Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
ak bude existovat vsemocna AI, tak ludstvo od toho okamihu pravdepodobne ani nebude chapat co sa v skutocnosti deje, budeme zit v nejakej svojej iluzii, podobne ako kazdy clovek ma iluziu ze moze kedykolkvek slobodne konat
Mám takú naozaj trivialnu otázku nad ktorou sa možno málokto zamyslí ale zaujima ma to
Co urobí hasič, ak sa mu chce ísť na malú potrebu tesne predtým ked začne siréna na výjazd ktorý má byť do 1.minuty od nahlásenia výjazdu hm? Može si ten hasič ísť rýchlo odbehnúť alebo sa musí rýchlo obliecť nasadnut do hasičskeho auta? Pretože v zahranicí maju hasiči 2 minuty nato opustiť stanicu od nahlásenia, tam sa to v pohode stíha aj odbehnuť ale v SR maju nato len 1 minutu opustiť stanicu.
Co urobí hasič, ak sa mu chce ísť na malú potrebu tesne predtým ked začne siréna na výjazd ktorý má byť do 1.minuty od nahlásenia výjazdu hm? Može si ten hasič ísť rýchlo odbehnúť alebo sa musí rýchlo obliecť nasadnut do hasičskeho auta? Pretože v zahranicí maju hasiči 2 minuty nato opustiť stanicu od nahlásenia, tam sa to v pohode stíha aj odbehnuť ale v SR maju nato len 1 minutu opustiť stanicu.
-
starysomar
Hardcore addict
Alebo sa vyští - alebo sa poští 
Niesom uz najmladsi a aj tak ked zacnem pocitovat potrebu stat tak kludne vydrzim aj hodinu, niekedy viac.
S malou potrebou je to v pohode, pretože ako vraví wladas, do stavu "na nevydržanie" som sa dostal možno pár krát odkedy som dospelý a aj to vtedy, keď som napr. vypil zopár pív a potom išiel autobusom bez zastávky, čiže svojou vlastnou vinou. Inokedy od stavu "treba mi šťať" do stavu "poštím sa" prejde aj niekoľko hodín, takže sa to skoro vždy dá naplánovať.
Horšia je veľká potreba. Ak ťa proste zastihne hnačka (či už viróza, choroba, alebo proste háklivejšie trávenie (sám mám s trávením trochu problémy tak viem)), tak to proste vydržať nemusíš a je jedno či máš 5 rokov alebo 35, a rozhodne sa za 20 sekúnd nevy*erieš, čiže ten výjazd nestihneš. A toto nie je len hasič, čo spraví taký rušňovodič, alebo šofér autobusu, čo majú medzi zastávkami cez hodinu, alebo XYZ iných povolaní, kde sa nedá hocikedy odbehnúť na záchod?
Sám som sa od detstva síce neposral (teda raz hej, v noci v posteli, ale to som mal takú virózu, že 4 dni 24/7 v posteli a deň vyzeral tak že len grcať a srať, a ďalšie 4 dni som neprešiel ďalej ako na 5 minút od domu), ale neraz som sa dostal do situácie, že proste musíš a nemáš kde (buď v preplnenom meste a musíš urgentne hľadať kam, alebo na koncerte a 25 ľudí pred tebou v každej toitoike
neznášam také momenty, ale stáva sa).
Horšia je veľká potreba. Ak ťa proste zastihne hnačka (či už viróza, choroba, alebo proste háklivejšie trávenie (sám mám s trávením trochu problémy tak viem)), tak to proste vydržať nemusíš a je jedno či máš 5 rokov alebo 35, a rozhodne sa za 20 sekúnd nevy*erieš, čiže ten výjazd nestihneš. A toto nie je len hasič, čo spraví taký rušňovodič, alebo šofér autobusu, čo majú medzi zastávkami cez hodinu, alebo XYZ iných povolaní, kde sa nedá hocikedy odbehnúť na záchod?
-
starysomar
Hardcore addict
Niekedy cez deň a doma mám zrazu nutnosť rýchlo ísť čúrať (káva, káva, káva), no celú noc vydržím a ráno štím ako dostihová kobyla - dlho a veľa. Ale - ak sa zobudím pred budíkom že potrebujem ísť čúrať a zaľahnem nazad - do 5 minút ma z postele vyhodí sranie.
Mám 60 rokov a dúfam, že ešte dlho to nebude ako v tom vtipe:
-Pán Novák - a čo stolica?
-Výborne pani doktorka - o šiestej sa vyserem, o ol ôsmej vstanem
Posral som sa jediný krát - po návrate z vojenčiny, kde som nemal poriadne čo žrať, prvý deň do práce na zastávku - z nej fofrom nazad no "stihol" som to iba na posledné schody pred bytom
Holt - ranné kakavko, o čom som na vojne dva roky nechyroval.
Ad trávenie, stolica - posledný rok aj viac si dávam ráno dve, večer jednu odmerku Psyllia - výborne sa osvedčilo na vyrovnané trávenie a "spracovanie odpadu".
Mám 60 rokov a dúfam, že ešte dlho to nebude ako v tom vtipe:
-Pán Novák - a čo stolica?
-Výborne pani doktorka - o šiestej sa vyserem, o ol ôsmej vstanem
Posral som sa jediný krát - po návrate z vojenčiny, kde som nemal poriadne čo žrať, prvý deň do práce na zastávku - z nej fofrom nazad no "stihol" som to iba na posledné schody pred bytom
Holt - ranné kakavko, o čom som na vojne dva roky nechyroval.
Ad trávenie, stolica - posledný rok aj viac si dávam ráno dve, večer jednu odmerku Psyllia - výborne sa osvedčilo na vyrovnané trávenie a "spracovanie odpadu".
odporucam na dobru funkciu hrubeho creva kazdy den niekolko lyzic ľanového semena, bud napuceneho vo vode alebo posekaneho v mlynceku. Obsahuje to velke mnozstvo velmi prospesnych latok, davam si to napr do muesli s mliekom/kakaom.
Odkedy máme deti nejak sme sa naučili jesť ráno ovsenun kasu s ovocím. Ide to no, if you know what I mean 
Ovsene vločky jem kazde rano, da sa ochutit na milion sposobov, napr cerstve ci susene ovocie, oriesky, niekto do toho dava napr aj arasidove maslo, rozpusti horku cokoladu atd a je to náhodou chutné.
Sú jasné, odporúčam ti vyskúšať javorový sirup do nich.
Keďže nejem sacharidy, tak si dávam kombináciu biely jogurt + 15g chia + 15g lanové semená, teda probiotiká aj prebiotiká. Keď to chcem sladšie, pridám škoricu, robím to aj naslano k mäsu, vtedy pridám kurkumu, cibuľu a červenú papriku - namiesto majonézy.gogo956 napísal: 15 mar 2021, 9:02 odporucam na dobru funkciu hrubeho creva kazdy den niekolko lyzic ľanového semena, bud napuceneho vo vode alebo posekaneho v mlynceku. Obsahuje to velke mnozstvo velmi prospesnych latok, davam si to napr do muesli s mliekom/kakaom.
Akurát pozor s tým lanovým semenom, obsahuje fytoestrogén, takže ten kto konzumuje aj väčšie množstvo tofu, môže mať trochu disbalans v pomere estrogén/testosterón.
to je dobra pripomienka, pozeral som a skutocne maju lanove semienka vela fytoestrogenov, cca 8500mikrogramov, pre porovnanie soja ma 100 000, fazula iba 500mcg. Takze ako pises, pozor na mnozstvo.baldorex napísal: 15 mar 2021, 13:11 Keďže nejem sacharidy, tak si dávam kombináciu biely jogurt + 15g chia + 15g lanové semená, teda probiotiká aj prebiotiká. Keď to chcem sladšie, pridám škoricu, robím to aj naslano k mäsu, vtedy pridám kurkumu, cibuľu a červenú papriku - namiesto majonézy.
Akurát pozor s tým lanovým semenom, obsahuje fytoestrogén, takže ten kto konzumuje aj väčšie množstvo tofu, môže mať trochu disbalans v pomere estrogén/testosterón.
Zase lanove semienka same o sebe nejaka velka pochutka nie su, takze asi nehrozi, ze by toho clovek jedaval pravidelne skutocne velke mnozstvo.
Nasiel som ale aj clanky ktore tvrdia ze lanove semena obsahuju latky ktore naopak omahaju estrogen v creve na seba viazat a tym zabranuju jeho vstrebaniu, takze tazko povedat, co to naozaj robí v tele
starysomar: Psyllium mám, jedol som ho asi necelý týždeň. Chuť a smrad mi dva krát nevadili, ale nenašiel som spôsob, ako to zožrať tak, aby som potom pol dňa nevyťahoval tú hmotu spomedzi zubov, z jazyka a z podnebia v hube. Proste sa to tam nalepilo a nešlo to dole nijako. Skúšal som to prehltnúť a zapiť vodou, rozmiešať vo vode, furt to isté. 
-
starysomar
Hardcore addict
To bolo nejaké divné Psyllium. Historicky prvé som mal z predajne pre kulturistov a to bol des. Úplne na "cement" pomletý prášok takej hnedo-fialovej farby a strašne to lepilo na pohár, v ústach, na umývaciu hubku.
Ďalšie už kupujem v lekrni a pohoda. Má to dobrú chuť, nelepí to.
Ďalšie už kupujem v lekrni a pohoda. Má to dobrú chuť, nelepí to.
baldorex
nejes vôbec sacharidy? ci ides nizkosacharidovu dietu?
nejes vôbec sacharidy? ci ides nizkosacharidovu dietu?
ja som to vzdy zamiesal vo vode a vypil, treba chvilu pockat kym je to poriadne zamiesane ale nie zase dlho kym sa z toho nestane "puding". aj ked manzelka to zvykla normalne lyzicou jest ozaj ako puding, mne viac vyhovuje to na jeden krat prehltnut.Hensym napísal: 15 mar 2021, 19:32 starysomar: Psyllium mám, jedol som ho asi necelý týždeň. Chuť a smrad mi dva krát nevadili, ale nenašiel som spôsob, ako to zožrať tak, aby som potom pol dňa nevyťahoval tú hmotu spomedzi zubov, z jazyka a z podnebia v hube. Proste sa to tam nalepilo a nešlo to dole nijako. Skúšal som to prehltnúť a zapiť vodou, rozmiešať vo vode, furt to isté.![]()
s lepenim som tiez problem nemal, lepi to podla mna iba kym je to suche a pride do kontaktu s vlhkostou, pokial to poriadne nasaje vodu uz to nelepi.
Tiež s tým nemám problém, deci vody, do toho 10g psyllium, zamiešam a rýchlo vypijem.
Potom ešte pohár čistej vody, ktorou si tiež prepláchnem ústa.
Potom ešte pohár čistej vody, ktorou si tiež prepláchnem ústa.
áno aktuálne idem keto, čiže teoretická nula, no v praxi cca 25g sa snažím držať.
baldorex
a skusenost je aka? da sa to v pohode vydrzat? ako dlho takto uz drzis? malatnost, unava? da sa pritom normalne cvicit? Kvoli chudnutiu ci iny dovod? Ja som teraz na nizskosach diete, denne max 50-100g sacharidov a ok.áno aktuálne idem keto, čiže teoretická nula, no v praxi cca 25g sa snažím držať.
Mám banálnu otázku? Sme v téme na banálne otázky alebo stravovacej poradni?
This must stop!
This must stop!
Kľudne to potom presuňte do inej témy
.
Ja som chodil dlhé roky ckd, takže už skúsenosť s tým mám, lenže tam som to cykloval v podstate 4 dni keto a víkend saturácia a tak dokola 2-3 mesiace, potom cez leto udržovanie a na zimu objemovka.
Aktuálne idem keto tretí mesiac, teda 3 mesiace som v ketóze, ani raz som nevypadol.
Idem to čisto zo zdravotných dôvodov ako sú prediabetes, inzulínová rezistencia, zápal v tele, znížená imunita, žalúdočné problémy s trávením atď, viac som k tomu písal vo vedľajšej téme.
Som plný energie, žiadna únava, zahmlené myslenie.
Vyrovnaná hladina glukózy, čiže žiadne večerné chute na jedlo. Pri normálnej diéte by som musel dať každé 2 týždne cheat day a pizzu, teraz som nemal pizzu 3 mesiace a ani ma nedráždi keď ju žerie kolega vedľa.
Aktuálne idem iba kardio v aeróbnej zóne do 125bps aby ma nevyhodilo z ketózy - čisto iba zo zdravotných dôvodov, rekonvalescencia po kovide. (Ale idem kľudne aj hodinu v kuse a ešte nemám dosť, výhoda je že nie je z toho svalovica)
Pár kg išlo dole, svalový úbytok minimálny, rastový hormón počas IF robí svoje.
K tréningu sa plánujem vrátiť keď sa budem cítiť lepšie, ale tréningy budem dávať vysoko intenzívne s 3-4 opakovaniami aby som šiel čisto na APN a nie glukózu.
Objemovú klasiku ako GVT 10x10 by som nedal, to by ma vyhodilo z ketózy... Ale dalo by sa to odmakať keby som si dal pred tréningom sacharidový nápoj s kreatínom aby som natiahol glykogén do svalov a po tréningu opäť keto s if, ketóza by bola hneď na ďalší deň pri správnom množstve sacharidov.
Do tohto sa mi zatiaľ nechce, keďže sa snažím zvrátiť primárne problémy s diabetom a trávením.
Ja som chodil dlhé roky ckd, takže už skúsenosť s tým mám, lenže tam som to cykloval v podstate 4 dni keto a víkend saturácia a tak dokola 2-3 mesiace, potom cez leto udržovanie a na zimu objemovka.
Aktuálne idem keto tretí mesiac, teda 3 mesiace som v ketóze, ani raz som nevypadol.
Idem to čisto zo zdravotných dôvodov ako sú prediabetes, inzulínová rezistencia, zápal v tele, znížená imunita, žalúdočné problémy s trávením atď, viac som k tomu písal vo vedľajšej téme.
Som plný energie, žiadna únava, zahmlené myslenie.
Vyrovnaná hladina glukózy, čiže žiadne večerné chute na jedlo. Pri normálnej diéte by som musel dať každé 2 týždne cheat day a pizzu, teraz som nemal pizzu 3 mesiace a ani ma nedráždi keď ju žerie kolega vedľa.
Aktuálne idem iba kardio v aeróbnej zóne do 125bps aby ma nevyhodilo z ketózy - čisto iba zo zdravotných dôvodov, rekonvalescencia po kovide. (Ale idem kľudne aj hodinu v kuse a ešte nemám dosť, výhoda je že nie je z toho svalovica)
Pár kg išlo dole, svalový úbytok minimálny, rastový hormón počas IF robí svoje.
K tréningu sa plánujem vrátiť keď sa budem cítiť lepšie, ale tréningy budem dávať vysoko intenzívne s 3-4 opakovaniami aby som šiel čisto na APN a nie glukózu.
Objemovú klasiku ako GVT 10x10 by som nedal, to by ma vyhodilo z ketózy... Ale dalo by sa to odmakať keby som si dal pred tréningom sacharidový nápoj s kreatínom aby som natiahol glykogén do svalov a po tréningu opäť keto s if, ketóza by bola hneď na ďalší deň pri správnom množstve sacharidov.
Do tohto sa mi zatiaľ nechce, keďže sa snažím zvrátiť primárne problémy s diabetom a trávením.