Ceny nehnuteľnosti

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
NHISPVM
Star
Star

Ceny nehnuteľnosti

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Zdravím,

ak tu táto téma je, tak ju kľudne zmažte, alebo spojte... Hľadal som, ale nenašiel. Zaujímal by ma Váš názor na ceny nehnuteľnosti ako sú (pozemky, byty, domy...). Myslíte, že sú prestrelené ? Že ta "bublina" praskne ? Oplatí sa kúpiť teraz, alebo čakať ? Napr. v KE oproti minulému roku ceny bytov vzrástli o 17 000€... Ako vôbec v dnešnej dobe "zohnať" nehnuteľnosť za jej "reálnu" cenu ? Totižto chcel by som ísť už bývať do svojho a cca rok a pol hľadám v blízkosti Košíc niečo fajn, avšak ceny sú proste nereálne vysoko, že si to nemôžem dovoliť (môj momentálny plat 960€ v čistom) Pred nedávnom som našiel pozemok (podľa mňa za najlepšiu cenu) akú som za rok a pol videl v danej lokalite. Chcel som to kúpiť avšak cena znalca bola o skoro 60% nižšia ako predajná cena a teda banka od toho hneď odtiahla ruky. Ak idú v KE byty po 160 000€ a ich reálna cena je o polovicu nižšia ako to je možné, že to funguje ? A ako sa vôbec k niečomu dostať ? :D

Taktiež môžte popísať nejaké Vaše skúsenosti ako a za koľko ste kupovali, čo si o tom myslíte... AK to nie je tajomstvo :)
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ceny nehnuteľnosti

Príspevok od používateľa Mek »

Ano, ceny su prestrelene a budu este vyssie. Ze to splasne, moc neverim.
Tiez by som kupoval, ale o tolko co si nasetrim, stihnu ceny zase stupnut, a tak proste nie a nie. A z prachov na ucte mi politici kradnu cez inflaciu. Je vyhodne si pozicat, ale to je mi poriadne proti srsti. Mam vsak moznost dostat sa k nehnutelnosti za dobru cenu v ramci rodiny, tak dufam, ze to klapne. Ak nie, budem nuteny kupit stary byt v nejakej kralikarni.
Zarazilo ma, ze ZA je drahsia lokalita ako TN, pritom by to malo byt naopak. Mozno ze v TN nie je tolko pracovnych prilezitosti, alebo co ma nohy tak uteka rovno do BA, kdezto pre Kysuce, Liptov, Turiec je uz BA daleko, tak idu do ZA. Ale to je len moja hypoteza :)
NHISPVM
Star
Star

Mek - to áno... Ja osobne nemám problém sa zadĺžiť :D Ale prakticky aj keď si myslím ,že zarábam priemerne, tak nemám nárok. Cena hypo sa odvíja od znaleckého posudku. Ak chcem kúpiť niečo za 100 000, dajú mi max 70%, tak to fajn. Akonáhle však znalec ohodnotí danú nehnuteľnosť na 46 000€ a z toho mi dajú tých 70% (cca 32 000€) tak proste nemám nato aby som zvyšných 68 000€ doplatil zo svojho. Tak sa potom čudujem ako je monžé, že sú ceny takto prestrelené a že ich niekto kupuje, keď vraj sú slováci chudobní už nie je ani reálne niečo také financovať normálne hypotékou :D ale tak samozrejme snaď ti vyjde to kúpa od rodiny...
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Ceny nehnuteľností nie sú prestrelené, keďže ich ľudia stále kupujú.
NHISPVM
Star
Star

trhová cena a reálna cena sú dve rozdielne veci. To, že sú ľudia ochotní kúpiť "hovno v pozlátku" neznamená, že to má naozaj takú hodnotu. Konkrétne som dal daný pozemok čo som chcel kúpiť ohodnotiť 2 nezavyslím znalcom a obaja to ohodnotili cca rovnako (rozdiel 5€ m2). Z čoho mi vychádza, že ak sú ľudia ochotní kúpiť niečo čo má reálne o 60% nižšiu hodnotu ako trhová, tak to prestrelené je... Byt v KE je pomaly drahší ako vo Viedni...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

NHISPVM
cena je taka aku urci trh. Ja si pamatam este dobu, ked v 90tych rokoch ludia nariekali ake su neuveritelne drahe byty a ze oni pockaju kym to nespadne a az potom kupia. Nemusim pisat kolko nasobne odvtedy ceny dalej narastli :D
Ludia vedia ze peniaze sami o sebe ziadnu hodnotu nemaju, preto sa snazia, ked ich maju viacej, ich vymenit za nieco co realnu cenu ma-napr nehnutelnosti.
Dr_Buritos
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Dr_Buritos »

Preco by ti mal znalec ohodnotit byt o tolko nizsie, ako je predajna cena? Ved do ceny na znaleckom posudku sa premieta aj poloha atd. Ak sa v tej lokalite ceny bytov pohybuju podobne ako ten, ktory chces kupit, tak nevidim dovod aby ti dal znalec o tolko nizsiu cenu na posudok. Ja som mal znalecky posudok na byt v hodnote v akej sa predaval a dostal som 90% hypo (r. 2019). Skus sa skor popytat realitnych maklerov a financnych poradcov, ti ti povedia viac k tomu.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Všetko zavisi od ponuky a dopytu, aktualne je nedostatok bytov, pokym sa nezačnu vo večsom stavať nove jednotky, tak pochybujem ze ceny budu klesať, alebo aspon nie rast, každy čaka že splanse nejaka bublina, no pokym bude bytov tak žalostne malo, tak asi ťažko. Vela ludi ako už spominal gogo si kupuje byty aj ako investičnu zaležitosť, kto na to samozrejme ma, lebo vie, že aktualne je to najlepšia forma investicie, aj preto sa ceny držia tam kde sa držia a stale rastu, pomali začina klopať na dvere inflacia a peniaze sa budu čoraz viacej znehodnocovať, tak každy hlada spôsob ako ich pred tym uchranit.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Kto si myslí, že ceny nehnuteľností sa niekedy dostanú na "normálnu" hladinu, je dosť naivný. To by musela prísť kríza podobná 2008, ktorá bola však vyvolaná situáciou hlavne na americkom trhu s hypotékami, kedy ich dávali úplne každému. Postupne to spadlo ako domček z kariet a ovplyvnilo to ekonomiku globálne. Dnes je však hypotekárna situácia o dosť prísnejšia a dostane ju len bonitný klient, u ktorého má banka minimálne riziko, že nebude mať na splátky.

Ceny nehnuteľností stále rastú, pretože dopyt je vyšší ako ponuka, to znamená, že na trhu je stále dosť záujemcov, ktorí sú ochotní a schopní dostať hypotéku a tú cenu zaplatiť a nehnuteľností je málo. Ak by sa situácia otočila, tak by ceny začali klesať, ale podľa mňa sa to v najbližších rokoch nestane. Kto bude čakať, tak o 5 rokov môžu byť ceny zase o 40-50% vyššie ako teraz a ak by aj prišlo vplyvom ekonomickej krízy k prepadu napr. o 20%, tak stále by to bola vyššia cena ako dnes.

Je ideálny čas si zobrať hypotéku, pretože tlačiarne v centrálnych bankách fungujú na plné obrátky, dotujú koronou zdecimované ekonomiky a myslím si, že vplyvom toho bude inflácia oveľa vyššia ako tá oficiálne reportovaná. Takže pri dnešných úrokoch, ktoré sú nižšie ako inflácia, je hypotéka no brainer - peniaze zadarmo.

Ak nemáš dostatočný príjem alebo vlastné prostriedky na kúpu bytu, tak máš v zásade 3 možnosti:
1. Nájsť si lepšiu platenú prácu.
2. Kúpiť menší a lacnejší byt. Na nejaký 1+kk byt by ti mohol stačiť aj plat 960€.
3. Ísť do hypotéky s frajerkou/frajerom, to znamená dokladovať to 2 príjmami.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

NHISPVM napísal: 07 apr 2021, 15:40 trhová cena a reálna cena sú dve rozdielne veci.
realna je trhova
len ti znalci by si mali aktualizovat svoje tabulky
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Pozemky su troska specificke ako pri nacenovani, tak pri brani hypo na nu.
Ale u bytov/domov som o tom nepocul. Realne by potom ludia nemali sancu v takom pripade daco kupit. Vsak bezna slovac je chudobna. A bez dopytu by potom ceny nestupali a dokonca klesali. Ceny ale stupaju.
Jedine logicke vysvetlenie mi z toho pride ze treba zmenit znalca :-)

Aktualnu situaciu by som zhrnul takto:
- banky minimalne obmedzili schvalovanie hypotek aj ked je kriza. Co som zachytil tak hlavne zivnostnikov dost odstrihli.
- kvoli krize sa vyrazne spomalila stavba novych nehnutelnosti (stavebne povolenia, malo ludi na stavbu, opatrnost firiem, atd atd)
- ludia sa chcu stahovat rovnako ako pred krizou, mozno aj viac (ponorka v domacnosti :D )
- vysledok je ako uz bolo spomenute nepomer dopytu a ponuky = zvysovanie cien.

Cakat na zlacnovanie je uplna fantasmagoria. Uz len stagnovanie cien je nepravdepodobne.
NHISPVM
Star
Star

Dr_Buritos napísal: 07 apr 2021, 15:56 Preco by ti mal znalec ohodnotit byt o tolko nizsie, ako je predajna cena? Ved do ceny na znaleckom posudku sa premieta aj poloha atd. Ak sa v tej lokalite ceny bytov pohybuju podobne ako ten, ktory chces kupit, tak nevidim dovod aby ti dal znalec o tolko nizsiu cenu na posudok. Ja som mal znalecky posudok na byt v hodnote v akej sa predaval a dostal som 90% hypo (r. 2019). Skus sa skor popytat realitnych maklerov a financnych poradcov, ti ti povedia viac k tomu.
Neviem na základe čoho oni to hodnotia :D Na byt môžu dať 90%, na pozemok maximálne 60% (po výnimke - ak to je lukratívny pozemok, max 70%) Ja som mal záujem vtedy o pozemok, takže viac sa z hypo vytrieskať nedalo. No a proste znalec to strelil o nejakých 56% nižšie ako chcela realitka. Keď som vravel, že ale potrebujem o dosť vyšší posudok, tak vravel, že toľko mi nedá, lebo že by z toho mal problémy a že aj tak banka ma svojho znalca ktorým sa banka riadi, takže by som len zbytočne niečo skúšal.

Rektvic - to súhlasím, otázne je, či niekedy bude ponuka vyššia ako dopyt, asi nikdy. :(

Gogo - veď to hej, ja som čakal, že koronka to trošku zoseká. Ale žiaľ, okašlal som sa, takže už nechcem čakať na "lepší vietor" a určite by som niečo kúpil. Ale tak takéto posudky "znalcov" ma teda zarazili a aj odpísali.

Pilifo - 1) momentálne mi práca vyhovuje, takže určite nebudem meniť. 2) menšie alebo kúpiť niečo s čím by som nebol až tak spokojný určite nie. 3) priateľka ešte študuje...

Beardie - tak potom neviem či tí "znalci" tie ceny strieľajú od brucha, alebo sú ešte niekde v 2004 roku, ale tak to je. Potvrdili mi to dvaja znalci. Pritom aj v horšej lokalite čo som hľadal (za ten rok a pol som teda popozeral všetko v okruhu 30 km :D ) som nič lepšie nenašiel... Jednoducho taký nízky posudok ma prekvapil (jednalo sa o pozemok, nie o byt)

Wladas - to áno. Osobne nie som za byt. Nepáči sa mi to, a nie som zvyknutý na susedov :D Mňa nesúri čas, že chcem ísť hneď teraz niekde do svojho alebo čo. Chcel som, že kúpim pozemok a pomaly začnem riešiť nejaký projekt atď. kým priateľka študuje. Keď za ten rok doštuduje, tak by sme išli do stavby domu svojpomocne spoločne, teda by sa refinancovala hypo, niečo by vzala priateľka a tak. Takže nesúri ma to, a teda som možno trošku náročný a najradšej by som bral pozemok / starý dom... Avšak posudky sú zlé a ceny stále stúpajú :D Nechcem čakať, ale ani sa nejako moc neviem pohnúť...
beardie
Redeemer
Redeemer

ak uz nebude dlho studovat a rada by si s tebou nieco kupila, tak by som zatial vrazil prachy do ETFiek, ktore ti spravia 5-8 % za rok, takze tvoje zdroje budu kopirovat rast hodnoty nehnutelnosti
dufaj, ze nebude kriza :)

Pilifo radi dobre, viac inych moznosti asi nie je, jedine, ze by si dedil...
smajlik
Expert
Expert

Príspevok od používateľa smajlik »

Pozemok - veľakrát za neho majitelia pýtajú cenu ako pri stavebnom aj ked to je napr. Orná pôda alebo v územnom pláne je tam obmedzená zastavanost. Znalec toto ale musí brať do úvahy. A banka všetky takéto pozemky berie ako rizikové. Ak pozemok tak od developera vrámci nejakej IBV. Alebo si na to naozaj nájsť niekoho kto sa v tom vyzná a vie si naštudovať územné plány (idealne ma info o blízkych zmenách územných plánov).

Co sa týka znaleckého posudku na byt. Znalec berie do úvahy aj priemerne ceny v danej lokalite. Nejako vyrazne nad znalecku cenu by teda byty stat nemali (urcite nie je rozdiel 50%).

Zohnať a zaplatiť rozumný byt v Košiciach je problém aj s vyrazne vyšším príjmom nez mas. Ceny klesat v KE a BA nebudú (nedostatok bytov a stahovanie ľudí do týchto miest za prácou). Maximálne sa trochu spomalí rast (aj to je otázne, Košice rástli najviac).

Riešenie by som videl v kupe bytu (nie domu ani stavebného pozemku) v nejakej dedine ďalej od mesta. V nejakom novsom projekte, tam by ceny mohli byť výrazne nižšie a ochota banky požičať na novostavbu vyššia.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Daval som robit 3 znalecké posudky a vsetky boli cca na tu sumu, za ktoru sa predavali. Ci tam teda nebol v tvojom pripade háčik niekde inde. Nejake vecne bremeno, alebo to nebol pozemok na výstavbu.
Ale unormalnenie cien neviem ci by som cakal. Pamatam si, ako som roky dozadu uvazoval nad kupou bytu ale 130k za 3 izbak sa mi zdalo vela. Dnes o nejakych 6 rokov by som ho predal ha 190k ako nic. No cakal som a zbytocne. Nakoniec som kupil pozemok par rokov dozadu a teraz su v tejto dedine pozemky ale o 50% drahsie.
Celkovo mi tie ceny nehnuteľnosti pridu brutálne a ak to tak bude pokracovat, tak clovek s priemerným platom si nebude moct dovolit byvanie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

oficialna inflacia sa pocita z tzv spotrebitelskeho koša a ta je nizka. Ale skutocnu inflaciu ma kazdy z nas trochu rozdielnu, lebo spotrebuvame rozne sluzby a tovary v roznych pomeroch. A prave rast cien nehnutelnosti reflektuje skutocnost, ze realna inflacia je vyrazne vyssia ako ta oficialna. Takze odpoved je, ze ceny nehnutelnosti nie su bublina, ale skutočnosť a nikdy uz vyrazn nizsie nepojdu, aj ked male, kratkodobe korekcie samozrejme vylucene nie su. Co poznam ludi, tak nehnutelnosti ktore vlastnia nepredavaju ani ked ich nepotrebuju a maju ich viacej-naco? Aby dostali miesto toho tzv "peniaze" ktore sami o sebe ziadnu trvalu hodnotu nemaju? Kto racionalny by dobrovolne menil nieco co hodnotu ma za nieco co hodnotu defacto nema? Priestor/pôda je relativne vzacny,pretoze je ho obmedzene, naviac tych v dobrej lokalite je este menej.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A zapocitavaju sa vobec do vypoctu inflacie ceny nehnutelnosti?
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 08 apr 2021, 9:44 A zapocitavaju sa vobec do vypoctu inflacie ceny nehnutelnosti?
nie je to spotrebny tovar, takze samozrejme nie. Potraviny, alko nealko, doprava, energie, odievanie atd.
beardie
Redeemer
Redeemer

gogo, prvy link na gugli, nezavadzaj
samozrejme sa do spotrebneho kosa zaratavaju aj energie, najom, sluzby, transport, telekomunikacie, atd

je to prierez beznymi platbami bezneho obyvatela
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 08 apr 2021, 10:25 gogo, prvy link na gugli, nezavadzaj
samozrejme sa do spotrebneho kosa zaratavaju aj energie, najom, sluzby, transport, telekomunikacie, atd

je to prierez beznymi platbami bezneho obyvatela
beardie asi sme sa nepochopili:
odpoved na nehnutelnosti bolo: "nie je to spotrebny tovar, takze samozrejme nie"
Druhá veta: "Potraviny, alko nealko, doprava, energie, odievanie atd." - z toho snad kazdy chape ze toto sa v spotrebnom kosi nachadza.
Chapeme sa lepsie? :)
In Euro Area, the inflation rate is calculated using the weighted average of the Harmonised Index of Consumer Price (HICP) aggregates. The main components of the HICP are: food, alcohol and tobacco (19 percent of the total weight), energy (11 percent), non-energy industrial goods (29 percent) and services (41 percent).
Napísať odpoveď