Ancap - anarchokapitalizmus

Diskusie na politické témy...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ancap - anarchokapitalizmus

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 17 feb 2021, 14:33 harrison314
v realite sa ale s takym niecim nestretavame ani dnes. Ani dnes nejazdime vsetci na jednom type auta ani nepozivame jeden typ mobilu, ale naopak, ponuka je velmi siroka v kazdom ohlade. Ancap by vytvoril este konkurencnejsie prostredie ako je tomu dnes.
Aj dnes existuju stovky tisic vyrobcov cohokolvek a svet neovlada jeden obrovsky gigant korporat.
Skor som myslel na Apple a Android, tieto dve spolocnosti ovladaju 99% trhu. Ano su aj ine operacne systemy, ale tie kvoli malej rozsirenosti nepodoruju vela znaciek mobilov a sucasne tvorcovia aplikacii ich nepodporuju, lebo sa im to neoplati. A to vytvara zacarovany kruh. Takze tito dvaja hraci niesu nuteni mat nizsie ceny a viac menej si diktuju podmienky ake chcu.

Volny trh v ponimani anarchokapitalizmu naozaj nema obrane prostriedky proti kartelom a monopolom, volny trh to naozaj neriesi (povedat, ze hej je ignoracia reality - tym myslim to ako funguju ludia, spolocnost, velke siete maleho sveta).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

beardie napísal: 17 feb 2021, 15:01 pretoze nie vsetky mesta su Bratislava

realita je taka (co plati aj pre Bratislavu), ze cena cestovneho listka je mozno tretina nakladov, zbytok ide do rozpoctu dopravneho podniku cez dotaciu od mesta, na ktory sa skladaju aj majitelia nehnutelnosti
takze miesto listka za 80 centov by si platil 2,50 EUR a to by samozrejme nizkoprijmove skupiny obyvatelstva zruinovalo, zatial co ludia zarabajuci dost by jazdili autami ako doteraz

nezijes nahodou v Bratislave? tie kolony pri vstupe do mesta sa ti zdaju byt normalne? na zaklade tvojich poziadaviek by boli viacnasobne, lebo by si sa ty a ostatni nechceli skladat na nove, pripadne by si platil dost vysoke myto

lenze stavba niektorych ciest potrebna je a ich navratnost moze byt pokojne desiatky rokov, maloktory sukromnik by sa na nieco take dal

na poli operacnych systemov mas triopol (Win/Mac/Unix), na poli OS pre mobily mas duopol, na poli socialnych sieti mas duopol, na poli vyrobcov aut mas monopolisticku konkurenciu
neviem neviem...

ako hovorim, ancap je dobry len pre vysokoprijmove skupiny obyvatelstva, vsetkym ostatnym by ublizil

skolstvo zdarma?
to Skolstvo je dobry napad, som za. Ale predtym este skusim ti zodpovedat tvoje pripomienky.

---------------
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

gogo956 napísal: 17 feb 2021, 14:33 jackb

praveze je to opačne: teraz je system taky, ze stat investuje castokrat do projektov ktore su ekonomicky nevyhodne. Sukromnik by nikdy nic take neurobil /aj ked to nevylucuje ze moze pripadne skrachovat/. Tam kde sa mu neoplati stavat cestu, tam nebude.

Ono to znie na prvy pohlad prijemne, ze stat z penazi ktore natecu do statneho rozpoctu podporuje aj projekty ktorych ekonomicka navratnost je ziadna ci su dokonca, co je najcastejsie, stratove. Ale to znamena, ze tieto peniaze mohli byt pouzite ovela konstruktivnejsie v inej oblasti, pretoze zijeme v prostredi obedzenych zdrojov a znamena to plytvanie tymito zdrojmi.
Nie nie. Ty si ancap a chces, aby sukromnik investoval no zaroven uplne ignorujes kde a aka cesta je tam vhodna alebo kolko busov potrebujes ci kde ma zmysel postavat tovaren. Odmietas pracovat so statistickymi udajmi, ktore su pre toto potrebne. Pytal si sa po com tuzim. Po tom, aby stat len poskytoval podklady: kde ma zmysel cesta, tovaren a sukromnik si to overi a urob. Preto je Scitanie klucove a ludia by tam nemali vypisovat kraviny. Pokial neide o ivestovanie dani do organizovanych nabozenstiev. Tam je potrebna odluka a nech si kazdy pise co chce.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 17 feb 2021, 15:49 Nie nie. Ty si ancap a chces, aby sukromnik investoval no zaroven uplne ignorujes kde a aka cesta je tam vhodna alebo kolko busov potrebujes ci kde ma zmysel postavat tovaren. Odmietas pracovat so statistickymi udajmi, ktore su pre toto potrebne. Pytal si sa po com tuzim. Po tom, aby stat len poskytoval podklady: kde ma zmysel cesta, tovaren a sukromnik si to overi a urob. Preto je Scitanie klucove a ludia by tam nemali vypisovat kraviny. Pokial neide o ivestovanie dani do organizovanych nabozenstiev. Tam je potrebna odluka a nech si kazdy pise co chce.
Ak bude niekto chciet podnikat v nejakej oblasti, tak si sam urobi alebo inak zabezpeci prieskum aby vedel do coho ide, ake su rizika, naklady,potencialne zisky- to je podnikatelsky plan.Informacie si ziska sam alebo tym poveri firmu ktora sa tym zaobera resp za uplatu pouzije jej uz existujuce vystupy

Dovody preco som spochybnoval predmetne scitavanie obyvatelov je okrem ineho v tom, ze niektore predmetne otazky by mali byt blizsie specifikovane, lebo inac stracaju hlbsi zmysel.
Za co najskorsiu odluku cirkvi od statu som urcite aj ja. :)

Beardie
realita je taka (co plati aj pre Bratislavu), ze cena cestovneho listka je mozno tretina nakladov, zbytok ide do rozpoctu dopravneho podniku cez dotaciu od mesta, na ktory sa skladaju aj majitelia nehnutelnosti
takze miesto listka za 80 centov by si platil 2,50 EUR a to by samozrejme nizkoprijmove skupiny obyvatelstva zruinovalo, zatial co ludia zarabajuci dost by jazdili autami ako doteraz
na Slovensku existuje vela sukromnych autobusovych dopravcov ktory aj 20rokov spravuju mestsku / medzimestsku dopravu, konkretne ma napr napadol gigant Arriva ktora ma vacsinoveho vlastnika z Uk a su dlhodobo ziskovi. Spravna otazka je, ako velmi sa stat spolupodiela na ich nakladoch. To co uvadzas 80centov / 2,5€ neviem aky ma zdroj, ale aj keby to bola pravda, co nevylucujem, tak stale je dolezite brat do uvahy ze to je dnesna kalkulacia. V pripade ancapu by totiz podnikatelia mal nizsie naklady a obcania nepomerne vyssie disponibilne prijmy kvoli absencii dani a zroven aj vyssia konkurencia tlacila ceny co najnizsie.
nezijes nahodou v Bratislave? tie kolony pri vstupe do mesta sa ti zdaju byt normalne? na zaklade tvojich poziadaviek by boli viacnasobne, lebo by si sa ty a ostatni nechceli skladat na nove, pripadne by si platil dost vysoke myto
-ano s dopravou v Ba je to za normalnych dni dost zle to urcite. Ale to je dlhodoby chronicky problem vacsiny velkych miest, takze sa neda cakat ze na to existuje nejaky jednoduchy rychly liek,ani ancap by to nevyriesil. Vsetko je ale relativne, pamatam si ako jeden kolega 2roky dozadu povodom z Brazilie sa rozplyval ze aka je Ba skvela, lebo sa rychlo dostane kam chce. Predtym totiz zil v Riu :D

l
enze stavba niektorych ciest potrebna je a ich navratnost moze byt pokojne desiatky rokov, maloktory sukromnik by sa na nieco take dal
ak je niekde potrebna cesta, tak uz tam vacsinou existuje. A ak by bola potreba uplne novej, tak by sa mohla vytvorit primerane tomu nakolko bude vyuzivana: do malej dediny cez ktoru nikto neprechadza, nie je velka premavka, byvaju tam hlavne dochodcovia, nie je predsa nutne aby viedla asfaltka prvej triedy ale bude stacit obycajna jednoducha cesta nenarocna na udrzbu.
na poli operacnych systemov mas triopol (Win/Mac/Unix), na poli OS pre mobily mas duopol, na poli socialnych sieti mas duopol, na poli vyrobcov aut mas monopolisticku konkurenciu
tu na rozdiel od teba problem nevidim. Pre 98percent ludi vyhovuju vyssie uvedene moznosti a pre ten zbytok existuju alternativy. Mas slobodnu volbu vybrat si nejaky iny OS, undergroundovu socialnu siet aj auto podla vlastnej volby. A ako sam vidis, nikde necznikol cisty monopol ale vzdy existuju konkurencne spolocnosti. V pripade volneho trhu je neustaly tlak na firmy, takze taka Nokia bola sice v case svojej najvacsej slavy king a dnes nie je v podstate nicim a prikladov su stovky.
Existuju 10hlavnych vyrobcov automobilov ktore zdruzuju desiatky znaciek-to urcite nie je monopol.

harrison314

a nie je to prave o tom, ze Apple aj Android ponukaju tak dobre produkty, ktore stacia pre vacsinu ich zakaznikov? Akonahle ich potreby nebudu uspokojene, tak sa velmi rychlo objavi konkurencny produkt ktory bude staryh hracov vytlacat. Btw co je zle na Androide ci Apple? obe pouzivam a splnaju moze potreby v tomto smere.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

gogo opatrne s takym dlhym postom a s vela citaciami. Heker ta hned zdrbe.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas
dakujem za upozornenie, ale zatial som ho v tomto vlakne myslim nevidel, teda nie ze by nebol vitany :)
--
Ancap ako taky je samozrejme pre ludi vacsinou tazko stravitelny, pretoze su zvyknuti zit v spolocnosti ktora je presne nalinajkovana a tu je este extra pozostatok marasmu komunizmu.
Ancap je ale ako idea pekny v tom, ze ukazuje urcitu líniu zmeny-od centralizacie k decentralizacii. Od stavu ze sa o cloveka niekto stale stara /stat/ smerom k slobode, vlastnej zodpovednosti za svoj zivot a svoje ciny.
Ja osobne som skôr minarchista, co je teoria podla ktorej by stat mal sice existovat ale v minimalnej forme. Ide o postupny prenos moci a rozhodovania z centralizovanej ustrednej politickej moci na samospravy a obcanov.
Napr Svajciarsko je prave zname tym, ze velka rozhodovacia moc je prisudena jednotlivym Kantonom a casto je pouzivany aj institut referenda.
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 17 feb 2021, 18:56 Ak bude niekto chciet podnikat v nejakej oblasti, tak si sam urobi alebo inak zabezpeci prieskum aby vedel do coho ide, ake su rizika, naklady,potencialne zisky- to je podnikatelsky plan.Informacie si ziska sam alebo tym poveri firmu ktora sa tym zaobera resp za uplatu pouzije jej uz existujuce vystupy
Takto sa to nerobi, to psej matere
Firma si prejde dostpune data a z nich tebe ako investorovi doda Multicriteria Evaluation kde podla tvojich parametrov dava zmysel stavat. Tieto data su na 90% volne dostupne od statu alebo sa od neho kupia, lebo ide o komercne vyuzitie. Ked ludia pisu kraviny statu tak uz sukromunikovi napisu do prieskumu pravdu? A potom si pockas kym sa firme, ktora snim LiDAR oplati vzlietnut a nascanovat to co chcu pre tebe, lebo statny LiDAR (ktory je v idealnom svete dobry a na cele uzemie) nie je a pre kazdy projekt sa musi lietat znovu. Atd.... jednoducho musis mat centralneho zberaca vsetkych moznych dat, ktorych ti potom konzultanti tu MCE urobia a mozes investovat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hlavne problemy dnesneho statneho skolstva:

Dobry ucitel nie je rozlisovany od zleho.
Co je chyba, pretoze tym padom neexistuje pre ucitelov motivacia aby ucili co najlepsie a najkvalitnejsie.
Tabulkove platy vedu k tomu, ze plat rastie s dlzkou praxe, to znamena ze zly ucitel ktory uci 20rokov ho ma vyssi ako ten ktory uci sice dobre ale prax ma kratsiu- co je absurdne a vedie k postupnemu vyhoreniu tych najlepsich.

Za druhe, rodicia nemaju vplyv na to, akym sposobom vyuka prebieha, v ramci akej vychovy, s dorazom na ake priority.
Co nie je v poriadku, pretoze ta skola funguje defacto z dani tych rodicov a mali by mat pravo sa vyssie uvedenym veciam aktivne vyjadrovat.

Vyucba v skolach funguje sposobom, ze existuje "matrica" podla ktorej musi ucit rovnako defacto kazda skola, aj keby mal rodic vyhrady voci niecomu z toho konkretne.

jackb

to co uvadzas su uz technicke detaily a mozno tak uplne nesuvisia s ideou decentralizacie ako takou.
Nie som expert ale v kazdom pripade, asi tato otazka pouzitia Lidaru nie je uholnym kamenom funkcnosti/nefunkcnosti libertarianizmu :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

na Slovensku existuje vela sukromnych autobusovych dopravcov ktory aj 20rokov spravuju mestsku / medzimestsku dopravu, konkretne ma napr napadol gigant Arriva ktora ma vacsinoveho vlastnika z Uk a su dlhodobo ziskovi. Spravna otazka je, ako velmi sa stat spolupodiela na ich nakladoch. To co uvadzas 80centov / 2,5€ neviem aky ma zdroj, ale aj keby to bola pravda, co nevylucujem, tak stale je dolezite brat do uvahy ze to je dnesna kalkulacia. V pripade ancapu by totiz podnikatelia mal nizsie naklady a obcania nepomerne vyssie disponibilne prijmy kvoli absencii dani a zroven aj vyssia konkurencia tlacila ceny co najnizsie.
mozes si nastudovat vysku dotacii v jednotlivych krajoch ci mestach

nie, naklady podnikatelov by boli podobne az vyssie napriklad kvoli mytam

obcania, aspon, ti uvedomelejsi, by si predplacali hasicov, policajtov, zachranky so zdravotnou starostlivostou, verejne osvetlenie, atd, ale celkovo by to bolo viac, pretoze by v dlhodobom case neexistovala konkurencia

budes sa tvarit, ze konkurencia existuje, ale bez garancie statu ako silovej zlozky by "stat" ovladla mafia, doporucujem nastudovat vyvoj v Podnestersku
ak je niekde potrebna cesta, tak uz tam vacsinou existuje. A ak by bola potreba uplne novej, tak by sa mohla vytvorit primerane tomu nakolko bude vyuzivana: do malej dediny cez ktoru nikto neprechadza
nie, bavime sa o dialnicnej sieti

pochoval si stat, dal si ho do ruk mafii, situacia drvivej vacsiny obyvatelstva sa zhorsila a profituju z toho len najbohatsi, podla velkosti krajiny do mesiacov az nizkeho poctu rokov, gratulujem :)

z hladiska obyvatelstva je ancap dokonca horsi ako komunizmus, lebo zvnutra sa ho rozlozit nepodari
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 17 feb 2021, 18:56 a nie je to prave o tom, ze Apple aj Android ponukaju tak dobre produkty, ktore stacia pre vacsinu ich zakaznikov? Akonahle ich potreby nebudu uspokojene, tak sa velmi rychlo objavi konkurencny produkt ktory bude staryh hracov vytlacat. Btw co je zle na Androide ci Apple? obe pouzivam a splnaju moze potreby v tomto smere.
Google a Apple bol proklad.
Ale ide o to, ze anarchokapitalizmus dava volnu ruku monopilizacii a neetickym praktikam a akonahle ti vzniknu monopoli, tak ti vyrazne deformuju volny trh a jeho vyhody prestavaju fungovat. Efektivnejsie a lacnejsie produkty a sluzby su prevalcovane marketingom, alebo proste silou velkej firmy.

Ked sa vratim k cestam pekny priklad je daco taketo, z mesta A do mesta B vedie nieoklo ciest, ktore vlastnili rozny vlastnici po mensich kuskoch. Pride korporacia K a odkupi niektore z nich, a ak ich kupi viac ako polovicu, tak ostatnych vlastnikov necha skrachovat. Jednu cestu z bodu A do bodu B necha v primeranej cene, a na cestach, kde ma podiel niekto iny vyrazne zvysi ceny tak aby sa tam ludom neoplatilo chodit. Neskor lacno kupi ostatne pozemky a moze zdvihnut ceny celkovo, lebo svojou silou korporacia K ziskala monopol. A takychto prikladov vies vymsliet milion.

Googl je pekny priklad zneuzivania monopolu, ono to nie je pre beznych ludi moc vidiet, ale pracovne riesim aj IT bezpecnost a sukromie a Google svojou silou doslova ovladol net a diktuje co je bezpecne a co nie, diktuje si standardy, ktore si pretlaci lebo Chrome ma 60% trhu (preto sa vsteky dnesne browseri tvaria ako Chrome a okrem pomaly umierajuceho Fierfoxu nemas moc alternativu), google filtruje co smies vidiet a co nie, a napriklad z bezpecnosti je to napriklad List Transparency (cim zobral sifrovanie a doverihodnost stranok do svojich ruk), pretacanie DNS over HTTPS, detto je to len centralizovane zbieranie dat o pouzivateloch.

V neposlednom rade, pocul si ako dopadol Parler? (Neobhajujem ho.)

A toto je len jeden aspekt zivota. To na com anarchokapitalizmus zlyhava tak su drogy, bezpecnost,vzdelanie, ekologia, dusevne vlastnictvo a zdravotnictvo (a aby fungoval vyzaduje aby v nom clovek bol odbornik na vsetko, bol zdravy, z primerane bohatej rodiny a nechcel mat viac ako dovoluju jeho "schopnosti"). Pri tychto temach sa aj velky Urza sam zamotal hoci vo svojich videach nema oponenta. (Bez mucenia priznam, mam napozeranych vela jeho videii, lebo ma tato tema zaujimala. Rovnako ma zaujimal aj kryptoanarchizmus, ale po spoznani ludi, co sa mu venuju som zistil, ze je to viac len "pozerstvo".)
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 17 feb 2021, 20:07 jackb

to co uvadzas su uz technicke detaily a mozno tak uplne nesuvisia s ideou decentralizacie ako takou.
Nie som expert ale v kazdom pripade, asi tato otazka pouzitia Lidaru nie je uholnym kamenom funkcnosti/nefunkcnosti libertarianizmu :)
Suvisia. Real life scenare som mal aj v cudzine: najst miesto pre solar/hydro elektraren. Alebo kde ludia trpia respiracnymi chorobami. Mozes podnikat vo vsetkom, potrebujes data rychlo a lacno a ziadny sukromnik nebude udrziavat petabyty data pre pripad, ze si ich niekto kupi par GB z nich.
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314
"Ale ide o to, ze anarchokapitalizmus dava volnu ruku monopilizacii a neetickym praktikam a akonahle ti vzniknu monopoli, tak ti vyrazne deformuju volny trh a jeho vyhody prestavaju fungovat. Efektivnejsie a lacnejsie produkty a sluzby su prevalcovane marketingom, alebo proste silou velkej firmy."
je to objektivny problem? nie je to skor o tom, že ludia podliehaju marketingu?, ale je to ich slobodne rozhodnutie, kto chce ten si vybererie iny alterntivny produkt aj keby vsade boli iba reklamy na produkt uplne iny.
Otazka vzniku monopolov je v ancape realny problem, suhlasim, to ale neznamena, ze je vylucene, aby mala svoje riesenie aj ked mozno ho dnes nepozname.
Googl je pekny priklad zneuzivania monopolu, ono to nie je pre beznych ludi moc vidiet, ale pracovne riesim aj IT bezpecnost a sukromie a Google svojou silou doslova ovladol net a diktuje co je bezpecne a co nie, diktuje si standardy, ktore si pretlaci lebo Chrome ma 60% trhu (preto sa vsteky dnesne browseri tvaria ako Chrome a okrem pomaly umierajuceho Fierfoxu nemas moc alternativu
existuje predsa ix alternativ pre prehliadace. Ja sam mam nainstalovanych viacero, aj ked je pravda ze pravidelne pouzivam iba Chrome lebo sa mi zda najsikovnejsi-je to objektivny problem?. Co neukaze google, to ukaze Duck duck, Tor. a pod. V ancape by neexistovala cenzura a uprimne mi nie je jasne, preco by moznosti vo vybere mali byt nizsie v slobodnej spolocnosti ako je tomu dnes.

To na com anarchokapitalizmus zlyhava tak su drogy, bezpecnost,vzdelanie, ekologia, dusevne vlastnictvo a zdravotnictvo (a aby fungoval vyzaduje aby v nom clovek bol odbornik na vsetko, bol zdravy, z primerane bohatej rodiny a nechcel mat viac ako dovoluju jeho "schopnosti").
tak toto je zaujimave, to by bolo skvele, keby si to blizsie rozvinul, kde vidis ten zasadny problem.
Sukromne nemocnice existuju napr aj dnes.
jackb
Redeemer
Redeemer

To, ze nieco ukaze google a nieco nie predsa nie je cenzura. To je predsa ciel anarchokapitalizmu - korporacie zavadzaju pravidla. Ty snad chces urcit co mozes sukromna spolocnost robit?
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 17 feb 2021, 22:54 To, ze nieco ukaze google a nieco nie predsa nie je cenzura. To je predsa ciel anarchokapitalizmu - korporacie zavadzaju pravidla. Ty snad chces urcit co mozes sukromna spolocnost robit?
samozrejme ze nie a nikde som to ani nepisal, sukromna spolocnost v ancap si moze slobodne urcit co bude poskytovat svojim zakaznikom a co nie. Pytal som sa Harrisona v com vidí objektivny problem ze Google filtruje udaje ktore poskytuje ak existuju realne alternativy ktore naozaj existuju. Naviac, treba brat do uvahy, ze google filtruje hlavne preto, ze je tomu nuteny zakonmi a restrikciami krajín.

Hughito zvykol v polemikach v minulosti velmi brojit proti reklamam a marketingu firiem ze ovplyvnuju vyber ludi pri rozhodvani aky tovar si kupit. Na to je ale argument, ze clovek ktory je dospely, ma pravo sa rozhodovat podla vlastnych preferencii. Ak niekto je taky typ, ze viacej podlieha vplyvu reklam, tak bud jemu samemu tento stav vyhovuje a nepovazuje ho za problem, alebo ho za problem zacne povazovat a bude sa snazit mu odolavat. Je to rovnake ako ked niekto jedava 3cokolady denne a povie si ze to uz nechce robit /kvoli zdraviu, vyzore a pod/ tak sovje spravanie zacne korigovat. Preto sme mysliace bytosti a to je ten rozdiel medzi nami a zvieratami.

jackb
Suvisia. Real life scenare som mal aj v cudzine: najst miesto pre solar/hydro elektraren. Alebo kde ludia trpia respiracnymi chorobami. Mozes podnikat vo vsetkom, potrebujes data rychlo a lacno a ziadny sukromnik nebude udrziavat petabyty data pre pripad, ze si ich niekto kupi par GB z nich.
ale to je technicky problem, nie principialny. Ancap nie je nieco co by mohlo zajtra realne vzniknut, je to skor urcity ideovy model. Ak by sa spolocnost k nemu co len trochu priblizila, tak to bude trvat mnoho generacii a v tej dobe bude technologicka uroven ludstva niekde uplne inde ako je tomu dnes. Vela aj pomerne sofistikovanych ukonov v tej dobe uz bude vykonavat nejaka forma umelej inteligencie, preto cena mnohych sluzieb bude vyrazne nizsia ako je tomu dnes. /umele neuronove siete sa napr vo velkom pouzivaju uz aj dnes/

beardie

este k tej doprave: argumenty ktore si uviedol proti ekonomickej zivotaschopnosti nedotovanej dopravy sú relevantné , ale lahko "priestrelné":

Vo svete existuje sukromna skupinova preprava osôb, nedotovana statom, uplne bežne a je to ekonomicky funkčný fenomén.
V Rusku, Ukrajine, casti Polska, Bielorusko, Balkán. V Zapadnej Europe existuje tiez, ale to je na dlhsie. Mimo Europy, vo svete, je tento typ prepravy dokonca vacsinovy a preprava ktoru zabezpecuje ci dotuje stat/mesto je minimalna.

Ked som cestoval po Ukrajine, tak som sa prakticky vsade dostal velm lacno Marsrutkami, funguju dokonca aj v Kyjeve, kde pritom funguje pravidelna Mhd vratane metra. A uzivia sa. Je to v podstate taky skupnovy taxik jazdiaci pravidelne po nejakej trase a ludmi je vyuzivany masovo, nejedna sa o sluzbu ktoru by mohla vyuzivat iba lepsia zarabajuca soc.vrstva.

Este jedna poznamka:
Aj dnes mnohi zamestnavatelia doplacaju svojim zamestnancom cestovne /typicky robotnicke profesie/ ak napr vedia ze cestuju z velkej vzdialenosti, ci im poskytuju vlastne zberne autobusy na nejakej trase.
jackb
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 18 feb 2021, 7:22 jackb

ale to je technicky problem, nie principialny. Ancap nie je nieco co by mohlo zajtra realne vzniknut, je to skor urcity ideovy model. Ak by sa spolocnost k nemu co len trochu priblizila, tak to bude trvat mnoho generacii a v tej dobe bude technologicka uroven ludstva niekde uplne inde ako je tomu dnes. Vela aj pomerne sofistikovanych ukonov v tej dobe uz bude vykonavat nejaka forma umelej inteligencie, preto cena mnohych sluzieb bude vyrazne nizsia ako je tomu dnes. /umele neuronove siete sa napr vo velkom pouzivaju uz aj dnes/
co ma tato reakcia splocne s tym, ze prezentujes anarcho kapitalizmus ako system, kde sa podnikatelia nezaoberaju kedy, kde a pre koho dava zmysel podnikat?
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal: 18 feb 2021, 7:22este k tej doprave
to je sice krasne, ale nepozeras sa na to v suvislostiach s okolim, kedze by nastal monopol, ktory by zvysil ceny, lebo by neexistoval stat, ktory by velke firmy kontroloval

mne je jasne, ze by sa to nejako v tom systeme usporiadalo, ale pre koho sa ma ten system menit? pre beznych ludi? lebo ti by si nepomohli, skus toto prestrelit
ide o kvalitu, ekologiu, spotrebu zdrojov, v nicom by tvoj system nepomohol
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 18 feb 2021, 9:39 to je sice krasne, ale nepozeras sa na to v suvislostiach s okolim, kedze by nastal monopol, ktory by zvysil ceny, lebo by neexistoval stat, ktory by velke firmy kontroloval

mne je jasne, ze by sa to nejako v tom systeme usporiadalo, ale pre koho sa ma ten system menit? pre beznych ludi? lebo ti by si nepomohli, skus toto prestrelit
ide o kvalitu, ekologiu, spotrebu zdrojov, v nicom by tvoj system nepomohol
áno, riziko vzniku monopolov tu je, urcite je to v ancape možný problém, mozno riesitelny mozno nie.
Libertarianom ide v orvom rade o rozsirovanie osobnej a ekonomickej slobody.

Od pociatku ludstva az do staroveku existovalo prakticky vsade na svete uplne bezne otrokarstvo.Otrok nemal defacto ziadne prava, bol brany ako vec a jeho majitel s nim mohol nakladat ako uznal za vhodne. Ludia tej doby si nevedeli predstavit iny zivot ako v takomto systeme. Dokonca aj velki staroveki filozofi antiky ho schvalovali a pokladali za spravny. Bolo to brane ako normalna vec nad ktorou sa nikto hlbsie nezamyslal, pritom z dnesneho hladiska to bola brutalna a nehumanna praktika. Neskôr, nielen pre silnejuci vplyv krestanskej siekt/neskor cirkvi, sa medzi intelektualmi zacalo viacej diskutovat na tuto temu. Napriek tomu, bolo otroctvo v Europe bezne este minimálne aj v rannom stredoveku. Prave vdaka tomuto spolocenskemu vyvoju sa preslo na feudalny system v tom zmysle, ze poddany sice mal vyrazne obmedzene svoje prava oproti panovi na koho uzemi zil a pracoval, ale uz nebol otrokom a v pripade potreby mohol dokonca pravo proti postupu svojho pana protestovat./samozrejme s otaznym uspechom/.
Takze vidime postupny proces ked jednotlivec ziskava stale vacsie osobne prava a tym aj neseie vacsiu zodpovednost. A o toto sa snazi prave libertarianizmus a Ancap je prave takyto jeden z jeho mnohych myslienkovych smerov.
Z toto vyplyva, ze otazky ktore sa nam zdaju z hladiska dnesnej spolocenskej a technologickej urovne ako tazko riesitelne, v buducnosti mozu mat riesenia jednoduche a reálne.

Preto dnes sa neda povedat, kto by si v ancape ekonomicky pohorsil a aka pocetna by bola tato socialna skupina, pre vacsinu ludi by to bolo ekonomicke zlepsenie ich situacie, nehovoriac o vacsej osobnej slobode pre kazdeho.
beardie
Redeemer
Redeemer

dovolim si s poslednym odsekom nesuhlasit
kedze vieme, ze silnejsi pes je*e a nikto mu v tom nebude branit, casom by sme sa dostali do Mad Max sveta

nevidim dovod uchylovat sa k niecomu takemu, ono ten stat ma aj ine ulohy ako len prerozdelovat dane
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ako ancap naloží s ľudmi, ktorí z nejakého dôvodu prídu o celý svoj majetok? Budú mať nejakú nehodu alebo ich zasiahne neočakávaná živelná pohroma. Alebo vo svete ancapu sú vypnuté všetky katastrofy, zločiny, nehody, pandémie atď?
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

samozrejme ze nie a nikde som to ani nepisal, sukromna spolocnost v ancap si moze slobodne urcit co bude poskytovat svojim zakaznikom a co nie. Pytal som sa Harrisona v com vidí objektivny problem ze Google filtruje udaje ktore poskytuje ak existuju realne alternativy ktore naozaj existuju. Naviac, treba brat do uvahy, ze google filtruje hlavne preto, ze je tomu nuteny zakonmi a restrikciami krajín.
Tu naivne predpokladas informacnu symetriu. Monopoly, a najma IT monopoly, ale maju absolutnu kontrolu nad informaciami s ktorymi pracuju zatial co ty ako pouzivatel mas nulovu kontrolu nad informaciami, ktore produkujes. Ako zakaznik nemozes tvrdit ze mas slobodnu volbu vybrat si medzi Googlom a inou firmou, pokial nemas transparenciu zo strany Googlu v otazkach ako nakladaju s tvojimi datami. Takato transparencia ale samozrejme neexistuje, v podstate nikto netusi co s tvojimi datami (aj osobnymi) robia a komu ich su ochotni predat. Toto plati aj pre ine odvetvia - ako zakaznik nemas sancu byt naozaj informovany o tom, co firmy robia. Tu maju svoju ulohu regulacne urady, ktore tuto transparenciu vedia vynutit.
Napísať odpoveď