Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa mLuks »

Síce nemám rád Pekovú, a ani jej vyhlásenia veľmi nemusím. Ale ona presne vravela na začiatku pandémie, že robí testy bez svojho zisku (teda iba za cenu použitého materiálu) a proste to robila za nejakých pár desiatok korún. A to nie je proste štát, ktorý objednáva milióny tých testov, kde po prepočte je cena nato úplne nízka
takže si to len myslíš, že to toľko stojí :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nejde to pod 25 euro
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Dal som si tu namahu a skusil nieco k tomu pogooglit. Problem je, ze mi stale skakali vsade len testy a testy. Preto bolo tazke doklikat sa k niecomu inemu. Podarilo sa mi vsak nieco najst.

V prilohe prikladam PDF subor ministerstva v ktorom sa stanovuju podmienky pre laboratoria na testovanie covidu. Spomina sa tam lekar so specializaciou, laborat so specializaciou, samostatna miestnost s biologickym bezpecnostnym boxom + validacie, pristorje a diagnostika pre izolaciu virusu + vykonavanie testu, pouzivane pristroje a pomocky, ochranne pomocky a dezinfekcie. Okrem ineho sa stanovuju od podmienky transportu, podmienky kladovania vzoriek, je tam opisany sposob izolacie v biologickom boxe, pouzitie ochrannych pomocok pocas vykonavania izolacie atd... Predpokladam, ze laboratoria z toho vedia vycitat co vsetko treba nakupit a dodrzat, nam laikom to moc nepovie.

Nasiel som si na stranke https://www.biocat.com/corona dake informacie k testom a vybavenie, ale neviem ci je to potrebne vsetko, ci sa tam spomina viac variantov, je to pre mna spanielska dedina. Niektore veci sa daju pochopit, ine su mi uplne nezname. Skusim to tak laicky popisat podla toho co som prelozil, nieco som musel cez Google Translator, neviem ani ci su potrebne pri diagnostike covidu alebo su to vseobecne pomocky pre PCR testy..., ale tak pre predstavu k nakladom:
- odberne tuby/skumavky na prepravu vzoriek zo slin: cena 410 eur za 50 kusov, tj. 8,20 za kus
- zariadenie na odber a uskladnenie RNA zo slin, certifikacia CE: 730 eur za 50 kusov, tj. 14,60 za kus
- kit na sliny a vytery, certifikacia CR: 376n eur za 50 kusov, tj. 7,52 za kus
- sada na extrakciu RNA pri respiracnych vzorkach: 396 eur za 50 kusov, tj. 7,92 za kus

Samotny RT-PCR test na covid:
- cesty testov okolo 3,50 az 7 eur/kus: https://www.biocat.com/covid-detection-flow

Spracovanie by malo prebiehat v boxoch a prisposobenych laboratoriach. Praca v BSL 2 boxe, ktory je vyzadovany, tak je strucne popisana tu: https://www.prf.jcu.cz/data/files/601/3987bsl22018.pdf
- BSL 2 box, cena 8 tisic dolarov: https://www.globallabsupply.com/6-NSF-B ... -nsf72.htm
- chladnicka na -91 stupnov, cena 48 tisic dolarov: https://spectraservices.com/product/jul ... 73713.html
- zariadenie na spracovanie RT-PCR testov, pouzivane, cena 40 tisic dolarov: https://www.ebay.com/itm/Ten-Applied-Bi ... 5007940316
- zariadenie Tecan Fluent Automated Workstation, cena 125 tisic dolarov: https://www.tecan.com/fluent-automated-workstation Cena: https://www.labwrench.com/thread/200100 ... -value-etc
- zariadenie na RT-PCR, cena 50 tisic dolarov https://www.ebay.com/itm/Applied-Biosys ... 3868480281

Do tych strojov sa pridava do skumaviek roztok, nasiel som pre znacku Thermo Fisher, ktora sa pouziva na Slovensku aj v Cesku, tak:
- najskor 6,25 mikrolitra (nemylit s mililitrom), cena za 10ml je 3620 eur: https://www.thermofisher.com/order/cata ... 22#/A28522
- potom sa prida dalsia latka, jej cenu som nenasiel a napokon sa pridava akasi voda

Na zaver snad este treba pripocitat cenu za dezinfekciu, ochranne obleky, okuliare, stity, rukavice, odvoz a likvidaciu biologickeho odpadu. Tiez som sa docital, ze tie zariadenia na vyhodnocovanie RT-PCR maju licencie na svoje programy/zariadenia, nikde som sa vsak nedoklikal k cenam.

Neviem ako tieto zariadenia ovplyvnia cenu testu, ale myslim si, ze vzhladom na mzdy atestovanych lekarov a laborantov, administrativnych pracovnikov, naklady na vybavenie laboratoria a dodrziavanie hygienickych standardov, naklady na testy a skladovanie vzoriek, tak ta cena bude niekde inde a urcite sa neda povedat, ze pri sume 15-20 eur je to test s velkym ziskom, ako napisal NHISPVM.

NHISPVM: Cena 7 eur je cena samotneho testu, teda tej krabicky na testovanie. Nie je to cena za odobratie vzorky a vyhodnotenie vzorky.
Prílohy
Standard-mikrobiologicka-diagnostika-COVID_19.pdf
(928.01 KiB) 1 stiahnutie
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

NHISPVM napísal: 31 jan 2021, 20:47 Síce nemám rád Pekovú, a ani jej vyhlásenia veľmi nemusím. Ale ona presne vravela na začiatku pandémie, že robí testy bez svojho zisku (teda iba za cenu použitého materiálu) a proste to robila za nejakých pár desiatok korún.
pcr test nikdy nebude stat par susnov ako antigen test, mas to aj rozpisane vyssie.
Prinajmensom si si to aj pozeral co ta Pekova hovorila? Tu som s nou davnejsie pozeral jeden rozhovor, co tam pozvastala, ze za par mesiacov to zazracne zmizne a teda rozhodne nehovorila o par korunach, jedine ze by ti bola cestiana uz trochu vzdialena. Hovori tam o 50€, kedy ide ona na uplnu podlahu :)
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Co si myslite o udelovani vynimiek cez SMSky? Ja sam poznam ludi ktori nemali nikdy mobil a ani ho nechcu. Taktiez sa tymto opatrenim Krajci priznava, ze neocakava ze cisla budu klesat najblizsiu dobu (to ze to neocakava Krajci, neznamena ze to tak nebude, mna ste celkom presvedcili argumentom o naraste pozitivity PCR testov, ze sa len dohladali kontakty), cim sa priznava ze plosne testovanie nebolo dost ucinne na to, aby znizilo pocty. Tie SMSky mi pridu nerealizovatelne. Ak to budu robit ludia, nie je moznost aby pokryli cele Slovensko. Ak to bude robit program, staci napisat SMS ze idem na nakup a program mi to schvali.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

gorsche napísal: 01 feb 2021, 15:29Taktiez sa tymto opatrenim Krajci priznava, ze neocakava ze cisla budu klesat najblizsiu dobu, cim sa priznava ze plosne testovanie nebolo dost ucinne na to, aby znizilo pocty.
Ako sa tym priznava, ze neocakava klesanie??? Ako sa tym priznava, ze plosne testovanie nebolo dost ucinne???
gorsche
Medium Star
Medium Star

No ak by ocakaval klesanie, asi nebude vymyslat drasticke riesenie SMSkami (bude to stat urcite nejake miliony, mnozstvo prace, casu a hlavne dovery ludi... Ak ocakavas ze o tyzden ma byt situacia lepsia, asi by si sa nechcel pustat do takehoto projektu). A kedze neocakava klesanie, plosne testovanie nebolo dost ucinne (a to si mysli Krajci, on vymyslal tie SMSky).
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gorsche napísal: 01 feb 2021, 15:29 Co si myslie o udelovani vynimiek cez SMSky? Ja sam poznam ludi ktori nemali nikdy mobil a ani ho nechcu. Taktiez sa tymto opatrenim Krajci priznava, ze neocakava ze cisla budu klesat najblizsiu dobu (to ze to neocakava Krajci, neznamena ze to tak nebude, mna ste celkom presvedcili argumentom o naraste pozitivity PCR testov, ze sa len dohladali kontakty), cim sa priznava ze plosne testovanie nebolo dost ucinne na to, aby znizilo pocty. Tie SMSky mi pridu nerealizovatelne. Ak to budu robit ludia, nie je moznost aby pokryli cele Slovensko. Ak to bude robit program, staci napisat SMS ze idem na nakup a program mi to schvali.
Uz som to zachytil, no bolo vyvstlene, ze to bola len hypotesticka odpoved na otazku novinarky, ze sa o takom niecom bavili. Nemylsim, si ze nieco taketo je mozne zrealizovat. A keby aj, tak to dopadne ako v sucasnosti, ani sucsany lockdawn nema kto skontrolovat.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

gorsche napísal: 01 feb 2021, 15:32 (a to si mysli Krajci, on vymyslal tie SMSky).
len tak na okraj - toto spominal uz asi pred mesiacom krajniak, ako priklad ako by sa este mohli sprisnit opatrenia a v niektorej krajine to tak vtedy fungovalo (myslim, ze v grecku).

// napr tu:
https://slovensko.hnonline.sk/2273681-l ... i-krajniak
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ak by tie smsky náhodou schválili, bola by to len ďalšia buzerácia a opäť pár % navyše pre Pelleho bez akéhokoľvek iného účinku na súčasný stav, pretože tak ako nikto nekontroluje súčasné negatívne testy a účel porušenia zákazu vychádzania, tak nikto nebude kontrolovať ani tie smsky. Otázne, či systém zvládne nápor, ak v pondelok ráno milión ľudí pošle smsku, že chce ísť do práce. Môj laický názor je, že dôkladné trasovanie PCR+Ag kontaktov by prinieslo omnoho viac úžitku. Uvidíme, majú to riešiť na pandemickej komisii, ktorú aj tak majú všetci v paži..

Inak sem tam sa nájde nejaká pozitívna informácia.. kolega bol minulý týždeň v karanténe s pozitívnym testom a v jeden deň mu zazvonili policajti, aby ho skontrolovali, či naozaj sedí doma v karanténe. Toto je prvý prípad, o ktorom som počul, tak zdieľam.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Tazko povedat, ako to trasovanie kontaktov ludi pozitivnych a s priznamkmi realne funguju tu. Ked mi telefon oznamil, ze mam tyzdnove domace vazenie, isiel som sa dat testovat a robil som a fungoval z domu, vid post z pred dva tyzdnov. Kto ale chce, ten si tracking vypne, alebo ked si musi ist kupit flasu, lebo nepocka do dalsieho rana, ked pride s nakupom jedla pred dvere, necha telefon doma a zaplati ako v dobe cashu. A stale moze veselo sirit... otazka je, kolko ludi si tu scanuje QR kody pri vstupe, aj ked teda pri take away kaviarni, ked mozu byt v miestnosti 4 zakaznici a staff, je sanca chytit cokolvek minimalna. Ale scanovanie nekontrolovali ani v testovacom centre, aj ked opat tam je riziko male, ale aj ti chori maju pre seba celu unimobunku a museli by bezat nakaslat do vedlajsej koje. Bolo s cakanim na parkovisku, takze byt v rade tiez nehrozilo...
No tie SMS su este menej dodrzatelna vec ako eRouska a jej britska sesternica. Co sa stalo so slovenskou?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Mňa osobne to dosť pobúrilo. Sedím len doma, do práce idem 2 dni fyzicky a potom rovno domov. Čerešničkou môjho týždenného programu je návšteva kauflandu na 15 minút alebo covidtest. To si fakt vláda myslí, že ľudia ako ja ten vírus šíria? A že nás môžu buzerovať ešte nejakými smskami? Zatiaľ čo oni si chodia za kurvami alebo lietajú do zahraničia bez testov a karantény?

Nevedia kontrolovať aktuálne opatrenia a karanténu, ale chcú zavádzať ďalšiu buzeráciu ľudí, ktorí opatrenia dodržiavajú.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Citim to rovnako ako ephramko. Uvidime co zajtra prijmu, no stratil som doveru v to, ze vlada vie ako dostat situaciu pod kontrolu. Uz skoro polroka sa stretavam dookola len s max 6 ludmi. Od Vianoc tak s dvoma. A clovek len sleduje ako to nezvladaju a tym, ze nevedia poriadne trasovat, vynutit uz terajsie opatrenia, tak prijimaju dalsie a dalsie opatrenia ktore aj tak nebudu vediet vynutit. A clovek co to uz dodrziava dost dlho len caka a pozera sa na to a vidi, ze to nikam nevedie. Inak minulu nedelu sa zaockovalo 0 ludi, tuto 113. O co ide? Viem ze sme limitovani poctom vakcin, no ale aj tak mozu poockovat co najviac ludi co sa da. Vie niekto kde je problem? Ak ide otestovat 100 tisicok ludi v nedelu, preco nejde zaockovat 5000 tak ako aj cez tyzden.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Buzeruju lebo mozu, a budu buzerovat stale viac, kym im to ludia dovolia. Tak ako sa zucastnuju na testoch, napriek tomu ze sa to velmi malo kontroluje a aj keby ich policajt nahodou zastavil, vzdy sa to da obist nejakou vynimkou.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pekova je, bola a bude <-> ... No to je aj časť "Slopákov" svojim prístupom ku situácii.
Testovanie a nedopatrenia, čo perdvádza táto vláda, sú choré.
Koronavírus a zahltené nemocnice sú fakt - v jednej pracuje moja manželka, od jari na "koronovom" a kto si myslí, že sa to týka len starých, na rôzne veci chorých, obéznych - je hlupák.
Asi toľko k veci...

ropman - nie vždy sa dá - a kto to "nezvládne okecať" - odserie si pokutu 250 eur na hlavu - a dobre mu tak!
beardie
Redeemer
Redeemer

gorsche napísal: 01 feb 2021, 20:17Inak minulu nedelu sa zaockovalo 0 ludi, tuto 113. O co ide? Viem ze sme limitovani poctom vakcin, no ale aj tak mozu poockovat co najviac ludi co sa da. Vie niekto kde je problem?
setria ich na druhe davky
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

starysomar napísal: 01 feb 2021, 20:39 ropman - nie vždy sa dá - a kto to "nezvládne okecať" - odserie si pokutu 250 eur na hlavu - a dobre mu tak!
Da sa to takmer vzdy a netreba to okecavat.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ako by si obkecal prípad, ktorý uviedol masterdead v téme cestovanie mimo okres?
gorsche
Medium Star
Medium Star

beardie napísal: 01 feb 2021, 20:48 setria ich na druhe davky
No ale potom ako to ze dalsi den v pondelok zaockuju dalsich 6000. To nemohli uz v nedelu? V sobotu sa tiez neockuje vela. Keby sa ockovalo kazdy vikend ako cez prac. dni, dnes by sme boli na tom tak ako budeme o tyzden v pondelok. Sice mozno by uz o tyzden v pondelok nebolo cim ockovat, ale usetrilo by sa vela zivotov. V KE posledny tyzden v jednom socialnom zariadeni zomrelo 7 ludi.
beardie
Redeemer
Redeemer

gorsche napísal: 01 feb 2021, 22:32V KE posledny tyzden v jednom socialnom zariadeni zomrelo 7 ludi.
ti, co to tam zaniesli, s tym budu zit

babicky a deduskovia by nezili vecne, z globalneho hladiska je dolezite venovat sa inym skupinam obyvatelstva
Napísať odpoveď