harrison
Daju sa uzatvarat aj nevyhodne zmluvy pre jednu stranu. Vdaka monpolu a mafii nebudes mat moznost sa im vyhnut.
To ma aj iny aspekt, ani ty ani ja nebudeme vecne mladi, mozog ochabne a prestane stihat richlej dobe, potom pride niekto a presvedci ta na "vyhodnu zmluvu" na nakup hrncov. Ako sa riesi toto?
co myslis, ako funguju nasa policia, sudnictvo, spravodlivost v tomto state? veris tomu ze efektivne? Za svoj zivot som zazil mnoho skusenosti s predmetnymi instituciami a keby bolo na mne, nezaplatil by som im zo svojich dani ani cent, taka je to mizeria. Ale to nie je ich chyba, to je chyba systemu, pretoze su to monopoly.
V tomto systemu ktori funguje teraz su stari ludia okradani a su na nich robene podvody uplne bezne. Aj v mojej rodine sa to viackrat stalo a myslis ze policia nieco vyriesila? nič a nešlo o male peniaze ani o hrnce.
Pri dvoch pripadoch pachatel bol znamy, islo o zneuzitie velkych sum penazi. Obaja odsudeni, ale peniaze uz nikdy neuvidime, pretoze pachatelia /v jedno pripade pachatelka ucelovo nema ziaden preukazatelny majetok ani prijmy.
V dalsom pripade nedokazala policia zistit vobec nic aj ked som zabezpecil ze mali dispozicii kamerovy zaznam za denneho svetla kde bolo vidiet tvar pachatela.
"A preto jestvuju nejake dohladove ograny."
to je samozrejme potrebne a uz tu viackrat bolo spomenute, ze aj v ancape by existovali rovnako a naviac by svoju efektivitu museli dennodenne dokazovat vo volnom trhu a kto by nemal vysledky by isiel z kola von co v pripade monopolov nacucanych na vemeno statneho rozpoctu nehrozi
Uvedomujes si, ze take zmluvy by mali kilometer, aby explicitne vymenovali vsteko co musia a nesmu? A musel by si ju mat pomaly s kazdym co integaujes. Nehovor, ze by si ju dane firmi nepisali pre seba (boli by hlupe keby nie). K birokacii sa este vratim.
firma si samozrejme moze napisat zmluvu aku chce, ale klient rovnako s nou nemusi suhlasit a pojde k inemu subjektu ktora mu ponukne lepsie podmienky- to v prostredi dnesnych statnych monopolov neexistuje
Tu je pekny priklad Apple a Google a ich mobilne platfromy. Ak chces zarobit na mobilnej apke, tak ju musis vydat cez tieto platformy a platis im. Ale v com je to ine oproti plateniu dani v podnikani? Ved tiez si mozes slobodne vybrat v ktorom state budes podnikat, alebo nebudes podnikat vobec. A tiez nerozhodujes na co a ako efektivne tieto peniaze dane spolocnosti pouziju.
zakaznika nemusi zaujimat ako firma ktora mu poskytuje vyuziva svoje prijmy, zakaznika zaujima kvalita sluzieb a tovarov. Napr ako som spomenil napr zlu skusenost s policiou. Nemozem sa obratit na inu policiu, pretoze tato doteraz nevyriesila ani jeden nas problem, pretoze policia ma monopol. Rovnako sudnictvo.
Ked tebe vyhovuje, ze nemas pri statnych sluzbach ziadnu moznost vyberu a tieto monopoly ti vyhovuju svojou urovnou sluzieb, tak to je v poriadku, ale su ludia, ktorym to vadi a to su takisto obcania platiaci dane a maju pravo na toto upozornovat.
Inac ja suhlasim, sam som za prohybiciu Norskeho typu. Ale ked to clovek spomenie, tak konzervativci sa biju za pravo tradicne si vypit, liberali za pravo slobodne sa opit kedy chcu.
ono to dobre znie- zakaze sa, obmedzi sa a vyriesi sa nejaky problem. Nanestastie nie, nevyriesi, takto to nefunguje.
Ziadna prohibicia ani zakazy nikdy nic nevyriesili.
Ludia v skandinavii chlascu bez ohladu na to, ci existuju nejake obmedzenia ohladom predaja alebo nie. Ludia na celom svete beru drogy bez ohladu ci si legalne alebo nie a jediny efekt toho ze drogy su nelegalne je ten, ze na nich bohatnu a silneju mafie.
Do "boja proti drogam" sa na svete leju obrovske miliardy s nulovym efektom, je to aj vyjadrenie OSN, ze to nema ziaden zmysel. A nepisem to preto, ze by som bol uzivatel, neuzivam vobec drogy a alkohol iba vynimocne. Dorgy tu budu vzdy tak ako aj vzdy boli a nijako sa tomu neda zabranit, aj za sociku ked bola cela krajina za ostatnym dratom a vsetko sa sledovalo tak fungovali, len sa o tom nehovorilo.
Svajciarsko zatial nesusedi s Ruskom

No nie vsetky staty maju taku polohu a nemozu to hrat na neutralitu. Opacnym extremom je Izrael, tam by to bez armady asi dlho nevydrzali.
ano to je pravda, minarchizmus ale s tymto problem nema v nom armada existuje
Ja som spokojny zo sucasnym stavom, som v pohode s drzbou zbrani na zbrojny preukaz (po psychickej previerke a cistom registry trestov). Mozno by som obmedzil ich nosenie nabitej zbrane v zastavanych oblastiach (neviem ako to je v sucastnosti v zakonoch).
myslis ze v tychto pripadoch neexistuju obalky? fakt tak doverujes "psychickym previerkam" ze su vzdy objektivne?
Volny predaj zbrani v USA ma najmenej dve ocividne nevyhody pre spolocnost:
- strelbu v skolach, nie je to len problem dostupnosti zbrani, ale velka dostupnost zbrani umoznuje zabit velke mnozstvo ludi v skratovom chovani (v preklade zvladne to aj blb), navyse nepomaha, ze aj ini v skole maju zbrane, lebo casto byvaju zastreleni policiu, ci inimi ludmi, co maju zbrane...
- policajti najskor strielaju az potom sa pytaju, je to logicke, ked hociaka fetka, ci obyvatel geta moze na teba z nohavic vytiahnut automaticku zbran
to ci so zbrane oficialne lahsie dostupne alebo nie, je v podstate jedno. Ty ked budes chciet, obratis sa na spravnych ludi a mas dostatok penazi, tak budes mat akukolvek zbran bez ohladu na legalnost.
Napr staty Strednej a Juznej Ameriky maju oficialne prisne zakony na legalne vlastnictvo zbrane, ale v realite su to staty s najvyssim poctom vrazd na svete a miestni drogovi baroni maju vlastné po zubi ozbrojene armady.
Preco myslis, ze by existovala siroka ponuka roznych skol? Bola by ta ponuka dostupna vsade tam, kde su obyvatelia?
ani dnes nemas neobmedzenu ponuku skôl, aj dnes musi vela ziakov/studentov dochadzat casto aj pomerne velke vzdialenosti, alebo su na internatoch. Ponuka skol by bola taka aky by bol dopyt.
Preco myslis, ze by na plno z nich neucili, ze zem je plocha?
to ze by existovali sukromne skoly predsa neznamena ze by neexistovali urcité standardy podla ktorych by si rodicia vyberali skoly pre svoje deti. Takze ano, mohli by existovat skoly kde by sa ucili aj taketo veci, otazkou je ako by tyto absolventi boli uspesni na trhu prace a s tym suvisi aj zivotaschopnost tejto skoly, pretoze rodicov ktori by chceli umiestnit svoje deti do takejto skoly by bolo minimum.
Cirkevne skoly by existovali rovnako ako aj dnes.
Presne tak, dane skoly by produkovali jednocuelovych ludi s neschopnostou sa zamestnat v inom odbore, ci fabrike. Ucit osttane veci by nebolo take ekonomicke pre danu fabriku.
s tym nemozem suhlasit. Aj dnes uz sa vyzaduje aj na robotnickych odbornejsich poziciach cudzia rec, pc skills atd,vodicske opravnenia na rozne vozidla .
Dalsia vec je, dolezita, ze rozpravame sa o dobe povedzme o 5generacii /aj to nie je prilis realna casova predpoved/ a neskor v buducnosti a vtedy uz prakticky ziadne jednoduche manualne zamestnania nebudu existovat, takze tazko dnes povedat, ake predmety sa vtedy budu vyucovat a hodnotit to z dnesneho pohladu.
Ked napr moji rodicia chodili do skoly, tak o ziadnom internete nikto ani nechyroval a pocitace boli velke salove stroje na dierne stitky.

a to je rozdiel jedinej generacie s tym ze technologicky vyvoj stale vyrazne akceleruje.
Ja som myslel, ze po tom ako takmer rok skusame "domace skolstvo", ze okrem par percent biomatiek by sa ho najradsej zbavilo. Inak nevyzdauje domace skolstvo to aby rodic nepracoval?
je to alternativa pre tych ktory maju zaujem o nieco taketo, ked napriklad muz zabezpeci rodinu z jedneho prijmu, tak su matky ktore su doma spokojne a staraju sa iba o rodinu a deti. Na Zapade domace vyucovanie /ako kde/ existuje.
Ake ide o to aj ake skoly, titul samotny je nanic. Aj ja takych ludi poznam, ale tam su tie tituly len o trosku viac uzitocne ako tie zo Skalice.
ale to predsa aj dnes sa rozlisuje kto aku skolu skoncil, personalisti velmi dobre vedia aka skola ma priblizne aku kvalitu a podla toho si aj vyberaju uchadzacov. Ten isty pristup by existoval aj v buducnosti, vo vyspelych krajinych mas rebricky najlepsich skol a vies aspon orientacne odhadnut kto je ako sikovny aj ked ani to nie je zarukou nicoho.
A to neskorsie doplnanie vzelania, ak mas pracu s ktorej ledva vyzijes a je fyzicky albo psychicky narocna, tak nemas sancu dorobit dalsiu vysku. Pretoze na to nemas silu (aj ked uznavam, ze sa da prekonat) no hlavne nemas na to financne prostriedky.
kde je vola tam je cesta, poznam velmi vela ludi ktory si urobili vysku popri zamestnani aj ked je pravda ze uroven tych skol nebola top
Kto v anarchokapitalizme rozhodne, ktora latka je neskodna a ktora zavadna?
Bude mat podnik, co vypusta nejaky odpad zmvuvu zo vstekmi, ktorych sa to moze tykat?
kontrolne institucie by existovali, len by neboli vlastnene statom a zivili by sa poskytovanim sovjich sluzieb. Ak by neboli nestranne tak skor ci neskor by sa na to prislo a firma by skrachovala, pretoze nikto by jej uz nedoveroval a nedal zakazku.
Tie prednasky su na nete, daju sa lahko skopirovat, no akosi to neumoznuju. Treba si zaplatit.
neviem co mas presne na mysli, ja som pocuval videa Svobodneho pristavu na nete niekolko rokov a zadarmo, aj texty su volne pristupne, nejaku dobu som dobrovolny darca na podporu ich cinnosti ale nemam z toho ziadne vecsie vyhody ako ktokolvek kto neprispieva- vsetko je volne dostupne.
S tymto mam velky problem (nehmota viec nejde odcudzit):
1. Je to kradez - neopravnene nadobudnutie.
2. Sposobil si skodu, bud uslim predajom, alebo stratou konkurencieshopnosti (priklad - tvoja firma vyvnie v pribehu 10 rokov a zo spalenim milionov eur novy typ ucinejsich akumulatorovych baterii, potom niekto pride a len si skopiruje plany na jej vyrobu a uvedie ich na trh o nieco skor ako ty, prave si prisiel o zisky a milul cas a peniaze, zatial co ten co len skopiroval dane plany zarobil miony).
3. Vlastne tym aj schvalujes priemyslnu spinaz.
4. Ani hodnota hmotnych veci nie je urcena suctom materialov s ktorych su vyrobene, ale rata sa do nich aj vyskum a vyvoj.
5. Know how ma velku cenu.
jednotny postoj ohladom autorskych prav nemaju ani vsetci libertariani, su tam znacne nazorove prudy, tu je ak ma niekto zaujem nazor Urzu tak ako ho on prezentuje
Ano, ale "lekar" mozes byt aj bez tej drahej, zbytocnej a birokatickej fakulty.
Nevim, ci ma lieci spravne, ale na to su ine instutucie, co to vedia skontrolovat a kontroluju.
Problem je, ze pacienti su daleko viac spokojni zo saralatanmi, ako skutocnmi lekarmi. Lebo sarlatam na na nich cas, vypocuje ich, je mili. No ludia zomieraju u skutocnych lekarov, tak su zli oni. Hodnotenie laikov nefunguje v ziadnom specilizovanom odbore.
Nastastie sa nasa spolocost uz posunula od vedy zalozenej na anekdotach, na to ako to bolo kedysi a ako dnes odporucam prednasky dr. Celeca.
Dalsia otazka je ci by vobec ti skutocni lekari boli cenovo dostupny pre bezneho cloveka. Skor si myslim, ze nie.
aj dnesna medicina je platena z nasich dani, takze nie je dovod predpokladat ze by zrazu boli lekari nezaplatitelni pre drvivu vacsinu ludi. Boli by ale velke rozdiely- spickoveho lekara by si chudobny clovek asi nezaplatil, ale mohol by si dovolit lacnejsieho, ktory by taku kvalitnu reputaciu nemal, pripadne mal este len kratku prax a podobne.
Ludia by si sam vyberali ci chcu byt lieceni klasickou medicinou alebo nejakymi alternativnymi metodami, to je uz o tej zodpovednosti za slobodu vlastneho rozhodnutia.
Nemozes od nejakeho usporiadania spolocnosti chciet, aby sa spoliehala na nieco "optinal", v tomto pripade charitu - preto to pokladam, za problem ktory anarchokapitalizmus neriesi, len dufa, ze ho vyriesi niekto iny.
Podobne anarchokapitalizmus, ak chce prezit, musi fungovat aj na zelenej luke, divokom zapde ako v prostredi strednej ueropy. Nemoze spoliehat, ze infrasturkturu mu vybuduje nejaky stat a potom sa ten stat vypari.
v praxi by islo o velmi pomaly postupny proces na mnoho generacii, preto aj samozrejme ancapisti dnes nevedia do detailov co ako by uplne presne fungovalo, pretoze by zmeny boli postupné. Ancapisti odmietaju akukolvek revoluciu, ci nasilnu zmenu systemu ich mottom je sloboda, zodpovednost a dobrovolnost, nemaju nic spolocne s lavicovymi anarchistami a ich metodami.
Este k birokracii, v anarchokapilizme na kazdu blbost a kazdy problem zitia musis uzatvarat jednu alebo viac poemerne obsiahlich zmluv. Co je pre bezneho cloveka neunosne, tiez si tie polatky riadit sam. Preto by vznikla sukromna firma, co by ti s tym za nejaky polatok pomohla, riesila by socialnu poistku, dochodk, positnie, porianikov, policiu, sudy, ci su zmluvy ok. Ty by si jej zaplatil nejaky poplatok a ona by vybavila aby "dobre bolo".
v praxi by v tom samozrejme bol nejaky system ktory by to zjednodusoval, ked sa na to pozries bez predsudkov, tak musis sam uznat ze by to nebol neriesitelny problem