Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa starysomar »

Ja si nick meniť nebudem. Dal som si ho tak zámerne.
"ked tak pekne prosis, somar, tak ti teda odpoviem" - ak ma chceš označiť nickom, skús celým nickom... Apropo čo Ťa vôbec do môho nicku?
:D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Nomen omen
Speculator
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Speculator »

Dufam, ze to nie je moc OT (trochu sa stracam). Od 10/2 (streda) je potrebne aby sa zamestnanec preukazal na pracovisku negativnym testom (nie starsim ako 7 dni). Ake testy su platne? Antigen (zadarmo - poskytuje stat) / PCR (platim ako samoplatca v niejakom labaku) alebo je ina alternativa este? Pozeram, ze v MOM BA - Polianky je mozne ako samoplatca si spravit PCR - kloktanim, bude to platit? Pripadne existuje este ina moznost? Vdaka za odpovede.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Akceptuje sa Ag test a PCR test.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 07 feb 2021, 0:22 myslel som to tak, ze Matovic to riadi a nedava priestor inym nazorom okrem tych, ktore sa mu pacia
aha. rozumiem spravne, ze za minimom obeti na jar vidis viac politiku ako vlastnosti virusu?
lebo ludia bezne zomieraju, nie je to nieco neobvykle
teraz prekvapenie, v relevantnych krajinach sa celkove pocty zomrelych za rok vyrazne nelisia
o co to covid zvysil, o to to redukcia v celkovom pohybe znizila
ano zomieraju, no malokedy dosledkom toho, ze ja si chcem uzivat to co som mohol do prveho lockdownu.
celkovy prirastok obyvatelstva na Zemi je za rok 2020 +80 mega
A není to málo, Antone Pavloviči?
(pisal si to uz skor pri zdielani informacie o "highest excessive death rate since WW2"
existuju akekolvek data, ktore by ukazovali cokolvek ine?
uplne od zaciatku je jasne (april 2020), ze pod 50 rokov je umrtnost limitne sa bliziaca k nule, pod 65 je to malicko, pod 80 je to par percent a nad 80 je to okolo 5 %
aha. ja o premoreni, ty o rizikovej skupine podla mortality. preto som sa pytal na konsenzus o tom ako o zhodu na to, aka vekova skupina ma byt chranena pred excessive mortality.
kolko je povedzme IFR 0,5 (viz nizsie) z 25000? no je to 125
a zomrelo ich 50, takze IFR ich umrti je kolko? 0,2 => pod priemerom IFR vsade inde => ziadne masakre, prave naopak, tych vodicov zomrelo podpriemerne, som si isty, ze vdaka nizkemu veku a zanedbatelnym komorbiditam
no ved dobre. len statisticky zanedbatelne mortality u soferov, predavaciek a celkovo mame len vdaka opatreniam (ak zoberieme aj svedske premorovanie ako jedno z nich). no ak je to pred vacsinu populacie len otravny kasel a dva tyzdne netflixu, preco je vobec akakolvek mortalita na alebo s covidom, ked su teraz chraneni aj ti, ktori byt nemusia? tam sa snazim dostat.
prave taky sofer, v budke z plexiskla, aby nezomrel napriklad na alebo s bodnutim nozom, s ruskom alebo respiratorov v buse, ktory je dezinfikovany v pravidelnych intervaloch a s minimom cestujucich, ktori sedia viac ako dva metre od budky a mechanicky brania prenosu kvapociek s virusom k soferovi by laicky mala byt umrtnost nulova, lebo sa tam urobilo snad vsetko co sa dalo, aby sa nakazit nemohli.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

jackb napísal: 07 feb 2021, 19:51ano zomieraju, no malokedy dosledkom toho, ze ja si chcem uzivat to co som mohol do prveho lockdownu.
Ja si chcem uzivat vyrobky a kvoli mne zomieraju kamionisti kedze je to rizikove zamestanie.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 07 feb 2021, 19:51aha. rozumiem spravne, ze za minimom obeti na jar vidis viac politiku ako vlastnosti virusu?
za celym nastavenim spolocnosti od marca 2020 vidim viac politiku
ano zomieraju, no malokedy dosledkom toho, ze ja si chcem uzivat to co som mohol do prveho lockdownu.
to uz tak pri svetovych pandemiach byva
existuju akekolvek data, ktore by ukazovali cokolvek ine?
v akom vyzname?
ludi je ako sraciek, keby bolo o 3 miliardy ludi na Zemi menej, tak to planete len a len pomoze
aha. ja o premoreni, ty o rizikovej skupine podla mortality. preto som sa pytal na konsenzus o tom ako o zhodu na to, aka vekova skupina ma byt chranena pred excessive mortality.
logicky ta, ktora je podla statistik najviac ohrozena
no ved dobre. len statisticky zanedbatelne mortality u soferov, predavaciek a celkovo mame len vdaka opatreniam (ak zoberieme aj svedske premorovanie ako jedno z nich). no ak je to pred vacsinu populacie len otravny kasel a dva tyzdne netflixu, preco je vobec akakolvek mortalita na alebo s covidom, ked su teraz chraneni aj ti, ktori byt nemusia? tam sa snazim dostat.
viz moj druhy quote v tomto poste
sice som to pisal uz asi 15x, ale ocividne je citanie s porozumenim v tejto skupine uplne ubohe, pripadne to nikto ani necita, ale tak teda znova
nejde o nejakych par milionov umrti na covid v roku '20 a '21
ide o znizenie kvality zivota odhadom miliardy ludi v najblizsom desatroci
neustale sa vsetci pozeraju na nejake umrtia, ktore su v globalnom meradle pod urovnou statistickej chyby (lebo medialna hysteria) a ignoruje sa:
1. vzdelanie celej jednej generacie mladych
2. psychicky stav v podstate vsetkych (ciastocna hyperbolizacia)
3. ekonomicke nasledky
4. zvysena nezamestnanost
5. zdravotne problemy kvoli zanedbanej starostlivosti a prehliadkam
6. posliapavanie obcianskych prav
7. hajzlak z ustavy

mne osobne najviac vadia 1/5/6 v tomto poradi

to vsetko kvoli umrtiam skupiny ludi, ktorych vek kopiruje priemerny vek dozitia v danych krajinach a zaroven pri absolutnej ignoracii (cest vynimkam) vedeckych faktov a desatrociami preverenych opatreni

takto zacala postfaktualna doba (© beardie 7.2.2021)
za potlesku ustrachanych jednoduchych ignorantov skrytych v svojich domovoch, gratulujem
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 07 feb 2021, 21:30 logicky ta, ktora je podla statistik najviac ohrozena
ano, a co konsenzus na premorenie? hladal som ten termin z predoslych stran, vysledok bola len spanielcina. tak som hladal som stadovu imunitu a vcera som dal ako priklad linky, ze to tak optimisticke byt nemusi.
viz moj druhy quote v tomto poste
takze nebudeme riesit, ze ludia zomieraju aj napriek opatreniam, ktore tu su, aby nezomreli, ale napiseme, ze zomreli, lebo to sa ludom predsa stava.
nejde o nejakych par milionov umrti na covid v roku '20 a '21
ide o znizenie kvality zivota odhadom miliardy ludi v najblizsom desatroci
neustale sa vsetci pozeraju na nejake umrtia, ktore su v globalnom meradle pod urovnou statistickej chyby (lebo medialna hysteria) a ignoruje sa:
1. vzdelanie celej jednej generacie mladych
2. psychicky stav v podstate vsetkych (hyperbolizacia)
3. ekonomicke nasledky
4. zvysena nezamestnanost
5. zdravotne problemy kvoli zanedbanej starostlivosti a prehliadkam
6. posliapavanie obcianskych prav
7. hajzlak z ustavy

to vsetko kvoli umrtiam skupiny ludi, ktorych vek kopiruje priemerny vek dozitia v danych krajinach a zaroven pri absolutnej ignoracii (cest vynimkam) vedeckych faktov a desatrociami preverenych opatreni

takto zacala postfaktualna doba (© beardie 7.2.2021)
za potlesku ustrachanych jednoduchych ignorantov skrytych v svojich domovoch, gratulujem
ano, uplne cynicka ignoracia vedecky znamej metody vyskusanej po tisicrocia sposobila tvoje body. ak by po prvej vlne neboli ludi debili, tak vsetko mohlo byt ruzove ako vo Svedsku. povinna karentena sa spekulaciami porusovala uz na jar, no to este ludi nezabijala. na na konci leta nestacilo odporucania z cervenych krajin sa navozili virus a je tu berdieho sedem bodov.

prosim si ten vedecky konsenzus na to premorovanie, kedze to a obmedzovanie starych a chorych je podla teba ta vyskusana vedecka metoda.

aj stary a chory clovek ma pravo na zivot a nebyt importovaneho virusu, tak mohli zit este niekolko dekad relativne spokojne. zaujimalo by ma, ci by si to takto cynicky povedal aj rodicom a priatelom - ste v zlej skupine, musite zomriet. nemusis odpovedat, je to recnicka otazka.

tisice mrtvych, desitaky tisice s dlhodobymi zdravotnymi problemami a to len Slovensku a to len pre ignorantov, ktori nechaju v bolestiach zomierat suseda ci clena rodiny, len aby si mohli uzivat. je gratulujem tiez.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 07 feb 2021, 21:58 ano, a co konsenzus na premorenie?
takze prijmes moj argument a okamzite ho v tej istej vete vyhodis von oknom? :D
nejaka konzistencia by ti pomohla
Part of the infection-derived herd immunity argument is that vulnerable and older groups can be shielded while less vulnerable people acquire the infection and recover without consequence. This is incorrect and impractical. Underestimation of the severity of the infection is also of grave concern.
v com je to nespravne a neprakticke, ked je to uplne logicke a jednoducho realizovatelne?*1 aka je severita pri "mojom" sposobe boja s hnusobou?*2 aky grave concern?*3 ved umrtiam sa tym prave zabrani
hladal som ten termin z predoslych stran, vysledok bola len spanielcina. tak som hladal som stadovu imunitu a vcera som dal ako priklad linky, ze to tak optimisticke byt nemusi.
ako podla teba koncia chripkove pandemie?*4
takze nebudeme riesit, ze ludia zomieraju aj napriek opatreniam, ktore tu su, aby nezomreli
logicky asi ked umieraju, tak su nespravne
vobec ti nepride divne, ze napriek masivnym obmedzeniam pocet umrti, napriklad na Slovensku, klesa len velmi pozvolne?*5
nebolo by logicke zmenit pristup, ked tento celkom jasne vobec nefunguje?*6
ale napiseme, ze zomreli, lebo to sa ludom predsa stava.
ludia neziju vecne a pocas epidemii zomieraju viac ako obvykle, tak ako pocas covid pandemie, rovnako aj pocas napriklad chripkovych pandemii, alebo spanielskej chripky, alebo akehokolvek ineho ochorenia, ktore je jednoducho a rychlo prenosne
ano, uplne cynicka ignoracia vedecky znamej metody vyskusanej po tisicrocia sposobila tvoje body.
tretikrat ti to pisem - ked poznas ohrozene skupiny a si schopny ich efektivne ochranit, obmedzenie celej ostatne populacie je ekonomicka, zdravotna a socialna samovrazda, nie je to tak?*7
este druhy bod k tomuto - akonahle by sa zivot dostal do starych kolaji, prenos by bol okamzite spusteny znova, je kontraproduktivne obmedzit ludi kratkodobo, ked je zname, co by sa hned nasledne stalo, nie je to tak?*8
ak by po prvej vlne neboli ludi debili, tak vsetko mohlo byt ruzove ako vo Svedsku. povinna karentena sa spekulaciami porusovala uz na jar, no to este ludi nezabijala. na na konci leta nestacilo odporucania z cervenych krajin sa navozili virus a je tu berdieho sedem bodov.
znova a opat, nemozes ziadat v globalizovanej krajine v strede Europy uzavretie hranic, ci nebodaj krajov a okresov, to je absolutne nerealne, nemyslis si?*9
prosim si ten vedecky konsenzus na to premorovanie, kedze to a obmedzovanie starych a chorych je podla teba ta vyskusana vedecka metoda.
moj treti quote v tomto poste
aj stary a chory clovek ma pravo na zivot a nebyt importovaneho virusu, tak mohli zit este niekolko dekad relativne spokojne.
lenze toto nie je pravda, priemerny vek umrti na covid kopiruje priemerny vek dozitia v danej krajine, nie je to tak?*10
to je realita, nikto nezije vecne a ani ludia v domovoch dochodcov by sa v drvivej vacsine pripadov nedozili dlhej doby, zase logicky - preto su v domovoch dochodcov, lebo nie su schopni postarat sa o seba sami, alebo ano?*11
zaujimalo by ma, ci by si to takto cynicky povedal aj rodicom a priatelom - ste v zlej skupine, musite zomriet. nemusis odpovedat, je to recnicka otazka.
samozrejme #1, ze aj okolo mna su ludia, ktori su v rizikovej skupine, snazim sa ich chranit tak, aby to bolo udrzatelne
samozrejme #2, z globalneho hladiska je par mrtvych ludi irelevantnych, nie je to tak?*12
tisice mrtvych, desitaky tisice s dlhodobymi zdravotnymi problemami a to len Slovensku a to len pre ignorantov, ktori nechaju v bolestiach zomierat suseda ci clena rodiny, len aby si mohli uzivat. je gratulujem tiez.
zase sa pozeras na problem konkretne a nie komplexne
napriek tomu, ze som ti tu vypisal viacero bodov, ktore su dolezitejsie pre zivot spolocnosti ako celku (nesuhlasis s nimi?*13), ty to ignorujes a apelujes na city moznou smrtou anynomnych babiciek, ktorych zivot by (aspon statisticky) nebol vyrazne dlhsi

otocime to, dal som ti viacero otazok, ocakavam jasnu a logicku odpoved na kazdu z nich (13x), staci v bodoch, ale pri komplexnom vnimani, nevyberaj si hrozienka, inak sa dalej nepohneme, vopred dakujem

P.S.: ak to tu niekto cita, mozete sa vyjadrit k mojim argumentom? aspon do SS? lebo nejak stracam chut pisat to iste dookola, potrebujem spatnu vazbu
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Presne kvoli takejto citovanej komunikácii ktorá zaberie celu stranu a človek sa v tých odpovediach stráca, nerád niečo vysvetlujem beardiemu, lebo on to potrebuje rozmienať všetko na drobné každý jeden odsek :D Toto je len o dokazovaní si toho, kto má pravdu a kto sa potrebuje cítiť chytrejší ako ten druhý :D
Neviem ako vy ale diskusia na fore je aj o tom že človek si napíše raz za čas nejaký svoj subjektívny nazor, iný uhol pohladu a pokial to neni vyložene širenie poplašných správ, rasisticky interpretované, hanobenie, urážanie a pod tak je to oky. :) Nato netreba neustále posielať linky od bohvie akých zdrojov.
wladas
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 08 feb 2021, 9:14 este druhy bod k tomuto - akonahle by sa zivot dostal do starych kolaji, prenos by bol okamzite spusteny znova, je kontraproduktivne obmedzit ludi kratkodobo, ked je zname, co by sa hned nasledne stalo, nie je to tak?*8
Ale jackb je asi ochotny rok, dva, tri si odpustit kavickovanie na teraske a nema problem byt doma zavrety.
Treba zakazat udeniny lebo par promile ludi dostane z nej rakovinu.
beardie
Redeemer
Redeemer

Blastbit napísal: 08 feb 2021, 9:26 Presne kvoli takejto citovanej komunikácii ktorá zaberie celu stranu a človek sa v tých odpovediach stráca, nerád niečo vysvetlujem beardiemu, lebo on to potrebuje rozmienať všetko na drobné každý jeden odsek
lebo to povazujem za podstatne informacie, na ktore je vhodne reagovat
Neviem ako vy ale diskusia na fore je aj o tom že človek si napíše raz za čas nejaký svoj subjektívny nazor, iný uhol pohladu a pokial to neni vyložene širenie poplašných správ, rasisticky interpretované, hanobenie, urážanie a pod tak je to oky. :) Nato netreba neustále posielať linky od bohvie akých zdrojov.
to je ta postfaktualna doba, ked sa dava prednost pocitom a nie faktom
wladas napísal: 08 feb 2021, 10:14Ale jackb je asi ochotny rok, dva, tri si odpustit kavickovanie na teraske a nema problem byt doma zavrety.
Treba zakazat udeniny lebo par promile ludi dostane z nej rakovinu.
ano, tento argument som tiez pouzil, ale bol ignorovany, lebo nema dostatocne medialne pokrytie
len na Slovensku je 5000 odvratitelnych umrti rocne, nehovoriac o desiatkach tisic zlepsenych zivotoch, ak by nikto nefajcil, nepil alkohol alebo nejedol mastne jedla, miesto toho zachranujeme ludi, ktori koncia jesen svojho zivota

Pandemicky plan CR:
Pandemie
5.1. Možné dopady pandemie chřipky
5.1.1. Možné zdravotní dopady pandemie chřipky
Účinky pandemie na společnost jsou nevyhnutelné, avšak efektivní plánování připravenosti a reakce
na ně může přispět ke zmírnění jejího rozsahu a dopadu. Plánování pro případ pandemie je složitou
záležitostí, jelikož existuje jen málo poznatků o pravděpodobném dopadu: údaje jsou nejisté
a postrádají společné znaky. Na základě informací z předchozích pandemií, konzultací s odborníky
a teoretického modelování se většina národních plánů připravenosti zakládá na těchto předpokladech:
Míra zasažení: to je podíl obyvatelstva, u kterého se během pandemie vyvine klinické stádium
chřipky. Předpokládá se, že v ČR by mohlo onemocnět během 9 až 15 týdnů od začátku pandemie až
30 % populace, tj. více než 3 milióny osob. Míra zasažení a závažnost nemoci se mohou
v jednotlivých věkových skupinách pravděpodobně lišit. Předpokládá se závažnější průběh nemoci
a vyšší míra úmrtnosti než v případě běžné „sezónní“ chřipky, protože celá populace nebude imunní
vůči novému chřipkovému viru.
Smrtnost na chřipku: je poměr počtu zemřelých v důsledku chřipky z celkového počtu nemocných.
Většina národních plánů zakládá své předpoklady na odhadu, který zohledňuje zkušenosti
z pandemie 1957-58. Na jejich základě se předpokládá, že během pandemického období by mohlo
na chřipku zemřít 0,37 % populace, což v ČR představuje téměř 12 000 osob.
Návštěva lékaře: očekává se, že 50 % nemocných osob vyhledá odbornou zdravotní péči, zejména
u praktického lékaře.
Počet hospitalizovaných osob: předpokládá se, že pro akutní dýchací a související potíže bude
hospitalizováno navíc 1 % nemocných, tedy přibližně 30 000 osob.
Míra intenzivní péče: očekává se, že 15 % pacientů hospitalizovaných v důsledku nemoci podobné
chřipce bude potřebovat intenzivní péči a 50 % z nich může potřebovat mechanické ventilátory.
Nepřítomnost v zaměstnání (absentismus): pro účely plánování by se mělo předpokládat, že
během tří měsíců od počátku pandemie nebude v důsledku nemoci přítomno v zaměstnání celkem
30 % pracovních sil po dobu pěti až osmi pracovních dnů. Šíření chřipky se urychlí ve školách a jiných
uzavřených komunitách, takže bude možná nutné uzavřít školy. Toto společně s narušením dopravy
a nutností, aby pracovníci poskytovali péči rodinným příslušníkům a jiným osobám, nepřítomnost
v zaměstnání ještě zvýší.
LINK
bold prevzaty z dokumentu, cervene zvyraznenie mnou

bolo tu naznacovane, ze som cynik, ale pri masivnych pandemiach musia prezit ti najsilnejsi, zial je to tak, nikto nebude zit vecne, aj vyssie citovany pandemicky plan pre CR rata so smrtou 12000 ludi, a to pre chripku
covid ma dvojnasobny vplyv, takze 25k by nemalo nikoho prekvapit alebo sklamat, to je realita

este jeden koment: nemame len 2 moznosti, bud vsetko zavriet, alebo vsetko otvorit, medzi tymito extremami su stovky moznosti, slovami klasika: "Only a Sith deals in absolutes", jackb, si Sith?*14

este pre gorscheho:
V německém ústavu bojují s britskou mutací, prokázala se u očkovaných

Britská mutace koronaviru se rozšířila v pečovatelském ústavu pro důchodce na severozápadě Německa. Testy nakažlivější variantu prokázaly u 14 tamních seniorů. Ti už přitom 25. ledna dostali druhou dávku vakcíny společností Pfizer/BioNTech proti nemoci covid-19.
U infikovaných je průběh onemocnění dosud asymptomatický, lehký, sdělil mluvčí okresního úřadu v Osnabrücku Burkhard Riepenhoff.
LINK
toto je dalsi priklad neustale prizivovanej medialnej hysterie
vsetci (ehm) vedia, ze vakciny boli vytvarane za ucelom zlepsenia priebehu nakazenia, resp obmedzenia tazkych pripadov, napriek tomu sa v clanku napise, ze sice boli zaockovani, ale aj tak to dostali; no ano, dostali a nic im nie je, maju len lahke, pripadne ziadne symptomy, to bolo predsa cielom vakciny, co je na tom take prekvapive?!?

Andi:
Postcovidové pacienty budou sledovat lékaři, má vzniknout i speciální registr
7. února 2021 11:16
V České republice se nakazil koronavirem už více než milion lidí. Někteří z nich skončili v nemocnicích, část z nich zvládla nemoc porazit z domova. Pandemie s sebou přinesla takzvané postcovidové pacienty, tedy lidi, kteří se i po nemoci potýkají se zdravotními potížemi. Jejich stav budou nyní sledovat plicní lékaři. Vzniknout má pro pacienty i speciální registr.

Dušnost, únava, stále chybějící čich nebo chuť, nespavost, bolest hlavy či problémy se soustředěním. To jsou nejčastější příznaky, s nimiž se nyní potýkají někteří lidé, kteří se v loňském či již v letošním roce nakazili koronavirem. Jsou to takzvaní postcovidoví pacienti.

„Nejde o každého, kdo se infikoval koronavirem. Mnoho pacientů se nakazilo, a nic jim nebylo. Postcovidoví pacienti jsou pacienti, kteří po třech měsících po prodělání covidového onemocnění mají subjektivní potíže, které pak musí potvrdit či vyvrátit lékař,“ popsala Václava Bártů z pražského plicního zařízení Medicon.

„Takové potíže mohou trvat tři měsíce, šest měsíců, můžou trvat i déle. Symptomů covid vyvolává mnoho. Nejčastěji je to únava, bolesti hlavy, poruchy soustředění, snížení fyzická zdatnost, kašel a dušnost,“ dodala Bártů. Společně s kolegy každý týden vyšetří přibližně čtyřicet nově příchozích postcovidových pacientů.

„Naštěstí jsme zatím téměř u nikoho neshledali závažné poškození plic, a to ani u těch, kteří byli na ventilátoru. Jen u nízkého procenta se objevují jisté patologie – mají například sníženou plicní difuzi (přivádění odkysličené krve a odvádění okysličené krve, pozn. ed.) či ventilační poruchu a v takových případech řešíme, zda léčit nebo sledovat, jestli se porucha sama časem nezlepší,“ popsala lékařka.
LINK
nemusis sa bat, v drvivej vacsine pripadov to odoznie
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa maiikY »

Ahojte, mám otázku ohľadom aktuálnych opatrení. Včera som bol na testoch u nás v obci, bol som negatívny. Dnes ráno sa testovalo u nás vo firme, kde som ja nebol lebo som bol včera. Jedna žena, ktorá so mnou chodí v aute do práce a z práce bola pozitívna. Ráno mi volali z práce, že nemám ísť do práce, objednali ma na PCR test ktorý mám zajtra ráno. Ak bude negatívny, môžem isť do práce.
Nie je to hlúposť? Ak dobre viem, po kontakte s osobou ktorá má potvrdený Covid treba byť od dnes, 8.2 14 dní v karanténe bez ohľadu na to či mám príznaky alebo nie, alebo sa mýlim? Dnes som bol u svojho lekára, bola tam len sestrička ale ona povedala, že kým nie je nikto z mojej domácnosti pozitívny, nemôže mi vystaviť pandemickú PN. Čiže na PN môžem isť až vtedy, keď budem mať príznaky alebo bude môj PCR test pozitívny. Aj mama bola v kontakte s takou osobou, včera sa tá osoba testovala zistili že je pozitívna a dnes volali mame z práce že zajtra normálne do práce.

Ďakujem za odpovede
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 08 feb 2021, 9:14 takze prijmes moj argument a okamzite ho v tej istej vete vyhodis von oknom? :D
nejaka konzistencia by ti pomohla
obcas mam pocit, ze komunikujem s inym uzivatelom.
napisal si umrtnost vo vekovych kategoriach a opytal si sa, ci snad na nich nie je konsenzus. ano, na nich konsenzus je. ja som sa ale pytal na to konsenzus na premoreni.
v com je to nespravne a neprakticke, ked je to uplne logicke a jednoducho realizovatelne?*1 aka je severita pri "mojom" sposobe boja s hnusobou?*2 aky grave concern?*3 ved umrtiam sa tym prave zabrani
1)
The arguments against “natural” herd immunity include lack of evidence, inequalities that expose vulnerable groups, unattainable herd immunity thresholds just by infection, and moral and ethical considerations.
2) a 3) podcenuje to nebezpecnost infekcie, tak ako mas uvedene v citacii. mladi zaplnia nemocnice a budeme tam kde sme teraz: so slepakom nechaju pacienta na poslednej priecke priorit pocas triáže. ano, ludia zomru, budu mat dozivotne nasledky kym sa prejavy mytologicka prirodzena stadova imunita.
ako podla teba koncia chripkove pandemie?*4
4) nastanu pesialne podmienky pre sirenie aktualneho kmena virusu. nie len z pohladu pocasia, ale aj v dosledku vytvorenia imunity voci nemu.
logicky asi ked umieraju, tak su nespravne
vobec ti nepride divne, ze napriek masivnym obmedzeniam pocet umrti, napriklad na Slovensku, klesa len velmi pozvolne?*5
nebolo by logicke zmenit pristup, ked tento celkom jasne vobec nefunguje?*6
5) a 6) jasne, ze su nespravne a vymahane na nespravnom mieste. sikanovat rodinu, ktora sa ide sankovat s detmi a ignorovat korona-parties. tiez stav, pri ktorom musia pracovat infikovani zdravotnici je daleko od spravneho. hranice su ako korzo a pritom su vsetky mutacie import a najzakladnejsi sposob ako sa im branit je pretestovat vstupy. to hovoril prof Krcmery uz v marci. a hla ako krasne to fungovalo.
ludia neziju vecne a pocas epidemii zomieraju viac ako obvykle, tak ako pocas covid pandemie, rovnako aj pocas napriklad chripkovych pandemii, alebo spanielskej chripky, alebo akehokolvek ineho ochorenia, ktore je jednoducho a rychlo prenosne
dakujem, ze robime pokrok. od zomrela statisticka chyba ludi po "zomiera viac ludi ako odvykle"
tretikrat ti to pisem - ked poznas ohrozene skupiny a si schopny ich efektivne ochranit, obmedzenie celej ostatne populacie je ekonomicka, zdravotna a socialna samovrazda, nie je to tak?*7
7) mam za to, ze povazujes za ohrozenu skupinu starych a obeznych ludi. ze mas v populacii ludi po transplataciach, s autoimunnymi ochoreniami a mnohych dalsich, ktori su ohrozeni tiez. respirator dostane len clovek nad isty vek a ostatni, nech su pre spolocnost akokolvek prospesni, snad maju pomriet
este druhy bod k tomuto - akonahle by sa zivot dostal do starych kolaji, prenos by bol okamzite spusteny znova, je kontraproduktivne obmedzit ludi kratkodobo, ked je zname, co by sa hned nasledne stalo, nie je to tak?*8
8 ) suhlasim. kym nebude preockovana dostatocna cast populacia na nastartovanie overenej stadovej imunity, ine riesenie ako dlhodobe obmedzenie nemame. teda okrem zamedzeniu re-importu virusu
znova a opat, nemozes ziadat v globalizovanej krajine v strede Europy uzavretie hranic, ci nebodaj krajov a okresov, to je absolutne nerealne, nemyslis si?*9
9) viz moja odpoved na 5 a 6. Australia je globalizovany kontinent a ako to tam funguje. Svedom hranice zavreli cestovat z neho potalia a vysledky od nich pocuvame stale.
moj treti quote v tomto poste
ale covid nie je chripka. vieme o nom 13 ci 14 mesiacov. tak ako by si sa pri cestovani mal dat ockovat, lebo nemas prirodzenu imunitu voci chorobam, ktore tam domaci zvladaju, tak nemozes ockavat, ze za 14 mesiacov bude mat cela planeta imunitu proti niecomu o com pred 16 mesicami nikto netusil. na to je prilis skoro. stale, len tri clanky na to ako to ma fungovat, jeden z nich z Indie kde musia mat evolucne silnejsiu imunitu.
lenze toto nie je pravda, priemerny vek umrti na covid kopiruje priemerny vek dozitia v danej krajine, nie je to tak?*10
10) 12016-2018 bol priemerny vek dozitia britskych muzov 82.5, zien 85.9. NHS uvadza citatelne umrtnost na hnusobu, len v skupinach 0-59 a 60+. takze stale su tam ludia, ktory mohli tych 22 rokov zit.
to je realita, nikto nezije vecne a ani ludia v domovoch dochodcov by sa v drvivej vacsine pripadov nedozili dlhej doby, zase logicky - preto su v domovoch dochodcov, lebo nie su schopni postarat sa o seba sami, alebo ano?*11
11) 60 tisic Britov a 5000 Slovakov ale neboli len obyvatelia DSSsiek, ktori sa o seba nedokazali postarat
samozrejme #1, ze aj okolo mna su ludia, ktori su v rizikovej skupine, snazim sa ich chranit tak, aby to bolo udrzatelne
samozrejme #2, z globalneho hladiska je par mrtvych ludi irelevantnych, nie je to tak?*12
no vidis. keby tak chranili vsetci.
12) to je take takmer stalinovske. stale upozrnujem, ze 3 krajiny zo 195 su z globalneho hladiska rovnako irelevantne. naozaj chcem len, aby sa odbornici dohodli, ze na zaklade pozorovanie z celeho sveta bude ovela pohodlnejsie opatrenie fungovat. alebo bude tak lacny a spolahlivy liek, ktory si kupim vedla zuvaciek v TESCu a bude vyriesene. nemame zatial ani jedno.
okrem toho, ze velmi neprakticke riesiet prenajom hroboveho miesta ci nahrobny kamen na dialku dokonca aj v casoch, ked nemaju spravy cintorinov a kamenari roboty viac nez dost. nemusia si to skusat tisice ludi.
zase sa pozeras na problem konkretne a nie komplexne
napriek tomu, ze som ti tu vypisal viacero bodov, ktore su dolezitejsie pre zivot spolocnosti ako celku (nesuhlasis s nimi?*13), ty to ignorujes a apelujes na city moznou smrtou anynomnych babiciek, ktorych zivot by (aspon statisticky) nebol vyrazne dlhsi
13) ja s nimi suhlasim. ja tvrdim, ze ak by sa po otvoreni ekonomiky kontroloval zdravotny stav prichadzajucich az do preockovanie domacej populacie, tak vsetko otvorene mohlo ostat a splocnost by fungovala najlepsie ako sa da.
neide o zivot anonymnej babicky, ale o zivoty konkretnych ludi, ktori ked sa nakazia, tak zomru. choroba sa nepyta ci su biologovia, matematici, hudobnici. zomru a pokojne aj vo veku pod 30.
lebo nema dostatocne medialne pokrytie
len na Slovensku je 5000 odvratitelnych umrti rocne, nehovoriac o desiatkach tisic zlepsenych zivotoch, ak by nikto nefajcil, nepil alkohol alebo nejedol mastne jedla, miesto toho zachranujeme ludi, ktori koncia jesen svojho zivota
Liga proti rakovine nema medialne pokrytie? Nie su na Slovensku na tabakovych vyrobkoch skarede obrazky a varovania? Uz sa na prirodopise na druhom stupni nehovori o skodlivosti udenin a benefitoch obilnin a strukovin v prevencii rakoviny? Ku tej jeseni zivota vid vyssie.
este jeden koment: nemame len 2 moznosti, bud vsetko zavriet, alebo vsetko otvorit, medzi tymito extremami su stovky moznosti, slovami klasika: "Only a Sith deals in absolutes", jackb, si Sith?*14
14) precital som si uvod to ich lore a nie som. ja nechcem tie opatrenia autoritavne, kedze Sithovia su podla precitaneho autoritativni. ja si zelam ten svedsky model, na ktoreho cast bola reklama v UK, ked sa v lete zavideli rusky v interieroch (do vtedy neboli nikde vyzadovane): ja ju nosim, aby som chranil predavacku, predavacka ju nosi, aby chranila postara, postar ju nosi, aby chranil soferku autobusu... a tak sa chranime navzajom.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

maiikY,

v piatok na tlačovke povedal Krajčí, že pokiaľ vyjde PCR test negatívny, že sa nemusí dokončiť karanténa 14 dní. Ale či to dal aj do vyhlášky, netuším (keďže aj to MHD, že potrebuješ 7dňový test všade, potom tiež nedali do vyhlášky, lebo vraj ak by niekto potreboval ísť k dr. a nemal by test, tak by to bol problém. tak je to len odporúčanie)

A to s tvojou maminou, to závisí od viac faktorov, či mali rúška, ako blízko a ako dlho boli spolu... Trasovanie už nebýva, len kto koho kontaktuje a tam si má sama osoba zvažuje, či sa ráta za blízky kontakt alebo nie. Veď aj nejaké tie firmy, keď niekto vyjde pozitívny, nedávajú celú firmu do karantény na 14 dní. Toto je asi u každého na zvážení.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 08 feb 2021, 15:34 obcas mam pocit, ze komunikujem s inym uzivatelom.
hej hej, podobne :)
napisal si umrtnost vo vekovych kategoriach a opytal si sa, ci snad na nich nie je konsenzus. ano, na nich konsenzus je. ja som sa ale pytal na to konsenzus na premoreni.
ked to tam hentak sprosto drbnes, tak hej :D

ale k veci: premorenie sa pouziva ako jeden z prirodzenych pristupov na choroby, ktore nie su privelmi smrtelne, statisticky nie je covid vyrazne smrtelnejsi ako chripka a ani tie dozivotne nasledky nie su take neprekonatelne, ako sa obcas uvadza, takze pri vhodnom nastaveni to moze byt zaujimava moznost
1)
ja som to cital, ale ty si mi neodpovedal na otazku, preco to nie je logicke a realizovatelne, lebo ak pojdeme bod po bode:
- lack of evidence => tu by som vedel ciastocne suhlasit, ak sa bavime priamo o covide, ale z historie vieme ako dopadol SARS, pripadne ine bezne chripkove epidemie, vedel by som si teda predstavit testovanie tejto moznosti na sirsej populacii, v podstate tam, kde sa to pouzilo, su pozitivne vysledky, nemyslis?
- inequalities that expose vulnerable groups => to vieme riesit jednoducho a lacno
- unattainable herd immunity thresholds just by infection => pozname rychlost prenosu, takze vieme modelovat "zelanu" rychlost
- moral and ethical considerations => ak by vsetko fungovalo podla predpokladov (co podla Svedska vieme, ze funguje), tak tento pristup zachrani viac zivotov v mid-term napriek badatelnemu narastu na zaciatku v porovnani s aktualnym dlhodobym pristupom

lebo ak to nie je jasne, aj na Slovensku sa premorujeme, ale medzi nespravnymi vekovymi skupinami, to je snad zname
2) a 3) podcenuje to nebezpecnost infekcie, tak ako mas uvedene v citacii.
my pozname nebezpecnost uplne presne
mladi zaplnia nemocnice a budeme tam kde sme teraz: so slepakom nechaju pacienta na poslednej priecke priorit pocas triáže. ano, ludia zomru, budu mat dozivotne nasledky kym sa prejavy mytologicka prirodzena stadova imunita.
nie, nezaplnia, pretoze vieme, ze na mladi s tym bojuju lepsie a taktiez mladi na to neumieraju (az na vynimky sposobene komorbiditami)
4) nastanu pesialne podmienky pre sirenie aktualneho kmena virusu. nie len z pohladu pocasia, ale aj v dosledku vytvorenia imunity voci nemu.
ano, presne tak, vdaka:
a) vytvoreniu stadovej imunity
b) prirodzenej imunite casti populacie

covid nie je vyrazne nicivejsi ako chripka, ale to sa uz opakujem :)
5) a 6) jasne, ze su nespravne a vymahane na nespravnom mieste. sikanovat rodinu, ktora sa ide sankovat s detmi a ignorovat korona-parties. tiez stav, pri ktorom musia pracovat infikovani zdravotnici je daleko od spravneho.
v prvej casti sa zhodneme, v druhej nie, lebo ti infikovani nie su chori (v zmysle, ze by sirili virus), len boli pozitivne testovani, to som tiez velakrat spominal
hranice su ako korzo a pritom su vsetky mutacie import a najzakladnejsi sposob ako sa im branit je pretestovat vstupy. to hovoril prof Krcmery uz v marci. a hla ako krasne to fungovalo.
1. hranice nie su ako korzo
- aktualne podmienky pre vstup do CR: negativny PCR test, povinna karantena pre vsetkych s vynimkou pendlerov (tam treba myslim negativny antigen kazdych 7 dni) a studentov + samozrejme soferi
- aktualne podmienky pre vstup do A: negativny test (myslim, ze akceptuju aj AG aj PCR), pracovna zmluva alebo vztah k nehnutelnosti + samozrejme pendleri a soferi
- Madarsko netusim, Poliakom nevadime, jazdi sa tam lyzovat a nemaju s tym problem, kontakt s UA je obmedzeny uz aj tak, ale presne podmienky neviem
- napises to este raz a bude to jasne zavadzanie!

2. ako bolo napisane v predchadzajucom poste a ignoroval si to - po otvoreni hranic by sa covid cez Slovensko prehnal uplne rovnako, predist sa tomu da iba vdaka imunite - ziskanej prirodzene alebo ockovaniem, ina moznost neexistuje (ak si teda odmyslime kompletnu blokaciu hranic, co nie je realne, neviem, ci si to uz akceptoval)
dakujem, ze robime pokrok. od zomrela statisticka chyba ludi po "zomiera viac ludi ako odvykle"
viac ludi ako obvykle moze byt rovnake cislo ako statisticka chyba, v podstate to ukazuju statistiky umrti relevantnych krajin
7) mam za to, ze povazujes za ohrozenu skupinu starych a obeznych ludi. ze mas v populacii ludi po transplataciach, s autoimunnymi ochoreniami a mnohych dalsich, ktori su ohrozeni tiez. respirator dostane len clovek nad isty vek a ostatni, nech su pre spolocnost akokolvek prospesni, snad maju pomriet
nie, dostanu FFP3, uz sme sa o tom bavili a zase to ignorujes a vymyslas si
8 ) suhlasim. kym nebude preockovana dostatocna cast populacia na nastartovanie overenej stadovej imunity, ine riesenie ako dlhodobe obmedzenie nemame. teda okrem zamedzeniu re-importu virusu
mame
9) viz moja odpoved na 5 a 6. Australia je globalizovany kontinent a ako to tam funguje.
tak, ze si jednotlive zvazove staty medzi sebou zavreli hranice, to je ako keby si na Slovensku zabranil pristupu z jednoho kraja do druheho, oh wait, to vlastne mame, a nepomaha to, lebo prirodzena a nutna mobilita je zakladom ekonomiky Slovenska
Svedom hranice zavreli cestovat z neho potalia a vysledky od nich pocuvame stale
Svedom zavreli hranice hlavne ine krajiny, ale kratkodobo s tym v podstate nemam problem, je to to iste ako zapriklad zavretie skoly pocas epidemie, cielom je spomalit rychlost sirenia, hlavne to nemoze byt dlhodobe riesenie
ale covid nie je chripka. vieme o nom 13 ci 14 mesiacov.
udaje o infekcnosti, ohrozenych skupinach vieme od maja/juna 2020
tak ako by si sa pri cestovani mal dat ockovat, lebo nemas prirodzenu imunitu voci chorobam, ktore tam domaci zvladaju, tak nemozes ockavat, ze za 14 mesiacov bude mat cela planeta imunitu proti niecomu o com pred 16 mesicami nikto netusil. na to je prilis skoro. stale, len tri clanky na to ako to ma fungovat, jeden z nich z Indie kde musia mat evolucne silnejsiu imunitu.
ked som letel do Indie, tak som sa nechal zaockovat proti brusnemu tyfusu, nielen preto, ze je to povinne, ale aj preto, lebo je to dost nechutna choroba, pri ktorej hrozi povinne odstranenie zlcnika
naproti tomu mame covid, ktory je pre skupiny bla bla bla, nebudem sa opakovat
10) 12016-2018 bol priemerny vek dozitia britskych muzov 82.5, zien 85.9. NHS uvadza citatelne umrtnost na hnusobu, len v skupinach 0-59 a 60+. takze stale su tam ludia, ktory mohli tych 22 rokov zit.
priemerny vek dozitia je vratane ludi, ktori zomreli ako batolata, ako mladistvi, ako adolescenti i ako dospeli a vratane dochodcov
ak ti nevyhovuju UK statistiky, zozen si nejake ine z inych krajin, postoval som sem SWE aj SVK, mozno aj ceske
v podstate vsade priemerny vek zosnulych na covid kopiruje priemerny vek dozitia v danych krajinach, znova sa musim opakovat
11) 60 tisic Britov a 5000 Slovakov ale neboli len obyvatelia DSSsiek, ktori sa o seba nedokazali postarat
znova to co predtym, nechce sa mi to opakovat
12) to je take takmer stalinovske. stale upozrnujem, ze 3 krajiny zo 195 su z globalneho hladiska rovnako irelevantne. naozaj chcem len, aby sa odbornici dohodli, ze na zaklade pozorovanie z celeho sveta bude ovela pohodlnejsie opatrenie fungovat.
pozorovanie z celeho sveta ukazuje, ktore skupiny obyvatelstva su ohrozene a ktore nie, preco ti to musim neustale dookola opakovat? nechces to konecne absolvovat ako validny argument?
13) ja s nimi suhlasim.
fajn
ja tvrdim, ze ak by sa po otvoreni ekonomiky kontroloval zdravotny stav prichadzajucich az do preockovanie domacej populacie, tak vsetko otvorene mohlo ostat a splocnost by fungovala najlepsie ako sa da.
nerealne, diskutabilne a zbytocne
neide o zivot anonymnej babicky, ale o zivoty konkretnych ludi, ktori ked sa nakazia, tak zomru. choroba sa nepyta ci su biologovia, matematici, hudobnici. zomru a pokojne aj vo veku pod 30.
to aj pri autonehodach, na rakovinu ci infarkty, ale media to nepokryvaju a preto to vsetci ignoruju
Liga proti rakovine nema medialne pokrytie? Nie su na Slovensku na tabakovych vyrobkoch skarede obrazky a varovania? Uz sa na prirodopise na druhom stupni nehovori o skodlivosti udenin a benefitoch obilnin a strukovin v prevencii rakoviny? Ku tej jeseni zivota vid vyssie.
takze kvoli fajceniu, chlastaniu a prezieraniu sa mame obmedzeny pohyb medzi regionmi, pravidelne musia ist obcania krajiny na testy, aby im zistili mnozstvo dechtu v plucach, promile ci cholesterol v krvi? denne mas highlight sprav pocet ludi s pozitivnym testom na chlast a cholesterol a dalsie obmedzenia konzumacie udeneho bravcoveho pod hrozbou pokuty do vysky 1667 EUR?
no nie, lebo media to neprizivuju, pritom tych umrti je nasobne viac ako na covid
uz rozumies tomu nepomeru?
14) precital som si uvod to ich lore a nie som. ja nechcem tie opatrenia autoritavne, kedze Sithovia su podla precitaneho autoritativni. ja si zelam ten svedsky model, na ktoreho cast bola reklama v UK, ked sa v lete zavideli rusky v interieroch (do vtedy neboli nikde vyzadovane): ja ju nosim, aby som chranil predavacku, predavacka ju nosi, aby chranila postara, postar ju nosi, aby chranil soferku autobusu... a tak sa chranime navzajom.
skvele, tak sup sup premorovat

P.S.: chudak javatar, ho drbne ked bude musiet citat tieto nase nezmysly :D
P.P.S.: ak to tu niekto cita, mozete sa vyjadrit k mojim argumentom? aspon do SS? lebo nejak stracam chut pisat to iste dookola, potrebujem spatnu vazbu
maiikY
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa maiikY »

zuzanuska napísal: 08 feb 2021, 15:40 maiikY,

v piatok na tlačovke povedal Krajčí, že pokiaľ vyjde PCR test negatívny, že sa nemusí dokončiť karanténa 14 dní. Ale či to dal aj do vyhlášky, netuším (keďže aj to MHD, že potrebuješ 7dňový test všade, potom tiež nedali do vyhlášky, lebo vraj ak by niekto potreboval ísť k dr. a nemal by test, tak by to bol problém. tak je to len odporúčanie)

A to s tvojou maminou, to závisí od viac faktorov, či mali rúška, ako blízko a ako dlho boli spolu... Trasovanie už nebýva, len kto koho kontaktuje a tam si má sama osoba zvažuje, či sa ráta za blízky kontakt alebo nie. Veď aj nejaké tie firmy, keď niekto vyjde pozitívny, nedávajú celú firmu do karantény na 14 dní. Toto je asi u každého na zvážení.
ďakujem za odpoveď, o tej tlačovke som nevedel nič, takže ak budem negatívny idem normálne do práce.

Čo sa týka maminej kolegyne, ona bola pozitívna v nedelu a boli spolu piatok sobotu, mama bola na teste tiež v nedeľu ale bola negatívna, zajtra má isť normálne do práce. Akurát o to ide že robí s potravinami, preto som sa pýtal, lebo jeden lekár cez telefón mi povedal tak a potom moja sestrička tak, čiže v tom mám zmätok.

Každopádne ďakujem za objasnenie :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Raz darmo beardie si vtipálek :D Na jednej strane napíšeš že si len laik nie odborník, na druhej strane tu toto píšeš celé strany doťahovačiek s jackb o premorovaní o porovnaní chrípky s covidom a pod.. :D No bol by som blázon aby som sa mal s tebou doťahovať v každej téme takýmto sposobom ako to teraz robíš. Ešteže sem chodí zopár ludí a nie stovky ludí písať a ešte takto s citaciami ku každej jednej hovadine, šak tu by bol taký bordel.
SR vobec nič nezvláda odkedy vzniklo v 1993, ani pomoc mladým rodinám ani starým ludom ani podnikatelom ani pracujucim a pri covide ani nevravím. Nová vláda pokračuje s "našimi" ludmi, opäť dvojaký meter, chaos, nezodpovednosť, populizmus a pod.
beardie
Redeemer
Redeemer

pre mna je to len take volnocasove mentalne cvicenie na argumentaciu, ja si to uzivam, ja sa citim dobre

ked sem v minulosti chodili stovky ludi, tak tu prebiehali celkom pekne diskusie, cim viac nazorov, tym lepsie, da sa na tom dost naucit, mozno by si to mohol skusit ;-)
wladas
Redeemer
Redeemer

A ty si vtipny so svojim uplne zbytocnym, nic nehovoriacim postom.
Napísať odpoveď