Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa harrison314 »

https://dennikn.sk/2264209/za-oknami-lo ... -na-heslo/

Porusovanie lockdawnu je zda sa bezne.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Nová mutacia covidu z CR rozsirená aj v SR
https://www.cas.sk/clanok/1087468/vedci ... cNG6zn2III
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Co hovorite na Cesko, ktore nedokazalo presadit predlzenie nudzoveho stavu? Opozicia sa postavila proti, vratane komunistov na ktorych sa spoliehali. Takze z nedele na pondelok prestane platit nudzovy stav a tak sa mozu otvarat obchody. Aj ked uz kraje vyhlasili, ze kazdy z krajov vyhlasi nebezpecny stav (alternativa nudzoveho stavu). Deje sa tam nieco co moze byt nebezpecne, navyse na jesen su v Cesku volby a tak to opozicia robi presne ako Pellegrini = dajme ludom slobodu. Je mozne, ze coskoro uvidime beardiem ospevovane Svedsko a aky to bude mat dosah na ludi.

https://svet.sme.sk/c/22594771/cesko-ne ... tvori.html
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Psychopatický a sociopatický štbák nedokázal využiť inštitút núdzoveho stavu nijak efektívne, takže ho stihol teraz zaslúžený trest a patrí mu to. A síce jemu je to asi jedno, on rieši svoj Agrofert.
Dôvera ľudí vo vládu a jej opatrenia je už dávno zlikvidovaná. Už od jesene.
Víťazstvo opozície to tiež nie je. Strelili sa do nohy.
Ja som strašne zvedavý na jesenné voľby. Strašne nezávidím českým kamošom s volebným právom.

Podľa môjho názoru sa nezmení nič. Kto sa chce chrániť, tak sa chráni. Kto sa chce premorovať, tak sa premoruje už teraz.
Trošku čísla povyskočia dočasne, ale žiadna katastrofa nás nečaká.

Pre mňa sa odstraňuje romantika a vzrúšo jazdenia a chodenia po vonku po 21:00 ... a vlastne to ani vzrúšo nebolo, fízli na to serú a kontroly nie sú.
Konečne zájdem do kaderníctva a kúpim oblečenie, ktoré už postrádam.

Zostáva asi clandenstine režim mojej obľúbenej reštaurácie a krčmy.
Za mě vlastně dobrý.

Ešte si viem predstaviť, že červený sveter (Hamáček) splní svoje vyhrážky a po 1 dni vyhlási nový núdzový stav, ktorý bude trvať, až to ústavný súd zmetie zo stola.
Dovtedy bude prebiehať cyklický režim 30-1-30-1 ... To znamená, že si budem bookovať dovolenku každých 30 dní aby som ten deň stihol nákupy alebo to kaderníctvo trebárs.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A ktory stat dokazal vyuzit nudzovy stav? Slovensko nie, Cesko nie, tak azda potom Francuzsko alebo Spanielsko? Popripade ta napadaju dake krajiny v Europe, ktore to vyuzili a klesom im pocet nakazenych o polovicu?

Pretoze ak si cital ten clanok na Smecku, tak sa tam hned na zaciatku pise o com je nudzovy stav, ze je to o dodavkach vybavenia do nemocnice a tak dalej. Podobne je to aj u nas, vratane pracovnej povinnosti lekarov, policajtov, vojakov, dalej zakaz strajkovat, zakaz vychadzania alebo zalaz maloobchodu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Inac vcera som sa dozvedel (z cyklu online diskusii Veda pomaha), ze Cesko ma vlastnu variantu Corona virusu, ktory ma velmi podobne reprodukcne cislo ako Britska.

Tak ma napadlo, ze asi kazda uzavretejsia oblast nejaku bude mat. Preto opatrenia fungujuce v jednej krajine na zaciatku prvej vlny (ehm Svedcko) nebudu fungovat v inej krajine v strede druhej vlny.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Jediným rozdielom budú asi len otvorené obchody a služby + zákaz vychádzania, takže iba zmeny k lepšiemu

Kmeňov sú stovky, žiadna novinka
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

V Izraeli vraj už narážajú na nezáujem ľudí, vakcinačné centrá vyťažené len na polovicu, minimálny vek na zaočkovanie znížený na 16 rokov. Jeden z návrhov, ako motivovať ľudí k dobrovoľnému zaočkovaniu, je prikázať nezaočkovaným ľuďom chodiť do práce v ochranných odevoch. Som zvedavý, kedy toto navrhne naša vládna oľano úderka.
https://www.trend.sk/spravy/ockovanie-i ... ju-postihy
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

harisson314: O ceskej variacii pisal Blasbit par prispevkov vyssie: post2372200.html#p2372200
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Po AstraZenece pravdepodobne chrani pred nakazenim aj Pfizer. Pre beardieho- stale neviem ako to moze fungovat.
https://dennikn.sk/minuta/2269107/?ref=mpm. Pre mna to je velke svetlo na konci rok dlheho tunela, tak mozno ta sprava tiez niekoho potesi.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tak to je aspoň jedna ako tak pozitívna správa.

Inak Ag odberné miesta vyrastajú ako huby po daždi. Najnovšie som zaregistroval odberné miesto prevádzkované firmou, ktorá o sebe píše, že je "firma pracujúca v segmente poskytovania služieb v oblasti servisu motorových vozidiel, reklamných služieb, služieb profesionálneho fotoateliéru a hotelových služieb".

Dôvod bude asi tento: https://domov.sme.sk/c/22594673/stat-ne ... olaji.html
Spoiler
Peniaze aj ďalšia podpora pre antigény

Kým miesto na testovanie antigénmi môže vzniknúť za tri dni a štát naň prevádzkovateľom prispieva, vznik PCR laboratória trvá dlhšie než štvrť roka s nulovou štátnou dotáciou.

Na nové mobilné odberové miesto na antigénové testovanie štát najskôr prispeje 1118 eurami na vybavenie a priestory. Ďalších 844 eur dá za každý deň bez ohľadu na to, či miesto otestuje 250 ľudí, alebo nikoho.

Ak odberové miesto otestuje viac ako 250 ľudí, za každý ďalší test navyše štát pripláca dve eurá a 50 centov. Jedno odberové miesto teda dotuje najmenej 20-tisíc eurami mesačne.

Pri 431 mobilných odberových miestach stojí podpora antigénového testovania vyše osem miliónov a 700-tisíc eur mesačne.

Denník SME hovoril so zriaďovateľom PCR laboratória. Potrebuje odborného garanta s licenciou v klinickej mikrobiológii alebo laboratórnej diagnostike a musí mať prax ako zdravotnícky pracovník.

Pracovná zdravotná služba musí vydať posudok o chemickom a biologickom riziku. Regionálny úrad verejného zdravotníctva aj s posudkom potom musí priestory laboratória schváliť. Trvá to najmenej 30 dní.

Regionálni hygienici teraz uprednostňujú antigénové odberné miesta, preto proces môže trvať aj dlhšie. Župa má ďalších 30 dní, aby laboratórium schválila ako miesto poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potom novému laboratóriu udelí prístup do štátnych zdravotníckych systémov a pridelí mu kód. Trvá to o dva až tri ďalšie týždne. Do systému laboratórium dodáva výsledky testov.

Aby mohol zriaďovateľ laboratória odoberať ľuďom vzorky, musí mu Úrad verejného zdravotníctva schváliť aj ambulanciu na ich odoberanie.

Testy v PCR laboratóriách preplácajú poisťovne, len ak tam ľudí pošlú hygienici alebo lekár. Nárok majú na dva testy mesačne.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa má zazmluvnené PCR vyšetrenie maximálne vo výške 42 eur na osobu," tvrdí Matej Neumann, hovorca poisťovne.

Kapacity antigénového a PCR testovania na Slovensku
Využívané kapacity antigénových testov:

Viac ako milión vyhodnotených testov za týždeň
431 odberových miest

Využívané kapacity PCR testov:

Približne 12-tisíc testov za týždeň posudzuje osem štátnych laboratórií Úradu verejného zdravotníctva,
Spolu so súkromnými laboratóriami za týždeň vyhodnotia približne 65-tisíc testov,
k dispozícií je približne 100 odberových miest

Maximálne kapacity PCR testov:

Maximálna kapacita štátnych laboratórií je 31 500 testov,
tri najväčšie súkromné laboratóriá by dokázali za týždeň otestovať 91-tisíc vzoriek (Medirex, Alpha Medical, Klinická biochémia, Synlab)

Zdroj: ÚVZ SR, AsLab
beardie
Redeemer
Redeemer

gorsche napísal: 13 feb 2021, 10:41 Po AstraZenece pravdepodobne chrani pred nakazenim aj Pfizer. Pre beardieho- stale neviem ako to moze fungovat.
kde presne to v tom clanku vidis?
gorsche
Medium Star
Medium Star

Neviem teraz na co narazas. Pod menami AstraZeneca a Pfizer som samozrejme myslel ich vakciny. Pisu tam "Vakcína od Pfizeru možno znižuje riziko prenosu koronavírusu". Co znamena ze sa znizuje sanca, ze sa virus prenesie na niekoho ineho, kedze zaockovany ho ma v mensej miere v sebe. A tu znizenu sancu ze niekto iny chyti virus, a tym padom je aj nizsia sanca ze sa nakazi covidom, som oznacil ako "pravdepodobne chrani pred nakazenim". Ano nedoplnil som koho chrani a kto ma mensiu sancu sa nakazit. Myslel som ze to je ale jasne aj z DennikaN
beardie
Redeemer
Redeemer

nebudem ti brat optimizmus
gorsche
Medium Star
Medium Star

Naposledy ked si pisal tie body, tak sa ti to nepodarilo. Neviem ci mas aj nieco ine, ale ak hej tak kludne napis. Sanca ze stratim optimizmus je mala.
beardie
Redeemer
Redeemer

gorsche napísal: 13 feb 2021, 16:38Naposledy ked si pisal tie body, tak sa ti to nepodarilo.
tie body si ignoroval

rozdelil som to po castiach, co sa ti sice nepaci, ale pre pochopenie je to podstatne

v prvom rade je ten clanok zmatocny
Vakcína od Pfizeru možno znižuje riziko prenosu koronavírusu, naznačujú výsledky zatiaľ nerecenzovanej štúdie izraelských vedcov.
k tomu sa dostaneme po precitani si celeho clanku
Je síce vedecky dokázané, že zaočkovaná osoba je chránená proti covidu-19, doposiaľ však nie je jasné, či chráni aj proti samotnému vírusu a jeho prenosu na iné osoby.
takze je sice osoba zaockovana proti chorobe, ale nie je jasne, ci chrani aj proti virusu, ako keby vakcina vytvorila okolo tela nepriepustnu membranu, cez ktoru by sa virus nedostal => sprostost
Vedci z technologického inštitútu v izraelskom meste Haifa skúmali 5800 osôb nakazených koronavírusom, pričom polovica z nich bola zaočkovaná vakcínou od Pfizeru a BioNTechu.
fajn, ale nic k veci
Výskumníci zistili, že zaočkovaní pacienti mali 12 až 28 dní po očkovaní v tele štyrikrát menej vírusových častíc, ako tí nezaočkovaní.
co presne to ma dokazovat?
je jasne, ze telo cloveka, ktory je vakcinovany, sa s virusom vysporiada rychlejsie, ale rozsah 12 az 28 dni je bezny aj u nezaockovaneho, ktory sa vylieci => sprostost
„Vakcína (Pfizer/BioNTech) neposkytuje len ochranu zaočkovanej osobe v súvislosti s chorobou covid-19. Dá sa predpokladať, že po zaočkovaní dostatočnej časti obyvateľstva existuje v istej miere aj niečo ako kolektívna imunita,“ uviedol odborník z mníchovskej nemocnice Clemens Wendtner.
ano, ale to v nicom neukazuje, ze by sposobovala znizenie rizika prenosu
Vzápätí dodal, že nie je jasné, či sú vírusové častice nájdené v zaočkovaných osobách schopné niekoho nakaziť, alebo či ide o neškodné pozostatky vírusu. V tejto veci je potrebný ďalší výskum, ukončil Wendtner. (dpa, tasr)
bingo

v podstate sa nikde v tom clanku nepise to, co si zelas a ze to nejaky pisalek napise do pseudonadpisu este neznamena, ze je to tak

ak to ma byt relevantne, tak by som cakal odkaz na nejaku studiu, v tomto pripade mame iba v podpise odkaz na tasr a na agenturu dpa

ked guglim dpa, tak som nasiel toto: https://www.dpa-international.com/#news
spolu je tam asi 25 clankov a nic ine, ziaden z nich taky, ktory by k niecomu vyssie popisanemu smeroval
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Tak vakcína relatívne chráni len teba ( že budeš mať možno ľahší priebeh choroby), ale už tvoje okolie nechráni, takže tak isto môžeš ďalej roznášať vírus, ako keby si nebol očkovaní. Správne som tomu rozumel ?

Takže mi z toho vyplýva, že každý jeden jedinec má šancu 50/50:
ťažký priebeh alebo ľahký priebeh
zomrieš alebo nie
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Daniel9911 napísal: 13 feb 2021, 20:43 Takže mi z toho vyplýva, že každý jeden jedinec má šancu 50/50:
ťažký priebeh alebo ľahký priebeh
zomrieš alebo nie
mRNA vakciny zabranuju tazkemu pribehu na takmer 100%, takze nie 50/50,
gorsche
Medium Star
Medium Star

Studia https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 21251329v1. Este som ju necital. Beardie, tvoje body som odignoroval lebo o prenasani virusu viem nic. Ale ked si mam vybrat ci verit vedcom z Oxfordu (ti vtedy skumali tu AstruZenecu) alebo tvojim argumentom tak jasne ze si vyberiem Oxford. Po precitani vedeckej studie sa vyjadrim k tomu co si oznacil za sprostosti. Inak ak si si tak isty, tak napis recenziu na tu studiu, este ziadna nie je.
beardie
Redeemer
Redeemer

studiu som si precital, diky za nu, ale chyba mi v nej zohladnenie celkovo nizsej prijimanej davky vdaka ziskanej imunite celej skupiny vdaka ockovaniu a premoreniu, aj tam moze byt korelacia a hlavne aj nizsia davka vdaka realnemu lockdownu, ktory im zacal 27.12., co taktiez koreluje so skumanym intervalom

Slovami vedca, ceteris paribus my ass

ale bodaj by si mal ty aj oni pravdu

Autoeditácia príspevku po 12 hod 18 min 16 sek:
Igor to konecne dosiahol, sme najlepsi!
image_2021-02-14_113733.png
Napísať odpoveď