jedná vec je stupen ochrany pred opatovnym nakazenim a druha vec je samotná zavaznost priebehu.Human. napísal: 18 apr 2021, 2:04 Neviem či to tu už bolo, ale v Lancete vyšla pred mesiacom aj táto štúdia o imunite/ochrane po prekonaní COVID-19 na základe dát z Dánska: https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 4/fulltext
Zhodou okolností o nej bol článok aj na seznamzpravy.cz
Vyplýva z nej napríklad, že ochrana pred opätovným nakazením sa po prekonaní COVID-19 je cca 80 %, ale v prípade seniorov >= 65 rokov je to už iba cca 47 %.
Ja samozrejme nie som expert, takže budem rád, ak by ma niekto vedel opraviť, ale vyzerá to (teda aspoň mne sa to zdá), že ich výpočet [(3.27-0.65)/3.27 ≈ 80 %] je podobný vzorcu na výpočet účinnosti vakcín. Takže teoreticky by sa týchto ~80 % dalo porovnávať s účinnosťou vakcín (ktorá sa v prípade Pfizeru a Moderny pohybuje okolo 95 %)?
Predpokladam ze sumár pozitív na budúcu imunitu po očkovaní bude výrazne vyšší ako po iba prekonaní infekcie. Tiez som ale iba laik. V kazdom pripade si myslim ze urcite by sa mal kazdy zaockovat, zatial som v cakarni v poradovniku a zoberiem aj AZ aj ked nie je taka dobra ako napr Pfizer alebo Moderna.