Eutanazia

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste za povolenie eutanazie

Ano
118
81%
Nie
22
15%
Co je eutanazia?
5
3%

Celkom hlasov: 145

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Eutanazia

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ja som to pri dietati myslel skor tak, ze ak skutocne neznesitelne trpi, v bdelej kome, alebo pokrocilej faze rakoviny - bez sance na zlepsenie, rodina by mala mat legalny sposob ako to ukoncit, resp. skratit, "pololegalne" sa to uz mozno robi.

Ako som pisal, dnes nikto nevie na 100%, ci a ake bolesti ma clovek v spanku alebo v kome, prip. v bdelej kome. Lieky a pristroje udrziavaju cloveka pri zivote aj roky. No ak ma clovek neznesitelne bolesti, jeho telo ho chrani tym, ze omdlie, zblazni sa - napr. v spanku pri nocnej more sa clovek zobudi. Co ak tuto ochranu pristroje a lieky blokuju? Predstavte si tu najvacsiu bolest (mozno ak ste mali zlomeninu, uraz a pod.) a prezivat ju dni, mesiace, roky, to sa ani neda predstavit, prip. nocnu moru, ktora by nikdy neskoncila, prebudzali by ste sa stale do novej.

Uz dnes je mozne ciastocne citat myslienky a sny, ked sa to zlepsi a ludia zistia, ze niektori ludia v kome, alebo bdelej kome neznesitelne trpeli, alebo mali nekonecne nocne mory, ako sa asi budu citit ti rodicia, ktori danu osobu umelo drzali na pristrojoch roky?

Mozno je to uz mierne OT, ale ja som to jasne napisal - "Urcite to ma mat pravidla", takze nie som za to, aby ktokolvek chory si mohol zavolat sestricku, podpisat papier a hned by dostal injekciu. Tie pravidla by sa dali riesit dlho, ale skor by ich mali nastavit odbornici, lekari so skusenostami s tazko chorymi a mozno aj chori by mohli mat nejaky poradny hlas.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ja s tym co si povedal suhlasim.
Len sa bojim zneuzivania z jednej ci z druhej strany a napriklad blokacie z dovodu nabozenskeho presvedcenia.
Proste pri dospelich sa mi to zda dost jasne - clovek trpi a ma nyveliecitelnu chorobu, ci onedlho kvoli nej pride o vsteku ludckost... potvrdi to tim lekarov a psychologov a chce.

No pri dietati, neviem ci stacia rovnake pravidla s tym, ze rozhodnutie sa prenesie na zakonneho zastupcu.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Veď nejde len o rozhodnutie zákonného zástupcu, stále tam figuruje odborný posudok doktorov, nie? Kľudne 5 individuánych posudkov, alebo rôznych posudkov z rôznych nemocníc, akokoľvek.

Nečítal som všetky posty ozadu, sorry ak som nechytil kontext.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Kludne mozu (zrejme aj musia) byt pri detoch ine, aj prisnejsie pravidla, mozno aj rozdielne podla veku, predsa 14 alebo 17 rocne "dieta" uz ma nejaky vlastny nazor. Napriklad trestnopravna zodpovednost je tusim od 14 rokov, tak by mohli byt aj ine pravidla, co sa tyka eutanazie.

Som taktiez za opatrenia (a prisne tresty), ktore by zabranili zneuzivaniu, hlavne by to malo mat nejake poradie a minimalny cas od rozhodnutia, mozno by sa mohol dospely rozhodnut raz za polrok a ked sa rozhodne 3x, mal by na eutanaziu pravo (po splneni ostatnych pravidiel) - samozrejme vsetky pravidla by mali byt dostatocne prediskutovane odbornou i laickou verejnostou.

Viem, ze je to komplikovana tema a ze aktualna vlada to urcite ani neotvori, pri detoch je to este zlozitejsie, napr. ked bude jeden rodic za a druhy proti, ale podla mna by nemal byt ziadny minimalny vek, niekde sa spominalo mozno 60 rokov a pod., lebo opat to je diskriminacia, 60-rocneho cloveka, ktoremu zostava 5 rokov zivota v neznesitelnych bolestiach, by sme nenechali trpiet 5 rokov, ale 30-rocneho nechame trpiet nasobne dlhsie?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Holandská vláda sa dohodla na legalizácii eutanázie detí od jedného do 12 rokov | TVnoviny.sk

"Ako informovala agentúra AFP, minister zdravotníctva Hugo de Jonge vysvetlil, že návrh právnej normy bude pripravený na základe štúdie odborníkov, ktorá preukázala, že choré deti "zúfalo a bolestne trpia"."
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

https://svet.sme.sk/c/22553771/rakusky- ... razdy.html

Rakusko zrusilo zakaz asistovanej samovrazdy
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Som za eutanaziu v prípade ak sa sám človek rozhodne že nechce umierať na vážne ochorenie. Som aj za potraty pokial žena bola znásilnená, alebo ak vie že sa jej narodí dieťa ktoré bude postihnuté mentálne aj fyzicky. To sa dá podla plodu zistiť hlavne to fyzické postihnutie. Prípad od prípadu sa dajú najst riešenia.
Hensym
VIP
VIP

Ak je človek v stave, že by asistované usmrtenie naozaj vyžadoval, tak skoro spravidla nemá v daný moment racionálne zmýšľanie. Eutanázia musí byť veľmi dobre práve pokrytá práve pri posúdení rodiny a ošetrujúcich lekárov, teda nejaký rozumný prienik všetkých 3 "strán".

Potraty nemajú nič spoločné s eutanáziou. Zakazovať ich je stredovek. Na druhej strane, treba trošku robiť osvetu v rozumnom sexe a antikoncepcii, pretože sa je*e prvá liga už v 14-ich a ak idú stovky tisíc eur do potratov v dôsledku nezodpovedného sexu, ktoré by miesto toho mohli ísť radšej na deti s vážnymi chorobami, tak ma to štve. Riešenie je potraty výraznejšie spoplatniť - neviem ale do akej miery to funguje teraz, čiže nejdem nič tvrdiť. Každopádne je to asi v tejto téme off topic.
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

Hensym napísal: 05 apr 2021, 12:20 Riešenie je potraty výraznejšie spoplatniť
akym sposobom je to riesenie?
Hensym
VIP
VIP

Ešte raz, moje laické postrehy, nie tvrdenia založené na číslach. Riešením (aspoň čiastočným) je to z týchto dôvodov:

- ak tam utekajú väčšie peniaze, ktoré by mohli ísť do iných segmentov zdravotníctva (možno ľuďom, čo to naozaj potrebujú a necucajú € z poistky, lebo ich tlačí guma (preháňam, viem)), tak by sa tento deficit aspoň čiastočne vyrovnal
- ak dá žena za prerušenie 0 eur a nezasiahne ju to emočne (sú také, je ich kvantum) tak si ani nabudúce nedá pozor, aj za to dá povedzme 350 eur, tak si to nabudúce možno rozmyslí

V konečnom dôsledku by teda v ideálnom prípade malo v kase chýbať menej peňazí a zároveň by malo byť menej potratov. Ovca celá a vlk nažratý.

Ruka v ruke s týmto ide aj to, že v civilizovanej krajine by mala byť antikoncepcia zdarma, alebo aspoň dotovaná.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hensym napísal: 05 apr 2021, 12:35 Ešte raz, moje laické postrehy, nie tvrdenia založené na číslach. Riešením (aspoň čiastočným) je to z týchto dôvodov:

- ak tam utekajú väčšie peniaze, ktoré by mohli ísť do iných segmentov zdravotníctva (možno ľuďom, čo to naozaj potrebujú a necucajú € z poistky, lebo ich tlačí guma (preháňam, viem)), tak by sa tento deficit aspoň čiastočne vyrovnal
- ak dá žena za prerušenie 0 eur a nezasiahne ju to emočne (sú také, je ich kvantum) tak si ani nabudúce nedá pozor, aj za to dá povedzme 350 eur, tak si to nabudúce možno rozmyslí

V konečnom dôsledku by teda v ideálnom prípade malo v kase chýbať menej peňazí a zároveň by malo byť menej potratov. Ovca celá a vlk nažratý.

Ruka v ruke s týmto ide aj to, že v civilizovanej krajine by mala byť antikoncepcia zdarma, alebo aspoň dotovaná.
(nenasiel som samostatnu temu k interupciam)

Odporucam sa pozriet na nejake cisla, najviac interupcii u nas maju zeny po 40 a s dvoma detmi.

Ak interupciu prilis spoplatnis tak odstrihnes od nej chudbne studentky, alebo socialne slabsie vrtsvy, ktore nemaju na to aby to deita slusne vychovali.

V civilizovanej krajine je dostupna "tabletka po", ktora realne stoji par eur (zena zostane cela a nezatazi to zdravotnicky system, chirurgicky potrat je sto-tisic nasobne drahsi).
Hensym
VIP
VIP

Dík za korekciu, ako vravím, čísla nepoznám. Mám v okolí babu, čo bola na potrate v 13-ich, samozrejme nemala ani cent, riešili to rodičia. Tak isto ako by to mali platiť rodičia chudobným študentkám, stále sú to rodičia a to dieťa majú vychovávať. Sociálne slabšie vrstvy sú samostatná kapitola, tam sa priznám, že nemám riešenie.

Tabletka po je síce super, ale logicky nefunguje, kým si ju nezoberieš. Baby často netušia, že "včera" otehotneli.

V rozumnom (aj keď v podstate utopistickom) svete by podľa mňa mali byť zdarma napr. laserové operácie očí, alebo zubár, a nie potraty. Nechcem byť fanatik a potraty zakazovať - to vôbec, len žijeme v roku 2021, máme XY rôznych antikoncepcií pre neho aj pre ňu, čiže mi to príde ako zbytočný únik peňazí.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No nie vzdy su tie rodinne vztahy take super.
Tiez si nemyslim, ze interupcia (bez zdravotneho dovodu) by mala byt zadarmo, ale mala by byt primerane dostupna.

Tabletku po si vies dat, ked praskol prezervativ a podobne.

Ja suhlasim, ze antikoncepcia by mala byt dostupna, u nas nastastie relativne je (narozdiel napriklad od Polska), skor vidim problemy v tom, ze "najlepsi krestnia na svete" zakazuju aj antikonepciu aj sexualnu vychovu a infromovanost. Pricom v 21. storoci vieme, ze to je najlepsia prevencia interupcii.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Interupcia "lebo nehoda" nie je zadarmo. Zadarmo sú vtedy, keď je poškodený plod alebo ohrozenie matky, čiže medicínsky indikované a samozrejme s tým matka musí súhlasiť, do interupcie ju nikto nebude nútiť aj keď sa dozvie, že plod má nejakú vážnu vývinovú vadu. Bol to prave Krajči, ktorý vydal vyhlášku (potom čo to neprešlo parlamentom), že interupcia nad 40R bude na samoplatbu. Pritom máme stále staršie rodičky a práve s vyšším vekom sa zvyšuje šanca komplikácii a toho, že tú interupciu budú potrebovať. Ale aby som bol fér, stále u nás platí, že keď je žena v ohrození života, tak lekári interupciu spravia cez poisťovňu a žiadna žena by nemala zomrieť, lebo nemá prachy na interupciu. Doteraz ale stačilo proste uviesť vek ako dôvod, po novom bude treba XY vyšetrení a správ od lekárov.

Ale opäť politici nemysleli na to, že čo potom. Čo s matkou, ktorej sa narodí choré dieťa, ktoré potrebuje 24/7 starostlivosť? Má "šupnúť decko" do ústavu / hniezda záchrany a tváriť sa, že to nič nebolo?

____
____

Tam kde je legálna eutanázia, tak to tam neprebieha tak, že si odklikneš eutanáziu ako nákup v alze, zajtra ti kuriérom prídu liečiky a koniec... Potrebuješ mať na to lekársky posudok o tvojom zdravotnom stave a aj posudok od psychológa/psychiatra. Na HBO išiel nedávno taký dokument o rôznych prístupoch a vnímaní smrti u nás na západe. A okrem iných vecí tam bol jeden dedo, ktorý mal rakovinu a liečba neúčinkovala. Vybavil si eutanáziu ešte keď bol na tom celkom dobre, že to proste použije vtedy, keď už jeho život nebude životom ale utrpením. Po pár mesiacoch sa im ozval, že už na tom nie je dobre a nechce byť ležiaci pacient a zomierať niekoľko týždňov v bolestiach. Mal posudky od lekárov, prišli mu lieky. Povedal rodine, že vtedy a vtedy to chce spraviť, nech prídu. Strávili spolu fajn deň, s každým sa porozprával, rozlúčil, potom si pred nimi zobral lieky a po pár minútach im hovoril, že sa cíti unavený a ľahne si. Po pár minútach pri nich zomrel.

Problémom je eutanázia vtedy, keď pacient sa nemal šancu vyjadriť. Je zbavený svojprávnosti alebo je to napríklad mladý človek, ktorý mal nehodu a je na prístrojoch. Niekde vás odpoja lekári, niekde po súhlase rodiny, niekde až po rozhodnutí súdu a niekde vás držia na prístrojoch aj roky. Aj keď mozog je mŕtvy a bez prístrojov by ste do pár minút zomreli.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Zaujimava, aj ked starsia diskusia o Eutanazii, aj ked starsia - pohlad lekarskych etikov a pravnikov a nejakeho teologa. Rozdiel v argumentoch a sucite je dost znany.

No celkovo mi to dalo iny nahlad na problematiku.

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Holandsky expremier s manzelkou podstupili auetnaziu - https://www.aktuality.sk/clanok/TYqgEvc ... eutanaziu/ (bol clenom krestanskych stran).
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

Vsetko je iba sikma plocha.

Kam doviedlo Kanadu povolenie eutanazie? Paralympionicka ziadala o elektricky vytah na schody a odporucili jej MAID - eutanaziu.
Drogovo zavysli mozu. Dochodcovia mozu. Dokonca spekuluju aj o neplnoletych a bez suhlasu, ci vedomia rodica.

To iste s drogami. Najskor marihuana, teraz maju legalne vsetko.
To iste s lgbti. Zoberu rodicom starostlivost o dieta, ak mu nepovolite hormonalnu terapiu a operaciu pohlavia.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ajaj, niekto zase trávil veľa času na russia today :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Naletel. Zorientuje sa (možno).
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Rozhovor s osetrovatelkou, ktora je pri eutanazii v Holandsku https://www.aktuality.sk/clanok/LcwBPIv ... -rozhovor/
Napísať odpoveď