Dr_Buritos napísal: 07 apr 2021, 15:56
Preco by ti mal znalec ohodnotit byt o tolko nizsie, ako je predajna cena? Ved do ceny na znaleckom posudku sa premieta aj poloha atd. Ak sa v tej lokalite ceny bytov pohybuju podobne ako ten, ktory chces kupit, tak nevidim dovod aby ti dal znalec o tolko nizsiu cenu na posudok. Ja som mal znalecky posudok na byt v hodnote v akej sa predaval a dostal som 90% hypo (r. 2019). Skus sa skor popytat realitnych maklerov a financnych poradcov, ti ti povedia viac k tomu.
Neviem na základe čoho oni to hodnotia

Na byt môžu dať 90%, na pozemok maximálne 60% (po výnimke - ak to je lukratívny pozemok, max 70%) Ja som mal záujem vtedy o pozemok, takže viac sa z hypo vytrieskať nedalo. No a proste znalec to strelil o nejakých 56% nižšie ako chcela realitka. Keď som vravel, že ale potrebujem o dosť vyšší posudok, tak vravel, že toľko mi nedá, lebo že by z toho mal problémy a že aj tak banka ma svojho znalca ktorým sa banka riadi, takže by som len zbytočne niečo skúšal.
Rektvic - to súhlasím, otázne je, či niekedy bude ponuka vyššia ako dopyt, asi nikdy.
Gogo - veď to hej, ja som čakal, že koronka to trošku zoseká. Ale žiaľ, okašlal som sa, takže už nechcem čakať na "lepší vietor" a určite by som niečo kúpil. Ale tak takéto posudky "znalcov" ma teda zarazili a aj odpísali.
Pilifo - 1) momentálne mi práca vyhovuje, takže určite nebudem meniť. 2) menšie alebo kúpiť niečo s čím by som nebol až tak spokojný určite nie. 3) priateľka ešte študuje...
Beardie - tak potom neviem či tí "znalci" tie ceny strieľajú od brucha, alebo sú ešte niekde v 2004 roku, ale tak to je. Potvrdili mi to dvaja znalci. Pritom aj v horšej lokalite čo som hľadal (za ten rok a pol som teda popozeral všetko v okruhu 30 km

) som nič lepšie nenašiel... Jednoducho taký nízky posudok ma prekvapil (jednalo sa o pozemok, nie o byt)
Wladas - to áno. Osobne nie som za byt. Nepáči sa mi to, a nie som zvyknutý na susedov

Mňa nesúri čas, že chcem ísť hneď teraz niekde do svojho alebo čo. Chcel som, že kúpim pozemok a pomaly začnem riešiť nejaký projekt atď. kým priateľka študuje. Keď za ten rok doštuduje, tak by sme išli do stavby domu svojpomocne spoločne, teda by sa refinancovala hypo, niečo by vzala priateľka a tak. Takže nesúri ma to, a teda som možno trošku náročný a najradšej by som bral pozemok / starý dom... Avšak posudky sú zlé a ceny stále stúpajú

Nechcem čakať, ale ani sa nejako moc neviem pohnúť...