Spoiler
V rozhovore sa dozviete:
ako sa s úradníkmi rozchádzal v názoroch kvôli výstavbe bytov v osadách
že na ministerstve nie je prioritou regionálny rozvoj, ale čerpanie eurofondov
ako u svojej straníckej šéfky, ministerky Remišovej nenašiel potrebnú podporu
o šoku z byrokratického systému na rezorte, kde musíte všetko ťažko presadzovať
o reakcii bývalého prezidenta Andreja Kisku
čo hovorí na aktuálne dianie v Spišskom Hrhove
Minulú stredu vás vláda odvolala z postu štátneho tajomníka ministerstva investícií a regionálneho rozvoja. Čo robíte teraz?
- Stále som poslancom Národnej rady. Keďže v súčasnosti nie som v žiadnom výbore a zasadnutie parlamentu bude približne o týždeň, mám týždeň voľného času. Je to pre mňa nezvyk po nasadení, v ktorom som bol.
Počas práce na ministerstve ste trávili väčšinu času v Bratislave, alebo ste chodili aj domov do Spišského Hrhova?
- Domov som chodil každé dva týždne. V lete najmä kvôli tomu, že mám včely. Domov mám na východe, v Spišskom Hrhove, a chcem tu žiť aj naďalej.
Odchod z postu štátneho tajomníka ste avizovali už skôr. Na facebooku ste napísali, že vo vedení rezortu ste nenašli pochopenie pre vaše názory pri riešení problémov Rómov. Čo bola tá posledná pomyselná kvapka?
- Pri schvaľovaní rómskej stratégie sa riešila jedna zásadná vec – či sa môžu alebo nemôžu stavať byty v rómskych osadách. Všetci odborníci, čo na tom pracovali, sa zhodli, že sa byty ďalej nemôžu stavať v osadách, aby nevznikol ďalší Lunik IX.
Ak by sa v osadách postavili niekde do stredu ďalšie bytovky, počet ľudí v nej by sa znásobil a zhoršila by sa aj kvalita života.
Súvisiaci článok Vláda odvolala Ledeckého z funkcie štátneho tajomníka Čítajte
Na našom ministerstve si však vedúci pracovníci mysleli, že to nie je dobrý návrh, lebo potom sa nečerpajú eurofondy tak, ako by sa mali.
Povedal som im, že princíp čerpania eurofondov je efektívny len vtedy, keď sa peniaze naozaj využijú na skvalitnenie života Rómov, a nie je dobré, ak sa to robí len preto, aby sa vyčerpali.
V tomto sme názorovo narazili a pani ministerka (Veronika Remišová, pozn. red.) dala za pravdu im, kým som vážne nepovedal, že ako štátny tajomník tam už nemám čo robiť. Moje slovo totiž v problematike, ktorej sa celý život venujem a v ktorej nikto na ministerstve nie je odborníkom, neplatilo.
V akej podobe nakoniec návrh prešiel?
- V podobe, akú som presadzoval. Ale stálo ma to príliš veľa síl, boli tam veľmi často menené názory a musel som na ten oltár pomyselne položiť aj vlastnú hlavu. Mám pocit, že keby som to neurobil, nepresvedčím ich, aby to schválili v pôvodnom znení.
Vynakladali ste teda príliš veľa energie do niečoho, čo bolo pre vás samozrejmé?
- Presne tak. Nad niektorými vecami nemá visieť otáznik, keď je na tom zhoda odborníkov. Úradníci, ktorí vedia čerpať eurofondy technicky, by do odbornej stránky a cieľov eurofondov nemali zasahovať. To nie je o osobnom názore, ale o rokoch expertízy. Keď sa na niečom zhodnú všetci odborníci v danej oblasti a je jedno, či staviame rómske byty alebo jadrovú elektráreň, tak by mali byť ich návrhy akceptované.
Hlavným argumentom bolo teda lepšie čerpanie eurofondov?
- Áno.
Regionálny rozvoj na tomto ministerstve teda nie je úplne priorita?
- Priorita je čerpanie eurofondov.
V rozhovore pre Denník N ste spomínali, že ministerka Remišová v priebehu pár dní zmenila svoj názor v tomto prípade niekoľkokrát. Dá sa to interpretovať aj tak, že do rómskej problematiky až tak nevidí a nevie tieto návrhy s určitosťou vyhodnotiť?
- Nie je to jej téma, nikdy sa tomu nevenovala. Preto som očakával, že s dôverou prijme moje dobre mienené rady, lebo moja téma to je a roky som sa jej venoval.
Boli okolo vás ľudia, ktorí mali reálnu skúsenosť z regiónov?
- Áno, mal som pri sebe ľudí z regiónov, špičkových odborníkov, ktorých som oslovil po príchode na ministerstvo. Než som prišiel, bola tam jedna sekcia, ktorá sa venovala vyplácaniu príspevkov pre najmenej rozvinuté regióny, ale to bolo všetko, čo minulé vlády robili pre regióny.
Bola dôvodom vášho odchodu aj únava z narážania na odpor?
- Nie som unavený, stále mám veľa energie. Dôvod odchodu bol, že v zásadných veciach som nemal s pani ministerkou názorovú zhodu. Rešpektujem jej názor tam, kde má väčšiu expertízu ako ja. V obrátenom prípade som však očakával rovnaký prístup od nej.
Stávalo sa často, že ste museli ministerku Remišovú o niečom presviedčať?
Súvisiaci článok Ledecký kritizuje Remišovú, nová vláda nemá jeho podporu istú Čítajte
- Presviedčať som musel hlavne rôznych úradníkov, ktorí nemali citlivosť a pochopenie pre regionálne témy a následne to skončilo pri ministerke. Spravili sme však aj kopu vecí.
Prvýkrát v histórii teraz pôjdu peniaze priamo do regiónov, čo nikdy doteraz na Slovensku nebolo. O stovkách miliónov budú rozhodovať regióny samotné, nehovoriac o tom, že sa veľmi zjednoduší postup a papierovačky.
Narážali sme však často aj na to, že keď sa už tento systém schváli, koľko do neho vložíme peňazí. Naša predstava bola, aby do regiónov išlo peňazí viac, ako je pridelené.
Odžité roky na Spiši ma presvedčili, že ich naozaj treba tlačiť do regiónov. Bežne takto krajiny fungujú - napríklad Švajčiarsko, Spojené štáty alebo aj Švédsko. Čím viac je krajina decentralizovaná, tým viac ide kompetencií a právomocí do regiónov.
Ako ministerka Remišová zareagovala na váš odchod?
- Dlhodobejšie vedela, že mám s nejakými vecami na ministerstve problém. Ale keď som sa definitívne rozhodol, že idem preč, prehovárala ma, aby som si to rozmyslel a ostal.
Ostávate teda v strane Za ľudí a budete ďalej presadzovať vaše návrhy?
- Ostávam. Budem robiť to, čo doteraz, ako poslanec. Pripravili sme napríklad novelu o dotáciách pre neziskové organizácie, takže sa budem snažiť v parlamente presviedčať, aby sa to schválilo.
Nebude teraz ťažšie niečo z pozície poslanca presadiť?
- Určite to bude ťažšie ako z pozície štátneho tajomníka, ale na druhej strane môžem mať širšie portfólio snáh a rozviazané ruky.
Ešte pred voľbami ste hovorili, že ste dostali ponuku od viacerých strán aj na predsednícke miesto. Presvedčil vás nakoniec koncept strany Za ľudí. S akými predstavami ste teda do vyššej politiky išli?
Súvisiaci článok Generálny tajomník Rady Európy navštívil Rómov v Spišskom Hrhove Čítajte
- Do strany Za ľudí som išiel s víziou, že mám plne na starosti regionálny rozvoj a budem môcť reálne meniť veci. Robil som s mojím tímom kompletný program regionálneho rozvoja. To, čo sme presadili do programového vyhlásenia vlády, chcem aj realizovať.
Nešiel by som tam bez toho, aby som naozaj nedostal tento nástroj do ruky. Funkcie ma vôbec netrápia a nepokladám ich za dôležité. Na ministerstve ma však šokoval byrokratický systém, ako musíte všetko ťažko presadzovať, čo je obrovský rozdiel oproti tomu, ako to fungovalo v samospráve. Úradníci veľmi ťažko púšťajú svoju moc z rúk.
Kedy ste si to začali všímať?
- Po veľmi krátkom čase. Veľký ministerský kolos nezmeníte len tak.
Ozval sa vám s otázkou o vašom odchode aj Andrej Kiska, ktorý vás pôvodne do strany zavolal?
- Komunikujeme pravidelne a presne vedel, aké som riešil problémy. Nechcel sa do toho vôbec zapájať a povedal mi, že ma chápe.
Bolo teda nepodporenie vašich návrhov jediným dôvodom, prečo ste odišli, alebo na to mala vplyv aj vládna kríza?
- Ani nie. V našej strane bolo rozhodnutie poslaneckého klubu a predsedníctva jednoznačné, chceli sme štvorkoalíciu bez Matoviča. Iná debata ani na stole nebola. Venoval som sa skôr odbornej práci, krízu som vnímal len okrajovo.
Skôr malo na mňa vplyv to, keď som potreboval niečo podpísať a musel som pani ministerku zháňať, lebo stále bola nejaká koaličná rada, kde musela byť.
Reálne vás to teda zdržiavalo v práci?
- Keď máte v manželstve krízu, pociťuje to celá rodina.
Strana teda bola jednotná v tom, že chcete štvorkoalíciu bez Matoviča?
- Jednoznačne, hlasovali sme niekoľkokrát a bolo to jednomyseľné.
Len ministerka Remišová to na verejnosti komunikovala nie úplne jasne, nevyhradila sa voči premiérovi dostatočne.
- Keď komunikujem ja, robím to veľmi jasne. K tomuto sa neviem vyjadriť.
Ešte k strane Za ľudí. Bývalý prezident Kiska ju zakladal ako stranu odborníkov, založenú na ľuďoch pôsobiacich prevažne v regiónoch. Ste sklamaný, akým smerom sa strana uberá, teda že z nej odchádzajú kompetentní ľudia?
- Som sklamaný, že odišiel Miro Kollár a Tomáš Valášek. Naozaj si musíme v strane naliať čistého vína a urobiť opatrenia, aby sa v nej dalo pracovať. Dal som si aj osobnú úlohu - musím komunikovať so všetkými, aby neodchádzali ďalší.
Vy odchod nezvažujete?
- Vôbec mi to nenapadlo, odísť je totiž najjednoduchšie riešenie.
Má strana šancu prežiť toto volebné obdobie?
- Strana sa pohybuje na hranici medzi štyrmi až šiestimi percentami, do parlamentu sa môžeme dostať kedykoľvek.
V parlamentných voľbách ste získali 25-tisíc preferenčných hlasov. Podporilo vás pomerne veľa ľudí, mnohých ste pravdepodobne vaším odchodom sklamali. Aké ste od nich mali reakcie?
- Som veľmi prekvapený, koľko ľudí mi napísalo. Chápu to, ale je to podľa nich zlé, mohol som tam urobiť viac. Tiež ma prekvapila reakcia regionálnych členov strany z východného Slovenska. Písali aj ministerke, členom predsedníctva, aby som neodišiel. Ja som svoje dôvody členom strany vysvetlil.
Ešte predtým, než ste začali pracovať na ministerstve, ste povedali, že budete aktívne hľadať za seba zástupcu na poste starostu v Spišskom Hrhove a venovať sa mu. Teraz je starostkou obce Zuzana Kučerová (nezávislá). Ako sa jej darí?
Súvisiaci článok Sociálne podnikanie v Spišskom Hrhove je príkladom aj pre iných. Už majú i pálenicu Čítajte
- Bola moja zástupkyňa a prešla cez oficiálne voľby. Fandím jej práci, vidí veci inými očami ako ja, možno aj preto, že sú to ženské oči. Som nadšený z jej práce. Úprimne však nemám čas sa teraz obci venovať.
V čase, keď ste boli starosta, sa do Hrhova sťahovali ľudia, čo je raritou, trend je skôr, že obce na východe vymierajú, mladí ľudia sa sťahujú preč. Stále tento trend pokračuje?
- Áno, stále prichádzajú. To je na tom úplne najlepšie, že v Spišskom Hrhove vzniklo spoločenstvo ľudí a rôzne komunitné aktivity. Ten trend ešte nejaký čas určite potrvá.
Po skúsenosti na ministerstve vám starostovanie nechýba?
- Dvakrát do tej istej rieky nestúpiš. Som spokojný, 22 rokov naozaj stačilo. Motivácia meniť veci hore ma veľmi inšpirovala, ale musíte byť s ľuďmi na rovnakej vlne.
Čítajte viac: https://spis.korzar.sme.sk/c/22638127/l ... ml?ref=trz