Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa hojko »

Lenze, ak nakupim tovar z Alzy, cize bez DPH na firmu vo velkom, trebars 500 kusov tak:
1. Nakup tovaru na firmu A za 500 x 100 eur = 50 000 eur.
2. Predaj tovaru z firmy A na firmu B za 500 x 50 eur + DPH = 30 000 eur.
3. Predaj tovaru z firmy B pre zakaznikov z marzou 5 percent za 500 x 50 x 1,05 + DPH = 31 500 eur.

Cize som realne nakupil tovar za 50 000 eur z Alzy na firmu A. Firma A to predala firme B, pricom firma A by mala z toho odviest DPH vo vyske 5 000 eur. A firma B predala tento tovar zakaznikom za 31 500 eur vratane DPH (26 200 bez DPH), odviest by mala DPH vo vyske 5300 eur, ale kedze 5000 eur bola DPH na vstupe na nakupe, tak zaplati DPH len 300 eur.

Cize na nakup tovaru a DPH bolo zaplatenych 50 000 + 5000 + 300 eur = 55 300 eur, ale za predaj bolo zinkasovanych 31 500 eur. A tych 18 500 eur je vlastne strana, ktoru sposobila firma A a ty ako majitel firmy A si musel tieto peniaze mat na nakup tovaru. A pokial Comp4u nebolo platcom DPH, tak firma B ako Comp4u nakupovala s DPH od firmy A, firma A odviedla DPH, ale firma B ako Comp4u nebola platcom DPH a teda DPH neodvadzala a nemohla si ani uplatit vstup/vystup na DPH.

Ak by si aj kupoval tovar a nepredal ho za polovicu, ale len s malou zlavou do svojej druhej firmy, tak:
1. Nakup 500 x 100 = 50 000 eur.
2. Predaj firme B za 500 x 95 + DPH = 57 000 eur
3. Predaj zakaznikovi za 500 x 118 = 59 000 eur.

Cize tu si kupil tovar za 50 000 eur, predal z firmy A (platca DPH) za 57 000 vratane DPH do firmy B, na DPH by firma A odviedla 9 500 eur a firma B by to predala konecnemu zakaznikovi za 59 000 eur ako neplatca DPH. Vo vysledku by mali cenu 118 eur za kus, Alza by to predavala za 100 + DPH za kus (120 vratane DPH), cize pre konecnych zakaznikov co si to nevedia kupit v Alze, tak by si predaval tovar o 2 eura lacnejsi. Ale tvoje naklady by boli 50 000 + 9 500 = 59 500 a tovar by si predal za 59 000 eur. Cize si stale v minuse. A to neratam to, ze by si musel viest 2 podnikatelske ucty v bankach, platit uctovnicku pre dve spolocnosti a ine naklady. A to este do toho mozeme ratat potom este dan zo zisku, ktoru treba platit.

A to do hry este vstupuje paragraf 22 ods. 8) Zakona o dani z pridanej hodnoty: https://www.epi.sk/zz/2004-222#p22-8 Netreba zabudat ani na to, ze ak za poslednych 12 mesiacov firma B spravi obrat viac ako 49 790 eur, tak sa zo zakona stane platcom DPH a musi poziadat o registraciu k DPH.

Takze mi teraz realne vysvetli, ze ako kupis tovar a predas ho, aby si zarobil??? Jedine, co ma napada, tak to je, ze firma A je napisana na bieleho kona, ktory pri predaji nebude platit DPH za predaj tovaru firme B. A tak si to konatel firmy A zlizne ako trestny cin.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Myslim ze s tvojim poslednym odsekom nebudes daleko od pravdy. Vobec by som sa nedivil keby A aj B konatelia boli biely kon. Takychto cudne operujucich e-shopov nielen s elektronikou je vela a urcite nie su koser co sa tyka dani, isto existuje nejaky kluc k tomu ako to nejaku dobu udrzat v takom stave aby to vygenerovalo dostatok zisku na to aby sa to oplatilo.

Este sa chcem poradit, uz cca pol roka odkladam kupu/upgrade PC, zacinam to mat docela surne ale v najhorsom moznom case, jak inac. Zo vsetkych (ziadnych) moznosti mi vychadza kupit prebuilt s prirazkou ale aspon je realne existujuca obdrzatelna vec.

Teraz otazka ze ako a ako najlepsie spenazit moj stary box, hodim sem zoznam komponentov s NC z toho casu:
  • PC zdroj EVGA 750 GQ Power Supply 100,90
  • Základná doska MSI Z170 TOMAHAWK 117,17
  • Operačná pamäť HyperX 16 GB DDR4 2400 MHz CL15 Fury Black Series 76,90
  • Procesor Intel Core i5-6600K 256,99
  • PC skrinka Corsair 400Q Carbide Series Quiet čierna - plná bočnice 84,44
  • NOCTUA NH-U12S 66,90
  • WD Green 3D NAND SSD 240 GB M.2 34,90
  • Alpenföhn Wing Boost 2 PWM 140 Snow White (2x) 24,16
  • Alpenföhn Wing Boost 2 PWM 120 Snow White 11,07
  • GIGABYTE GTX 980 G1 Gaming 4GB 599,99
Total 1373€ s DPH.

Normalne by som sa tym moc nezaoberal ale chcem si trosku vykompenzovat stratu na kupe noveho, najradsej by som to poslal cele ako to je ale ak by predaj po dieloch mal zmysel, mozno by som nad tym pouvazoval aj ked nerad. Kazdopadne by ma zaujimala nejaka realna suma za aku by sa takyto pocitac dal inzerovat. Peniaze mi nehoria takze v klude to moze par mesiacov trcat na bazare.

Druha pod-otazka by bola potom ohladom kupy (konecne k teme) - vybral som si zostavu na Alza, v mojich ociach su spolahlivy dodavatel ale rad by som mal na vyber viac dodavatelov hotovych systemov ktori maju nejaku reputaciu a skladovu dostupnost strojov s RTX.

Dakujem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Hegy, ako pises sam, idealne to predat cele, upgradovat to moc nema zmysel. Len sa obavam, ze doplatis na graficku kartu, kedze momentalne asi nic schopne nezozenies. Tazko sa odhaduje tvoja zostava, ale skusim tak orientacne, tak zdroj 50 eur, doska+cpu+fan 200 eur, ram 40 eur, skrinka 40 eur, ssd 20 eur a chladice tak 30 eur. Spolu bez grafiky je to okolo 380 eur. Otazna je grafika, je to starsi kusok, uz sa clovek na tom moc nezahra, mozno tak 70 eur by som dal odhadom cenu. Cize mozno za 450 eur by to slo ako komplet predat, lenze tu je otazka, ze ci da niekto za celok 450 eur, kedze za to mozem mat uplne novu zostavu so zarukou v ktorej budem mat vykonny Ryzen alebo Intel 10xxx, 16GB RAM, 250GB SSD... a akurat to bude viaznut na grafike. V realne dokazes kupit novu zostavu za 400 eur a potom pockat na grafiku, pricom ta zostava bude mat daleko vyssi vykon a potencial do buducnosti ako toto co predavas. Takze si myslim, ze ak to budes predavat ako celok, tak ta cena pojde niekde mozno na 350 eur v tvojom pripade, aby si to predal. Alebo to potom rozpredat, kedze dosku+cpu+chladic dokazes predat, tiez vies predat RAMky a aj SSD. Zdroj si mozes kludne nechat do noveho PC, fakticky si mozes nechat aj SSD, ale pocitam, ze by si isiel do rychlejsich M.2 NVMe diskov. Aj vetraky si vies nechat.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

hojko napísal: 22 mar 2021, 14:00 ...Otazna je grafika, je to starsi kusok, uz sa clovek na tom moc nezahra, mozno tak 70 eur by som dal odhadom cenu...
To je moj nazor ale pochopitelne prva vec co som spravil je vyhladal vsetky dostupne bazarove 980tky a neviem, cim to je ale fakt ze najlacnejsiu bazarovku zozenies za 270eur. Preto sa mi rozsvietila kontrolka ze mozno by to az tak nebolelo priplatit si za skalp ked sa mi to scasti vykompenzuje na predaji starej GPU. Netusim, preco su ceny tak off aj pri starsich kartach. Na ebay zacinaju nefunkcne kusky na 100 librach, funkcne (FE) od cca 150 libier bez posty, takze dorucene stale okolo 200 eur. Neviem, ci to niekto kupuje a preco by to robil ale ak ano, asi by som to chcel vyuzit vo svoj prospech 8)

Problem je ze potrebujem prave novu graficku, nemusela by to byt RTX3 ale min. RTX2 (nielen) kvoli vylepsenemu HVENC.

A prave to je prvotna uvaha ze zdroj je tam OK, bedna je fasa ticha (realne vytlmena asfaltom co kvitujem), jednoducha. Disky som obvykle vylozene lenivy menit koli presunu dat tak ich historicky len prehadzujem a ta Noctua na CPU s tou som tiez vysostne spokojny z toho mi vychadzalo kupit si GPU, mobo, CPU, RAM a prehodit to ale to proste dnes nie je realne.

Preto uvazujem jak uvazujem, co mi padlo do oka je toto: https://www.alza.sk/alza-gamebox-core-r ... 113209.htm
Snazil som sa to naskladat manualne aby sa to co najviac podobalo a vychadza mi ze ta RTX3070 by vysla tym padom nieco cez tisicku coz je prestrel ale vzhladom k situacii a vobec faktu ze je mozne ju ziskat by to bola mozno akceptovatelna strata.
The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

Hojko, 70€ za GTX980 v dnešnom svete? Čo si, so šťastím by to predal aj za 250+ ako píše on sám.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Pardon, pomylil som si to s GTX950. Mate pravdu, GTX980 je niekde inde.

//preklep opraveny z GTX960 na 980.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

a GTX980 uz uplne inde
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Dakujem za postrehy, asi zacnem tym ze to hodim na bazos za 600 eur a ked sa mi niekto realne ozve, tak si rovno objednam tu skladanicu z Alzy s tym, ze kto vie co za kvalitu komponent tam bude ale tak snad to nebude uplna hroza (nezverejnuju presne pouzite komponenty a 2900MHz RAM mi uplne tiez nevonaju ale co uz..)
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Viem že teraz je najhorší čas na nákup GPU. Ale moja 1660ti mi už pomaly nestačí a pri teplotách okolo 88 stupňov mám pocit, že ani dlho nevydrží 😀. Ak budem sledovať obchody tak viem zohnať nejakú RTX 3060-3070 za rozumnú cenu? Ako to vlastne teraz funguje? Príde pár kariet do krajiny a kto ma šťastie nákupy za dobré ceny a tie zvyšné sa predávajú predražené? Alebo nemám absolútne šancu niečo zohnať? Nakupovať budem v Nemecku.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Máš nejaký overený obchod v Nemecku? Nemecká Alza stojí za *****, tam sa neoplatí ani pozerať. Rozmýšľam, či mám kúpiť ntb na slovenskej Alze a nechať si to poslať do Nemecka, alebo radšej skúsiť predajcov cez Amazon či ebay.
lukas9206
Addict
Addict

Nakupujem často cez https://www.computeruniverse.net alebo https://notebooksbilliger.de. Pripadne Saturn/MediaMarket, tie mam po ruke a viem tam rýchlo vyriešiť reklamáciu. Ale niektoré ceny majú zase vyššie.
Ale často sledujem ceny hlavne cez https://www.idealo.de
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

lukas9206 napísal: 23 mar 2021, 8:52 Viem že teraz je najhorší čas na nákup GPU. Ale moja 1660ti mi už pomaly nestačí a pri teplotách okolo 88 stupňov mám pocit, že ani dlho nevydrží 😀. Ak budem sledovať obchody tak viem zohnať nejakú RTX 3060-3070 za rozumnú cenu? Ako to vlastne teraz funguje? Príde pár kariet do krajiny a kto ma šťastie nákupy za dobré ceny a tie zvyšné sa predávajú predražené? Alebo nemám absolútne šancu niečo zohnať? Nakupovať budem v Nemecku.
Sledujem to cca od Oktobra, su rozne streamy kde maju pustene fishing skripty na dostupnost vsetkych gpu na vsetkych vacsich europskych online obchodoch mam to pustene cca 10 hodin denne popri praci (píípne to ked sa objavi nieco skladom, nepipa to vobec :D) + mam watchdogov na nasich shopoch a este sa mi nepodarilo vyfuknut ani jednu. Dokonca som sa "povyhrazal" jednemu nasmu (firemnemu) dodavatelovi ktory proste musi mat paky ze mi musi jednu GPU bokom zohnat a dodnes ju nemam.
Takze - bazarovi skalperi, prebuildy su jedina realne dostupna moznost na GPU. Nedavno som cital reddit thread kde sa typek pochvalil ze v den launchu si na EVGA store preorderol 3070 a teraz mu prislo ze jeho objednavka sa spracuvava. V niektorych krajinach je to asi lepsie lebo som cital aj take ze ked v pondelok rano sledujes eshopy ze ked si rychly ze mas sancu si nieco ulovit ale u nas som to stastie nemal, ani naznakovo.
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ba-Yo »

Od októbra sa cez alzu predalo veľa kariet. Sledoval som ich stránku počas práce na druhom monitore. Notifikácie od nich na karty nefungujú (mal som nastavené na všetky, čo tam boli pred vydaním).
lukas9206
Addict
Addict

Oukej, takže beriem to tak že som bez šance :D. To asi skôr zoženiem novy Xbox ako GPU. Každopádne, ak by som mal šťastie či už na novu alebo na bazár, koľko dať maximálne za RTX 3060-3070, aby som zase nebol za debila? Pripadne na čo sa pozerať keď hrám na 1440p monitore?
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ba-Yo »

Nie je jednoduché odhadnúť "normálnu" cenu kariet. 3070ky začínali na 530€, potom od 600€ v novembri na alze. Na bazoši som videl včera 3070ku za 1400€.

Záleží na tebe koľko peňazí máš navyše a ako veľmi potrebuješ kartu (ale ak zoženieš 3060/3070 za 500€/800€ , je to veľmi výhodný obchod).

3070 je super na 1440p. Uberieš nastavenia a máš 150 fps aj v náročnejších hrách.

Aký máš monitor? Ak máš 60 Hz, zrejme bude postačujúca 3060. Ak chceš high refresh rate gaming, tak minimálne 3070, ideálne 3080.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ba-Yo napísal: 23 mar 2021, 10:41 Od októbra sa cez alzu predalo veľa kariet. Sledoval som ich stránku počas práce na druhom monitore. Notifikácie od nich na karty nefungujú (mal som nastavené na všetky, čo tam boli pred vydaním).
Ja mam taky blby tusak ze som tu inicialnu "nadielku" proste prespal a odkedy to sledujem, hlavne poslednych 30 dni to uz velmi intenzivne sledujem proste u mna nula bodov.
Na druhu stranu to ale neznamena ze sa inemu nepostasti, vyzera ze to je vylozene o timingu.
lukas9206
Addict
Addict

Ba-Yo napísal: 23 mar 2021, 11:38 Nie je jednoduché odhadnúť "normálnu" cenu kariet. 3070ky začínali na 530€, potom od 600€ v novembri na alze. Na bazoši som videl včera 3070ku za 1400€.

Záleží na tebe koľko peňazí máš navyše a ako veľmi potrebuješ kartu (ale ak zoženieš 3060/3070 za 500€/800€ , je to veľmi výhodný obchod).

3070 je super na 1440p. Uberieš nastavenia a máš 150 fps aj v náročnejších hrách.

Aký máš monitor? Ak máš 60 Hz, zrejme bude postačujúca 3060. Ak chceš high refresh rate gaming, tak minimálne 3070, ideálne 3080.
Mám 60 Hz monitor. Ale chcel by som zahrať aj Cyberpunk a tam bude asi 3060 málo. No vyberať aj tak moc nemôžem :D .
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

lukas9206 napísal: 23 mar 2021, 8:52 Viem že teraz je najhorší čas na nákup GPU. Ale moja 1660ti mi už pomaly nestačí a pri teplotách okolo 88 stupňov mám pocit, že ani dlho nevydrží 😀. Ak budem sledovať obchody tak viem zohnať nejakú RTX 3060-3070 za rozumnú cenu? Ako to vlastne teraz funguje? Príde pár kariet do krajiny a kto ma šťastie nákupy za dobré ceny a tie zvyšné sa predávajú predražené? Alebo nemám absolútne šancu niečo zohnať? Nakupovať budem v Nemecku.
Tak potom je potrebné vyriešiť, že prečo pečie na 88°C a máš to vybavené. Je to 1660Ti, tá karta nemá čo piecť čo i len na 70°C.
lukas9206
Addict
Addict

Je to Asus Dual, to nevyriešim nijak.

Autoeditácia príspevku po 14 hod 19 min 31 sek:
https://www.notebooksbilliger.de/blackw ... nterne+ssd
https://www.notebooksbilliger.de/blackw ... tb+sata+25
Ktorý vziať? Bude to druhy disk využívaný aj na nejakú hru a prácu z raw fotkami a sem tam aj z videom.
dumbier
Novice
Novice

Príspevok od používateľa dumbier »

Poznate niekoho šikovneho co posklada PC v BB a okoli, platcu DPH
Napísať odpoveď