Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa heker »

Su miesta, kde sa bez registracie neotestuejs. A su take, kde beru aj, aj. A od buduceho tyzdna bude len 500 odbernych miest na testovanie s povinnou registraciou, ostatne budu bez registracie (tuto spravu som cital vcera vecer).
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

V mojom meste väčšina štátom dotovaných momiek berie aj bez objednávky... ale samozrejme objednaných berú prioritne. Tak sa môže stať, že 5 neobjednaných ľudí v rade stojí aj hodinu.

Možno je problém, že štátna registrácia neumožňuje si vybrať čas a väčšina pracujúcich ľudí sa nemôže registrovať cez pracovný deň, lebo systém im pridelí čas niekedy počas pracovnej doby. Možno preto cez týždeň odberné miesta zívajú prázdnotou a cez víkend sú natrieskané - aspoň v mojom meste.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pred odchodom mohol Krajči ešte povolať tohto na pomoc. :D
Prílohy
159907107_2898024693851039_6553207057362527796_n.jpg
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Tiez som si myslel, ze cez pracovne dni bude na MOMkach prazdnejsie, ale opak bol pravdou. Ukazalo sa, ze som dostal termin pocas obednej prestavky, a nebol som sam, uz tam stal hlucik ludi a cakali sme kym znova otvoria. Medzitym prichadzali dalsi aj neregistrovani. No a ked otvorili, tak aj tak brali podla toho ako sme stali v rade a nie podla objednaneho casu. Medzitym tam zdrzovali dalsi ludia co sa boli testovat rano a doteraz nedostali vysledok. Museli im vysvetlovat, ze vysledok pride az vecer lebo je pretazeny system. SMS a mail prisli az vecer o 23:00. Preco system objednava pocas obednej prestavky, neboli schopni vysvetlit. Neskor som im pisal a vraj tak to proste je, ze uz sa na to aj oni stazovali a bez reakcie od NCZI. Napisal som aj priamo NCZI cez xychtoknihu, samozrejme ako do /dev/null, bez akejkolvek reakcie. Tu v tomto state nic nefunguje, ziadny feedback neberu, je to taka potemkiada. A potom plat dane a odvody, a ked nieco potrebujes, vytentuju sa na teba zvysoka...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Oni väčšinou len kričia, že ďalší. MOM tu sú väčšinou zmiešané s aj bez registrácie. Takže vždy pekne prejdem okolo radu ľudí, spýtam sa toho prvého, či má skorší termín ako ja a vždy som išiel hneď dnu. Keď majú problém obetovať tých strašných 30 sekúnd na registráciu a vyklikať si to, nech pekne čakajú.

Detto minule na pošte. Vraj čo sa predbieham a kam sa pchám. Tak som tomu ujkovi ukázal prstom na papier na dverách, nech pekne číta a čaká ("elektronický podaná a zaplatená zásielka sa vybavuje prednostne bez čakania").
brm
Darca
Darca

Hej, na poštách je teraz hádam ešte väčší bordel ako pred momkami a ľudia stojací poctivo v rade nadávajú na ostatných, ktorí si poctivo vyklikali lístok v mobilnej appke a idú hneď dnu - naša sídlisková pošta má tú výhodu, že vidno volané čísla aj z vonku. Modlím sa, aby mi najbližšie týždne neprišla žiadna väčšia zásielka z číny - aby mi nejaký dôchodca nedal bakuľou po hlave, keď ho budem na pošte predbiehať!

Inak ja zvyknem na vytretie chodiť stredy hneď po práci a celá návšteva netrvá dlhšie ako 60 sekúnd - bez objednávky. Cez víkendy cesta k rodičom už je trochu komplikovanejšia, ale furt sa cestou nájde nejaké miesto, kde nestoja v rade viac ako traja ľudia. Za úplný luxus považujem jednu miestnu momku s live webkamerou.

Inak zaujímavosť... minulú sobotu známu zastavili policajti a chceli jej dať pokutu za neplatný test, ktorý mala z predchádzajúcej soboty. Známa sa vynašla a ukázala čas doručenej smsky s výsledkom testu... tá prišla 16:20 a oni ju kontrolovali 16:00 - čiže ešte 20min mala akoby test platný. Policajti ju pustili ďalej.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Este to nie je studia, zatial len spravodajsky clanok - rozhovor s prednostom pracoviska
Vyliečením to nie vždy končí, pacientov ničí postcovidový syndróm
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nie su tam cisla alebo som nieco prehliadol?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

O lieku, ktory by mohol pomoct pri liecbe covidu - https://www.trend.sk/spravy/novy-liek-c ... dkyaaaaaaa
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Ja som dneska dostal moju prvu davku AZ, no zatial nastastie bez vedlajsich ucinkov. Kolega dostal uz v piatok rano, potom dosiel do roboty a po 2 hodinach siel domov, bolela ho hlava a bolo mu nevolno, akurat pisal, ze ani zajtra nedojde, lebo sa mu poriadne toci hlava. Dalsi kolega mal vecer horucku a triasku. U kazdeho su tie vedlajsie ucinky ine.

Autoeditácia príspevku po 10 hod 45 min 41 sek:
Takze 30 minut po tom ako som zaspal som vstal nato, ze ma boli vsetko, triasku som mal tiez poriadnu. Kolega, co sa bol somnou ockovat uplne rovnake symptomy, cely den nic a v noci to prislo.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Zaúčinkovala.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

deszka3 napísal: 15 mar 2021, 8:07 Ja som dneska dostal moju prvu davku AZ, no zatial nastastie bez vedlajsich ucinkov. Kolega dostal uz v piatok rano, potom dosiel do roboty a po 2 hodinach siel domov, bolela ho hlava a bolo mu nevolno, akurat pisal, ze ani zajtra nedojde, lebo sa mu poriadne toci hlava. Dalsi kolega mal vecer horucku a triasku. U kazdeho su tie vedlajsie ucinky ine.

Autoeditácia príspevku po 10 hod 45 min 41 sek:
Takze 30 minut po tom ako som zaspal som vstal nato, ze ma boli vsetko, triasku som mal tiez poriadnu. Kolega, co sa bol somnou ockovat uplne rovnake symptomy, cely den nic a v noci to prislo.
Das sa zaockovat aj druhou davkou kde tie ucinky su casto horsie ako pri prvej ? Ja som sa pred par rokmi ockoval proti tetanu a nemal som ziadne vedlajsie ucinky, takisto ludi co poznam co boli ockovany pfizer vakcinou nikto nemal vedlajsie ucinky alebo ked tak velmi mierne ako bolest ruky pri mieste vpichu.
brm
Darca
Darca

Pokiaľ viem, pri Pfizerke sú účinky po druhej dávke silnejšie, ale pri Astre to má byť opačne, silnejšie účinky sú už po prvej dávke. Najnovšie druhá dávka Astry sa má podávať až po 10 týždňoch.

Inak kolegyňa (60-69) sa bola očkovať v sobotu prvou Astrou a len trochu sa cítila blbo, dnes už je v robote. Tento týždeň má ísť pár známych (60-69) na Astru, tak som zvedavý. Vo všeobecnosti ako som už písal, čím starší človek, tým by mala byť nižšia imunitná reakcia.

Rodičia 70+ boli minulý týždeň na druhú dávku Pfizerky a bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Zato kamarátovi mladí kolegovia zdravotníci po druhej dávke Pfizerky nevládali vstať z postele.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

To je smutny priklad toho ked politici podlahnu tlaku facebookovych "odbornikov".
Vakcinu AZ dostali uz miliony ludi a zrazu sa tu rozmazava par umrti ktore s vakcinou takmer urcite nesuvisia. Stopnutim ockovania ohrozuju omnoho viac ludi pretoze po nakazeni covidom je umrtnost ovela vyssia.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

https://www.startitup.sk/data-bez-patos ... ez-covidu/

O tom hovorili aj tu, umrtia po vakcinacii budu pribudat, ale na vine nie je vakcina ale matematika.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

To iste bolo aj ked sa zacalo ockovat pfizerom, tiez spravy o tom kolko ludi na to zomrelo vratane 1 cloveka na slovensku.

Castejsie vedlajsie ucinky podobne chripke asi tiez na tej dovere nepridavaju. To vsak nutne nemusi znamenat ze je menej bezpecna. Len ze je to proste horsia vakcina jak pfizer/moderna tak co sa tyka ucinnosti (to bolo preukazane) tak asi aj co sa tyka tych nezavaznych vedlajsich ucinkov.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Aky je postuop, ak sa idem dat testovat pcr testom na stranke korona gov sa pise:
Na odberové miesto je potrebné prísť osobným vozidlom. Test na COVID-19 a následná karanténa je povinná pre všetkých pasažierov vo vozidle.
čo si pod tou karantenou mam predstavovat?
Karantena je 14 dni, alebo iba do dna vysledku a v pripade, ze bol vysledok negativny, tak mi karantena konci? Pred objednanim je potrebne kontaktovat aj obvodneho lekara, alebo staci vyplnit formular, nemal by to byt totiz test ako samoplatca, ale cez zp, teda ked sa objednavam cez tu stranku korona, tak automaticky o mne vedia, ze nie som samoplatca, tak?

A ten test pre pasaziera sa mysli klasicky antigenovy, ak som napr bol pred tym na ag teste a vysiel negativny, tak uz ist nemusim?
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

ropman napísal: 15 mar 2021, 8:52 Das sa zaockovat aj druhou davkou kde tie ucinky su casto horsie ako pri prvej ?
Pri AZ by to malo byt presne opacne, prva davka so silnejsimi vedlajsimi ucinkami a druha davka zas s ovela mensimi. Inak hej, dam sa urcite zaockovat.
brm napísal: 15 mar 2021, 9:17 Pokiaľ viem, pri Pfizerke sú účinky po druhej dávke silnejšie, ale pri Astre to má byť opačne, silnejšie účinky sú už po prvej dávke. Najnovšie druhá dávka Astry sa má podávať až po 10 týždňoch.
Presne ako pises, Pfizer(Comirnaty) to ma presne opacne ako AZ. Inak termin na druhu vakcinu som dostal na 6. Juna, cize takmer po 3 mesiacoch od prvej davky.
brm
Darca
Darca

retkvic.. ak sa dávaš testovať z dôvodu kontaktu s nejakou pozitívnou osobou, musíš sa nahlásiť na webe korona.gov.sk - vyplníš tam aj meno pozitívnej osoby a dátum, kedy si s ňou bol v kontakte. Od nahlásenia na webe musíš byť v domácej karanténe. Na PCR ťa zavolajú najskôr na 8. deň od kontaktu. V zmysle nových pravidiel, ak ti vyjde negatívny test, aj tak musíš dokončiť 14dňovú karanténu od nahlásenia sa na webe.

Domácu karanténu vraj nemusia dodržiavať členovia domácnosti, tí môžu aj naďalej chodiť do práce. Do karantény musia nastúpiť, až keď budeš mať aj ty pozitívny PCR. Predpokladám, že to isté bude platiť aj o pasažieroch v aute, ale nie som si istý.

Svojho lekára teoreticky nemusíš kontaktovať, ak nepotrebuješ PN pre zamestnávateľa.

Samoplatca sa na korona.gov.sk nemôže nahlasovať. Ako samoplatca sa vieš registrovať na weboch labákov, ktoré tieto testy ponúkajú.. medirex, alpha medical, synlab.. atď...
Napísať odpoveď