii a konecne sa zamerat na ochranu rizikovych skupin...
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Pokial viem, tak ja som reagoval na to, ze vo svedsku zomrelo na covid 11tisic ludi, ty si napisal ze nezomrelo.

Neviem teda na co konkretne reagujes, v tom poste vyssie mas nejake pocty mrtvych podla vekovych skupin, teda ak od 70 vyssie zomrelo 7tisic ludi a pod iba tritisic, tak ako ty starsi nie su ludia, ci co si tym chcel povedat?
Ze by tak ci tak skoncili na jiske s katetrom, pripadne dostali mrtvicu a pod? Ci boli stary, mali curkovku a kila navyse neriesim. Cukrovkar, co ma chripku, zvacsa nekonci s katetrom s obojstrannym zapalom pluc na jiske.

V tom ze by sa mali opatrenia regulovat a tak to neskrtit si myslim aj ja, napr vleky mohli zostat ovorene, akurat hoteli by mohli zostat pri starom, teda spon teraz ked je zima. Restauracie, tam je to otazne, najprv by sa muselo zacat s tym chranenim ohrozenych skupin a potom nech otvaraju aj restauracie a nech sa mlady premoruju, no nech to nenosia starym rodicom domov.
beardie
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 26 jan 2021, 11:39okrem toho je potrebne zistit akym sposobom Svedi reportuju umrtia a ako ich reportuju ostatne krajiny
napr aj v Cechach ma clovek s covidom po autonehode napisany ako dovod umrtia covid (realne je to mozno 30 %), na Slovensku sa robi vzdy pitva
staci takto?
retkvic napísal: 26 jan 2021, 17:38V tom ze by sa mali opatrenia regulovat a tak to neskrtit si myslim aj ja, napr vleky mohli zostat ovorene, akurat hoteli by mohli zostat pri starom, teda spon teraz ked je zima. Restauracie, tam je to otazne, najprv by sa muselo zacat s tym chranenim ohrozenych skupin a potom nech otvaraju aj restauracie a nech sa mlady premoruju, no nech to nenosia starym rodicom domov.
bingo
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

beardie napísal: 26 jan 2021, 14:40 vies tie tisicky nejak podlozit? najlepsie v pocte na 100000 obyvatelov?
Asi by som aj vedel. Ale nechce sa mi. Veď ma poznáš.
Ale ak sa na toto pýtaš, tak sa asi niekde stala chyba. Ty žiješ v nejakom paralelnom vesmíre? Alebo si sa rozhodol fenomén post-covidu ignorovať ? Bagatelizovať ? Mávnuť rukou ? Lebo šak to nič nie je ... lebo čísla sú nizké. Dostatočne málo na to, aby si sa tak blbo pýtal, že koľkých na 100K ľudí postihol post-covid. :roll:
beardie napísal: 26 jan 2021, 16:21o tolko, aby ospravedlnili tie socialne a ekonomicke obmedzenia
Ďalšia chybná úvaha.
Vidím istú paralelu v tom, ako sa bagatelizoval kedysi AIDS. Šak človeka to nezabilo. Šak žil ďalej a v spoločnosti ďalej fungoval.
Alebo iné choroby. Kiahne. Šak síce decko nezabili a akurát vyzeralo ako kripel, ale v spoločnosti ďalej fungovalo.
retkvic napísal: 26 jan 2021, 17:38a nech sa mlady premoruju, no nech to nenosia starym rodicom domov.
Aj tu pripomínam idiociu tejto úvahy. Je chybná.
Rizikových je tuším 1/4 obyvateľstva ? Nemožno ich zatvoriť. To je druhá polovica úvahy, ktorá je chybná.
Tá prvá je, že premorenie nefunguje. Premorenie zanecháva ranených. Ja ich nazývam pejoratívne neuro-kripli.
Covid urobil aj zo športovca chronického unavenca, ktorému padajú veci z rúk kvoli pošramotenej motorike.
Sú síce aj takí, čo mali šťastie, že sa im nič nestalo, napriek tomu že sú diabetickí tlsťochovia, ale kto takto uvažuje, mal by tiež uvažovať o servisnej prehliadke jeho morálneho kompasu. Zrejme má ohnutú alebo ulomenú strelku.

AD1) Minister Blatný je psychopat, ktorý iba plní Babišove rozkazy a už bol opakovane pristihnutý v situáciach ako klame do kamery.
Mali si nechať plukovníka Prymulu, akurát no, ten odmietol plniť eštebákové rozkazy. (a to tým lampasákom pohŕdam, čínsku "medicínu" mu neodpustím)

AD2) Náhodný nález na stranickom denníku Kosteleckých tiskovin:
https://www.idnes.cz/sport/ostatni/koro ... sporty_ten
Sú tam čísla ! A píšu, že nejakých 15%. Športovcov.
V centru od loňského března provedli zhruba 3000 testů. Některým sportovcům, kteří covid prodělali, zůstali následky dlouhodoběji.

„Postcovidovým syndromem trpí až 15 procent profesionálních sportovců, kterým pomáháme s návratem do tréninku. Nejsme si jistí, zda bude u nich zachována předchozí výkonnost,“ uvedl Větvička v tiskové zprávě České unie sportu.

Sportovci s následnými problémy si většinou stěžují na nezvyklou únavu, potíže s dechem, bolesti hlavy, svalů a kloubů.
Dumal som nadtým, ktoré časti článku odcitovať a ktoré slová zvýrazniť, ale najvýstižnejšie by bolo citovať všetok text a zvýrazniť vačšinu slov.
beardie
Redeemer
Redeemer

Andi_Cibula napísal: 26 jan 2021, 18:06 Asi by som aj vedel. Ale nechce sa mi. Veď ma poznáš.
Ale ak sa na toto pýtaš, tak sa asi niekde stala chyba. Ty žiješ v nejakom paralelnom vesmíre? Alebo si sa rozhodol fenomén post-covidu ignorovať ? Bagatelizovať ? Mávnuť rukou ? Lebo šak to nič nie je ... lebo čísla sú nizké. Dostatočne málo na to, aby si sa tak blbo pýtal, že koľkých na 100K ľudí postihol post-covid. :roll:
pravdepodobne ta cast o nizkych cislach
Around 10% of patients who have tested positive for SARS-CoV-2 virus remain unwell beyond three weeks, and a smaller proportion for months.
uprimne, z globalneho hladiska su nejake jednotky percent nakazenych ludi irelevantne
Vidím istú paralelu v tom, ako sa bagatelizoval kedysi AIDS. Šak človeka to nezabilo. Šak žil ďalej a v spoločnosti ďalej fungoval.
HIV nie je AIDS, ale asi viem, co tym chces povedat
lenze rozdiel je v tom, ze HIV mas natrvalo (viacmenej, uz som pocul o 2 ludoch, ktorych vyliecili), covid sa sice moze vratit, ale da sa z neho vyliecit
Alebo iné choroby. Kiahne.
to uz sme daleko, IFR kiahni je ine ako IFR covidu a nasledky kiahni budu tiez ine ako nasledky covidu, hlavne po uspesnom ockovani, ktore napriklad aj v pripade kiahni zaucinkovalo velmi dobre
Rizikových je tuším 1/4 obyvateľstva ? Nemožno ich zatvoriť.
prave tu sa nezhodneme
treba mysliet - ako sa to hovori - out of the box

behom roka bola vytvorena kompletne nova infrastruktura pre testovanie, ci uz PCR, alebo AG testami, ktore, ako vieme, su pravdive tak na 20 %, dalej boli reprofilizovane nemocnicne lozka v drvivej vacsine nemocnic, nakupene ventilatory, ECMO a dalsie zariadenia, na ekonomike boli spravene skody, ktore su tazko vycislitelne, cast celej jednej generacie bude trpiet na psychicke problemy kvoli nedostatku fyzickeho konktaktu, len na Slovensku su (od oka) desiatky tisic ludi, ktori nesli na pravidelne prehliadky a kontroly a ich zdravotny stav sa bude zhorsovat, deti a studenti prisli minimalne o jeden a pol skolskeho roka, a to vo veku, v ktorom najlepsie vnimaju a ucia sa, nastal dalsi rozmach pokutnych webov siriacich konspiracne teorie a hoaxy, dovera v politikov (minimalne na Slovensku) sa otriasa a prieskumy naznacuju, ze ludia su ochotni volit gaunerov, nezamestnanost stupla o 2 pp a stupat bude, totalitne a protiustavne nariadenia zakazujuce volny pohyb obyvatelstva, atd, nasledky v hodnote miliard EUR (aj na Slovensku)

varianta 2 je obmedzenie pristupu vzduchovych kvapocok obsahujucich virus k ustam a nosu susceptibilnej casti obyvatelstva (a pokojne aj vsetkym), comu by zabranilo pouzivanie FFP2/3 filtrov, a to v hodnote mozno milionov EUR

cost-benefit ratio? anyone?

tie jednotky tisic umrti na Slovensku budu do 2 rokov prevazene znizenim kvality zivota stoviek tisicov ludi
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Čo sa týka názorov na opatrenia a ekonomické aspekty, tam nie sme v konflikte. V podstate súhlasím skoro s celým tvojim posledným príspevkom.
Zatvárať reštaurácie a špecifické obchody je nemúdry nápad a prináša každý deň škody, ktoré sa prejavia - tak ako píšeš - s driftom mnohých rokov - výpadky na daniach, skrachované podniky, etc. etc.
Ďalšie opatrenia prinášajú ďalšie škody. Fyzické aj mentálne.
Drahšia varianta by vo výsledku vyšla lacnejšie - kompenzácie, testovania, FFP2 filtre "do schránky", atd. atd.
Nechce sa mi to detailne rozvíjať, keďže sa v tomto zhodujeme, si myslím. To je tá časť textu "out of the box".
beardie napísal: 26 jan 2021, 18:40uprimne, z globalneho hladiska su nejake jednotky percent nakazenych ludi irelevantne
Nepozdáva sa mi ale toto. U covidu sa dá +/- predpokladať kto je ohrozený možnosťou smrti. Evaluuje sa to na základe veku a komorbidit.
Čo sa nedá ale predpovedať je, kto schytá post-covida. Je to ruská ruleta.
Mám pre teba otázku (dvoj-variantová) a taktne prosím o úprimnú odpoveď.
1) Šiel by si sa dobrovolne premoriť, keby bola predikcia, že vakcína (možno) príde o 5 rokov?
2) Šiel by si sa dobrovolne premoriť, keby bola predikcia, že vakcína (určite) bude o 1 rok?

Ja som sa už premoril, ale viem odpovede na moje otázky ešte širšie rozvinúť, ale až po tvojich odpovediach.

Mám ešte názor na školskú dochádzku. Ja úprimne verím hypotetickému scenáru, že vo výsledku by menej škod napáchalo, keby sa škola 2 roky odložila a potom sa tie 2 ročníky opakovali.
Toto neurobila žiadna vláda žiadnej krajiny sveta. Napriek tomu verím, že by to bolo vo výsledku lacnejšie s menšími škodami.
Flégr popísal postup pandémie ako sieť. V stĺpcoch sú línie, kde sa lokálne bunky premorili (rodiny, zamestnanci v spoločnom kancli) a boli od seba oddelené, keďže decká nechodili na jar a cez leto to školy, neboli fesťáky, atd.
Pandémia bola udržateľná pod kontrolou s použitím toho popísaného v "out of the box".
Otvorením škol v septembri sa tieto línie poprepájali priečkami a pandémia sa solidne rozbehla.
Toto sa nemalo stať. Školy sa nemali otvárať.
Tá situácia mohla byť ešte udržateľná pod kontrolou bez nutnosti zatvárania obchodov a reštaurácii. Neuskutočnené fesťáky by sa dali ešte vykompenzovať.

Ešte ďalšia otázka mi napadá. Čiste hypoteticky. Kebyže sa školy otvoria s tým, že školská dochádzka je dobrovoľná.
Dal by si svoje decko do školy ?
beardie
Redeemer
Redeemer

to su sugestivne a hypoteticke otazky, ktore nemaju suvis s dnesnou situaciou

samozrejme, ze by som dal svoje dieta do skoly, ak by nebolo v rizikovej skupine
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Andi_Cibula napísal: 26 jan 2021, 19:29 Flégr popísal postup pandémie ako sieť. V stĺpcoch sú línie, kde sa lokálne bunky premorili (rodiny, zamestnanci v spoločnom kancli) a boli od seba oddelené, keďže decká nechodili na jar a cez leto to školy, neboli fesťáky, atd.
Pandémia bola udržateľná pod kontrolou s použitím toho popísaného v "out of the box".
Otvorením škol v septembri sa tieto línie poprepájali priečkami a pandémia sa solidne rozbehla.
Toto sa nemalo stať. Školy sa nemali otvárať.
Tá situácia mohla byť ešte udržateľná pod kontrolou bez nutnosti zatvárania obchodov a reštaurácii. Neuskutočnené fesťáky by sa dali ešte vykompenzovať.
A nielen to. Ludia, ktori na jar porusovali dodrziavanie karanteny, ti ktori pred nom utekali v lete a isli na pracovisko, ked uz krajina, ked pred par hodinami boli na dovolenke bola "cervena" to pokazili. Vlady robia co mozu, aby navadzali na porusovanie toho co vymyslaju, no za ekonomicke problemy, za problemy vo vzdelani a podobne by som ja osobne volal na zodpovednost ludi, ktori sposobili sirenie virusu svojim egoizmom.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

beardie napísal: 26 jan 2021, 18:40 uprimne, z globalneho hladiska su nejake jednotky percent nakazenych ludi irelevantne
To mi nejako nevychadza, 10% z nakazenych nie su jednotky percent, vonkoncom to nie je zanebdatelne cislo. Iba na slovensku to budu desatisice ludi. V pripade premorenia, by to bolo cislo velmi blizke 10% populacie co to prezije.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 26 jan 2021, 20:04 to su sugestivne a hypoteticke otazky, ktore nemaju suvis s dnesnou situaciou
Sugestívne ani nie, len ma reálne zaujíma, či naozaj ignoruješ riziko post-covidu alebo je ti to ľahostajné. Kľudne mi odpovedz aj do SS/gtalk.
beardie napísal: 26 jan 2021, 20:04 samozrejme, ze by som dal svoje dieta do skoly, ak by nebolo v rizikovej skupine
Ha. "Vtip" (zákernosť, nebezpečie covidu) je v tom, že z hľadiska post-covidu je každý z nás rizikový. Každý.

Inak teda zase pripomínam, že naše názory na ekonomický aspekt a na aspekt opatrení sú v podstate, až na detaily, zhodné.
(prebehol som si v rýchliku predch. posty v tejto téme - za mě dobrý)
beardie
Redeemer
Redeemer

Around 10% of patients who have tested positive for SARS-CoV-2 virus remain unwell beyond three weeks, and a smaller proportion for months.
smaller proportion je tak 3 %

cela populacia sa nakazit nemoze, aj keby chcela, pretoze existuje nieco ako prirodzena imunita, a preto ani long covid nebude mat nejaka velka cast populacie
naozaj ignoruješ riziko post-covidu alebo je ti to ľahostajné
nie, nepripisujem mu taku vahu
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ja ti teda odporúčam tomu váhu pripisovať.
Snáď koroňáka nechytíš. A ak náhodou áno, snáď ti neublíži :)

Ja som si dnes po čase kúpil vanilkovú coca colu. Chuť je pôvodná. Ale pár sekúnd po preglgnutí to zanecháva pachovú halucináciu spálenej gumy.
beardie
Redeemer
Redeemer

to ma mrzi, napriek tomu si percento percenta
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

beardie napísal: 26 jan 2021, 18:40out of the box
Dlhsie som s tebou zdielal nazor na nezmyselne zatvaranie ale konecne si to poriadne rozpisal. Neda sa s nicim nesuhlasit.
Andi_Cibula napísal: 26 jan 2021, 21:19Ha. "Vtip" (zákernosť, nebezpečie covidu) je v tom, že z hľadiska post-covidu je každý z nás rizikový. Každý.
Predpoklasam ze na toto nie su studie. Celkom by ma to zaujimalo.
beardie
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 26 jan 2021, 22:37konecne si to poriadne rozpisal
stacilo sa spytat :)
teda, ak som to prehliadol, tak sa ospravedlnujem
jackb
Redeemer
Redeemer

26. januára 2021 20:51V prvom polroku 2020 zomrelo v Španielsku vyše 262-tisíc ľudí, čo je najviac od roku 1941, ukázali národné štatistiky. Rast počtu úmrtí bol výrazný v marci a apríli, kedy krajinu zasiahla prvá vlna koronavírusu. (čtk)
https://www.ine.es/prensa/mnp_1s2020_p.pdf

preco sa rozpavame len o Svedoch, ktorych stacilo poziadat, aby sa spravali zodpovedne a pomohlo to a nehovorime o tych, ktorych musela strazit armada, aby naozaj len vyvencili psa a ostali doma aj ked ich kultura od nich chce nieco diametralne odlisne?
ved ako Slovaci sme takmer rovnaki ako Cesi, ktorym ked v Ceskom sne povedali "nechodte, nekupujte" tak sa tam nahrnuli. ak by na este Pelle poziadal, by ludia nechodili do barov, aby usporiadatelia zvazili koncerty a festivaly, tak by tam boli tisice ludi a virus by sa siril este veselsie.
ta umrtnost sa podla mna interpretuje uplne opacne. niezeby ten virus "nezabil nikoho", ale pravda je, ze "vdaka vsetkym tym skaredym oaptreniam zabil len tak malo ludi".

long covid sa neda pekne vyjadrovat v statistikach. uvidime ako ludia, s nepohodlnym zivotom budu menej produktivni v praci a potom si mozme vymenit nazory na to, ci bol dobry napad ignorovat tento dopad.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 27 jan 2021, 2:03preco sa rozpavame len o Svedoch
ja o nich pisem preto, lebo je to krajina, ktora sa najviac priblizuje k mojej predstave o adekvatnych opatreniach

Svedsko mozeme porovnat s CR, ktora podobne (zle) urcuje pocty umrti, maju podobny pocet obyvatelov a vyrazne rozdielne opatrenia
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

beardie - Vsak teda porovnaj Slovensko s Ceskom, ved aj Cesko malo uvolnenejsie opatrenia ako Slovensko. Ako to teda dopadlo v Cesku?
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 27 jan 2021, 9:10 ja o nich pisem preto, lebo je to krajina, ktora sa najviac priblizuje k mojej predstave o adekvatnych opatreniach

Svedsko mozeme porovnat s CR, ktora podobne (zle) urcuje pocty umrti, maju podobny pocet obyvatelov a vyrazne rozdielne opatrenia
ako napisal heker: ziadne nariadenia, len odporucania nevedu k mensim obetiam na zivotoch.

bolo by super, ak by na Slovensku zila vacsina ludi, ktorym staci povedat "je tu virus, budte zodpovedni" a nebolo by kvoli nim nutne zatvarat skoly a restauracie. no ani ked platia zakazy a odmedzenia, tak sa ludia idu pobit o respirator zlacneny o 3 centy.
hovorime o krajine, v ktorej ked v marci 2020 zatvorili Pelle skoly a poziadal ludi, aby ostali doma, tak ti vyrazili do Jasnej cakat v davoch na lanovky. preto je Spanielsko podobnejsie, lebo tam davy vyrazili na plaze a boli tam ako sardinky. takze nemozno svedsku zodpovednost za inych a za seba porovnat s mentalitou v strednej ci v juznej Europe.

rozdielny zapis do statistik je velka tema no bola ignorovana az do prichodu tejto pandemie. no to je tu OT, v prislusnej teme je o tom viac nez dost.
Napísať odpoveď